Stranica 3 od 8 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 370

Tema: Negativne trajne posljedice vrtića - ???

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

socijalizacija? sta nije super kad mozes reci - mi smo prijateljice jos od vrtića!

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    socijalizacija? sta nije super kad mozes reci - mi smo prijateljice jos od vrtića!
    Joooj, rekla sam da neću, al moram još ovo napisat.

Moja najbolja frendica i ja smo "frendice još od vrtića", dakle najnaj smo od treće godine pa sve do sad.

I jedna od prvih stvari koje smo skupa napravile je da smo pobjegle iz vrtića sa 3 i pol godine .

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    vjerojatno to jeste lijepo, ne bih znala. s druge strane, i ja sam imala prijateljice i prije nego sam krenula u skolu, a nisam isla u vrtic. i to je, zamisli, moguce.

ali nisam na to mislila. obicno se cak i ljude koji mogu organizirati cuvanje djece do sedme godine uvjerava da ih "bar malo" posalju na socijalizaciju u ustanovu. pa pitam sto se pod tim zaopravo podrazumjeva. nekako mi se cini da tu nema nista sto dijete ne bi savladalo u svakom slucaju, makar se druzilo s 3ipo covjeka sveukupno. hocu reci, unatoc tome sto i moja djeca idu u vrtic, puno mi je lakse nabrojati razne mane i nedostatke istoga, nego nekakve prednosti.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

eda, i djeca koja ne idu u vrtic nemaju prijatelja, izolirani divljaci

socijalizacija je malo siri pojam od obicnog druzenja

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nisam to htjela reći, pa me možete slobodno ignorirat.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    Citiraj bubička prvotno napisa
    curkama koje se boje nekih mogućih trauma zbog odvajanja... dijete se kad tad mora odvojiti od roditelja i što se duže to odgađa, trenutak samog odvajanja postaje traumatičniji (uglavnom)... i ...
    joj, ovo je takva predrasuda....djetetu se mora omoguciti kolicina odvajanja sukladno njegovoj dobi. bez forsiranja. istina je da forsiranjem mozda trenutno dobivas, al na duzi rok sigurno gubis.
    rado bih da mi ne govoriš o predrasudama, jer ih nemam... govorim o onome što se pokazalo u praksi, onome što ja znam iz svakodnevne prakse i svog obrazovanja vezanog uz djecu... koliko si djece, koja se nikad nisu odvajala od roditelja, vidjela prvog dana škole?
    nisam rekla da je svima tako, ali uglavnom je...

i što za tebe znači odvajanje bez forsiranja, te gubitak na duže staze zbog odvajanja? :?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne znaci da ako dijete ne ide u vrtic da se nikad ne odvaja od roditelja

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

eda, i djeca koja ne idu u vrtic nemaju prijatelja, izolirani divljaci

socijalizacija je malo siri pojam od obicnog druzenja
    meda, čitajući sve tvoje postove, dobivam dojam da se toliko izruguješ iz svake pozitivne rečenice koju netko napiše o vrtiću da svaka daljnja razmjena mišljenja s tobom prerasta u obično prepucavanje

nitko djecu koja ne ide u vrtić ne smatra ni divljacima, ni nesposobnima ni glupima niti u bilo kom pogledu manjkavima u odnosu na djecu koja pohađaju vrtić

a po pitanju socijalizacije, naravno da se ne radi o običnom druženju

socijalizaciju djece ne oblikuje niti samo obitelj, niti samo druženje s djecom u parkiću, niti samo s djecom u vrtiću...socijalizacija je nešto što se oblikuje kroz sve te segmente...
    primarna socijalizacija odvija se u samoj obitelji, a sekundarna družeći se s vršnjacima, kroz vrtić, školu, faks, medije itd.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne izrugujem se svakoj pozitivnoj izjavi o vrticu, samo onima koje te pozitivnosti prikazuju kao iskljucivo vrticke, kao prednosti vrtica nad ostankom kod kuce. mala razlika

ne mozes mi doc s argumentom za vrtic s necim sto bi dijete iovako ionako naucilo, pogotovo takve banalnosti kao jedenje i pijenje...zato se smijem, ako smijem

