Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Zatvor kod 3,5 mjesecne bebe

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Zatvor kod 3,5 mjesecne bebe

Naslov sve kaze. Imamo problem sa zatvorom. :/
    Nika je iskljucivo dojeno dijete i odbija varalicu i dudu. Imamo velikih problema sa zatvorom, koji traje po 10ak dana. Sa medicinskog gledista, to kod tako malog djeteta nije tako rijetka pojava, ali Niku to strasno smeta i izaziva kod nje veliku nervozu, sto se onda projicira na (ne)spavanje.
    Kulminiralo je nocas kada smo probdijeli veci dio noci uz njen plac i grcenje, da bi joj na kraju stavili cepic (oko 02:30) , koji je ujutro izazvao doslovce dvije prepune pelene, a Niki olaksanje, smjesak i miran san. Iz dosadasnjeg iskustva znamo da sada slijedi par normalnih noci (i dana), a svakim sljedecim danom zatvora, Nika posatej sve nervoznija i budjenja uz grcenje nogica i stenjanje, a cesto i uz bolan vrisak, postaju sve cesca.
    Kako nam se ne svidja ideja trpanja cepica u nju svakih par dana, koja je alternativa?

lidac2004

Početno

probajte sa laganom masazicom trbuscica ili kod vjezbi kukica malo joj nogicama stisnite trbuscic,obicno to pomaze.
    mi nikada nismo imali zatvor po deset dana ali ako tako dugo traje bolje i cepic nego da se pati bebica.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj lidac2004 prvotno napisa
    probajte sa laganom masazicom trbuscica ili kod vjezbi kukica malo joj nogicama stisnite trbuscic,obicno to pomaze.
    mi nikada nismo imali zatvor po deset dana ali ako tako dugo traje bolje i cepic nego da se pati bebica.
    Ma probali sve te fizicke metode i ne pomaze (osim sto umire od smjeha kada joj to radimo). Kaj je najbolje, Nika i sama stalno dize nogice jer je skuzila da njima moze udarati lutkice na play-gimu a da ne govorim da s njom po cijele dane radimo akrobacije svih vrsta tako da je aktivna da aktivnija ne moze biti, ali probava nikako da se stabilizira....
    Cepic ce i dobivati dok ne smislimo nesto pametnije ali radje bi ju stimulirali necim prirodnijim ako je moguce....

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Moj misic je star kao i Nika i takodjer ga ponekad uhvati zatvor, tj.nema stolicu po desetak dana. Takodjer je samo dojen pa pedijatricu to ne zabrinjava iako nam je preporucila da mu damo caja od lipe. Skuhate caja (od jedne kesice) i date joj oko 20 mil., dva puta dnevno.Nama je pomoglo i cak ga je zavolio za razliku od (kršitelj koda)ovih cajeva za probavu koje nece ni "pomirisat". Probajte, mozda i vama pomogne !

mamin lavić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

A da probate nazvati ili se dogovoriti za eventualni pregled/savjetovanje na pedijatriji kod dr.Senečić na Rebru?Mi pratimo kakicu iz drugog razloga:alergija na mlijeko koje ja konzumiram.Inače dr.Senečić je fantastična,pa vam možda može pomoći više od pedijatra kojem pripadate.
    mali Roman 27.12.2004.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam znanstvenih dokaza, ali svi su nasi problemi toga tipa bili rukom odneseni kad sam pocela piti caj od komoraca i u hranu stavljala vise mljevenih lanenih sjemenki.

slicno je pomoglo i nekim mojim poznanicima.

ne znam zasto, no probajte ak vam nije bed.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Mislim da i mamina prehrana ima utjecaja, possto se radi o iskljucivo dojenom djetetu. Negdje sam procitala da bi mama trebala uzimati vise vocnih sokova, a u slucajevima zatvora kod bebe navodno pomaze da mama popije mislim kompot od sljiva ili sl. No, nisam sigurna pa provjerite, mozda netko zna preciznije.

Moja H je adaptiranom i ima tvrdju kakicu. Nama pomaze blaga kamilica.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ni ja kao ni ivana nemam za to znanstvenih dokaza , ali znam da me jednom sirovi komorac natjerao da provedem cijelo popodne na wc-u .
    a i caj kod mene djeluje.
    naravno, "recept" je za mamu, ne za bebu .

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

... a ja vam mogu reći da se sa svakim uvedenim obrokom dohrane broj dana između kakica smanjuje. Ovdje ne mislim na adaptirano, nego na hranu koja se uvodi nakon 6 mjeseci. Čak nema naročito potrebe ni da je hrana koja otvara, jer kakica je i dalje relativno mekana. Zapravo, tek kad se stvrdne počne se prazniti redovito. Vjerojatno onakva mekana kakva je kod dojenih beba ne izaziva dovoljno jaki refleks pražnjenja.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Od kompota od sljiva se napuhava ko balon pa imamo problema sa aero-kolikama (trebalo nam je 3 mjeseca dok smo skuzili da je stvar u kompotu od sljiva koji je mama redovito jela zbog probave. ) Sjemenke od lana cemo probati a sto se tice caja od lipe, dudu i casu sa kljunom odbija a dati dva puta po 2 dcl na zlicicu je ravno nemogucem.
    By the way, kako dijete nauciti na dudu, odnosno casu sa kljunom? Da li dijete od 3,5 uciti na casu s kljunom ili dudu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Redom:
    - ne pomaze kompot od sljiva nego staviti jednu/dvije suhe sljive u neki caj ili obicnu mlaku vodu da odstoji bar 8 sati. Nakon toga to popiti. To pomaze OMEKSATI stolicu. Naravno - za odrasle.
    - isti princip sa suhom smokvom. E to onda potice probavu (kod mene i previse ). Takodjer za odrasle.
    - sto se bebaca tice - zlicica super funkcionira za pijenje tekucine. A i ne navikava dijete na dudu. (Sto naravno ne garantira da se dijete na dudu nece navuci kasnije - kao sto je slucaj s mojom Pal.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto se bebaca tice - zlicica super funkcionira za pijenje tekucine. A i ne navikava dijete na dudu. (Sto naravno ne garantira da se dijete na dudu nece navuci kasnije
    potpisujem ovo i mogu reci iz svog iskustva da nam duda nije trebala.
    dijete se odmah pocelo uciti piti iz salice s kljunom i vrlo brzo na salicu.

inace se za dojeno dijete ne preporuca davanje nikakve dodatne tekucine (ukljucujuci i caj) ni hrane do kraja 6. mjeseca.
    zapravo je davanje caja kontraproduktivno jer, osim sto moze poremetiti ponudu i potraznju majcinog mlijeka, caj ispire zastitni film sa bebinih crijeva kojeg stvara upravo majcino mlijeko i time se zapravo mogucnost za probavne smetnje samo povecava.
    i zato bi sve cajeve ili hranu koja se preporuca za bolju probavu bilo bolje da uzima mama, a ne beba.

mamazika, iskljucivo dojene bebe u vecini slucajeva imaju puno cesce stolicu dok samo doje i opcenito je zatvor kod dojene djece puzno rjedji.
    naravno, postoje i izuzeci koji potvrdjuju pravilo, kao sto je slucaj s bebicom mameitate :/ .

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mamaitata prvotno napisa
    Od kompota od sljiva se napuhava ko balon pa imamo problema sa aero-kolikama (trebalo nam je 3 mjeseca dok smo skuzili da je stvar u kompotu od sljiva koji je mama redovito jela zbog probave. ) Sjemenke od lana cemo probati a sto se tice caja od lipe, dudu i casu sa kljunom odbija a dati dva puta po 2 dcl na zlicicu je ravno nemogucem.
    By the way, kako dijete nauciti na dudu, odnosno casu sa kljunom? Da li dijete od 3,5 uciti na casu s kljunom ili dudu?
    Negdje na nekom topicu o prehrani u prvim mjesecima dojenja, napisala sam svoje GROZNO iskustvo sa kompotom od šljive i kompotom od marelice koji su trebali (!!!) pomoći MOJOJ probavi...Dakle, meni su prouzročili grozne bolove u crijevima (i to cca 1 mj od poroda.. :shock: ) a da ne pričam da je Lovro URLAO od boli cijelu noć...I NIKAD VIŠE to u moja usta ući neće...

