Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Religijski kič

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Religijski kič

Kakav imate stav prema njemu? odobravate ga i podržavate ili ste protiv.

Evo, danas je bilo proštenje u Ludbregu na kojem su bili i djed i baka moje curke. Došli s nekom slikom A3 formata i nek ju obavezno objesim u dnevnoj i skinem te baukače (curkine radove).

Moj je stav beskompromisan i protivim se takvim stvarima. Iako, zbog mira u kući u dnevnoj sobi stoji već jedna takva sliketina (bila je tu kad smo uselili i nismo ju smjeli dirati). No, ovu ne želim na zidu i gotovo.

Napali me da sam nevjernik. E, meni to baš i nema veze s vjerom već s biznisom. Apsolutno nije potrebno imati sliku da bi vjerovao u nešto. Meni to dođe kao bogohuljenje. Radije ću staviti sliku svoje obitelji, a vjerovati u pojam Boga.

Što vi mislite o tome? Podliježete li tim generacijam u kući?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Živim sama, pa imam na zidovima ono što želim imati.
    Dok smo bili sa svekrvom (6 godina) ona je imala neka vjerska obilježja što po zidu, što drugdje, ali nikada se nisam u to petljala. Niti ona u unukove baukače. Zaista nikad.

sandraL avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nema šanse da bi mi visilo bilo kaj na zidu a da mi se ne sviđa, bio to Picasso ili sveta sličica

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mi smo pravoslavci. U kući imam jednu veliku ikonu Sv. Nikole koju smo dobili na poklon od sveštenika kada smo pri put slavili tog sveca kao krsnu slavu. Imam i par manjih, opet poklona za razne svete događaje u našoj kući (osveštavanje doma, rođenje dece, krštenje dece). Sem ove velike nijedna nije na zidu. U autu imamo na retrovizoru krst iz manastira Ostrog. Niko od nas ne nosi ni krstiće ni brojanice jer mi je sve to izgubilo smisao kad je postalo nakit - npr.pravoslavna brojanica se plete u manastirima, uz molitve, ima 33 čvora i trebala bi da se može kupiti samo u crkvama i manastirima, međutim ima ih na svakom ćošku u svim bojama (i zlatnoj i srebrnoj npr. valjda da se slažu uz baletanke), sa manje ili više čvorova zavisno od veličine a plete ih neka baba dok gleda španske sapunice...

Elem, ne pravim od svog doma manastir niti od svoje vere sprdačinu. Ko misli da sma nevernik neću mu protivrečiti jer ja sama znam kolika je moja vera.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja volim umjetnost s religijskom tematikom, imam doma i krizeva i ikona i umjetnickih slika na te teme

ali mi to nema veze s vjerom i sigurno ne bi bilo u stanu da mi se ne svidja (u ovo posebno ide kiceraj sa standova made in china)

no kako kazu pametni - o ukusima se ne raspravlja, a ja ne vidim nikakvog razloga zasto bi se ti osjecala lose sto to ne zelis staviti na zid

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj sandraL prvotno napisa
    Nema šanse da bi mi visilo bilo kaj na zidu a da mi se ne sviđa, bio to Picasso ili sveta sličica
    potpisujem

i općenito ne volim kad mi ljudi poklanjaju stvari kao što su slike, vaze i ini ukrasni predmeti. redovito se desi da mi se takvo nešto uopće ne sviđa i uopće ne paše u moju kuću. sve te što imamo u kući su predmeti koje smo MM i ja sami odabrali na nekim putovanjima ili sam ih dobila na poklon od jako dragih ljudi koji poznaju moj ukus i znaju što bih ja voljela imati.
    inače nemamo u kući nikakve slike ni ostale vjerske predmete, prvenstveno jer nisam još naišla na nešt takvo da mi se s estetske strane sviđa, a to nije nikakvo mjerilo vjere.
    pop nam ionako ne dolazi blagosloviti kuću jer se MM rastao i sad samnom živi u "divljem braku" i još sad imamo vanbračno djete pa crkva bježi od nas više nego mi od nje

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A3 format mi ne sluti na nešto što je lijpo za moj ukus. Religiozni motivi mi -ne znam zašto-trebaju bitimalog formata, diskretni. Takve ih volim.

