Moja djeca nisu išla u vrtić nikad. Uvijek smo se do sada odlučivali za dadilje, a sa prvo dvoje sam bila posvećena majka do njihove 2. odnosno 3. godine života.
Sad nas je zatekla situacija u kojoj su nam se drastično povećali troškovi života, a smanjili prihodi života (pomažemo široj obitelji) i evo, od prošlog tjedna, u naš se budzet više ne uklapa dadilja.![]()
![]()
Srce mi se drapa pri pomisli da svoje mladunče od 28 mjeseci dam u vrtić. Najviše se bojim suza, tuge, boli i zaključaka u njegovoj maloj glavici pri tome. I ako se privikne, što se moralo dogoditi u njemu da se to dogodi? Je li odustao od traženja ljubavi? Od mišljenja da je zaslužuje uvijek? Da li se "pomirio" sa time da ne može dobiti što hoće (i što je najgore TREBA!) i kako će to djelovati na njegovo samopoštovanje i pouzdanje tijekom života?
Moji strahovi vezani su upravo za tu dugoročnost. Pri razgovoru s prijateljima čujem: "Pa i ja sam išao u vrtić i kaj mi fali?" Pa nije da ne mogu reći 1000 stvari koje nam svima fale i ako je u tome i male prste imao "vrtić", kako da ja taj korak samo tako učinim zabijajući glavu u pijesak opravdavajući se koječime....
Imamo opravdanja, moranja itd.... No stavimo to postrani.
Zanima me upravo to. Dugotrajne posljedice forsiranja vrtića.... dugotrajne posljedice privikavanja na ono što "nam" (im) se ne sviđa... kakvi ljudi postaju? Zasigurno skromniji i jednostavniji, ugušeniji i cenzuriraniji... ako su morali ugušiti svoje želje. Ne mogu misliti da je to dobro, a ja ću se zauvijek osjećati odgovornom za takve odabire.
Nadam se da razumijete moje strahove i da ih nećete osuditi. A ako ih netko može ublažiti, opovrgnuti (znanstvenim dokazima.....) biti ću doživotno zahvalna.
Ovo je pravo mučenje za mene.![]()
Hvala vam unaprijed.