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ne izrugujem se svakoj pozitivnoj izjavi o vrticu, samo onima koje te pozitivnosti prikazuju kao iskljucivo vrticke, kao prednosti vrtica nad ostankom kod kuce. mala razlika

ne mozes mi doc s argumentom za vrtic s necim sto bi dijete iovako ionako naucilo, pogotovo takve banalnosti kao jedenje i pijenje...zato se smijem, ako smijem
    smijemo se skupa
    necu puno o svojim stavovima o vrticu - meni je on uvijek bio i ostao nuzno zlo, a nazalost potvrdu za to imam priliku gledati svaki dan (iskreno sam mrzila vrtic, po prirodi sam introvert kojeg su pustim socijalizacijama i edukacijama preobratili u ekstroverta )
    i moje dijete takodjer ne voli vrtic, dobro ga podnosi, najbolja je tamo, izvrsno adaptirana, mrvicu previse sklona socijalnim kontaktima svake vrste ali uopce nema dileme voli li ga ili ne, ne voli, samo ga izvrsno podnosi

ali zasto se slazem s medom?
    zato jer znam barem petero ljudi koji nikada vrticu nisu prismrdili i gle cuda: uspjesni su, omiljeni u drustvu, posve mentalno stabilni, socijalizirani do maksimuma (ma i medijski eksponirani), a cuvale su ih mjesovite visegeneracijske obitelji, 'ulica' i kvartovski prijatelji (i da, znaju vezati cipele, koristiti bestek i ponuditi pljugu ili kavu (igracke) )

i stvarno ne poznajem niti jednu vrticku ili jaslicku tetu (a znam ih valjda 10 privatno jer nam je srodna struka) koja je dala dijete u npr. jaslice, a bome su i pocetak vrtica odgadjale na sve moguce i nemoguce nacine

k tome, kao netko tko je bio 'slomljen' u vrticu - uvijek se iznenadim koliko ljudi koji nisu isli u vrtic imaju romansiranu predodzbu o njemu

ja imam prijateljstvo iz vrtickog doba, ali ta osoba nikada nije isla u vrtic a ipak smo se druzili i ostali skupa 35 godina, dakle ni taj benefit ne mogu pripisati vrticu i boravku u njemu

nema spasa za mene: vrtic je nasa potreba, ne djecja

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Samo što NITKO te prednosti nije prikazao kao ISKLJUČIVO vrtićke, samo što si ti to propustila vidjeti. Totalno ideš u ekstrem, i da, definitivno se izruguješ, podmećeš nešto što nitko nije rekao. Vrlo konstruktivno.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Umjesto "prednosti" trebalo je pisati "pozitivnosti".

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa
    najbolja je tamo, izvrsno adaptirana, mrvicu previse sklona socijalnim kontaktima svake vrste ali uopce nema dileme voli li ga ili ne, ne voli, samo ga izvrsno podnosi
    Da, mogu se složiti da je tako, zapravo, vjerojatno je tako, samo, nije li nam tako u apsolutno svakoj instituciji i kolektivu od vrtićke dobi do kraja života?
    Ne idealiziram ja vrtićko čuvanje, ja samo imam sreću da mi je dijete izvrsno adaptirano, kako kažeš (do sada sam samo mislila da voli ići u vrtić) ali tako bismo djeci trebali osigurati i HE za one koji se eventualno ne uklapaju u školi, pa rad od kuće za one koji ne funkcioniraju u kolektivu, pa...
    Samo te (i sebe) pitam, ne provociram!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i ja sam kao kćer od anledo. izvrsno podnosim svoj posao.

Ono što u svom poslu OBOŽAVAM je poučavanje, onaj a-ha ! efekt kad se otvori novi spoznajni prozor, isto tako kad vidim da moje riječi padaju na plodno tlo kad uspijem probuditi iskru u učeniku ....sve ostalo izvrsno podnosim.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa

Samo što NITKO te prednosti nije prikazao kao ISKLJUČIVO vrtićke, samo što si ti to propustila vidjeti. Totalno ideš u ekstrem, i da, definitivno se izruguješ, podmećeš nešto što nitko nije rekao. Vrlo konstruktivno.
    slazem se s dijanom.

a sto se tice ucenja vjestina u vrticu...
    naravno da i djeca koja ne idu u vrtic svladaju obuvanje, oblacenje, samostalno jednje i sve ostalo sto treba.
    Ali cinjenica je da se u kolektivu to nauci brze i lakse. Mozda to ne vrijedi za svu djecu, ali za ogromnu vecinu da. I roditelji su zbog toga u pravilu sretni.
    I ja sam bila jako sretna kad su moja djeca (s kojima sam se prilicno mucila oko usvajanja tih vjestina), u vrticu to bez problema svladala.
    Evo, jucer mi je kcer ponosno pokazivala kako je naucila stavljati ruku pred usta kad kihne/kaslje. Znaci, netko je drugi obavio taj posao, a nisam morala ja (i sigurno na brzi i laksi nacin). Zasto zbog toga ne bih bila zadovoljna?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ajde, bar leonisa i litala nisu u pms-u Smile
    pa cu ja obje potpisati, jer sam isto blize ovulaciji, nego pms-u.
    a zakaj, kak si znala da ovuliram?

cure

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    unatoc tome sto i moja djeca idu u vrtic, puno mi je lakse nabrojati razne mane i nedostatke istoga, nego nekakve prednosti.

X

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kanga i marta, možete li nabrojati neke? Meni osobno su to bile u prvom redu bolesti, a sad je to dnevno spavanje koje moja kći odbija, što jedna teta prihvaća, a druga ne.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kanga i marta, možete li nabrojati neke od mana i nedostataka? Meni osobno su to bile u prvom redu bolesti, a sad je to dnevno spavanje koje moja kći odbija, što jedna teta prihvaća, a druga ne. I to je sve.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa

slazem se s dijanom.

a sto se tice ucenja vjestina u vrticu...
    naravno da i djeca koja ne idu u vrtic svladaju obuvanje, oblacenje, samostalno jednje i sve ostalo sto treba.
    Ali cinjenica je da se u kolektivu to nauci brze i lakse. Mozda to ne vrijedi za svu djecu, ali za ogromnu vecinu da. I roditelji su zbog toga u pravilu sretni.
    I ja sam bila jako sretna kad su moja djeca (s kojima sam se prilicno mucila oko usvajanja tih vjestina), u vrticu to bez problema svladala.
    Evo, jucer mi je kcer ponosno pokazivala kako je naucila stavljati ruku pred usta kad kihne/kaslje. Znaci, netko je drugi obavio taj posao, a nisam morala ja (i sigurno na brzi i laksi nacin). Zasto zbog toga ne bih bila zadovoljna?
    Mali bontončić pročitan 870 puta u tjedan dana. Koje još dijete želi čitat mali bontončić 870 puta

nego, ja se slažem, meni je vrtić apsolutno pozitivan i IAKO bi, da se stisnem jako, mogla djetetu priuštit dadilju...mislim da je vrtić bolja opcija.
    Uostalom, šta svu tu djecu ne čeka škola?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    [Mali bontončić pročitan 870 puta u tjedan dana. Koje još dijete želi čitat mali bontončić 870 puta
    to je bilo to? sad si me ubila u pojam.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uostalom, šta svu tu djecu ne čeka škola?
    kad jednom dodjes do skole, pocnes plakati za vrticem :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kud ode ova rasprava....a sve je pocelo zeljom jedne tete da joj se olaksaju muke oko polaska djeteta u vrtic.

Marpesia kako ide?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da se malo pojasnim...
    naši prijatelji koji imaju djecu odgajaju ih slično kao i mi, svaka situacija u kojoj se oni nalaze kontrolirana je na način da mi svi potičemo djecu da budu defenzivna...posvade se oko igračke, a nas 5 uleti :daj igračku L, a frendica: daj igračku Marinu...blabla...
    totalno neprirodno.
    Pustit ih da sami rješavaju sukobe-zasad ne funkcionira jer ih mi želimo (nesvjesno) "smirit" i održat normalnu razinu komunikacije, tako da svaka smiruje svoje dijete
    Uostalom, to je "birano" društvo-one koje smo MI djetetu izabrali. A ne koje si je izabrao sam i možda karakterno uopće ne odgovaraju našoj djeci. :/

Promatram o kome M najviše priča kad dodje iz vrtića, o dva dječaka koja su jako kul. Nisam znala da to postoji u tako maloj dobi, ali on im se divi jer pričaju o pištoljima, imaju velika auta i brzo voze guralicu i oni su za njega face.Nerijetko pokušava slijedit primjere i radit "važne i opasne stvari". Mislim da tako, nesvjesno, uči kakav je stvaran sustav i poredak svakog društvanca, bez obzira na dob.

Ipak, njegov najbolji vrtićki frend, sličniji je Marinu, on si je sam odabrao dječaka s kojim se može složit i to mi je divno. Jer to nije dijete naših prijatelja, nego samo njegov frend.

Jako je vezan za svoju grupu, non stop o njima priča i zajedno su mu s tetama bitan faktor njegova mala života, jedva je čekao da završi godišnji da ih vidi, da se igraju. I to mi je isto divno. On ima malu "obitelj".

Tete su mu ok, jedna nježna, mlada i educirana, druga stara škola, al opet ne stroga, nekakav ok balans. Voli ih i priča o njima stalno.

Uči neke stvari koje znaju druga djeca, baš kao što azakaj kaže, jako je znatiželjan i brzo pokupi. Ima tu i stvari koje ne želim da zna, ali tako je to...pokupimo cvijeće, bacimo korov i dijete puno nečeg za što ja i mm, a ni teta čuvalica nebi imali vremena, volje...a možda ni znanja...

Sprema se za školu i boravak u njoj, koji njega nužno čeka, jer druge opcije nema. U vrtiću je +9h i njemu je to normalno, ne smeta mu sustav, ni činjenica da nije s nama, i jednog mu dana neće biti teško bit školarac.

Negativne strane vrtiića su sigurno BOLEŠTINE, to da, makar bi dijete dobilo sve to i da ga ja vodim po igraonicama i parkićima...
    Negativna strana je i manjak kontrole ako si controlfreak, a teta nije pričljiva, onda kad je dijete premalo da sve ispriča...umireš od straha šta je radio, jeo, pio...
    Negativna je strana ŠTA NIJE SA MNOM.Ali sa mnom ionako ne može biti.

Radije biram dvije dobre tete i hrpu ekipe nego tetu čuvalicu za koju NEMAM pojma kakva bi mogla bit i šta bi mogla radit s mojim djetetom.

Marin je u vrtiću sretan. To je uostalom JEDINO BITNO

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    [Mali bontončić pročitan 870 puta u tjedan dana. Koje još dijete želi čitat mali bontončić 870 puta
    to je bilo to? sad si me ubila u pojam.
    ma prepotetna pretpostavka, ne čitaju oni to u vrtiću nego M mene i mm-a tjera da mu čitamo 6 puta dnevno Mali bontončić pa samo šeta okolo i govori "ruka se mora držat kad kašlješ" , "ne smije se puhati balone na slamčicu", " ne smije se mljackati"
    pa pretpostavljam da tako pila mozak drugoj djeci u vrtiću

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

krumpiric, jako lijep post!

hvala!

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

aha

super ti je ovaj dugacki post! bas mi je bilo drago to procitati.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uskochila mi zhabica

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

kanga i marta, možete li nabrojati neke? Meni osobno su to bile u prvom redu bolesti, a sad je to dnevno spavanje koje moja kći odbija, što jedna teta prihvaća, a druga ne.
    Mogu, ali, iskreno, nisam inspirirana za to (jasno mi je da se moji stavovi ne podudaraju s vecinom, i to mi je ok). Puno bih radije pricala o prednostima vrtica, kad bih ih doista i vidjela.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj lane prvotno napisa
    Kud ode ova rasprava....a sve je pocelo zeljom jedne tete da joj se olaksaju muke oko polaska djeteta u vrtic.

Marpesia kako ide?
    Ok! Već sam prilično pozitivna prema vrtiću. (dadilja još odrađuje, pa ću upis odraditi kad budem spremna, a sve sam spremnija, odgađam samo maximalno ovaj tjedan, usmjeno sam obavila dogovore)
    Molim svakodnevno da dobijemo super tete.

Imam ok osjećaj. Ustvari, kao da sam tek sad nekako svjesna da ZAISTA nemam izbora, pa mi je time nekako olakšala odluka i onda znam da će uspjeti kad sam sigurnija u ono što radim.

Ustvari sam počela razmišljati o onome sto JJ kaže kako je ustvari dosta pogrešno za djecu što nikad ne nauče granice ako su stalno sa ljudima koji su tu SAMO ZA NJIH.A to se događa sa dadiljom, pa zatim kad smo mi doma, posvećujemo im se. Uvijek su u centru. A to baš i nije tako sjajno!
    Navika i očekivanja su dosta tricky stvari... pa je možda bolje na vrijeme djetetu postaviti granice, tako da ono ne bude razočarano jer nije ni očekivalo (da ga netko drži na dlanu cijeeli dan, svaki daan.. zauvijek?!! kako se njemu vjerojatno čini).
    Ma znam da je sve to ok... Za mlađe od 2g. ne, ali sad eto uvjerila sam nekako samu sebe da je to sve ok, a može biti i odlično ako nam se posreći sa tetama.

Više ne znam da li se zagnjurujem ili stvarno pozitiviram? Vi recite meni!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Krumpirić

Eto i ja se kao i Marpesia ohrabrujem! :D
    Ja si više ne mogu priuštiti dadilju iz razloga što si ne mogu priuštiti iznenadni otkaz ili bolest ili nemogućnosti čuvanja jer u mojem poslu nema bolovanja, godišnjeg, bar ne plaćenog. Znači, ako radim - ima love, ako ne radim - nema love. Ako me vlastita mama uspjela zeznuti na način da 3 mjeseca nisam uspjela raditi kako treba i stvaaarno smo zaglibili u minus... da li mogu nešto više očekivati od nepoznate osobe?
    I da... ja želim da on bude u društvu sa djecom, neka dalje razvijaju svoj magični svijet. Ma koliko sustav i tete bili kruti (a možda i nisu tako, tko zna), tamo su djeca koja će razbiti tu krutost ili je bar nadomjestiti.
    Kad vidim nesavršenosti tete čuvalice (ili bake) i gledam kako je to JEDINO što cijeli dan upija, moram priznati da i nisam presretna! Ne postoji savršena osoba.. (vjerojatno se ni sama sebi ne bi svidjela) i zato je upravo ok upravo ovako.
    zapravo mi izgleda lošije naslijediti NEČIJE STRAHOVE, nego slijediti sustav. Naravno, pod uvjetom da ne vrišti 20 dana pri svakom ulasku u vrtić. A nekako znam da tako neće biti.

Mi ga upisujemo u privatni vrtić. 2 su tete na 25 djece (a možda se i ne oformi tolika grupa). Jel to ok? Slijedeći tjedan krećemo. Imam tremu, ali nemam grižnju savjesti niti neke bad osjećaje. Biti će super! :D

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Kad vidim nesavršenosti tete čuvalice (ili bake) i gledam kako je to gotovo JEDINO što cijeli dan upija, moram priznati da i nisam presretna!
    Meni je ovo bio glavni pokretač "za" vrtić.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Marpesia prvotno napisa
    Navika i očekivanja su dosta tricky stvari... pa je možda bolje na vrijeme djetetu postaviti granice, tako da ono ne bude razočarano jer nije ni očekivalo (da ga netko drži na dlanu cijeeli dan, svaki daan.. zauvijek?!! kako se njemu vjerojatno čini).
    eto, ja bih npr. voljela da moje dijete nikad ne prestane vjerovati da ce ga netko drzati na dlanu cijeli dan i zauvijek ... sto ima lose u toj vjeri? nije li s njom lakse nego bez nje preci preko svake prepreke koju zivot donosi, a donosi ih - i u vrticu i izvan njega? granice nemaju veze s tom vjerom - one se prirodno namecu i postoje (mogu zamisliti da ima primjera kada one nisu zdravo odrzavane, ali to je drugi par opanaka...)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa tu vjeru (u držanje na dlanu) i mogu zadržati!! Ako se uz tu vjeru nekako ispreplela praksa poštivanja granica drugog bića (i roditelja), to je onda odlično!

Ali kužim što Marpesia misli. Jer je mojoj djevojčici bilo dosta teško suočiti se sa svojim nekraljevskim podrijetlom koje joj je osvješteno u školi. Ona još uvijek zna da je ona najvažnija osoba u životima svojih roditelja, ali joj je teško bilo shvatiti da nije najvažnija u životima svih koje upozna. Egocentrik preslatki.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

[quote="Kanga"]
    Citiraj Marpesia prvotno napisa

eto, ja bih npr. voljela da moje dijete nikad ne prestane vjerovati da ce ga netko drzati na dlanu cijeli dan i zauvijek ... sto ima lose u toj vjeri? nije li s njom lakse nego bez nje preci preko svake prepreke koju zivot donosi, a donosi ih - i u vrticu i izvan njega? granice nemaju veze s tom vjerom - one se prirodno namecu i postoje (mogu zamisliti da ima primjera kada one nisu zdravo odrzavane, ali to je drugi par opanaka...)
    mojega vrtić nije spriječio da prestane u to vjerovati. i s takvim očekivanjima je i krenuo u vrtić. i očekivao je da tete, kao i mi, odgovore na svaku njegovu potrebu i želju.

a svoje potrebe i želje je, naravno, prilagodio situaciji. kao što ih i kod kuće prilagođava.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

gle, moje dijete zna da ću ga JA uvijek držati na dlanu...i da će to UVIJEK ostat isto, samo će se smanjivat njegova potreba.
    Činjenica je da će se smanjivat-htjela ja to ili ne-jer će jednom on nekog drugog morat držati na dlanu. A ja mu ne želim odmoći u postajanju sposoban za tako nešto.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    mojega vrtić nije spriječio da prestane u to vjerovati. i s takvim očekivanjima je i krenuo u vrtić. i očekivao je da tete, kao i mi, odgovore na svaku njegovu potrebu i želju.

a svoje potrebe i želje je, naravno, prilagodio situaciji. kao što ih i kod kuće prilagođava.
    Potpis, Cvijeta.
    Svoju djecu prestajem držati na dlanu onog trenutka kad ih skinem sa sise , nakon toga se trudim zaštititi ih gdje je potrebno, ne izlagati ih gdje nije, ali držanje na dlanu mi je rezervirano za bebe, za koje jedine možeš reći da im nikako neće škoditi to štićenje od svega i svačega. Pa i tu ne treba pretjerivati.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

traume kao takve su vrlo zanimljive, jer su utvrdili da nisu dogadjaji ti koji oblikuju traumu vec interpretacija istih.
    znaci - ako mama ima film u glavi da ce dijete imati teske dozivotne traume od vrtica, onda ce ih sa 100% sigurnoscu i imati.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Flower

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

flower i cvijeta X

Anita - već sam napisala, jedino čega sam se bojala u vrtiću su bolesti, sve ostalo, ako su tete ok, je manje strašno...

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    traume kao takve su vrlo zanimljive, jer su utvrdili da nisu dogadjaji ti koji oblikuju traumu vec interpretacija istih.
    znaci - ako mama ima film u glavi da ce dijete imati teske dozivotne traume od vrtica, onda ce ih sa 100% sigurnoscu i imati.
    potpuno se slazem s prvom recenicom, pogotovo kad je u pitanju odrasla osoba. sto se tice, druge :/ . dozvoljavas li da dijete ima svoj film u glavi, neovisan od onoga koji ima mama? znam da mama igra jako bitnu ulogu u formiranju djetetovih interpretacija, ali ovo mi se ipak cini previse smiona izjava.

btw, malo mi je tuzno sto komuniciramo u terminima "teskih dozivotnih trauma". pa, grom i pakao, valjda ipak racunamo na malo vise standarde kad se radi o zivotima nase djece!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    potpuno se slazem s prvom recenicom, pogotovo kad je u pitanju odrasla osoba. sto se tice, druge :/ . dozvoljavas li da dijete ima svoj film u glavi, neovisan od onoga koji ima mama? znam da mama igra jako bitnu ulogu u formiranju djetetovih interpretacija, ali ovo mi se ipak cini previse smiona izjava.
    Slažem se sa Kangom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pitanje je što su viši standardi i zašto smatraš da vrtić to nije?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kanga, naravno da dozvoljavam da dijete ima svoj film. no tesko je da ce moci stvoriti svoj dozivljaj ako od pocetka njegovo najmilije bice i bice kojem najvise vjeruje salje signale da je tamo (u vrticu) nesto prestrasno. pogotovo dijete od 20 i nesto mj.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja nekako ne mislim, čak i da vjerujem da vrtić donosi teške traume, da će ih dijete 100% imati. Ipak je ono biće za sebe. (naravno, ako mu svjesno ne prenosimo svoje strahove, ali to mi je pak bolesno).
    Što se tiče trauma, i "viših" standarda koje očekujemo za djecu, pa i ne komuniciramo u terminima "teških trauma". Ne znam da li i traumčica, možda će i dijete koje je s našeg gledišta sasvim lijepo prihvatilo vrtić, za deset godina nama reći da je bilo nesretno u vrtiću. Što će biti, tko to može znati, ali treba gledati ono što nam pokazuje i kako reagira sada i na temelju tih povratnih informacija i naših mogućnosti odlučiti kamo ćemo s djetetom. (da'l dadilja, mi kod kuće ili vrtić)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ajme zbrljanog li posta. Dakle čak i ako mi vjerujemo da vrtić donosi teške traume, ne mislim da se to obvezno prenosi na dijete.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

no tesko je da ce moci stvoriti svoj dozivljaj ako od pocetka njegovo najmilije bice i bice kojem najvise vjeruje salje signale da je tamo (u vrticu) nesto prestrasno. pogotovo dijete od 20 i nesto mj.
    oprosti flower, nadam se da ovo nece zvucati grubo (ako hoce, ispricavam se unaprijed, nemam vremena uoblicavati recenice u nvc). ovaj komentar zaista dozivljavam kao floskulu koju vrticko osoblje prodaje roditeljima kada ne moze rijesiti problem koji se osjeca odgovornim rijesiti (taj je problem mozda objektivno i nerjesiv, ali valjda je veci bed to konstatirati, nego okriviti roditelje). iz onoga sto si napisala, zakljucujem da smo si svi mi cija djeca imaju problema s prihvacanjem vrtica zapravo sami za to krivi, ako ne zbog svjesnih, onda zbog nesvjesnih signala koje odasiljemo. ja trenutno odasiljem iste signale prema dvoje svoje djece (koji su u istoj vrtickoj skupini), ali, zanimljivo, jedno od njih nema problema s odlaskom u vrtic, dok je drugom u glavi sasvim drugaciji film. i, na zalost, van pameti mi je izjava da je njegova reakcija "samo predstava za mene" .

i da, zaista bih voljela vidjeti nemajku koja ostavlja svoje dijete na mjestu koje smatra "prestrasnim". zvuci cak malo uvredljivo. mislim da ima roditelja koji smatraju da vrtic nije idaelan nacin brige za svako dijete (tu sam), ali to je daleko od toga da ga smatram neprihvatljivim rjesenjem u danoj situaciji i prestrasnim mjestom (da je tako, onda dijete tamo ne bih vodila, pod bilo koju cijenu). stvari nikad nisu tako crno-bijele kako si ih oslikala (tj. kako sam te ja shvatila), zivot je skup optimalnih kompromisa koje zrelo i svjesno prihvacamo.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pitanje je što su viši standardi i zašto smatraš da vrtić to nije?
    nisam htjela reci da vrtic nije "visi standard" nego da mi je degradirajuce pricati o tako negativnim stvarima kao sto su "dozivotne traume" . pretpostavimo da ce rijetko koje dijete imati tako ozbiljne posljedice. zar nam svejedno ne bi trebalo biti bitno da stvari poboljsavamo u korist i malih prednosti ovog ili onog nacina zbrinjavanja djeteta?

voljela bih da rasprava ide u smjeru - sto pozitivno vrtic pruza u odnosu na druge opcije. tvoj je post bio dosta konstruktivan u tom pogledu, ali treba imati na umu da su djeca razlicita i da ono sto tvom djetetu odgovara u jednom stadiju zivota, ne mora u istom stadiju odgovarati i drugom djetetu. moji su npr. asocijalci. zapravo, jako se vole druziti, ali u neformalnim skupinama (obiteljskom okruzenju). i jos uvijek puno im je draze provoditi vrijeme s nekim odraslim nego s vrsnjacima. najstariji je napunio 7 godina kad je proplivao u vrticu. sve ono prije bilo je nepotrebno lomljenje, to mi je sad potpuno jasno. da dijete s veseljem odlazi u vrtic od dana 1, da, to mi je recimo dovoljno visok standard.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pa kako ne bi imalo veze sa socijalizacijom? Uče se dijeliti (igračke npr.), uče se ispričati ako nešto pogriješe u odnosu na drugu djecu, uče se i empatiji (u "mojoj" grupi se tješe ako netko zbog nečega plače ili je tužan), uče se zajedničkoj igri (kad nešto zajedno izrađuju npr.). I vjerojatno još svašta što meni sad ne pada na pamet.
    a to sve ne bi naucili da se igraju u parku, u dvoristu, sa susjedima, bracom i sestrama?
    svakako to uce s bracama i sestrama, mi ih nemamo.
    mislim da bi i u dvoristu to prilicno naucili, mi dvoriste nemamo.
    sa susjedima je vec druga prica, a igre u parku potpuno treca.

ovo ljeto sam povela desetogodisnju necakinju na more. osim sto sam to ucinila iz malo sebicnih razloga (koje ne bih priznala ni da mi danonocno pustaju severinin "gas, gas"), vidim da sam ucinila jako dobru stvar za moju zxuju. njih dvije su se igrale iz dana u dan. al doslovno tako (osim sto bi jele i gledale crtice... i spavale). neumorne su bile u toj igri. da nisam necakinju povela, ja bih to morala "odradjivati" :/ , al nikad to ne bih mogla raditi na nacin i tim tempom (i pored najvece volje, a priznajem da ponekad i nemam volje za takvim igrama) kao sto su to one cinile.

najradije bih necakinju uzela iz skole (sta ce joj ionako) i zaposlila je kao dadilju. elem, shvatih ne samo da se djeca mogu igrati vise nego sto odrasla osoba moze i pojmiti, nego cuh i kako je tekla interakcija izmedju njih dvije, kako se znalo dogoditi da necakinja odbije igru ako ova moja bude previse naporna s zapovjednickim tonom joj komandira. i kako bi se ova moja znala ispricavati za svoje ponasanje. i sve to... po meni je socijalizacija. i mislim da je moja jedinica, inace predestinirana starmala, mezimica svih, samo profitirala od tog susreta. (a i ja sam imala malo svog mira )

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Za početak uče se životu bez roditelja.Prvi dodir sa nekakvom samostalnošću,prvi tragovi odgoja,sve što kući nije pod moraš,u vrtiću je.Nekome je to možda okrutno,ja smatram da nije nego da je odličan uvod u svijet samostalnosti.I uz sve to,djeca u vrtiću ništa ne rade sa osjećajem prisile.Rade to zato što rade i ostali i uči se nekakvom ponašanju van zidova svoje kuće.Nije isto imaju li kući braću ili sestre,ogromna je razlika u odnosima s vršnjacima nego sa "svojima".Uče se poštivanju autoriteta (teta,kasnije će to biti učiteljica u školi), uče se različitostima promatrajući drugu djecu sa drugačijim navikama...mogla bih nabrojati tisuću pozitivnih stvari u vezi vrtića.

Stranica 3 od 8 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •