Results 1 to 14 of 14

Thread: Uplata na devizni račun druge osobe

Dalm@'s Avatar

Default Uplata na devizni račun druge osobe

Poslah muža u banku (ZABA) po zadatku iz naslova (druga osoba sam ja), al' su ga odbili.
    Vele, zakon to ne dozvoljava.
    Točnije, uplata se smije napraviti isključivo uz pismenu punomoć vlasnika računa za upravo taj iznos.

Nije prvi zakon koji me ostavlja :? , ali bih svejedno voljela znati koja mu je logika.
    Sprečavanje sumnjivih transakcija, pranja novca... pa zar i za sume protuvrijednosti cca 1000 kn?

buby's Avatar

ne znam koji zakon, ali da, istina je
    ja sam to jednom radila
    punomoć...

logike bi bilo za neki iznos
    možda ograničenje za neke valute

jurisnik's Avatar

E da. I ja se susrela s tim problemom. A da nema logike, nema.

ana.m's Avatar

Da, točno. Po zakonu ne ZABA-inom već RH se ne smiju uplaćivati sredstav na tuđi devizni račun. Zakaj, nemam pojma.

ana.m's Avatar

Ako ima trajnu punomoć može naravno baratitai računom

Dalm@'s Avatar

Kužim ja da je državni zakon u pitanju, banke ga samo primjenjuju.

Obostrana trajna punomoć je ostala zaboravljena kod promjene paketa...
    (Odnosno, preživjela je samo moja punomoć na MM-ove račune. )

Nego, nazvala sam ZABA informacije; ni njihova djelatnica mi nije znala reći zašto je tome tako.
    Ali, uplate iz inozemstva se mogu raditi bez punomoći.
    Ne znam, meni je to tako bezveze, nekako... socijalistički.

happy mummy's Avatar

plaćanja između fizičkih osoba u HR se mogu vršiti samo u nacionalnoj valuti - kuni. to propisuje HNB.

ODLUKA
    o plaćanju i naplati u stranim sredstvima plaćanja u zemlji

III.
    (1) Nije dopušten prijenos deviznih sredstava s deviznoga štednog uloga ili deviznog računa rezidenta fizičke osobe na devizni račun ili devizni štedni ulog drugog rezidenta.

(2) Stranu gotovinu na devizni račun ili devizni štedni ulog može uplaćivati samo fizička osoba koja je vlasnik deviznog računa ili deviznoga štednog uloga ili koja je ovlaštena osoba.

Dalm@'s Avatar

OK, ali mene zanima ZAŠTO.

Barbi's Avatar

Na to ti pitanje može odgovoriti samo netko iz HNB-a. Mislim da na njihovom webu možeš postaviti pitanje.

Dalm@'s Avatar

Nadala sam se da bi mi netko od struke, ko se koristi time svakodnevno, znao onako zdravoseljački odgovoriti.

A ništa, poslala sam upit HNB-u.

Osoblje foruma mamma san's Avatar

Poslovanje sa deviznim računim regulirano je Zakonom o deviznom poslovanju (te izmjenama istog) koji između ostalog propisuje da je HNB ovlaštena donijeti akte kojima se regulirana cjelokupno poslovanje sa deviznim računima.

U skladu sa time HNB je donijela Odluku o postupku otvaranja i vođenja deviznih računa i deviznih štednih uloga rezidenata u banci (te izmjenu i dopunu iste) koja između ostalog u članku VII. propisuje da službena osoba mora identifircirati fizičku osobu i putem kojih dokumenata. Ukoliko nije prisutna fizička osoba koja je i otvorila devizni račun, može druga osoba obaviti potrebne poslove ali temeljem dokumenta koje je odobrilo nadležno tijelo.

Također, odredbama Zakona o deviznom poslovanju, čl. 64.st. 5 određeno je da ako se banka ne pridržava propisa (kojim je regulirna nadležnost HNB oko poslovanje sa deviznim računima rezidentata), ista mora platiti grdu kaznu:

Članak 64.

(1) Novčanom kaznom od 35.000,00 do 500.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj banka:

......................
    5. ako na račun nerezidenta primi u polog gotovinu u kunama, odnosno stranu gotovinu, kada to prema odredbama ovoga Zakona nije dopušteno, odnosno ako omogući podizanje gotovine u kunama i strane gotovine s računa nerezidenta protivno ovome Zakonu,

.....................

Dalm@'s Avatar

E da, odgovorili su iz HNB-a stvarno brzinski, profesionalno i opširno.
    Sumasumarum, zakon (tj. Odluka...) je donesena jer je u RH jedino kuna zakonska valuta.
    Devizne transakcije su dozvoljene samo u točno definiranim slučajevima, a u njih ne spada ovo iz naslova.
    Tj, nije poanta da je A zabranjeno, nego da je B dozvoljeno:

S obzirom da je zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj kuna, namjena predmetne odredbe jest dopuštanje upotrebe stranih sredstava plaćanja u Republici Hrvatskoj, ali u ograničenim, točno određenim slučajevima.

Osoblje foruma mamma san's Avatar

Quote Originally Posted by Dalm@
    E da, odgovorili su iz HNB-a stvarno brzinski, profesionalno i opširno.
    Sumasumarum, zakon (tj. Odluka...) je donesena jer je u RH jedino kuna zakonska valuta.
    Devizne transakcije su dozvoljene samo u točno definiranim slučajevima, a u njih ne spada ovo iz naslova.
    Tj, nije poanta da je A zabranjeno, nego da je B dozvoljeno:

S obzirom da je zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj kuna, namjena predmetne odredbe jest dopuštanje upotrebe stranih sredstava plaćanja u Republici Hrvatskoj, ali u ograničenim, točno određenim slučajevima.
    Poanta je da je "A" zabranjeno, jer je mogućnost uplate na tuđi devizni računa (bez punomoći) zabranjena, i kažnjiva odredbama Odluke o postupanju otvaranja i vođenja deviznih računa i deviznih štednih uloga rezidenata u banci, a prema točkama koje sam ti citirala u prethodnom postu.

I točno je ovaj dio koji si ti citirala, jer je istina da su neke upotrebe stranih sredstava plaćanju u RH dozvoljene, ali u točno određenim slučajevima. Upit iz ovog topica se ne odnosi na ove slučajeve.

buby's Avatar

znači razlog je zakonska valuta, a ne neki sigurnosni zbog deviza kako smo mi pretpostavljali
    (mada u pozadini je)