čokolada prvotno napisa
Koliko centara dnevno uspješno nazoveš (znači da realiziraš razgovor s nekim iz tima za posvajanje) ?
U koliko si mjesta/gradova bila na vlastitu inicijativu (znači nazvala, dogovorila i realizirala susret) ?
Jesi li u molbi naglasila/boldala/podcrtala da želiš posvojiti i školarca bilo koje rase?
Jeste li svjesni da s 50g. starosti ne možete dobiti malo dijete, a da gotovo svako posvojeno dijete, a osobito starije dolazi s teškom emocionalnom prtljagom?
Jeste li zato u molbi i direktnim kontaktima dovoljno naglasili da se ne bojite takvih izazova kao ni psiholoških, logopedskih, defektoloških ili psihijatrijskih terapija? (Govorim o fizički i mentalno zdravoj djeci, bolesne se nismo ni dotakli.)
Postoje mnogi legalni putovi dobivanja informacija kroz kontakt s centrima. Svi posvojitelji koje znam ili su dobili dijete jako brzo ili su se jako naradili da do njega dođu, a svakako nitko nije nikoga platio, što naravno ne znači da to možda ne postoji. Proces posvojenja nažalost nije prekopavanje okućnice nego guranje planine u kojem rijetko kada tebe netko zove.
I ne zamjeri - rečenica "Ja s 30 nisam razmišljala o posvajanju, već o tome kako da postanem mama" iskusnom uhu ne zvuči dobro. Znam da se radi o nespretnom izrazu, ali ipak...