Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Isključivo rad ujutro...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Isključivo rad ujutro...

Da li je istina da mame do 3. godine starosti djeteta imaju pravo tražiti, i dobiti naravno, da isključivo rade jutarnju smjenu?

Nisam znala da li da stavim pod pravne savjete ili drugdje, jer nekako mislim da te pravne savjete slabo svi posjećuju, pa neka admin odluči kamo s ovim.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oko mene je mali milijon primjera roditelja koji rade u tri smjene a ne samo drugu smjenu

i koliko znam nije uopće bitno koliko je dijete staro...kad se radi radi se...

meni je užasno radi toga i ja sam radila svakako dok su moji bebači bili i volila bi kad bi se izglasalo/dogovorilo/naredilo da mame općenito sve do djetetovog polaska u školu rade samo ujutro jer mama je mama

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da jeste, jer prijateljica koja radi u bolnici i radila je u smjenama do 3.godine djeteta će raditi ujutro...
    E sad, ovo je u državnoj, ako radiš kod privatnika znaš kako je to...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Radim u ZABA-i, možda bi moglo proći. :/ .
    Ali zanima me je li to po zakonu nekom tako da ne misle da izmišljam toplu vodu.
    Jer nekako mi vjerojatnije zvuči da ako to tražim da ću dobiti ako negdje piše da se to može.

Znam da ljudi svakako radi i krpaju se, ali ako imam i malo mogućnosti izboriti se za to, probat ću.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Po zakonu koliko ja znam... Ne bi njoj samo tako dali i drugim curama, nego je po zakonu koliko mi je ona to rekla, a to je i bilo prije 2-3 godine, a zakon ne znam, tj. ne znam ni gdje bi to bilo...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zakon o radu:
    (5) Trudnica, majka s djetetom do tri godine starosti i samohrani roditelj s djetetom do šest godina starosti može raditi prekovremeno samo ako dade pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.

(2) Trudnica i majka do dvije godine djetetova života te samohrana majka s djetetom do tri godine djetetova života, ne smije biti izuzeta od zabrane noćnoga rada, osim ako to sama traži.

Ovo je što sam našla i ona se pozivala na br.2, ali ti nemaš noćni rad, nego poslijepodnevni, tako da nemate istu situaciju i kako sam očima preletila mislim da nemaš to pravo, koje ti tražiš, nije po zakonu.
    Evo link na zakon http://www.poslovniforum.hr/zakoni/zakon_o_radu.asp

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja do treće godine ne radim noćnu smjenu ali radim drugu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Meni su rekli u firmi da do druge godine mogu biti oslobođena noćnih smjena jer dojim.I tako sam i bila ,te da se često mjenja taj pravilnik o radu unutar firme. Konzultirala sam pravnika koji mi je rekao da mogu biti do treće godine oslobođena noćnog rada :D Mene bi zanimalo da li može biti i duže od tri godine ukoliko se doji ili nema se nekog kome ostaviti dijete.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pepa23 Ono što sam pročitala i gore stavila mislim da ne...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pepa23 Ono što sam pročitala i gore stavila mislim da ne...

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Osim ako u vašem Kolektivnom ugovoru ne piše drukčije, mislim da nisi oslobođena popodnevne smjene.

U Zakonu o radu piše da (bez pismenog pristanka) trudnica, majka djeteta mlađeg od 3 i samohrani roditelj djeteta mlađeg od 6 ne smiju raditi:
    - noću (22 - 06 h)
    - duže od 8 sati dnevno (bilo prekovremeno ili zbog preraspodjele posla).

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovaj noćni rad odnosi se na rad u industriji.

prebacujem na pravna pitanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kopiram iz odredbi zakona o radu:

VIII. NOĆNI RAD

Vrijeme noćnoga rada

Članak 59.

(1) Rad u vremenu između 22 sata uvečer i 6 sati ujutro idu*će*ga dana, a u poljoprivredi između 22 sata uvečer i 5 sati ujutro idućega dana, smatra se noćnim radom, ako za određeni slučaj ovim ili drugim zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili sporazumom sklopljenim između poslodavca i radničkog vijeća nije drukčije određeno.

(2) Ako je rad organiziran u smjenama, mora se osigurati izmjena smjena, tako da radnik radi noću uzastopce najviše jedan tjedan.

Zabrana noćnoga rada žena u industriji

Članak 60.

(1) Zabranjen je noćni rad žena u industriji, osim ako je iznimno, u slučaju ozbiljne opasnosti, zbog zaštite nacionalnih interesa, takav rad odobrio ministar nadležan za rad.

(2) Zabrana iz stavka 1. ovoga članka ne odnosi se na poslodavce koji zapošljavaju samo članove svoje obitelji.

(3) Zabrana noćnoga rada iz stavka 1. ovoga članka ne odnosi se na žene koje obavljaju vodeće i tehničke poslove, odnosno na žene zaposlene u zdravstvenoj i socijalnoj službi za koje nije uobičajeno da obavljaju poslove fizičke naravi.

(4) Ministar nadležan za rad mora prije davanja odobrenja iz stavka 1. ovoga članka pribaviti o tome mišljenje sindikata i udruge poslodavaca.

(5) Iznimno, ženi se može narediti rad noću i bez prethodnog odobrenja ministra rada, ako je takav rad prijeko potreban zbog više sile ili sprječavanja kvara na sirovinama.

(6) O noćnom radu iz stavka 5. ovoga članka mora se u roku od 24 sata obavijestiti inspektora rada.

(7) Inspektor rada može zabraniti noćni rad iz stavka 5. ovoga članka ako ocijeni da takav rad nije prijeko potreban, odnosno da ne postoji viša sila ili opasnost od kvara na sirovinama.

(8) Ministar nadležan za rad ovlašten je pravilnikom odrediti koje djelatnosti, u smislu stavka 1. ovoga članka, spadaju u industriju.

Izuzeci od zabrane noćnoga rada žena u industriji

Članak 61.

(1) Zbog potrebe boljeg iskorištavanja sredstava za rad, po*ve*ćanja zaposlenosti ili sličnih važnih gospodarskih ili socijalnih razloga, ministar nadležan za rad može odlučiti da se noćnim radom smatra vrijeme različito od vremena propisanog u članku 59. ovoga Zakona, odnosno da se od zabrane noćnoga rada izuzmu žene:

1. u određenoj industrijskoj grani ili djelatnosti, odnosno u određenom zanimanju, pod uvjetom da udruge poslodavaca i sindikati o tome sklope sporazum ili dadu na to svoj pristanak,

2. kod jednog ili više poslodavaca, koji nisu obuhvaćeni odlukom iz točke 1. ovoga stavka, pod uvjetom:

– da poslodavac i radničko vijeće o tome sklope sporazum, te

– da se o tome zatraži mišljenje udruge poslodavaca i sindi*ka*ta industrijske grane ili djelatnosti, odnosno određenoga zanimanja.

(2) Kod poslodavca koji nije obuhvaćen odlukom donesenom u skladu s odredbom stavka 1. točke 1. ovoga članka, odnosno s kojim nije sklopljen sporazum iz stavka 1. točke 2. podstav*ka 1. ovoga članka, ured državne uprave u županiji nadležan za poslove rada prema mjestu sjedišta poslodavca, može odobriti da se od zabrane noćnog rada izuzmu žene, pod uvjetom:

– da je o tome zatraženo mišljenje radničkog vijeća te udruge poslodavaca i sindikata industrijske grane ili djelatnosti, odnosno određenog zanimanja,

– da se ured državne uprave u županiji nadležan za poslove rada uvjeri u prikladnost poduzetih mjera sigurnosti i zaštite na radu, socijalnih službi i jednakih mogućnosti i postupanja s radnicama, te

– da odobrenje važi za određeno ograničeno razdoblje koje nije duže od dvije godine te da se može obnoviti u postupku i pod uvjetima propisanim za njegovo donošenje.

(3) Trudnica i majka do dvije godine djetetova života te samohrana majka s djetetom do tri godine djetetova života, ne smije biti izuzeta od zabrane noćnoga rada, osim ako to sama traži.

(4) O žalbi protiv odobrenja iz stavka 2. ovoga članka odlu*čuje ministarstvo nadležno za rad.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Članci koje je navela mamma san reguliraju rad žena (nevezano za majčinstvo) u noćnoj smjeni (22 - 06 h) u industriji.

ana.m je pitala za popodnevnu smjenu i navela da radi u banci.
    Bojim se da tu poštede nema. Jedino da se nadati kolegijalnosti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    Članci koje je navela mamma san reguliraju rad žena (nevezano za majčinstvo) u noćnoj smjeni (22 - 06 h) u industriji.

ana.m je pitala za popodnevnu smjenu i navela da radi u banci.
    Bojim se da tu poštede nema. Jedino da se nadati kolegijalnosti.
    Jedino što je regulirano to je noćni rad i to na način na koji sam navela.

Ana.m nema pravo po osnovama Zakona o radu tražiti premještaj u jutarnju smjenu. Korištenje takve mogućnosti isključivo je interna stvar poslodavca, u ovom slučaju banke.

Ako postoji način da se dogovori stalna (mjesečna / više mjesečna) smjena sa nekim drugim djelatnikom, možda bi i poslodavac prihvatio takav interni dogovor u okviru reguliranja smjene.
    No, ponavljam, to je isključivo stvar dobre volje poslodavca taman da se i nađe djelatnik koji bi uvijek radio drugu smjenu.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Jedino što je regulirano to je noćni rad i to na način na koji sam navela.
    Regulirano je i ono što sam navela u svom prvom postu:
    Prekovremeni rad
    ...
    Članak 41.
    ...
    (6) Trudnica, majka s djetetom do tri godine starosti i samohrani roditelj s djetetom do šest godina starosti može raditi prekovremeno samo ako dade pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.
    (7) Inspektor rada zabranit će prekovremeni rad malodobnika te osobe iz stavka 5. ovoga članka koja nije dala pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na prekovremeni rad.
    ...
    Preraspodjela radnoga vremena

Članak 43.
    ...
    (8 ) Trudnica, majka s djetetom do tri godine starosti i samo*hrani roditelj s djetetom do šest godina starosti može raditi u preraspodijeljenom punom radnom vremenu samo ako dade pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.
    (9) Inspektor rada zabranit će rad u preraspodijeljenom punom radnom vremenu malodobnika i osobe iz stavka 8. ovoga članka koja nije dala pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na rad u preraspodijeljenom punom radnom vremenu.
    Ne pomaže ani.m, ali dobro je da se zna ako neko (barem teoretski) iskoristiti svoje pravo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •