Bok djevojcice!

Rodila sam prije godinu dana na SD, 3 dana prije termina, prekrasnog malenog djecacica koji je tezio nesto malo vise od 2 kg.
Dosla sam 8 pristiju otvorena (nastojala sam doci u zadnji cas ne bi li izbjegla predradjaonu, horizontalu, nedajboze drip i ostala nezeljena cudesa).
Cinilo se da od intervencija nece biti potrebno nista - pravac u box...i onda se otegnulo.
Je li mozda neka od vas cula ovakvo objasnjenje epiziotomije: bebica je vec u porodjajnom kanalu ali je vec jako umorna nakon 20 sati trudova, ovako sitne bebe brzo izgube snagu pa je preporucljiva mala epiziotomija da bi se dijete sto prije rodilo, bez nepotrebnih trauma...

Takvo je objasnjenje meni dala lijecnica na porodu, i zapravo na neki nacin trazila od mene dopustenje...S obzirom da je prica zvucala )barem meni u tom trenutku) kao da je ugrozena sigurnost moje bebe - pristala sam.

Istina je da sam nakon sto sto su me recnuli rodila u roku odmah, malisa je (iako jako jako mali i zgoljvi) izgledao super, bez hematoma, apgar 10/10, odlicnog opceg stanja.

Sad, godinu dana nakon epi, pitam se jesam li pogrijesila i jesu li zapravo samo vjesto manipulirali sa mnom ne bi li se porod sto prije dogodio.

Sto vi mislite?