Al tko voli, nek stavlja što voli. Ako me se pita što o tome mislim, Gospa il raspelo može bit i kićasto i veliko isve to mi je nekako ok, al nikako mi nije ok slika pape. Ne pitajte me zašto, nija ne kužim samu sebe :?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pišem u mraku, ajme koliko grešaka

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kao prava ateistica kod mene svega ima, od ikone sv. nikole, majke božije u paškoj čipki preko skulpture plešuće shive, bhudhe od žada, do kurana u zlatnim povezima, imam i židovski svjećnjak. za svakog ponešto. aferim!

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ni pod razno ne volim religijski kić. Mi imamo jedan križ jer sam imala potrebu da imam nešto religijsko u kući i to je to. Ne volim kad ti kuća izgleda kao crkva, ili još gore.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kič je kič. kakve veze ima je li 'religijski' ili auto-moto-nautika tematike :?

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

mi imamo jedan križ koji smo dobili od svećenika na vjenčanju i koji mi je prekrasan, nije običan, nekek mi je poseban... e i imamo u crkvu u kojoj smo se vjenčali ali nije slika nego nešto ko uklesano u kamenu, jako lijepo (barem meni )

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Kejt prvotno napisa
    X

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Kejt prvotno napisa
    Istina kič je kič ali puno bolje mogu prožvakati auto-moto-što već tematike nego religijski. To mi je posebno neukusno.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zasto istu stvar netko vidi kao kič, a drugi kao umjetnost ili njemu nesto milo i drago?

kod mene ko kod MC

zidovski svjecnjak na polici
    mali zeleni debeli buda u vitrini
    pa se nadje i shiva na nekim indijskim djidjama
    a neki dan u religijskom duckasu kraj vinogradske kupila i replike kriza s neke stare hrvatske katedrale, male krstionice i kriza sa starohrvatskim pleterom - jednostavno sam ih MORALA imati
    nadje se tu i svijeca u celofanu s likom svetog ante
    flasica svete vodice (za nikad ne znas) 8)
    pa krunica jedna ili dvije
    neko stakalce koje sam dobila od hodocasnika iz lurda
    pa andjelek ili dva
    i tak to

meni je to bas lijepo (jos samo da to sve nadjem i stavim na jedno mjesto - ovo me podsjetilo - razbacano je posvuda i sad kad cu uredjivat stan skupit cu SVE to na jedno mjesto i izlozit - nek se vidi

i onda ce neko rec da mi je stan pun kica
    pa bas me zabole

al ne bi nikad silila nikoga da se opskrbi necim od toga
    ili mu donosila doma i govorila nek skida nesto svoje i stavi moje

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    Mi smo pravoslavci. U kući imam jednu veliku ikonu Sv. Nikole koju smo dobili na poklon od sveštenika kada smo pri put slavili tog sveca kao krsnu slavu. Imam i par manjih, opet poklona za razne svete događaje u našoj kući (osveštavanje doma, rođenje dece, krštenje dece). Sem ove velike nijedna nije na zidu. U autu imamo na retrovizoru krst iz manastira Ostrog. Niko od nas ne nosi ni krstiće ni brojanice jer mi je sve to izgubilo smisao kad je postalo nakit - npr.pravoslavna brojanica se plete u manastirima, uz molitve, ima 33 čvora i trebala bi da se može kupiti samo u crkvama i manastirima, međutim ima ih na svakom ćošku u svim bojama (i zlatnoj i srebrnoj npr. valjda da se slažu uz baletanke), sa manje ili više čvorova zavisno od veličine a plete ih neka baba dok gleda španske sapunice...

Elem, ne pravim od svog doma manastir niti od svoje vere sprdačinu. Ko misli da sma nevernik neću mu protivrečiti jer ja sama znam kolika je moja vera.
    clumsy mom, potpisujem tvoj post.
    Iznijela si moje misli.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Imam osjećaj da je babyiris mislila prvenstveno na "svete slike" po zidovima, ne križeve ili kipiće.

U sobi u kojoj je do smrti živjela baka još se uvijek nalaze razne "svete" slike, uramljene, već totalno posvijetlile. K tome još par goblena svetaca, Srca Isusova i Marijina i tako...

Njoj je to baš pasalo. To je bila Baka.
    ALi mi nemamo i osobno mi se ne sviđaju.

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

meni je to stvar osobne odluke..
    isto ne bi stavljala nešto što mi netko donese, a ne sviđa mi se..
    vjernik jesam, imam jedan jedini križ u spavaćoj sobi, da čuva mog F.

a sad pretpati sobe s vjerskim simbolima mi je isto onako :/

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kad smo kod kiča i poklona, mi smo imali sličan problem, iako ne vjerske tematike. naime, mm je za jedan rođendan od prijatelja dobio zidni sat kupljen u dućanu nk rijeke. i to je donio sav sretan jer da mi u dnevnom boravku nemamo sat. i sad, zamislite moj lijepo uređen dnevni boravak i zidni sat nk rijeka :shock:
    uglaavnom, taj prijatelj, svaki put kad dođe kod nas prvo pogleda gdje stoji sat. pa smo ga počeli vješati onda kad znamo da on dolazi. čovjeku je to, iz ne znam kojih razloga izuzetno bitno
    inače sam tolerantna, i svašta trpim, ali pogled na nk rijeku u dnevnom boravku

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cvijeta

Kič je prvenstveno i termin kojim se obilježava komercijalna umjetnička i literarna produkciju... pa po tome kič bi bile industrijski ištancane "umjetnine" namijenjene prvenstveno hiperprodaji kulturno neobrazovanim kupcim, a same lišene istinske umjetničke vrijednosti...

Jako dobro o tome govori Gillo Dorfles u knjizi Kič.

Osobno sam mislila na kućne oltare koje si pojedni u kući stvaraju. U svakoj sobi mora kao biti neko vjersko obilježje i to manje-više s nekog štanda. Nisam protiv umjetničkih djela s religijskom tematikom već upravo protiv tih štanderskih.

Radije bih da su donijeli krunicu, molitvenik, Bibliju ili jednostavno toplu riječ s hodočašća. Znali su što mislim o tome.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    kao prava ateistica kod mene svega ima, od ikone sv. nikole, majke božije u paškoj čipki preko skulpture plešuće shive, bhudhe od žada, do kurana u zlatnim povezima, imam i židovski svjećnjak. za svakog ponešto. aferim!
    Anbilivejbl :shock:
    Potpisujem od rijeci do rijeci...
    Osim sto nemam ikonu sv. Nikole nego arkandjela Mihajla, Kuran je obican, i zidovski svijecnjak mi fali

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ajme, cvijeta73, budući da sam vizualni tip .
    Kad samo zamislim zidni sat NK Rijeke u dnevnom boravku, buahahaha!

Joj, nemam ništa protiv kluba i nogometa, ali takav sat je prigodniji u nekoj garaži ili autolimarskoj radionici.
    Slično vidjeh, uz obvezatne duplerice i slične sličice.

Ali ljudi moji, o ukusima se ne raspravlja. Tako kažu.
    Jednome je lijepo, a drugome - blago rečeno kič. :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo, danas je proštenje u Stenjevcu, pa i prilika da se još jednom pogledamo sav taj religijski kič.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

KIč je meni istodobno i izvor zabave (gledam sva ta čuda i smijem im se) i izvor zgražanja. No, kako je sav taj auto-moto-nogometno-turistički kič javno i otvoreno namijenjen KIČenju i konzumerstvu, ne vidim u njemu nešto suštinski loše - ok, meni je to ružno, ali nekome nije, netko će si to uzeti kao uspomenu na put, posjet, whatever.
    No, obzirom da vjeru shvaćam kao nešto drugo, uzvišenije (nisam vjernik u klasičnome smislu riječi, ali VJERUJEM da ljudi imaju svoje vjerske osjećaje i VJERUJEM da su im oni svetnja) tada mi je taj vjerski kič u neku ruku gori od ovog prvoga, nešto što igra na fore tipa "Ako si bio u Mariji Bistrici MORAŠ kupiti kipić Majke božje" ili "IZ Međugorja OBAVEZNO uzmi krunicu" .
    E, to mi je ružno!