Preporučam ti da malom mišu ne daješ te čajeke, sokovi i sl. do njegovih navršenih 6 mjeseci jer mu NE TREBA...Lovro je imao problema sa stolicom. Riješavali smo je masažom sa Kuminovim uljem (napislaa sam ti o tome kad si postavio pitanja o kolikima...). Ovo ti iskreno proporučam. Ostalo se riješava kroz maminu prehranu. Što više kuhanog, i izbjegavati klopu koja napuhuje (utječe i na mamu i na bebu)..

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

citam sad sve ovo pa mi je palo na pamet, a kako znas da vam beba ima zatvor, jel ima bas tvrdu stolicu? pitam zato sto je moja mala isto kakila svakih tjedan - 10 dana sve dok nije pocela dohranu (citaj skoro 10 mj.) ali nije imala zatvor, ja se nisam brinula jer je to kod iskljucivo dojene djece normalno, (da rijetko kake,) obzirom da je iskoristivost majcinog mlijeka jako visoka. mislim si ako vam beba nema tvrdu kakicu, mozda rijetko kaki zato sto je dojeno, a mozda ima grceve od neceg drugog? cisto mi je palo na pamet...

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nama je pedijatrcica preporucila (kršitelj koda)ov sok od sljiva i kod nas se odmah "procepilo"

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa
    nama je pedijatrcica preporucila (kršitelj koda)ov sok od sljiva i kod nas se odmah "procepilo"
    Ovo nikako ne vrijedi za djecu koja su iskljucivo dojena - mozda za djecu koja su na adaptiranom :?

U slucaju dojene djece, sto god da se uzima, MAMA treba konzumirati, NE beba

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa i ja sam ono gore napisala da sam JA konzumirala, ne beba.

sve to sto se bebi dogadja s probavom i jest rezultat nezrelosti probavnoga sustava, davanje bilo cega osim majcinoga mlijeka ne bi bilo ni pametno.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kod nas je bio isti slučaj kao s 33, sasvim mekana kakica (konzistencija pudinga recimo, mirisa po kiselom mlijeku ali sa smrdljivim vjetrovima u međuvremenu) ali svakih x dana (3-8) u ogromnoj količini. To se ne računa kao zatvor, jer zatvor znači i tvrdu stolicu. U ovom se slučaju vjerojatno radi o tome da tako mekana stolica ne podražuje crijevo dovoljno da bi se ispraznilo.
    Nama je pedijatrica preporučila slatku kamilicu (za bebu) ali nije bilo većih uspjeha. Jedino kad bi popio baš neku veću količinu (recimo 2 dcl) onda mu je znalo pokrenuti stolicu. Ali nije bio oduševljen okusom.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    tako mekana stolica ne podražuje crijevo dovoljno da bi se ispraznilo.
    ne bih rekla da meka stolica uzrokuje nedovoljni podrazaj crijeva, jer je najnormalnije da iskljucivo dojene bebe imaju skroz mekanu, kasastu stolicu.

Nera avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naš mali miš ima 4 mjeseca i 3 dana. Problemi su počeli s 3 mjeseca. Isključivo je dojen (bez uzimanja vode, čaja...). Kao mala beba imao je 5-6 stolica dnevno. Nakon drugog mjeseca su se smanjile na 1-2 dnevno, pa svaki 3-4 dan. To me nije zabrinjavalo, no sad se to protegnulo na 10-ak dana. Najprije nakon 6. dan, pa 9. dan, a danas već brojimo 12. dan pa mi je već totalna panika. Ni MM, ni ja nemamo problema, mi smo k'o grlice. Maksimalno pazim na prehranu, kuham i jedem redovno, puno juhica, pijem voćne sokove i čajeve, jedem puno povrća, voća, jogurta...
    Miš se ne grči. Ponekad se napregne i turbo smrdljivo prducne, al' kakice nema. Ne vidim da mu to predstavlja problem, no nakon iščekivanja kakice, onog trena kad kakucne i dok ga prematam blaženo se smiješi.
    Nikad nije imao grčeve.
    Probali smo sa Sab simplex kapima, al' ne pomažu. Sad mi stižu savjeti da mu dam kamilicu?
    Pomagajte!

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mozda ima neki zamah u rastu, pa iskoristi sve sto je posisao? Po meni je dobar znak to sto ne pokazuje nikakve znakove da mu nesto smeta.

Ponekad je roditeljima najgore to sto misle da moraju nekako pomoci, a ne znaju. Ako si od takvih (i ja sam, ako ti je lakse ), mozes mu lagano masirati stomacic tako da mu ga pritiskas nogicama, kao da vozi bicikl, malo jednom nogicom, malo drugom, malo s obje. Osim toga, kad beba ne kaki vise dana, moze izaci tvrda kakica, pa mu kod presvlacenja mozes anus preventivno namazati kremom i lagano promasirati, kad kakica konacno izadje, bit ce mu lakse.

Ako je u pitanju zatvor, od ovih neutralnih vjezbica bit ce mu lakse (i izaci ce vjetrovi), a ako nije, ne mogu mu odmoci.

Javi kako ide.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Zaboravih, mislim da za sada nema potrebe ni za kamilicom ni za tim kapima, bit ce sve OK.

Jos nesto, za sve podoje unutar 2 sata daji istu stranu, da beba sigurno dodje do masnijeg mlijeka.

Moze pomoci i to da se ti najedes neceg sto "otvara" (npr. kuhane suhe sljive). Probaj.

Sretno!

Nera avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prva dva mjeseca je dobivao po 500 g. Činjenica je da je otkad rijeđe kaka, dakle u 3. mjesecu dobio 800 g. I MM smatra da sad bolje iskoristi moje mlijeko. Kaj se podoja tiče pridržavam se Rodinih uputa.
    Stvar je u tome kad mu stigne kakica da nije tvrda već uredna kašasta ali turbo smrdljiva (kak i ne bi bila kad se nakuplja 10-ak dana). Dakle, nema zatvor.
    Zaboravih reći da mu masiram trbuščić i kod svakog prematanja vježbam kukiće tak' da ni vježbe ne pomažu. Probat ću masažu s preporučenim uljem. Jedino ak' sam dobro shvatila ona pomaže kod grčeva. Nadam se i u lakšem izlasku kakice.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nera pomaže i kod regulacije kakice.. mi smo našem Lovri masirali trbuščić kuminovim uljem do cca njegovih 6 mjeseci. kad bismo počeli masirati, stolica bi se uspostavila otprilike drugi dan i ako bismo masirali imao bi ju svaki dan. Nakon prestanka masaže, opet bi se prorijedila nakon drugog dana, pa opet sve ispočetka.
    Kasnije nakon 6 mjeseci kad krene dohrana, stolica počinje biti svakodnevna...

ne brini se ...tvoja beba je dobro i zdrava je ...samo je nastavi dojiti i masiraj joj trbuščić...

PS Preslatki mali garavi andjeo...(tako je uvijek moj djed govorio!!)

Nera avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nakon kaj sam 2 dana pila kamilicu k'o sumanuta i popila čaj od komorača, mali miš je prokakao. Uobičajena mekana kakica, normalne boje, al' je billooo.... (od pete do struka) Prokakao 14. dan.

Nera avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sljedeća stolica je bila 3. dan, a sad već brojimo 7. dan. Ja pijem čaj od komorača, al' ne pomaže... bit će opet da sve iskoristi. Ispušta samo plinove, krutine ne proizvodi.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Ja sam negje cula/procitala (ne sjecam se vise) da: caj od komoraca ublazava grceve u crijevima na nacin da smanjuje/umiruje peristaltiku crijeva. Dakle, ne preporuca se kod zatvora kod kojeg se peristaltika crijeva treba pojacati. Mozda bolje da pijes kamilicu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Komorač djeluje tako da istjeruje vjetrove, a za to je potrebna peristaltika. Tako da ne vjerujem da je smanjuje.

Nera avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da komorač ne može škoditi. Mali miš je i prije neg' sam počela piti komorač imao česte i jake vjetrove, praši bolje neg' mama i tata.
    S grčevima nikad nije imao problema. Sad pokušavam s čajevima samo kako bi mu stolice bile češće.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •