-
Porodiljna naknada za prvih 6. mjeseci
Imam jedno pitanje, a nitko mi ne zna dati točan odgovor, pa molim nekoga sa sličnim iskustvom da mi pomogne. Dakle, imam plaću koja je dosta viša od maksimuma koji se isplaćuje na bolovanju (cca 4.500,00 kn). Ako bih zatrudnila i bila na čuvanju trudnoće od šestog ili sedmog mjeseca trudnoće (ili ranije) znam da ne bih primala cijelu plaću nego ovaj navedeni maksimum.
E sada ono što mene muči je što je sa odredbom da se prvih 6 mjeseci porodiljnog dopusta isplaćuje puna plaća. Prema čemu se određuje moja puna plaća: da li prema iznosu koji sam primala do otvaranja bolovanja zbog komplikacija (znači dobivam svoju punu plaću) ili se kod određivanja uzima u prosjek plaća i naknada za bolovanje zadnjih 6 mjeseci prije porodiljnog dopusta (u kojem slučaju se radi o znatno manjem iznosu, a pogotovo ako bih na čuvanje trudnoće morala ići od početka trudnoće)?
-
Bojim se da nisam na vrijeme pročitala što piše pod Važno o delimitiranju porodiljnih naknada. Sori na otvaranju topica, ali iz onoga što sam pročitala proizlazi da mi se isplaćuje puna plaća koju sam imala prije komplikacija. Ako može samo kratka potvrda.
-
Kora, prvih 6 mjeseci ti se isplaćuje prosjek plaće kojeg si ostvarila u zadnjih 6 mjeseci prije nego si otvorila komplikacije u trudnoći, npr. ja sam komplikacije otvorila 1.4. i u obračun prosjeka su mi ušle plaće za 6 mjeseci prije tj. od 10. do 3. mjeseca. Tako su dobili iznos kojeg ću primati prvih 6 mjeseci na porodiljnom, onda se vraćam na posao. Ne znam da li se to mijenjalo u novom zakonu koji je na snazi od 1.1.2009. ali nisam se ni interesirala pretjerano jer mi je termin za 2 dana pa mi ne značu puno. Sretno!
-
Hvala ti sunnyday na odgovoru i sretno. Ajme blago tebi! Ja bih još jedno malo mače.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma