Moja Magdalena (5) ne ide u vrtić i jako joj nedostaje društvo djece. Pokušali smo s vrtićem prije godinu dana, no to je neslavno završilo boleštinama, "mrzim vrtić" i odustajanjem. Toliko joj se zamjerio da i danas, na sam spomen vrtića govori: neću ići u vrtić, ne želim, nikad više u životu. Ne tjeramo je, ima je tko čuvati. Krenuli smo s igraonicom prošlog proljeća i ljubav je trajala dok jedina djevojčica s kojom se voljela igrati nije otišla na more. Onda je "odvolila"i nije više htjela ni blizu.
U susjedstvu ima stariju djecu i obožava se igrati s njima, ali oni idu u školu, vrtić i nema ih kod kuće. Omiljeno joj je društvo desetogodišnja Tea koja se k njoj dolazi igrati isključivo zbog toga što kod nas uvijek dobije neku poslasticu i uživa u prostranosti prostora za igru i igračkama, naime, ona ima troje braće i dijete je rastavljenih roditelja, na rubu siromaštva. Djevojčica je odgojno zapuštena, mama se više brine o tome kako će se ponovno udati, starija sestra već odavno gleda dečke, a Tea se povodi za njom. Moju je Magdalenu naučila igrati se s bebama na način da uvijek jedna ima dečka, druga nema i onda se svađaju jer jedna drugoj preotimaju dečka. Fraze koje koristi su tipa: Ja sam najljepša, miči se, koja si ti jadnica, ajde briši, uh što si dosadna, šta hoćeš... Ako lutke dolaze jedne drugima u posjetu, dočekuju se sa: ah, to si ti, po što si došla, joj, baš sad spavamo, što hoćeš... Ako Magdalena poziva Teinu lutku na kolače: ne trebaju meni tvoji kolači, imam kolača doma, baš si dosadna...
Mi kod kuće ni s kim tako ne razgovaramo, niti međusobno. Pokušala sam se češće s njom igrati s lutkama i pokazati joj druge primjere uljudnog ponašanje, no Magdaleni je to sve dosadno i uopće se ne želi igrati s lutkama, ako se ne svađaju i ako se ne igramo neke ljubavne intrige, zaljubljivanja, odljubljivanja i slično. Ima li tko sličnih iskustava i kako ih rješavate?
Koliko god se ja trudila držati "loš utjecaj" pod kontrolom i podalje od Magdalene, ponekad ih ipak moram pustiti da se poigraju da zabranom ne izazovem kontraefekt. :?

i nije više htjela ni blizu.
Odgovori s citatom
. Čak sam nakon jednog većeg incidenta ponudila jezikovu juhu. Mijenjala je boje, neko vrijeme nije dolazila, ali sad opet sve ispočetka. Postigla sam jedino da mama digne nos, ali nije joj zabranila ponovni dolazak.
, posjela sam ih i očitala malo oštriju bukvicu
.