Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: Matične stanice - zabrana?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Matične stanice - zabrana?

Jučer sam čula da je u svim rodilištima strogo zabranjeno uzimanje MS osim ako se ne pohranjuju na Rebro. Navodno doktori mogu kazneno odgovarati sa 3 godine zatvora :/
    Zna li netko je li to istina?
    Zvuči nevjerojatno čak i za nas.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma daj? To je nešto novo? U vrijeme kad sam ja rađala - treći mjesec ove godine - normalno sam slala to u Graz i dr. mi je potpisao taj formular, sad, u Grazu su baš nas slučajno zezli pohranivši u krivi medij, ali to se uvijek može dogodit. Bolnicu je jedino zanimalo jesam li platila onih oko 1000 kn njihovih troškova i morala sam u rađaonu s tim računom, uz kit.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nemoguce!!! Nitko ti ne moze zabraniti da pohranis umbilikalnu krv SVOGA djeteta gdje ti zelis. To bi bilo grubo krsenje UStava (nije da se inace ne dogada).
    Osim toga, zar na Rebru nije javna banka maticnih stanica?

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

može neki link? potvrda da je ovo točno?
    thnx!

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nema nikakvog linka, zato i pitam. To mi je jučer rekla poznanica koja za mjesec dana treba roditi i već je nabavila set iz Graza. Kad je svom ginekologu odnijela onaj papir koji on mora ispuniti rekao je da ne smije jer je od 15.8. na snazi zabrana. Navodno, ona kaže, stoje i obavijesti na rodilištima :/

Nitko ti ne moze zabraniti da pohranis umbilikalnu krv SVOGA djeteta gdje ti zelis
    Pa ne može, ali možda može ginekolozima da ju uzmu ako se ne pohranjuje u Hr (jer koliko sam informirana one se ne smiju ni iznositi iz zemlje).
    Po tome bi jedina solucija ako se žele pohraniti van Hr bila da se vani i rodi.

A na Rebru od čini mi se 2. mjeseca ove godine postoji i mogućnost pohrane za vlastite pohrane (cijena prava sitnica, 15 000 kuna).

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pohrane za vlastite pohrane
    pohrane za vlastite potrebe

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, da, u tom transportu izvan zemlje je, valjda, caka, jer mislim da RH ne dozvoljava transport krvi izvan zemlje (o tome je još pisano kad je ona prva trudnica u Grazu htjela pohraniti matične da se to bilo zapetljalo). Mislim da je to transportiranje krvi do granice nešto što se kao dosad toleriralo, a valjda više neće. Valjda samo neko treba osnovat neku organizaciju za to da se fino plaća i ne ide ovako u privat režiji - tipa muž/dida/prijatelj voze krv do granice.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    A na Rebru od čini mi se 2. mjeseca ove godine postoji i mogućnost pohrane za vlastite pohrane (cijena prava sitnica, 15 000 kuna).
    Je, ovo funkcionira. U 3.-mu je rađala isto na SD-u jedna moja poznanica i transportiravala krv u Belgiju i još ono jedno mjesto - ima neki lab koji čuva, iz sigurnosnih razloga, na dva mjesta. Tada nije bilo nikakvih problema vezano za to. Biće se sad nešto kuha oko toga tko će preuzet biznis transporta krvi :?.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, ili "samo" žele da lova od pohrane sjeda u njihovu blagajnu a ne tuđe.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nama su u zakladi a.r. rekli da većina naših liječnika nije prošla potrebne tečajeve za ekstrakciju krvi iz pupkovine :shock: i da ako to i rade, zapravo ne bi smjeli. ali kako nema dovoljan broj educiranih, tolerira se. ovo pohranjivanje preko granice je u granicama legale da ne kažem ilegalno. ali opet, dok nije postojala banka u hr to se toleriralo, ali sada izgleda više ne. da bi se krv legalno prebacila preko granice procedura je duga i skupa i stvarno komplicirana (to se tretira kao trgovina organima) :shock:
    Eto, tako su mi objasnili pa tako prenosim.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    nama su u zakladi a.r. rekli da većina naših liječnika nije prošla potrebne tečajeve za ekstrakciju krvi iz pupkovine :shock: i da ako to i rade, zapravo ne bi smjeli. ali kako nema dovoljan broj educiranih, tolerira se. ovo pohranjivanje preko granice je u granicama legale da ne kažem ilegalno. ali opet, dok nije postojala banka u hr to se toleriralo, ali sada izgleda više ne. da bi se krv legalno prebacila preko granice procedura je duga i skupa i stvarno komplicirana (to se tretira kao trgovina organima) :shock:
    Eto, tako su mi objasnili pa tako prenosim.
    Mislim da si u pravu. Ali, opet, mislim da nije komplicirano promijenit nekakav podazkonski akt da se to legalizira - da za to ima političke volje. Biće sad istjerali stvari na čistac i jednostavno rekli - ako imamo uslugu u RH that's it. Koliko znam, ljudi su s pohranom na Rebru imali OK iskustva, doduše, i sa Grazom, a uvijek se nekome mora dogodit ovaj peh koji se dogodio nama s pohranom u krivi medij - jako mi se opet od njih svidjelo što su bili transparentni, objasnili što se dogodilo i ponudili da se čuva besplatno, iako nisu sigurni hoće li se uzorak moć' upotrebljavat.

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

i mi pohranjujemo u grazu, preka cellavie.
    jučer mi je ginekolog ispunio što je trebao u ugovorima.
    ništa nije spominjao.
    ništa, zovem petrovu sutra.
    ako je ovo istina onda su stvarno pretjerali.
    opet, radije ću pohraniti tu nego da propadnu.

sve se nadam da nije istina.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, da, i mi smo kod Cellavie bili, oni su najpoznatiji. Ništa, ti napiši curama da znaju koji je zadnji info i status oko toga.

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

važi

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Koliko znam, ljudi su s pohranom na Rebru imali OK iskustva, doduše, i sa Grazom, a uvijek se nekome mora dogodit ovaj peh koji se dogodio nama s pohranom u krivi medij
    Mi smo pohranili na Rebru i bili su ok.

Silki, ajde napiši kad saznaš jer kako sam napisala, ovo je samo neprovjerena informacija iz treće ruke.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nama su u zakladi a.r. rekli da većina naših liječnika nije prošla potrebne tečajeve za ekstrakciju krvi iz pupkovine i da ako to i rade, zapravo ne bi smjeli. ali kako nema dovoljan broj educiranih, tolerira se
    Ovo me ne bi iznenadilo jer su na mom porodu nakon ne znam ni sama koliko napominjanja da uzmu MS skoro zaboravili, a nakon što su otklemali pupkovinu dr. i specijalizant raspravljali gdje i kako se klema kad se MS pohranjuju :shock:
    Bila sam uvjerena da su sfušali i da nam ih na Rebru neće pohraniti ali na sreću ispalo je dobro.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da, RH (Banana Republika) ne dozvoljava izvoz krvi i krvnih pripravaka niti tkiva, osim po specijalnoj dozvoli nadredenog Ministarstva (Citaj: svercaj preko granice).
    Nadalje, u Zagrebu je trebala biti otvorena podruznica svjetske tvrkte Cryo Life-Sciences Group koja bi trebala rijesiti transporte.
    Inace, mi smo spremili Larine MS kod njih. Doduse, to je bilo u 12. mjesecu prosle godine, Slovenac je dosao po kutiju i odvezao je preko granice dalje. Nakon nekog vremena morali smo platiti drugi dio racuna i uzorci se cuvaju na 2 mjesta - u Nizozemskoj i u Belgiji. Dobije se i certifikat na djetetovo ime. Cijena je bila oko 1700 €.
    O podruznici cu malo prosvljati, pa se javim...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

NASLA!!! 8) Ipak mozda ima nade...
    Evo linka http://www.cryo-save.com/croatia/contact.html

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

jerry, koliko sam ja shvatila nije point u tome u kojoj ćeš banci pohranit MS ili na koji način ćeš ih dopremiti do odredišta, već da rodilišta u HR imaju zabranu uzimanja ukoliko ih ne pohranjuješ na rebru, bilo javno bilo privatno.
    opće poznato je da je prijenos MS preko hr granice ilegalan.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I ja se nadam da nije istina. Kod nas uzimanje nisu ni naplaćivali i obavljali su ga bez problema.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

silky, skuzila sam ja point... samo sto se radi o tome da tvrtka koja se bavi time mora imati dozvolu za izvoz krvi i slicnoga. dakle, terba se informirati kod njih.
    a sto se rodilista tice, ako je istina da ne odjednom ne uzimaju uzorke, treba dignuti prasinu i paniku i dati ih u medije te pokrenuti pravnu proceduru.

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

zvala petrovu i raspitala se.
    informacija je falatibože kriva.
    brunda, editiraj naslov

vade matične bez obzira gdje ih pohranjuješ. rekla sam ženi da mi pohranjujemo u grazu. samo treba platiti prije poroda 1000 kn i dofurati kit.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj silki prvotno napisa
    vade matične bez obzira gdje ih pohranjuješ. rekla sam ženi da mi pohranjujemo u grazu. samo treba platiti prije poroda 1000 kn i dofurati kit.
    Ajde, super, tako je i nama bilo.

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

DHL to uredno svakin dan transportira

jedino je istina da privatna osoba nemože slati treba biti u kombinaciji sa bolnicom

evo upravo čekamo jednu trudnicu da rodi i šaljemo :D
    jučer išlo iz rijeke ...

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ajde super.
    Zvala i ja ovu curu da vidim da li se raspitala, pa kaže da je i da samo u Merkuru rade probleme ali da je to do ravnatelja.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Matične

Da, na žalost u ovoj korumpiranoj državi ministarstvo zdravstva donjelo je početkom rujna odluku o zabrani izvoza matičnih stanica - no dopise su bolnicama poslali tek krajem rujna. Zanimljivo kako se kod nas zakoni donose od danas do sutra! I jako sam ljuta pošto me 2tjedna djeli od termina a jučer sam saznala da stanice mogu pohraniti samo na Rebru a imam ugovor i platila sam preko Nativitasa kojeg je KB Osijek toliko reklamirala i dok im plakati još uvijek stoje na hodnicima ginekologije meni ne žele izvaditi matične nego samo preko Rebra(koje je najkompliciranije, najskuplje a i nema mi tko dopremiti st iz Os u Zg) Pitam se gdje je tu demokratska država - kada ministar očito favorizira one od kojih ima koristi!!! Prestrašno!!! I šta sada?!

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

jesi sigurna?
    mi smo prošli tjedan na tečaju u petrovoj pričali s doktorom o tome.
    pa valjda bi nam rekli nešto da su znali.

jučer sam uplatila matične za pohranu u grazu

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

možda je samo do bolnice u kojoj misliš roditi.
    brunda je već pisala da i merkur u zgb-u radi probleme.

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvi glas mi je ovo o zabrani :?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

U Osijeku su dobili dopis ministarstva 24.09. i striktno ga se pridržavaju ali vrijedi za cijelu RH... Jednostavno odbijaju ljude i forsiraju samo rebro jer kao ministar je navodno donio tu odluku o zabrani izvoza pozivajući se na neki zakon o izvozu štetnih tvari ?!? i širenju AIDS-a (koliko god glupo zvučalo!!) :?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A zapravo se radi o čistoj korupciji i želji da pojedinci kod nas zarade - katastrofa!

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

vjerujem da bi to itekako isplivalo u javnost da je donesena takva odluka.
    uostalom, 03.10. u petak sam razgovarala s doktorom u petrovoj o pohrani naših matičnih i uplati od 1000 kn za vađenje tako da mi ova priča ne drži vodu.
    sve mi to smrdi na pojedinačne odluke bolnica.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kaže moja dr. (koja je također jako ljuta) da se zakon odnosi na cijelu RH - samo se u KBO odlučili striktno pridržavati pravila ali vrijedi za sve. Meni je frka jer trebam uskoro rodit a ne želi mi potpisat šef ginekologije pristanak- bila sam i u ravnateljstvu bolnice, kontaktirala ministarstvo....

