Slika mame na vratima kako odlazi uznemiruje dijete, zato tete "otimaju" djecu. Pokušavaju im brzo preusmjeriti pažnju na nešto da vas ne gledaju kako idete.

Moje iskustvo od lani:
ponedjeljak, utorak-bili smo zajedno sve super
srijeda-bila sama pola sata (nismo se pozdravljale) nije ni primjetila da me nema
četvrtak-sama dva sata, malo plakala, malo nije plakala
petak-sama do ručka, već kuži da se u jaslicama boravi bez mame, SVA djeca su plakala kad smo dolazili po njih (kasnije se pokazalo da je ovo bio najgori dan adaptacije)

sljedeći tjedan
pon, ut-ostajala je do ručka, klinci uglavnom nisu više plakali
srijeda-ostala na spavanju i SPAVALA bez mene (za ne povjerovati)
čet, pet-isto ko i u srijedu

sljedeći tjedan
Ja na posao, Maša u jaslice u punom terminu. Plakala je kad bi ju ostavila (ravno 30 sekundi-prisluškivala sam ) i plakala je kad bi me vidjela da sam došla po nju (to je valjda bilo da mi se požali). Par puta sam naletila u čudno vrijeme i u sobi je bila tišina (nitko nije plakao, svirale su dječje pjesmice ili im je teta pjevala ili su spavali).

Prvo je prestala s plakanjem kod dolaženja po nju (nakon cca mjesec dana), a onda i s plakanjem kod dolaženja u jaslice (nakon neki dva mjeseca). Od tada nije više ni jednom zaplakala. Kad sam joj poslije mora rekla da sutra idemo u jaslice zadovoljno je izjavila teta Ana i nabrojala još par klinaca iz grupe. Danas kad je otvorila oči prvo je rekla teta Ana (mislim, čak sam i malo ljubomorna). Ona stvarno voli svoje tete.

Dakle sad sam odužila, samo da napomenem na kraju, nikad nisam pred njom ništa loše govorila o tetama, uvijek sam ponavljala draga teta, teta tebe voli, uvjek sam se smijala kad sam ju vodila, uglavnom bila sam pozitivno nastrojena prema jaslicama.

I za one koji misle da je ona možda takva i da hoće ostati s neki tko nije mama-ni dan danas neće otići u park s bakom. Na godišnjem je konačno usvojila tatu pa sad mogu nedjeljom usisati dok oni odu kupiti kiflu, sladoled ili sl.

Uglavnom sve to brzo prođe, samo budite hrabre i pozitivne. Klinci to osjete .