Citiraj bebeto prvotno napisa
Ja sam na porodu sa sinom imala rupturu vagine, popucala sam skroz do cmara, bezbroj unutarnjih savova, mjeseci sjedanja na kusinu za hemoroide.....epi mi nisu stigli napravit jer je maleni izletio ko metak, iskreno neznam sto bi bilo bolje. Sivana sam sve nekako cik-cak kako sam i pukla, sve me to jos i sada nekad zateze i boli a sad u drugoj trudnoci ti su mi oziljci nekako imbufali i strah me da na porodu opet ne popucam po njima.
za ocuvanje medjice nisu vazni samo polozaj (najgori je onaj klasicni na ledjima) i naravno izbjegavanje epiziotomije. kljucan utjecaj (u negativnom smislu) imaju i nalijeganje na trbuh, pozurivanje izgona ("tiskaj! tiskaj!"), tiskanje izvan truda, lijekovi koje si dobila u porodu i pozurivanje poroda opcenito (npr drip).

najbolje sto se moze uciniti je osigurati maksimalnu privatnost i opustenost, ako se moze malo zamraciti soba i smanjiti buka, zauzeti polozaj koji ti odgovara (najcesce to bude neki od vertikalnih, cuceci, klececi...), te u trudu polako i njezno tiskati ili cak uopce ne tiskati nego pustiti da maternica sama obavi posao. pucanja se mogu dogoditi na starim oziljcima, ali najcesce je rijec o povrsinskim puknucima koja lako zarastu.