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mijenjaj bolnicu.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Najrađe! Ali koji je to glupi zakon a i pred porod reč ženi- nećemo Vam izvaditi matične- predložili su mi ili rebro ili da idem privatno roditi! Čisti bezobrazluk!!

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

samo je jedno rodiljište u osijeku?

borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam u utorak 7. 10. pitala svog ginekologa,koji inače radi na Sv. Duhu da li zna nešto o zabrani pohranjivanja matičnih i nažalost rekao je da su i ioni dobili dopis od Ministarstva zdravstva i da se jedino može pohranjivati na Rebru

Čudi me da tako nešto još nije izašlo u javnosti.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I mene! Slala sam dopis i u jutarnji, 24 sata... i ništa.... :?

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

da podijelim s vama frišku informaciju iz petrove.
    OD DANAS VIŠE NE IZUZIMAJU MATIČNE STANICE OSIM ZA NAKLADU ANE RUKAVINE na zahtjev ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
    ljuta sam k'o pseto!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne mogu vjerovati, preostalo mi je još nešto više od mjesec dana do poroda i upravo sam htjela kontaktirati EccoCell Graz, kad ono...
    Ne znam što da radim? Ovo me jednostavno tjera na to da ih uopće ne vadim iz principa, kad je ministar odlučio zaštititi domaći biznis, a opet trebam razmišljati o djetetu...

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

meni je termin 02.11. već smo sve platili.
    luuda sam, luda!
    gle, ja ću pohraniti u javnu jer mi se stvarno ne daje 15.000,00 kn a da se oni apsolutno od svega ograđuju.

borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

OD DANAS VIŠE NE IZUZIMAJU MATIČNE STANICE OSIM ZA NAKLADU ANE RUKAVINE na zahtjev ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
    ljuta sam k'o pseto!
    Može pojašnjenje, nisam shvatila, da li to znači da ne možeš pohraniti matične za privatne svrhe, nego samo ih možeš donirati u Zakladu AR? :?

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ne. vade isključivo za banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina.
    hoćeš li ih ti pohraniti javno ili dati 15.000,00 i pohraniti privatno - tvoja stvar.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj borka prvotno napisa
    ljuta sam k'o pseto!
    Može pojašnjenje, nisam shvatila, da li to znači da ne možeš pohraniti matične za privatne svrhe, nego samo ih možeš donirati u Zakladu AR? :?
    mislim da je silki malo pod dojmom pa je krivo napisala, a poslije se ispravila. možeš u zakladu ili u privatnu banku na rebru. daklem, samo u hrvatskoj. to je poeanta te zabrane, koliko sam shvatila

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

thnx, toliko sam bila ljuta da sam napisala glupost

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

thnx, toliko sam bila ljuta da sam napisala glupost
    s pravom si ljuta
    ali ako ništa ne možeš napraviti, izaberi manje zlo i probaj se pomiriti s tim. nemoj se živcirati, neka tvoja bebica uživa u miru maminog trbuščića još malo.

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

već sam se pomirila i znam da nema smisla živcirati se.
    kontaktirati ću rebro i pohraniti u javnoj

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

za sve rodilje koje imaju već potpisane ugovore s drugim bankama i uplate su prošle izlazi se u susret.
    kontaktirajte ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi radi daljnjih informacija.

Nativitas d.o.o.

Početno

Poštovani,

da, stvarno je istina što je Ministarstvo poslalo dopis u sve bolnice sa prepurukom, da se ne smije uzimati umbilikalno krv ako nije za pohranu u RH.

Nativitas d.o.o., kao predstavnik Cryo Save Grupe, poslao je u početku devetog mjeseca sve dokumente, certifikate Ministarstvu, da prouče situacije i kažu nam što nam još dodatno potrebno od certifikata ili drugih papira. Naime nismo primili nikakav odgovor, zbog toga smo smatrali, da je sve ok, jer su laboratoriji Cryo Save Grupe licencirani od Ministarstva zdravlja Kraljevine Nizozemske i imaju status Banke organa, gdje se može pohraniti krvotvorne matične stanice.

Što se tiče transporta. Ministarstvo se naglašava na zakon o Krvi i krvnim pripravciam gjde je zabranjen transport krvi preko granice. Ali u Hrvatskoj postoji i Zakon o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela u svrhu lječenja koji regulira materiju krvotvornih matičnih stanica. Međutim Zakon o krvi i krvnim pripravcima ne regulira materiju krvotvornih matičnih stanica.

Prije je bilo moguče transportirati krv preko granice tako, da je netko (kako ste i zapisali) nosio krv u autu preko granice. No, mi smo se odlućili, zbog broja roditelja koji žele privatno pohraniti matične stanice u banci svog izbora, otvoriti u RH predstavništvo i sve raditi normalno, da i Ministarstvo može imati nadzor u vezi broja pohranjenih uzorka u inozemstvu.

Mi smo več sve predali odvjetniku, koji je napravio tumačenje zakona i naravno, da nema zakona koji može zabraniti uzimanje krvnog uzorka ako majka to želi.

Člankom 7. i člankom 10. Pravilnika o načinu pohrane i prijevoza dijelova ljudskog tijela namijenjenih presađivanju određen je način prijevoza KMS-a (i organa) preko državne granice.

I navedeni Zakon i navedeni Pravilnik su još uvijek na snazi, a iz njih proizlazi da je dopuštena pohrana KMS i izvan državne granice, tj. u inozemstvu.

Nadalje, propisi Republike Hrvatske iz područja biologije i medicine u vezi presađivanja organa i tkiva ljudskog podrijetla usklađeni su s odredbama Europske unije i odredbama Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine u vezi presađivanja organa i tkiva ljudskog porijekla (Oviedo 1997) (NN – 13/03) (nastavno: Konvencija).

Sukladno istoj Konvenciji koju je Republika Hrvatska sklopila i potvrdila u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Republika Hrvatska štiti dostojanstvo i identitet pojedinca i jamči, bez diskriminacije, poštivanje njegovog ili njezinog integriteta i ostalih prava i osnovnih sloboda u svezi s uzimanjem i presađivanjem organa i tkiva ljudskog porijekla.

Predmetna Konvencija, odnosno njezin drugi protokol ( NN 13/03) se odnosi i KMS, jer u članku 2. st. 1, t. 1. i 2. stoji, cit.:

„Ovaj Protokol se primjenjuje na slučajeve uzimanja i presađivanja organa i tkiva ljudskog porijekla koja su provedena u svrhu liječenja. 2. Odredbe ovoga Protokola koje se odnose na tkiva primjenjuju se također i na stanice, uključujući i krvotvorne matične stanice“.

Člankom 27. Konvencije stranke Konvencije poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi osigurale postojanje učinkovite međusobne suradnje u svezi sa presađivanjem organa i tkiva, inter alia putem razmjene informacija, te posebice poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi olakšale brz i siguran prijevoz organa i tkiva iz, odnosno do njihovog teritorija.

Člankom 140. Ustava Republike Hrvatske (NN 56/90, 135/97, 8/98, 113/2000, 124/2000 i 28/2001) je propisano da, cit.:
    “Međunarodni ugovori koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, čine dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske, a po pravnoj su snazi iznad zakona. Njihove se odredbe mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni, ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava.”

Iz citirane odredbe Ustava Republike Hrvatske, razvidno je da se odredbe Konvencije primjenjuju čak i kada zakon koji regulira tu materiju nije s njima usklađen.

Nije humano, da se zabrani privatno pohranjivanje matičnih stanica u banci, koju izaberu roditelji.

I mi potpiramo pohranjivanje u javnoj banki jer se radi o plemenitoj stvari doniranja. Ali još uvjek smatramo, da je odluka roditelja, ako se odluče za privatno pohranu, da oni izaberu banku kojoj najviše vjeruju.

Za sve dodatne informacije (pripremili smo neke dodatne materiale) možete nas uvjek nazvat na naš besplatni broj: 0800 303 305 ili nam poslati e-mail: info@nativitas.hr.

Nadamo se, da čemo što brže doći do suglasnosti sa Ministarstvom.

Poštovanjem,

Petra Aršič
    Nativitas d.o.o.
    Cryo Save Group

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •