Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Fondue - par pitanja

  1. #1

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno Fondue - par pitanja

    Imamo fondue koji nikad nismo upotrijebili, pa bih rado ispravila tu grehotu. Davnih dana probala sam na jednom tulumu čokoladni s voćem i bio je mrrraaak . Od čega se sve može raditi i je li potrebna neka posebna vrsta sira za sirni?
    I još nešto - što se stavlja u onu malu posudicu ispod (za vatru), pretpostavljam špirit? Ili nešto drugo?

  2. #2
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno Re: Fondue - par pitanja

    Citiraj mama sanja prvotno napisa
    Imamo fondue koji nikad nismo upotrijebili, pa bih rado ispravila tu grehotu.
    X

  3. #3
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Gelirani špirit ćeš naći u Metrou na gastro dijelu, a prednost mu je što neće iscuriti i napraviti požar ako trkneš plamenik. Funkcionalno je i običan tekući špirit za plamenike ista stvar, a kako im je i cijena približno ista - potraži rađe ovaj gelirani.

    Sir se "presiječe" pomoću vina i takav ostane tekući. Bez toga se pretvori u nešto nalik na žvakaću gumu i nije baš privlačan. Defaultni sirevi su Gruy

  4. #4

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Uh, s migrenama i MM i ja imamo dovoljno problema i bez toga . Ova smjesa koju si spomenuo spada u kategoriju sireva s aminima ili ne?
    A vino pretpostavljam ide bijelo?

  5. #5
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Svi sirevi s rupama prolaze pjenušavu fazu vrenja u kojoj nastaju amini. Dakle ementaler je svakako bogat aminima. Grujer je prilično zreli sir, a kod zrelih sireva se isto nakrcaju amini.

    Fakat, ispada da je dobri stari škripavac odličan izbor ako ne želiš glavobolju.

    Sirevi na koje sam mislio za fondu su oni iz "metraže", po mogućnosti bez rupa i od pouzdanog proizvođača, varaždinac i slično. Količinu vina ćeš trebati prilagoditi, a izbor nije kritičan - nemreš belivit koji bućkuriš Švicarci zovu vinom.

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    i dobro je kupiti sir desetak dana ranije i ostaviti ga u hladnjaku da sazri
    (Davore, ako imaš što protiv te ideje, šuti)

  7. #7

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Za ekipu koja nije voljna eksperimentirati s vlasitim 'miksom' sireva za fondue, u Metrou i Mercatoru ima za kupiti gotova smjesa koju je samo potrebno zagrijati. Nije tako fino kao svijezi pripremlji fondue ali skroz ok!

  8. #8

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    i dobro je kupiti sir desetak dana ranije i ostaviti ga u hladnjaku da sazri
    (Davore, ako imaš što protiv te ideje, šuti)
    Kraj mog M. nema šanse da preživi 10 dana, taj malac je u stanju jesti čisti sir, bez kruha ili ičega u svako doba dana i noći .
    Jedino da se poslužim metodom skrivača na najgornjoj polici frižidera, zamotanog u nešto neprepoznatljivo .

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •