Moja Magdalena (5) ne ide u vrtić i jako joj nedostaje društvo djece. Pokušali smo s vrtićem prije godinu dana, no to je neslavno završilo boleštinama, "mrzim vrtić" i odustajanjem. Toliko joj se zamjerio da i danas, na sam spomen vrtića govori: neću ići u vrtić, ne želim, nikad više u životu. Ne tjeramo je, ima je tko čuvati. Krenuli smo s igraonicom prošlog proljeća i ljubav je trajala dok jedina djevojčica s kojom se voljela igrati nije otišla na more. Onda je "odvolila"i nije više htjela ni blizu.
U susjedstvu ima stariju djecu i obožava se igrati s njima, ali oni idu u školu, vrtić i nema ih kod kuće. Omiljeno joj je društvo desetogodišnja Tea koja se k njoj dolazi igrati isključivo zbog toga što kod nas uvijek dobije neku poslasticu i uživa u prostranosti prostora za igru i igračkama, naime, ona ima troje braće i dijete je rastavljenih roditelja, na rubu siromaštva. Djevojčica je odgojno zapuštena, mama se više brine o tome kako će se ponovno udati, starija sestra već odavno gleda dečke, a Tea se povodi za njom. Moju je Magdalenu naučila igrati se s bebama na način da uvijek jedna ima dečka, druga nema i onda se svađaju jer jedna drugoj preotimaju dečka. Fraze koje koristi su tipa: Ja sam najljepša, miči se, koja si ti jadnica, ajde briši, uh što si dosadna, šta hoćeš... Ako lutke dolaze jedne drugima u posjetu, dočekuju se sa: ah, to si ti, po što si došla, joj, baš sad spavamo, što hoćeš... Ako Magdalena poziva Teinu lutku na kolače: ne trebaju meni tvoji kolači, imam kolača doma, baš si dosadna...
Mi kod kuće ni s kim tako ne razgovaramo, niti međusobno. Pokušala sam se češće s njom igrati s lutkama i pokazati joj druge primjere uljudnog ponašanje, no Magdaleni je to sve dosadno i uopće se ne želi igrati s lutkama, ako se ne svađaju i ako se ne igramo neke ljubavne intrige, zaljubljivanja, odljubljivanja i slično. Ima li tko sličnih iskustava i kako ih rješavate?
Koliko god se ja trudila držati "loš utjecaj" pod kontrolom i podalje od Magdalene, ponekad ih ipak moram pustiti da se poigraju da zabranom ne izazovem kontraefekt. :?