Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Zanimljiva mjesta i aktivnosti za klince u Rijeci i okolici

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Zanimljiva mjesta i aktivnosti za klince u Rijeci i okolici

Nekako mi se čini da je ovakva tema već postojala, no ne mogu je naći ...

... uglavnom, obzirom da smo bili na moru na Cresu, evo kako nam je bilo:

============

Evo sad i naših doživljaja s ovogodišnjeg boravka na Cresu!

Nije tu bilo ni izbliza toliko akcije kao za prethodnoga putovanja, dapače, namjerno smo pokušavali što manje vremena provoditi u autu ili putovanju ikoje vrste, no pokazalo se da su klinci bili ove godine izrazito nervozni u naših 20-tak m2 apartmana (bili smo u zaglavu, kao i svake godine), a osobito su se dešavale krize sredinom dana kad nas je sunce tjeralo s plaže, a nismo imali gdje biti osim u ta skučena 4 zida. I onda su obavezno počinjala bockanja, svađe, optuživanja, vriska – grozno. Ne volim biti policajac i suditi u svakoj svađi između klinaca ... no isto tako ne mogu gledati kako se stalno podbadaju, savko malo netko vrišti, jada se, tužaka ... pih. Na kraju je u takvim situacijama ipak bilo najbolje izaći nekud van, bilo kuda, samo da se rasprši ta njihova energija.

Prvi tjedan nam je bio super za kupanje – toplo more, topao zrak, sve 5. A čak nije ni bilo velike gužve, nigdje – ni na plaži, ni na cestama.
    Drugi tjedan (zadnji prije škole) – praznina, poluprazne plaže, miris jeseni. Vrijeme je bilo nešto lošije, bura je puhala 2-3 dana i ohladila vodu tako da smo kupali nešto rjeđe.

Od posebnih izleta i šetnji bili smo jedan dan u gradu Cresu i posjetili gradsku „močvaru“, područje iza marine, gdje izgleda ima izvora slatke vode (valjda dolazi nekako iz Vranskog jezera). Tik uz more rastu johe i topole, ima i šaša ... neobična slika za Cres. Do tamo se može doći za oko 20-30 minuta hoda iz centra grada putem prema marini i još dalje betonskom stazom koja radi polukrug oko Creskog zaljeva. Mi smo došli tek do crkvice preko puta marine, no može se još dosta dalje – tko ima bicikl ovo je odličan izlet!

Bili smo isto tako u uvalicama iza Stivana, ima tamo puno malih izoliranih plažica, uglavnom popunjenih individualcima i nudistima, no uvijek smo našli i neku samo za nas.

Jedan dan smo se odvezli do Sv. Nikole na južnom rubu Velog Lošinja (uz crkvicu je parkiralište za 15-tak auta, prilaz je dosta uzak!) i od tamo se spustili markiranom stazom za cca 20 minuta do uvale Niska i onda uz obalu još ima cca 20 minuta do uvale Javorna. U obje uvale ima puno cvatućih agava i tek pokoji kupač (Javorna je dijelom nudistička, no ima i dosta „obučenih“, u Niskoj su svi bili obučeni kad smo bili tamo). Od Javorne se za 15 minuta može opet doći do Sv. Nikole i tako napraviti lijepi krug.

Najljepši izlet nam je bio brodom na Ilovik – brodskom linijom u 14:30 preko Suska, na Iloviku smo bili u 16:30 i odmah se odšetali širokom i ugodnom stazicom na južni kraj otoka, do uvale Pržina. Uvala je pjeskovita, puna finog ne-zemljanog pijeska koji je vrlo ugodan pod nogama i na koži, a ima i velikih naslaga izbačene suhe morske trave i to je klincima bilo super za igru. Isto tako, dno uvale je vrlo plitko čak nekih 60-tak metara od obale, kao stvoreno za igru. Lijepi su i pogledi, na Silbu, Olib, početak Kornata.

Ostali smo do zalaska sunca, zatim se još malo šetali po mjestu, uočili smo još nekoliko zgodnih markiranih stazica, do najvišeg vrha otoka Dida (89 m) i istaknutog rta Radovana, a selo je puno cvijeća i zelenila (sreli smo i nekoliko macaklina, prvi puta u životu!). Uglavnom, dobili smo želju jednom ga podrobnije istražiti!

Vratili smo se katamaranom u 20:40, već je bio mrak. (pozor, ove prometne veze funkcioniraju tek 2-3 puta tjedno, treba dobro provjeriti prije ikakvog polaska na Ilovik, Susak ili Unije!)

Na povratku s mora smo napravili uobičajenu pauzu, ovaj puta u Bakru, pogledali smo izvor i uzgajalište pastrva u centru mjesta, 2 metra od mora, prošetali se mjestom, pogledali kulu i stare topove ... to je valjda jedinstven grad na Jadranu u kojem ni usred ljeta nema vidljivog utjecaja turizma ... šteta što se građani malo ne potrude oko uređenja mjesta, ima prekrasnih mjesta, no i smeća i nereda.

Sve u svemu, lijepa dva tjedna na moru ... da nije bilo dječjih prepucavanja bilo bi još ljepše, ali što se može, izgleda da im je bilo teško prizemljiti se nakon dugog putovanja.

Fotke su na http://picasaweb.google.hr/vanja1903/Cres2008

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ispravak netočnog navoda: uvala Niska je u stvari uvala Kriška. Pardonček prosim!

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Spilja Biserujka na otoku Krku.
    Od Krčkog mosta nekih 15 minuta vožnje.
    Kad prođete Krčki most nakon par kilometara imate skretanje ulijevo za Biserujku (ili kako je M zove Biseruljka).

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi bili u Ćunskom - prekrasno selo prije Malog Lošinja.

svašta smo planirali obić i malo toga realizirali.

najviše ma oduševila uvala Zabodarski, mali sportski aerodrom (oduševio klince), a osobito izlet do Martvaške - najjužniji dio Lošinja sa kojeg se barkama odlazi na Ilovik.

Sve je puno pješačkih staza, ali Sunča još nije zaintresirana za hodanje, a nama ju je tlaka nosit.

Tatek - kako Zrinka podnosi pješačenja?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da si me pitala prije 3 mjeseca rekao bih "super". Bili smo na Alpama, velebitu, hodala po 2-3 sata, ponijeli bi je tek nakratko kad bi bila jako umorna, poklonili smo i nosilicu negdje u zimu ...

... no, sad se voli nosati, često odbija hodati (po gradu to rješavamo najčešće kolicima). Najveći problem je kakanje, neredovito je i kad se ne pokaka po 3-4 dana zna ju boliti trbuh i nervozna je, ne želi hodati.
    Baš smo danas bili na kraćem izletu, cca sat i pol hodanja, nosili smo ju (na rukama) cca četvrtinu ... a nije baš tako laka, 11-12 kg. :/

Nadam se da će biti bolje, sad je u nekoj li-la fazi pa je i zato tak s njom.

DA se vratim na temu - zanimaju se te uvale južnog LOšinja, sigurno ćemo nagodinu posjetiti još neku novu, a valjda ćemo i do Unija (planirali ove godine, ali nismo se uspjeli uskladiti sa redom plovidbe).

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo se jučer, prvi puta s njom, uputili na Korita, Ćićarija, cca 45 min hoda - nosio ju je mm do gore, ja do dole i rekli nikad više - isto ima nekih 12 kila.

stribija smo vodili prvi puta sa nekih 5,5 godina i bilo je sve ok, sad može bilo kamo sa nama (mi ne hodamo po alpama, nego više klatimo po istri i bliskim nam otocima ).

zanimljiva mi je staza od malog lošinja do martvaške, pa nazad do velog lošinja sa silascima na kupanje - ali opet ne nosa mi se nikoga.

i još mi je zanimljiva trasa od ćunskog pa prema osorčici pa do osora, pa možda obalom nazad - pokušat ćemo nešto realizirat druge godine.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sunca prvotno napisa
    mi smo se jučer, prvi puta s njom, uputili na Korita, Ćićarija, cca 45 min hoda - nosio ju je mm do gore, ja do dole i rekli nikad više - isto ima nekih 12 kila.

stribija smo vodili prvi puta sa nekih 5,5 godina i bilo je sve ok, sad može bilo kamo sa nama (mi ne hodamo po alpama, nego više klatimo po istri i bliskim nam otocima ).

zanimljiva mi je staza od malog lošinja do martvaške, pa nazad do velog lošinja sa silascima na kupanje - ali opet ne nosa mi se nikoga.

i još mi je zanimljiva trasa od ćunskog pa prema osorčici pa do osora, pa možda obalom nazad - pokušat ćemo nešto realizirat druge godine.
    Išli ste od Brgudca na Korita (sudeći po udaljenosti)?
    Kak je sad u domu? Bio sam tamo dvaput, prije desetak godina, i jako mi se svidio!

Kod nas su i Vedran i Zrinka ozbiljnije počeli hodati na izletima sa 3 godine, kod Vedrana je to od tada išlo bez problema, sad može s nama bilo kuda (uz uvjet da ima mali ruksačić), dok je sa Zrinkom povremeno problematično.

Na Osorščici sam isto bio više puta, no nismo još bili sa klincima ... ja mislim da je najzgodnija ona blaga staza na Sv. Mikulu iz Nerezina.
    Kako smo mi redovno an Cresu, mi poznajemo tamo lokalne staze: Zaglav na SV. Kristofora i Kuzmu i Dumijana, do Babine, zatim iz Lubenica do Helma, na Sv. Bartolomeja, planiramo već dugo do Sv. Salvatora iz grada Cresa ... sve su to uglavnom lake i ne preduge staze.

One duže (Zaglav-Grmov, Cres-sv. Blaž, Cres- Loznati, Vidovići-Lubenice (to smo išli jednom bez djece)) ćemo kad klinci još malo odarstu ili kad jednom dođemo kad ne bude vruće.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi uvijek idemo od Brgudca, pa sam zaboravila napomenut.

dom je ok, okoliš je sređen, uvijek je gore neka ekipa koja se o njemu brine. mene su iznenadila korita na izvoru - zadnji puta kad sam bila, bila su betonska sad su drvena. još me više iznenadilo stado od dvadesetak konja koje slobodno baulja okolo - malo me bilo strah, volim ih vidjet, ali ne tako blizu - okupiraju korita i sliste svu vodu dok kažeš keks.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi uvijek idemo od Brgudca, pa sam zaboravila napomenut.

dom je ok, okoliš je sređen, uvijek je gore neka ekipa koja se o njemu brine. mene su iznenadila korita na izvoru - zadnji puta kad sam bila, bila su betonska sad su drvena. još me više iznenadilo stado od dvadesetak konja koje slobodno baulja okolo - malo me bilo strah, volim ih vidjet, ali ne tako blizu - okupiraju korita i sliste svu vodu dok kažeš keks.
    Jeste li išli kada na Orljak ili Planik? Vrhovi su lijepi, a koliko se sjećam nisu baš strašno daleko (cca 1-1,5h hoda, do Orljaka se može bliže autom preko Lupoglava)

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

na planik jednom krenuli i zalutali - što su ti vrsni planinari .

a znali smo otić na još jedan vrh, samo se ja ne mogu sjetit imena (ima cca 30-45 minuta od doma na koritima).

gušt je i popeti se na brajkov vrh - stijena iznad izvora na koritima.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

na planik jednom krenuli i zalutali - što su ti vrsni planinari .

a znali smo otić na još jedan vrh, samo se ja ne mogu sjetit imena (ima cca 30-45 minuta od doma na koritima).

gušt je i popeti se na brajkov vrh - stijena iznad izvora na koritima.
    Je, Brajkov vrh je fora!

Baš mi je drago što si me podsjetila na dom na Koritima, već neko vrijeme tražim zgodna mjesta za izlete i spavanje gdje se ne može doći autima, a da je prikladno za klince (ne preteško). Ovo je baš dobro mjesto tog tipa!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

idemo skoro u taj kraj

za sad planiramo ić u Biseruljku ( jel jako hladna?)
    malo proskitati po Krku i vidjet neke znamenitosti
    ić na Lošinj ,i ostat u Velom

kolko se može s dvoje klinaca i bez auta oko Velog Lošinja?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Biseruljku odradili temp 12-15 cejzijevaca

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

http://www.prirodoslovni.com/hr/homepage.html

Ljetne radionice za klince u Prirodoslovnom muzeju. Zvuči zanimljivo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •