... smiju imati osnovnoškolci ?
jel ima negdje netko kakav pravilnik ili sl.
naime Ivan ( 8 razred ) ima srijedom 10 sati![]()
... nisu normalni![]()
... smiju imati osnovnoškolci ?
jel ima negdje netko kakav pravilnik ili sl.
naime Ivan ( 8 razred ) ima srijedom 10 sati![]()
... nisu normalni![]()
Ma daj! :shock:
ja se samo iscudjavam ovih dana na stvari koje citam o skolama![]()
pa luda sam .... čitam narodne novine ... nema nigdje naznake po danu .. nego tjedan ?!
piše da imaju 26 sati obavezne nastave +izborni ( od ima 3 izborna 3*2 sata )
to je 32 sata tjedno ... pa kad podjeliš na 5 ispadne 6,4 sata po danu
... tj 3 dana 6 sati i dva dana 7 sati .... ali 10 sati ....![]()
Po zakonu o osnovnom školstvu, učenici u predmetnoj nastavi (viši razredi OŠ) smiju imati najviše pet sati nastave dnevno!
Trebate se žaliti ravnatelju, ili Ministarstvu....
Koja je to škola?
Mi u Kanadi:
Annabel(4razred) od 8.30-3.40
Noah(skoro sest godina) od 9-3.20
Svaki dan isti.
Po zakonu o osnovnom školstvu, učenici u predmetnoj nastavi (viši razredi OŠ) smiju imati najviše pet sati nastave dnevno!
Trebate se žaliti ravnatelju, ili Ministarstvu....
Koja je to škola?
Da li imaju rucak ili jedu ono sto si donesu od doma?Natasa30 prvotno napisa
oš Ive Andrića ... Sopot, Novi Zagrebaverel prvotno napisa
Tako je već godinama.
26 sati tjedno moguće je imati samo ako dijete nema izborne predmete. Nema druge.
Sve ostalo je kršenje zakonskih odredbi, ali jednostavno nije moguće drugačije.
Znači ako se izbaci vjeronauk, drugi strani jezik, informatika ili nešto četvrto - moguće je ostvariti propisani broj sati. Nikako drugačije.
Moj D (14 godina) ima ponedjeljkom 5 sati, utorkom 6, srijedom 5, u četvrtak 5 i u petak 5. U to je uključen 1 sat sata razrednika. Ne hoda na vjeronauk. Zbrojeno daje 26.
Međutim, on ima drugi strani jezik i informatiku. Pohađa ih u suprotnoj smjeni i odrađuje 30 sati tjedno.
Ne znam kako to svesti na 26 osim da izbaci ta dva izborna predmeta. Možda smanjivanjem satnice nekog drugog predmeta? Ali kojeg?
Propustili su napraviti dopune tog dijela u Zakonu koji bi to regulirao.
Dobro, a šta je u tih 10 sati? Jesu pola izborni, ili?
evo što kaže zakon![]()
Članak 37.
Učenik razredne nastave može biti opterećen s najviše četiri sata redovite nastave dnevno, a učenik predmetne nastave s najviše pet sati redovite nastave dnevno.
Trajanje nastavnog sata utvrđuje se nastavnim planom i programom.
Pod redovitom nastavom smatraju se izborni predmeti i izvannastavne aktivnosti.
Učenik razredne nastave može biti opterećen sa svim oblicima rada najviše 25 sati tjedno, a učenik predmetne nastave s najviše 30 sati tjedno.
Pretpostavljam da bi se onda, da bi sve bilo po Zakonu, moralo raditi i subotama kako ne bi bilo više od 5 sati dnevno.
Iskreno, ja glasam za slobodnu subotu.![]()
da i izborni je u tome ....
ali i sa izbornim neka imaju maximalno 7 sati ... OK ..,. ali 10 :shock:
i još treba biti koncentriran, ručati zdrave sendviče . otići ujutro od doma u pola 8 ujutro i vratiti se u 7 navečer :shock:
Uf, ovo sam nekako propustila.marival prvotno napisa
I meni se čini previše.
D. ima engleski utorkom, informatiku petkom pa bar tako ne doguramo do 10.
U pravu si. Stvarno je too much.![]()
marival, piši na:
ured@mzos.hr
marival
pa jel to SVAKI dan po 10 sati ili se bas poklopilo da je jedan dan u tjednu takav naporan
Pitao je Ivan rasku ( on je i inače pravdaš) pa je "priznala" da si to profesori izbornih predmeta slažu kak im paše
![]()
... moram u akciju :/ 8)
marival
pa jel to SVAKI dan po 10 sati ili se bas poklopilo da je jedan dan u tjednu takav naporan
marival
ne smije niti jedan dan biti 10 sati. to je OSNOVNA škola!Mukica prvotno napisa
Imaju rucak i to fenomenalna im je kuhinja da bi se ja tamo hranila. Zdravo da zdravije nemoze biti, I dvije uzine koje isto skola daje. Inace nista osim vode nesmiju nosti u skolu radi djece koja imaju alergije.Deaedi prvotno napisa
Ovo je nas jelovnik:
http://www.bvg.on.ca/images/up_files..._Prep_Menu.pdf
I snacks:
http://www.bvg.on.ca/images/up_files/up-Snacks.pdf
I pored svega ovog rucka imaju bar sa salatama, juhom ili ako im se nesto nesvidja mogu si i sendvice napraviti.
nije svaki danMukica prvotno napisa
pon 6+1
utor 6
srijeda 6+4
čet 5
petak 4+1
plusevi su izborna ... njemački, vjeronauk i informatika
i ja krenula pisat pritužbu , a on neda i kaže " mama izdržat ću ovako samo da mogu na trening" ( koj ima svaki dan osim srijede već u 4 :/ )
mogli su drugačije rasporediti ...
kak bu tek u srednjoj ( bu opće došal doma :shock: )
pa u srednjoj do sada nismo imali ništa slično. čak nikad ni 8 sati. 7 je maksimum.marival prvotno napisa
razrednica nije kompetentna ( ako je istina što si napisala uopće joj nije mjesto za katedrom ) i da sam joj ja ravnateljica oprala bih je samo takomarival prvotno napisa
ona ide prepričavati kolege i njihove postupke :? , umjesto da je tvom sinu rekla da će se u ime razreda obratit pedagogu, ravnatelju i na kraju satničaru da se problem što prije riješi jer je situacija sa 10 sati grozna
stvarno svašta radi po školama
Da, kombiniramo s rasporedom 4 paralelna razreda, njihovim ostalim izbornim predmetima, slobodnim učionicama, izvanškolskim obavezama naših učenika i tek na kraju našim obavezama i po tome kak nama paše. Prije nego što planeš, uzmi u obzir sve činjenice.marival prvotno napisa
![]()
Jel uobičajeno imati 3 izborna? Ja ostala :shock:
Ne, učenici sami odlučuju hoće li imati 0, 1, 2, 3... Ako ne žele, ne moraju imati niti jedan izborni predmet.Janoccka prvotno napisa
A i to , ne mora se ići na sve izborne predmete.
Članak 37.
Učenik razredne nastave može biti opterećen s najviše četiri sata redovite nastave dnevno, a učenik predmetne nastave s najviše pet sati redovite nastave dnevno.
Trajanje nastavnog sata utvrđuje se nastavnim planom i programom.
Pod redovitom nastavom smatraju se izborni predmeti i izvannastavne aktivnosti.
Učenik razredne nastave može biti opterećen sa svim oblicima rada najviše 25 sati tjedno, a učenik predmetne nastave s najviše 30 sati tjedno.
Meni iz ovog članka 37 nije jasno čija je obveza organizirati odgovarajuću satnicu – škole, ili roditelja?
To je super. Kod nas, imas veliki odmor od 15min i djeca jedu sendvice. Ako su u skoli 10 sati, onda je to vec problem.Natasa30 prvotno napisa
Sve što je preko 6 sati je apsolutno previše.
[ quote="maria71"]razrednica nije kompetentna ( ako je istina što si napisala uopće joj nije mjesto za katedrom ) i da sam joj ja ravnateljica oprala bih je samo takomarival prvotno napisa
ona ide prepričavati kolege i njihove postupke :? , umjesto da je tvom sinu rekla da će se u ime razreda obratit pedagogu, ravnatelju i na kraju satničaru da se problem što prije riješi jer je situacija sa 10 sati grozna
stvarno svašta radi po školama[/quote]
maria ... raska je i više nego kompetentna, žena je divna, predivna i već 30 godina predaje matematiku u školi - ali se nemože sa rogatima bosti
a ravnateljje osoba čija žena radi u ministarstvu prosvjete i koliko god mi roditelji pisali i dokazivali kakva sve sranja radi - nikako da dobije otkaz .... očito mu je veza prejaka ( ni sa novinarima nismo uspjeli )
mali primjer njegovog sistema ... ide dogovor za izlet ... i ako jedan roditelj pita ili se usprotivi izletu .. odmah se na izlet ne ide
ukinuo je djeci školu u prirodi ...
i novinarski prilozi
http://www.24sata.com/index.php?cmd=...tekst_id=40475
pa pisma djece gradonačelniku
ja sam fran.idem u 4.d razred.os ivo andric.imam par
velikih problema.prvi je problem,da grijanje ukljuce na najvisu razinu i ravnatelj kaze da uciteljice otvore prozore,bez obzira na vrijeme vani. drugi problem je da nam wci smrde i svi su vecinom potrgani.ima jos dosta problema. zato vas pozivam u moju skolu!
fran stancic vidrac
a dragi ravnatelj iznajmljuje sportsku dvoranu a djeca nemaju gdje ruke oprati ... kada mu se pošalje inspekcija on je najbolji ravnatelj![]()
ne kužim da su slijepi kod zdravih očiju![]()
Ako sam dobro izračunala, onda vaša satnica ispada 33 sata tjedno, što je izvan zakona. Sad me zanima tko je kriv: oni koji pišu satnicu, ili dečko jer je "preambiciozan"?!
enela ali to nije problem nas roditelja, a najmanje naše djece ... normalno je da planem jer se radi o mojem djetetu koje treba od 08:00 - 18:40 biti u školi ... otrčati 2* do dučana po super sendvić ... i uz to biti koncentritan i odmoran za praćenje nastave, odgovaranje ... i držanje svog odlikaškog prosjeka ( jer nam je srednja pred vratima )enela prvotno napisa
" VI ".. nastavnici i profesori trebali bi se zauzeti za tu djecu ... kako štrajkate za plaču ... krenite u štrajk za ZAKONSKU satnicu kako vama tako i djeci ... neka zaposle još nastavnika ... neka dograde koju učionicu ... neznam nije moje da o tome odlučujem ...
:/
mislim da bi škola trebala izračunati koliko sati ostane nakon obaveznih predmeta i omogućiti učeniku da upiše samo onoliko koliko mu preostaje do pune satnice...averel prvotno napisa
a ako škola to ne ograničava, a dečko je sve to upisao - a sam je birao...
avare ... nisam ja dijete birala kada sam ga rodilaaverel prvotno napisa
... to što je on IQ 149 i što je gladan znanja ...
( vjeruj da je nama najteže u ovakvom divnom školskom sistemu )
i kako možeš pitati da li je krivo dijete ili satničari ... pa satničari su plačeni da poštuju zakon i da sastave satnicu pa neka ima 2*6 sati i 3*7 sati npr.
( kaj da ja zabranim djetetu da ide na ono što ga interesira ?!?!?! )
... na djetetu je da bira ono što mu odgovara ... ali neka to ponude u zakonskim okvirima ...
neka naprave smanjenje satnice nekih predmeta ... neka stave glazbeni i likovni u izborne ... ma ima milion ideja....
neka djeci omoguće ZNANJE ... u praksi a ne na riječima
ot averel- daj pliz pojasni ovo s pločicama.... umrit ću od znatiželje
marival, ne ljuti se, bilo je to retoričko pitanje... nisam ni mislila da je dečko trebao računati broj sati tjedno....
a pločice u kupioni su iz jedne davne radijske emisije Mladena Kušeca (bijela vrana, ili tako nekako), pitao je djecu što je najvažnije u životu, a dijete je lijepo reklo što misli....
Ja predajem engleski u redovnoj nastavi od 1-6 razreda i izbornu 5 i 6 razred. Jučer sam dobila raspored za redovnu nastavu i sad moram sama uklopiti izbornu, što je jako teško jer imam nastavu i u međusmjeni i jedan dan ujutro jedan popodne, a svi moraju biti zadovoljni. Nije ni profesorima baš jednostavno slagati taj raspored iz izborne, naručito ako su u izbornu uključeni učenici iz više razrednih odjela, pa onda jednima paše srijeda a drugima petak.marival prvotno napisa
Moj savjet, idite sami u školu i razgovarajte s razrednicom i s nastavnicima iz izborne. Još je početak godine i sve se može okrenuti i srediti.
Ja radim u školi i još nisam čula za ovakav slučaj :shock: ne ože dijete biti tako dugo koncetrirano, njima je već i onih 6-7 sato too much. Idi lijepo u školu i riješi to na licu mjesta.
Meni se tih deset sati čini previše. Mi u školi imamo jedan dan u tjednu za izvannastavne aktivnosti pa su satovi skraćeni po pet minuta kako bi se u razdoblju između dviju smjena održale aktivnosti. Izborna nastava je kod nas vjeronauk i jezici, ali je sve to uklopljeno u raspored pa tako 5 i 6 razredi imaju 3 puta tjedno po 5 sati, a 7 i 8 2 puta po 5 sati, npr. 6.sat petkom svi imaju sat razrednika.
Po meni raspored se ne može složiti da svi odgovara, ali bi ja marival otišla u školu i tražila od razrednice da na prvom roditeljskom sastanku omogući razgovor Vas roditelja s dotičnim profesorima pa da se vide moguća rješenja.
Sve se da urediti, mi zbog puno djece putnika u zimskom računanju vremenu podnevnu nastavu imamo skraćenu po 5 minuta svaki sat pa nastava završi pola sata ranije nego u ljetnom računanju..... sve se da, samo treba imati volje....al ak je takav ravnatelj.... :/
...svima....medoribica prvotno napisa
No, da, da ne bi mislila kak mislim da 10 sati nije previše. Definitivno je previše.marival prvotno napisa
Moram priznati da me najviše zasmetalo ono gore boldano. Očito nisi dobro upoznata s problemima. Štrajk je uvijek posljednje rješenje i cilj je poboljšati uvjete rada, kako djeci tako i nama (bolja opremljenost škola, bolji termini održavanja nastave, naravno i bolje plaće). Kažeš da bi se mi trebali boriti za djecu - mi to neprekidno i radimo, ali je veliki problem što jedan dio roditelja smatra da smo na suprotnim stranama. Tako dugo nećemo na zelenu granu dok svi (i roditelji i nastavnici) ne prihvatimo činjenicu da su to naša djeca i da je briga o njihovom obrazovanju i odgoju zajednička. Još nisam doživjela da je netko od roditelja za vrijeme štrajka došao pružiti podršku i boriti se zajedno s nama za dobrobit školstva - djece.
jurišaš na vjetrenjače
enela ... pa to sam i rekla ... naša djeca i moramo se boriti za njih MI ... svi zajedno
ali kako da to napravimo kada profesorici iz informatike paše da radi samo srijedu i četvrtak ?! ....
kako da objasnimo da NITKO od profesora izborne nastave nema ni jedan izborni sat u petak niti sa jednim razredom ?! ... kaj je petak neradni dan ? U petak ivan ima 5 sati ... mario u 6 razredu petkom ima 3 sata ????? a srijedom 8 ?! pa ko je tu lud, zbunjen, normalan![]()
dragi moji profesori ... i ja bi produženi vikend ... ali i u petak moram raditi
bila sam u školi ... da ... to je borba sa vjetrenjačama :/
imaš izrazito negativan stav prema prosvjeti
to je moje osmogodišnje iskustvo - negativno nažalost
![]()
i ne kažem da su svi bezosječajni ili negativni - čast izuzecima![]()
moja sestrična je prof. pa me ni njeni stavovo ne oduševljavaju
prijateljica iz djetinjstva isto ... uff
nekako je sve to bez osjećaja - indiferentno ... bez ljubavi prema djeci ... izgleda kao - dođem, odradim i jedva čekam da idem doma :/ ( a rade cca 4 sata dnevno, a o godišnjem da ne pričamo)
djeca se generaliziraju, po difoltu su zločesta i nevaljaju ... nitko ne brine o onima kojima je pomoć potrebna - slabijim učenicima i naprednima - potpuno je isti stav
i nepojmljivo mi je da se za sve krivi ministar, država, sustav ...
obrisala sam kilometarski post , dobro da postoji opcija pregledajte...
ali ,mi se stvarno ovdje ,ne samo na ovom topicu već i na forumu sve manje provodi vrijeme i sve mi se manje sviđa ovdašnja atmosfera.
idem dovršiti prilagođeni program za jednu učenicu.
marival, ne sudi o onome što nisi probala. Ili jesi? Da li si ikad radila u školi? Znaš li što znači otići na bolovanje, imati manju plaću za to vrijeme, vratiti se na posao i bez ikakve novčane naknade dodatno raditi da bi se pokrpale rupe koje su nastale ne tvojom krivnjom? To ti je samo jedan primjer. Često vidim ljude koji za radnog vremena obavljaju privatne poslove, shoping, ispijaju kave i ne pada mi na pamet zaključivati kak ništa ne rade jer nikad nisam radila njihov posao i ne znam organizaciju niti pritiske kojima su oni izloženi na svom radnom mjestu. Toliko od mene na ovom topicu, ti se pjeni i dalje, a ja odoh pisati svoje pripreme.