Citiraj mikka prvotno napisa
da, kao pripremu i prevenciju je najbolje ne dati da te polegnu kad beba izlazi--osim ako se tebi samoj ne lezi.
u pravu si,iako nisam mislila na to - mislila sam na masažu međice i pripremu u tom smislu, isto tako i na vježbe disanja koje će u ključnom trenutku pomoći da izgon bude postupan i dozvoli da se tkivo samo po sebi dovoljno rastegne bez pucanja.

u mom slučaju se pokazalo da je ključna i ona posebna veza koju uspostaviš ili ne uspostaviš s primaljom. meni nije uspjelo, nisam je osjećala kao podršku, nije mi dobro vibrirala...izgleda da nisam ni ja njoj pa se nije previše trudila s masažom ili pomoći kod izgona, da ne bude tako brz i silovit što je rezultiralo pucanjem (da podsjetim, beba je bila vrlo mala)...ova veza s primaljom ne bi trebala činiti razliku, to je pitanje profesionalnosti, ali je kod mene ipat činilo razliku.

nakon svega i dalje mislim da sam se znala postaviti i zauzeti za sebe i porod kakav sam željela, nedvosmisleno staviti do znanja što ne želim...ali eto, postoje očito još neki faktori koje nisam predvidjela, a još kad sam shvatila da je beba ugrožena (kako su mi rekli) pristala sam na epiziotomiju.