ajme kakav stav![]()
stvarno mi je zao sto tako mislis.![]()
potpisujem mariu71 i enelu, i mene cekaju pripreme i veselim se sutrasnjem danu.![]()
ajme kakav stav![]()
stvarno mi je zao sto tako mislis.![]()
potpisujem mariu71 i enelu, i mene cekaju pripreme i veselim se sutrasnjem danu.![]()
draga ... ne MISLIM - to su moja stvarna iskustva !!!
enea ... nisam radila u školi ?! i zar je to uvijet za komentirati ono što prosvjetari ne/rade ?!enela prvotno napisa
zar dijete u 6 razredu i dijete u 8 razredu nisu koliko toliko dobar razlog da se usudim pisati o negativnim iskustvima ?!
- znam što znaći biti na bolovanju i primati manju plaću za to vrijeme ( operirala sam karcinom ove zime )
- što znaći krpati rupe ne svojom krivnjom ????
- profesor iz povijesti od mog šestaša je prošle godine imao upalu pluća i nije ga bilo 2 mjeseca ... za to vrijeme djeca nisu imala adekvatnu zamjenu nego su ili boravila u dvorani za tjelesni ili vani pred školom![]()
- kada se profesor vratio ... nisu imali ni jedan jedini dodatni sat ( mada bi se mi bunili da jesu ) i rezultat bolesti profesora je bio taj da se povijest nije odradila do kraja ?!
- meni nije jasno da ako već ravnatelj terorizira profesore zašto se profesori ne žale ministarstvu ... kako te netko u državnoj službi može tjerati da radiš - krpaš besplatno "nečije" RUPE ???
Same herezhabica prvotno napisa
![]()
Upravo završavam powerpoint prezentaciju za sutrašnju nastavu. Da, imat ću samo četiri školska sata (dva puta po dvije grupe šestih razreda), ali sam prezentaciju radila gotovo cijeli dan - sedam sati. Znači, ako si to pribrojim k sutrašnja 4 školska sata (odnosno 3 sunčana sata), ispada da sam za sutrašnju nastavu radila 10 sati. A ne samo četiri.
Šteta što nitko ne vidi koliko se vremena troši na pripreme.
Svi gledaju samo odrađene sate nastave. :/
Amalthea prvotno napisa
pa za druga dva 6 razreda nećeš morati to isto raditi ..., a ni za slijedeće godine![]()
i ja bi 3 sata u firmi i 7 sati doma radila .... buaaaaaaaa
(Vrlo) daleko od toga da su svi nastavnici posvećeni svom pozivu, ali , Marival, generaliziraš trpajući ih sve u isti koš. Organizacija nastave je na ravnatelju, a njih također ima i sposobnih i nesposobnih.
Krpati rupe ne svojom krivnjom znači ovo:
odem na bolovanje, djeca u prvih dan-dva nemaju nastavu, a kad se nađe zamjena obično to bude nekakav student ili apsolvent kojeg baš boli glava za moje učenike. Kad bolovanje završi najčešće odrađujem duplu nastavu da bi svi uspjeli pripremiti i izvršiti planirano.
Ukoliko znam da ću bolovati 3-4 dana ne uzimam formalno bolovanje nego s djecom dogovaram odrađivanje nastave. Radim u individualnoj nastavi, pa je to moguće, naravno uz ubijanje od posla.
Najčešće si bolovanje ne mogu priuštiti upravo iz gore navedenih razloga.
moze, moze, da samo znas kako, i u skolama ima svakakvog mobbinga ...marival prvotno napisa
rupe su zaostaci u gradvu koje je jako tesko nadoknadit, cak i kad ti dodje zamjena ponekad ostanu neke stvari nedorecene.![]()
stvarno moram rec da imas povrsno znanje o radnom vremenu profesora i njihovom nacinu rada :/
marival, baš si mi slatka sa tvojim stavovima.
![]()
e da, ja o sutrasnjim satima vec danima razmisljam i slazem prezentacije i vec san utrosila jako puno sati u to, kopam po internetu da bi im sate ucinla zanimljivima, za iducu skolsku godinu ce mi se sigurno nesto promijenit, makar obrazac na kojem trebam imat pripremuili nesto slicno za sta necu moc cijeli sat iskoristit, ili ce mi falit kakav dio predvidjenog materijala jer ga skola nece moc nabavit pa cu opet morat nesto mijenjat, u najbolju rucku necu morat nista mijenajt ali cu provest barem sat vremena podsjecajuci se sta smo ono obradivali pod odredjenom nastavnom jedinicom, ali poznavajuci sebe potrosit cu puno vise vremena makar imala sve vec spremno da ubacim nesto novo i zanimljivo.
naravno da ima svakakvih nastavnik, ko i uostalom i drugih profesionalaca u drugim profesijama, ali stvarno mi je koma ovako ruzno generaliziranje.![]()
![]()
Ma da.marival prvotno napisa
To su jedina dva šesta razreda ionako, a sljedeće godine - tko zna što će biti.
Ne možeš jednostavno koristiti sve gotovo od prošle godine, inače bih već sad uzela od prošle.
Smislila sam nove zadatke, drugačije, zanimljivije i tako...
Slažem se da ima nastavnika koje baš boli briga, ali ne želim u taj koš.
Znači tako bi trebali raditi?marival prvotno napisa
Pa izbori semarival prvotno napisa
![]()
c.c.c. cure, cure ... ne čitate me ... ustvari čitate samo ono što vam pašemarival prvotno napisa
( kao i svi profešuri)
ne generaliziram, ne trpam sve u isti koš ...
Janoccka - radni sati nisu stvar IZBORA :/
maria71![]()
ako je površno molim te rasvjetli me !zhabica prvotno napisa
Koliko školskih sati ima jedan profesor?
( za mobbing :/ reci meni pa ću ja napisat prijavu umjesto tebe ministarstvu ... jer ako su nam profesori mobbingirani pa onda nije ni čudo kako se odnose prema učenicima :? )
A zašto misliš da meni jesu?
hm ... neznam kaj da ti odgovorim jer neznam kolika ti je satnica :/Janoccka prvotno napisa
ja radim od 08:00 - 16:00 i u tome je pola sata pauze![]()
možda odabirom profesije možemo birati satnicu![]()
i evo nas opet na 22 sata tjedno, 3 mjeseca mozga na paši, općenito te nastavnike treba istrijebiti.
I na osnovu toga ja trebam procijeniti kako i koliko zapravo ti radiš :?marival prvotno napisa
Ja cu samo reci da je meni, za svaki sat u ucioni uvijek trebalo barem dva sata pripreme, pa makar na osnovu vec pripremeljenog materijala iz proslog doba. Tu racunam i razmisljanje i smisljanje i istrazivanje i pisanje. Pa onda jos nakon tog sata smisljanje i razmisljanje kako je proslo i kako bi moglo biti bolje plus sve sto ide uz zadace, pripreme za testove i sl. Svi ucitelji za koje JA znam rade redovito do duboko u noc i pisaju krv u svom poslu, dok drugi, da prostite, pisaju po njima.
Kao i u svakoj profesiji ima i medu uciteljima svakakvih ljudi al ja mislim da su ipak ucitelji medu profesijama u kojima se najvise rinta.
Onaj koji nije nikad predavao ne moze, jednostavno ne moze, suditi o satima koji su potrebni da bi se taj posao radio.
enelaJoš nisam doživjela da je netko od roditelja za vrijeme štrajka došao pružiti podršku i boriti se zajedno s nama za dobrobit školstva - djece.
da me Oskarova nastavnica zamoli da dam podrsku strajku za poboljšane uvjete rada, kako djeci tako i nastavnicima (bolja opremljenost škola, bolji termini održavanja nastave, naravno i bolje plaće), ja bi se rado odazvala ako bi bilo u moje neradno vrijeme ili bi potpisala neku peticiju
nikad nisam razmisljala o tome da nastavnici imaju potrebu da ih se PODRZI
i bas mi je super da si to rekla
Ove godine imam 25 sati redovne nastave.
7,8,2,3,4 srednje
Rado bih radila kao neke moje kolegice koje imaju samo 1 i 3 srednje.... i žale se kako im je teško, iz svoje pozicije mislim da pretjeruju...
Evo postavljam izazov, tko želi umjesto mene odraditi jedan radni tjedan ?
Meni nije teško vući 6 programa ( imam i izbornu ) raditi na 2 škole i biti razrednik..
marival ti imaš pravo na svoje stavove kao i bilo koji forumaš i drago mi je da si ih napisala.
Stav ko tvoj dijeli 90 posto roditelja u Hrvatskoj.Pa na ovom forumu se redovito rotiraju topici o monstruoznim tetama iz vrtića, nekompetentnim liječnicima i profesorima neradnicima. Zamori to.
I koliko god se ja trudila, vodila djecu na stručne izlete, natjecanja, ti roditeljij misle isto. To je pomalo frustrirajuće.Najbolja mi je fora od lani, kad je jedna mama rekla kako je meni super jer sam išla na ekskurziju i bila besplatno na moru 4 dana![]()
A kada sam zvala roditelje da idu na ekskurziju kao ispomoć, ima ih koji su to mogli, reagirali su ovako :shock:![]()
![]()
veli meni jedna mama , pa kako će se moj J. napiti i zapaliti cigaretu ako ja budem tamo ,a to si jako želi , da ima o čemu pričati kad se vrati ( uzrast 8 razred )
( nije se napio, a za cigaretu ne mogu garantirati, ipak ih je bilo previše a ja samo jedna )
Baš sam nešto slično htjela napisati.Ancica prvotno napisa
A mogu još dodati i - onaj tko nije nikad predavao ne zna koliko je to fizički i psihički naporan posao. Naročito kad su u pitanju djeca.
(ne, ne radim u prosvjeti, ali povremeno držim stručna predavanja, i ti su mi dani teži nego punih 8 sati laboratorijskog rada)
zapravo ili ne moram tu biti to vrijemeJanoccka prvotno napisa
i surfati
![]()
Eto, Marival konačno si sama došla do odgovora. Nastavnik nema vremena surfati tijekom radnog vremena. Najčešće nema vremena ni za WC. I mora biti potpuno koncentriran tih 5-6 školskih sati dnevno. A nakon nastave najčešće treba par desetaka minuta buljenja u prazno da dođe k sebi i uputi se kući.
zašto moraš buljiti u prazno pr desetaka minuta da bi išla kući :shock:čokolada prvotno napisa
Čokolada ... ima puno teških zanimanja/poslova ( što uglavnom sami biramo )
- nastavnici ne surfaju za vrijeme zato i rade skraćeno radno vrijeme valjda cca pola od nas ostalih - jer im se vjerojatno računa i priprema za nastavu ... neznam :/
- ja moram biti koncentrirana ne samo 5-6 * 45 min nego 7,5 sunčanih sati
dragi moji nastavnici ... iz posta u post vidi se da ste nezadovoljni :/
Ako si danas koncentrirana na poslu od 8 do 16 kako onda možeš forumirati?
Ja sam na porodiljnom, da ne bi bilo zabune.
Nastavnici su nezadovoljni najčešće kad pročitaju paušalne ocjene "outsidera" o svom radu.
Baš tako!marival prvotno napisa
Ja nisam nezadovoljna svojim poslom. Nezadovoljna sam što svatko misli da zna kako trebam raditi posao koji radim. A ne zna. Kao što ni ja ne znam kako treba presložiti policu u trgovinu, koja je ruta najbolja prilikom isporuke pošte i još milijun stvari.
I zato mi ne pada na pamet ovdje pisati šta i koliko radim. Tko hoće - shvatit će i bez mojih pokušaja nabrajanja. Nemam potrebu za opravdavanjem.
.Ja nisam nezadovoljna svojim poslom. Nezadovoljna sam što svatko misli da zna kako trebam raditi posao koji radim. A ne zna. Kao što ni ja ne znam kako treba presložiti policu u trgovinu, koja je ruta najbolja prilikom isporuke pošte i još milijun stvari.
I zato mi ne pada na pamet ovdje pisati šta i koliko radim. Tko hoće - shvatit će i bez mojih pokušaja nabrajanja. Nemam potrebu za opravdavanjem
potpis
ti marival bas ne volis nastavnike...![]()
i, da, malo sam na forumu nakon visesatnog spremanja dviju prezentacija za sutrasnju nastavu
ali to se ionako nigdje ne racuna
ti marival bas ne volis nastavnike...![]()
i, da, malo sam na forumu nakon visesatnog spremanja dviju prezentacija za sutrasnju nastavu
ali to se ionako nigdje ne racuna
kada se profesor vratio ... nisu imali ni jedan jedini dodatni sat ( mada bi se mi bunili da jesu ) i rezultat bolesti profesora je bio taj da se povijest nije odradila do kraja ?!
... meni je ovo rečenica nevjerojatna. Kod mene na mojoj školi se to ne može dogoditi. Za svaki izostanak, ne da postoji zamjena, nego je to stručna zamjena, a nema šanse da djeca vrludaju školom, uvijek uskoči pedagogica ili netko tko je eventualno slobodan taj sat (to samo ako je neki iznenadni izostanak sa sata).
Očito u školi tvoje djece nešto opasno ne štima.
Ako netko i ima manjak sati, satničar na kraju 5.mj. uzme popis ili mu javiš i onda ih održiš umjesto nekog tko bi imao višak na kraju nastavne godine.
I meni je žao što se najviše u ovoj profesiji generalizira... ima i tu kod nas svakakvih, ali kako dolaze mlađe snage i toga sve manje i manje....Po meni, tko danas, uza svu papirologiju i promjene na početku svake šk.god. i dalje radi u školi, taj to jednostavno voli...
naravno da ne štima ... ali lijeka nema ... ravnatelj je bogmedoribica prvotno napisa
![]()
što znači satničar uzme popis ?!?!
profesor je bio bolestan mjesecima ... djeca su za to vrijeme bila u školi ... nije dovedena nikakva zamjena ...
kako misliš da bi to taj profesor trebao odrađivati ???
misliš da bi djeca trebala dolaziti na dodatne satove ???
u svakom poslu ima boljih i gorih radnika.
kao i odlicnih i izvrsnih.![]()
otkada je moja kcer krenula u prvi razred, a sada je u trecem, ja sam zaista razvila duboko postovanje prema uciteljskom kadru, pogotovo onima od 1-4 razreda.
to je jedna tako zahtjevna djelatnost, komplicirana i psihicki zaista nimalo laka. ona zaista trazi jaki emocionalni angazman i divim se uciteljicama i uciteljima kako izdrzavaju napore rada sa djecom u smislu da ih upoznaju i prihvate kao razlicite karaktere i licnosti i prema tome se i ophode sa njima.
a tek odnosi sa roditeljima, kod kojih svatko ima neku svoju viziju skole, rada sa djecom, potrebe njegovog djeteta.....
i nakraju krajeva sjecam se svoje mame koja je takode uciteljica - sada u mirovini. i toga kako je zvala tatu, kada je puhala jaka bura da odvozi autom djecu doma, po koju nije nitko dosao, ili koja su i onako zivjela sa starim bakama i didama, jer su im roditelji bili na privremenom radu u njemackoj.
i nadovezala bih se na mukicu.
nastavnici zaista imaju potrebu da ih se podrzi. i to nasusnu potrebu.
u par pametnih knjiga sto su u zadnje vrijeme izasle na njemackom govornom podrucju, to se jako naglasava.
mislim da nastavnici trebaju dobiti najbolju mogucu edukaciju, te konstanto odlazenje na usavrsavanje, podrsku cijelog drustva i roditelja ponaosob, puno manje razrede, odnosno vise uciteljica na jedan razred,
puno visi drustveni status nego sto ga sada imaju.
jer radi se o djeci, nasoj djeci.
Poštujem ovu profesiju, ali iz svog iskustva tijekom školovanja, posebno u srednoj školi i na faksu, nemam puno dobrih iskustva...Dapaće, mogla bi i generalizirati, s obzirom da se radi o vrlo visokom postotku.
Iste profesore kao učenica i kao kolegica sasvim drugačije doživljavam.
Ja ne volim generalizirati i ne ulazim u školu s mišlju da tamo rade neradnici i štajaznam. I znam da nije sva škola nastava, i poznajem mnoge profesore koji se pripremaju duboko u noć.
Ali moje iskustvo s izvanrednog faksa, gdje je bilo profesora: ti su ljudi mahom obeshrabreni. Nisu svjesni koliko su jaki, koliko ih ima, i čini im se da ništa ne mogu promijeniti - ministarstvo, ravnatelji, roditelji... Možda bismo im stvarno trebali pružit veću podršku - ako mislimo da je to ok. Možda pristojan razgovor, pozdrav i zahvala na informacijama nisu dovoljni. Uostalom, radnici Dione su u trgovinama nudili peticiju protiv rada nedjeljom na potpis. Neka i profesori tj. sindikat ponudi na potpis roditeljima svoje zahtjeve. Ako pišemo na forumu i s profesorima razgovaramo prvenstveno o onom što nas muči, to ne znači da smo nezadovoljni svime što rade - iako bi se mogao steći takav dojam.
Dragi profesori, tješite se, niste jedini čiji se rad omalovažava. Mm kaže: blažena struja, jer svi znaju bolje predavat, liječit, vodit ekonomsku politiku od učitelja, liječnika, ekonomista, jedino po žicama ne želi svatko prčkat.![]()
Ali kako se to desi da malo malo na nekom topiku + za i protiv prosvjetarskog posla?
Vraćam se na naslovnu temu: koliko sati... što to znači svi oblici nastave? Izborna, dodatna, napredna? To znači ako klinac ima dva izborna predmeta i svaki dan 6 sati, to je maksimum. I onda recimo profesor kaže dođi ti meni na dopunsku iz xy, onda bi trebao automatski izbacit jedan izborni. Ili?
može značiti:Vlvl prvotno napisa
1. da je kažnjen onaj tko želi znati više i tko može pratiti više
2. da se ne poštuje zakon
3. da škola nije po mjeri djeteta nego po mjeri nastavnika ( jer kako onda objasniti da nema izbornih sati petkom ?! )
"naš" ravnatelj je u novinama izjavio ... http://www.novilist.hr/Default.asp?W...3286328582863O ... pa tko im kriv![]()
interesantna rečenicaJanoccka prvotno napisa
![]()
što ćeš misliti kada budeš mama školaraca?
isto ? ili drugačije ?
Ne želim nagađati što ću misliti.
draga marival,
dodatni satovini ja nebi pristala.... škola je dužna naći odgovarajuću zamjenu, mislim ako je nastavnik izostao više od 5 dana. negdje pročitah, al ne mogu se sad sjetiti....
iskreno, da se ne bojim utjecaja na djecu, ja bih krenula s peticijom roditelja prema Ministarstvu, al kak si napisala da je ravnateljeva žena tamo.....hm
zato drugi bojkot - razgovaraj s velikim dečkom i nek se ispiše s nečega do čega mu je najmanje stalo, po meni kad bi se još netko ispisao možda bi se i učitelji pitali zašto?!
možda drastično, al mi sad više nikaj ne pada napamet
ps. ak malom,tj. velikom dečku nekaj šteka povijest slobodno me pitaj, profesorica sam povijesti![]()
Misliš reći da nitko na vašoj školi nema izbornu nastavu petkom (nikakvu) ili Ivan nema izbornu nastavu petkom?marival prvotno napisa
Jer izborna nastava se itekako održava petkom, nema razloga da se ne održava - naročito u većim školama - kada bi se stigli pokriti svi ti razredi?
Nažalost, to ne ide samo tako. Kad se za izborni predmet odlučiš, on postaje obavezan (barem do kraja tekuće školske godine). To možeš protumačiti na jednak način kao da se želiš ispisati iz matematike ili fizike. :/medoribica prvotno napisa
Ma, zapravo se sve može u okviru zakona.
Samo bi se nastava onda morala održavati i subotom.
Jer - 30 sati je tjedni maksimum, a 5 sati je dnevni maksimum?
ponedjeljak - 5 sati
utorak - 5 sati
srijeda - 5 sati
četvrtak - 5 sati
petak - 5 sati
subota - 5 sati
Sve po zakonu.
Samo - tko želi da mu osnovnoškolci subotom idu u školu? Ja se sjećam da sam ja hodala subotom u osnovnu školu. Ne znam zapravo kad se to ukinulo. Tada je dnevno opterećenje bilo manje. Imali smo i po 4 sata.
Nauštrb subote - povećano je dnevno opterećenje.
Manji broj izbornih predmeta?
Manja satnica (umjesto 2 - 1 sat tjedno)?
Imate li kakav prijedlog?
medoribica- kao prvo hvala na ponudi - povijest nam je jedan odr dražih predmeta .. bio je na županijskom :D .... ali ako imaš za 6 razred ( srednji sin )kakve kontrolne za vježbati doma ... dobro bi došli ( ovak ja moram kontrolne radit
) - javi se na pp
- mi smo pristali na kraju na takvu satnicu jer on ne želi prekinuti ni njemački, ni informatiku ( zbog srednje škole i dodatnih bodova ) ni vjeronauk ( krizma je ove godine )
- "sretni" smo da je to srijeda kada nema trening u klubu ... jer je njemu najveća tragedija kada bi morao sa treninga izostati
- pisali smo peticije, dopise ... bili u ministarstvu na razgovoru ... i nitko mu ništa nemože![]()
amalthea - nema izborne za nikoga petkom nakon 5 sata !!!!
- naravno da ne želim da mi djete ide subotom u školu
- treba smanjiti satnice nekih predmeta ( automatski i sažeti malo preopširna gradiva)
- staviti likovni i glazbeni pod izborne predmete ili osmisliti jedan predmet gdje bi se općenito obrađivala likovna i glazbena umjetnost
- vratiti vjeronauk u crkve
- uvesti informatiku pod obavezan predmet
ah imam ja 100 ideja![]()
Eh... neke od tih stvari mi već duuuuuugo pričamo.
Ali npr. zašto ukinuti vjeronauk u školi kada većina djece to želi ili jednostavno samo ide na njega :/