Draga Ina, ja sam nova na ovom forumu jer MM i ja tek krećemo u postupak posvajanja, tj. tek pišemo motivacijsko pismo (to se sada valjda tako zove, te riječi je upotrijebila naša soc. radnica). Sada čitam sve teme i posebno me ganula tvoja priča. Ko zadnja budala cijelo popodne sjedim pred računalom i plačem, a suđe neoprano, veš neispeglan, ručak nisam ni počela kuhati, ali muž mi je već navikao da me zadnjih dana peru emocije i da mi se ništa ne da raditi. Samo si hranim dušu ovim vašim pričama i maštam o tome kako ću i ja uskoro postati majka i imati sve ove slatke brige.
Uglavnom, želim ti reći da ja imam dva nećaka s kojima sam jako bliska i hrpu djece svojih prijateljica i sve osobine tvoje djece pronalazim i u toj djeci tako da ne mora biti da je to posljedica usvajanja, nego su djeca jednostavno takva. Moj nećak, koji živi s nama u kući, jako je povučen i sramežljiv, i osim nas ukućana (roditelji, baka i djed, ujak i ujna) skoro ni s kim ne želi komunicirati i kad netko dođe u goste, zalijepi se za nekog od nas i ne pušta nas 10 minuta.
S druge strane, prva susjeda, koja ima 18 mjeseci, ide svima. Npr. mama je drži u naručju, a ona pruža ruke meni, ja je uzmem i odvedem u svoju kuću. Ona bez problema bude kod mene sat vremena i kad mama dođe po nju, ne želi ići. Osim toga, ta mala obožava sve susjede u ulici i otišla bi s bilo kim tko ju primi za ruku. Jednostavno je takva i sad je premala da joj se to objasni, ali naravno da će im za koju godinu trebati jako puno vremena da joj objasne kako ne može ići baš kod svakoga.
A što se tiče učiteljica, moram reći da sam i ja pedagoški radnik, samo radim u srednjoj školi, i da postoji jedna istina, a to je: da bi netko bio dobar učitelj, mora prije svega biti dobar čovjek, a jako dobro znamo da niti u jednom zanimanju nisu svi dobri ljudi. Netko može biti veliki stručnjak u svojoj branši i imati veliko znanje, ali u radu s djecom prije svega treba biti pedagog. Djeca osjećaju tu toplinu i brigu koju dobiju od učitelja i takve učitelje obično vole, a oni koji su hladni, koji se stalno deru i vrijeđaju ih, ti nikad nisu omiljeni. Ja takvima ne bih dopustila da rade s djecom.
Isto je i s tetama u vrtiću. Moj drugi nećak ima dvije tete, jednu obožava (koja ga zagrli i svako jutro lijepo popriča s njim), a drugu ne voli i plače kad shvati da mora biti s njom (ta, druga, naravno radi preko volje i dolazi u vrtić samo odraditi svoju satnicu).
Uh, raspisala se ja, a samo sam ti htjela reći da je prekrasno kako se brineš za svoje sinove i da im nastaviš i dalje biti u svemu potpora jer briga i ljubav su jedino što od tebe očekuju. A oni će ti to višestruko vratiti svojim osmjesima i zagrljajima, i naravno, zlatnom haljinom![]()