Znam da svatko svojim mozgom razmišlja i odlučuje, što će kupiti, a što neće, ali zbog gore navedenoga mi je vjerski kič stepenicu ispod ovog ostalog jer se pod firmom vjere uvaljuje koješta. To mi je nisko.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Marna prvotno napisa
    Ajme, cvijeta73, budući da sam vizualni tip .
    Kad samo zamislim zidni sat NK Rijeke u dnevnom boravku, buahahaha!

Joj, nemam ništa protiv kluba i nogometa, ali takav sat je prigodniji u nekoj garaži ili autolimarskoj radionici.
    Slično vidjeh, uz obvezatne duplerice i slične sličice.

Ali ljudi moji, o ukusima se ne raspravlja. Tako kažu.
    Jednome je lijepo, a drugome - blago rečeno kič. :/
    upravo tako. i zato mi svoj sat stavljamo i skidamo - po potrebi.

sandraL avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    upravo tako. i zato mi svoj sat stavljamo i skidamo - po potrebi.
    I onda jednog dana lijepo kažeš da se pokvario, dijete ga razbilo loptom, popustio čavao na kojem je visio ili sl., i ne moraš ga više stavljati na zid.

Jedini je problem kaj onda možeš dobiti novi sa tko zna kakvim motivom

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Potpisujem clumsy.
    I prisećam se scene u uramljivačkoj radnji, kada smo prisustvovali preuzimanju "Nikolice" od strane doteranog, pomodno obučenog sredovečnog para. Na pomen "Nikolice" prva asocijacija nam je bila da su ljudi došli po uramljen portret svoga deteta. Kad ono, ikona Svetog Nikole, u veličini 2x1,5 m, u najkičastijem mogućem ramu. Kada su je s teškom mukom odneli do auta i vratili se da plate, odmah su dogovorili i uramljivanje još jedne , kako rekoše, "malo manje, za vikendicu". Tad sam prvi put čula da se vera meri veličinom ikone

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mukice, dobro si me podsjetila. imam i ja svetu vodicu iz lourdes, ima toj vodi 8 godina :/, imam i taj pletarski križ. krunicu imam prabakinu.

imam i bibliju i talmud. recimo bibliju mi je stari donio iz israela (na našem je jeziku). kur'an mi je iz irana. a shiva mi je došla iz indije.

a ikona sv. nikole je ipak nešto posebno. to se valjda podrazumijeva. i što je najbitnije ikonu smo imali i prije devedesetih

znam da ovo sve zvuči grozno, u biti potpuno kontradiktorno, jer ja inače ne volim kič i volim što manje stvari imati u kući i inače ne volim takve poklone dobivati (takve na kojima se u biti uvijek prašina skuplja koju moram čistiti, jerbo sam pedantna, jelte)... al eto, nakupilo se... godinama...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Naslov me podsjetio na kuću mog svekra.
    Taj na nekoliko zidova ima obješene prastare, kičaste slike svetaca (a u crkvu ide samo kad ga primoraju ), ali se odmah do njih smiješi jedan uokvireni poster Che Guevare, do njega jedan veliki istraski Boškarin, a zid u staroj sobi (koja je sada neka vrsta ostave svega i svačega) krasi velika slika druga Tita.

Na mojim zidovima nema baš ničega. Čak ni neke vrijedne slike koje godinama čuvam, a niti one što smo ih dobili kao svadbeni poklon ne želim stavljati na zidove novog stana jer mi se ne sviđaju u ovom ambijentu. Vrebamo neku lijepu sliku, koja će jako uveseliti MM-a i mene, e ta će ići na zid, do tada ništa...

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ni u ludilu jer mi vjera brani

Prva Bozja zapovjed u originalu kaze:
    "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
    Izl 20,2-7

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad ste me zaintrigirale da pronjuškam po stanu što imam ...

imam jedno malo raspelo u hodniku, ali ga ne gledam kao "religijski kič", već kao nešto što tu jednostavno pripada... i imam jedan križić na polici, koji sam dobila od meni drage osobe. i da to maknem - mislim da bih osjećala prazninu...

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo ja danas bila na kirvaju i najviše me dojmile one slike Isusa što svijetle,živi užas. A oni oltari što se po dvorištima prave, bolje da te novce daju u neku humanitarnu udrugu.
    Nudili su mi par kipova, jedan od njih je i bio namjenjen za oltar u dvorištu(to je sada valjda moderno) ali uvijek sam smislila neki izgovor.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa
    oltar u dvorištu

:shock: :shock: :shock:

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    imam jedno malo raspelo u hodniku, ali ga ne gledam kao "religijski kič", već kao nešto što tu jednostavno pripada... i imam jedan križić na polici, koji sam dobila od meni drage osobe. i da to maknem - mislim da bih osjećala prazninu...
    sorci,

fritulice1, moji djed i baka su se često raspravljali zbog uokvirene slike druga Tita.
    Naravno, ne iz estetskih razloga.
    Slika je kasnije neslavno završila.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kosjenka (napisa):
    oltar u dvorištu

ili se možda to zovu kapelice, obzida se nečim (kamenje ili neka ukrsna cigla i postave kipovi svetaca)
    Niste to vidjele?

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa
    Kosjenka (napisa):
    oltar u dvorištu

ili se možda to zovu kapelice, obzida se nečim (kamenje ili neka ukrsna cigla i postave kipovi svetaca)
    Niste to vidjele?
    Ja, nažalost, jesam. Poslikat ću vam.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma ,ja imam ljepi oslikani križić koji mi se sviđa i malu sliku srca Isusovog na drvu i Majku Božju na svili, a one male svete sličice koje klinci vole sam stavila na zgodni paspartu i sama uokvirila. Moglo bi se reći da je nešto od toga kič, ali meni je drago da su to mali predmeti i slike koje ne dominiraju prostorom, ali dodaju svakoj prostoriji malo duha. Dapače moj stari koji ima napade gnjeva na manifestacije religije uglavnom niti ne primjećuje pod čim sjedi (ne znam jel zbog dioptrije ili nečeg drugog). Naravno da sam uvijek u potrazi za nekim pravim umjetničkim djelom sa vjerskom tematikom koje bi stvarno uljepšalo prostor, ali kad naiđem na tako nešto uglavnom košta :shock: ili je, a to je najčešće neki monumentalni motiv, a bome i dimenzije. Ne jede mi se baš pod slikom posljednje večere u mjerilu jedan na pedeset, niti ću u stanu imati mramorne kipove kao da živim u antunović centru. Kaj se toga tiče, kad sam bila u Vatikanskom muzeju u djelu sa suvremnom umjentošću ima takvih slika, kipova, instalacija da padneš na rit. Em ljepo, em onak produhovljeno do bola, em suvremeno... Moram si muža tam odvest dobro ste me podsjetile, on još misli da je suvremena umjetnost ono kad se valjaju goli po farbi

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Joj da, a moj ujak je ko student imao famoznu ogromnu sliku lenjina na mostu koja se zvala crveni vjetar (da kao ona bolest), a ja sam gae tražila da mi je da kad smo kupili svoj stan, ali je strunula u šupi - bila sam totalno u bedu -genijalan sovjetski soc realizam. Vujec je sad vjerski fanatik da mu ja nisam ni do koljena... Šteta slike

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    Vujec je sad vjerski fanatik da mu ja nisam ni do koljena...
    Vejrojatno uz vatreno objašnjenje da samo budale ne mijenjaju mišljenje, ha?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne nema objašnjenja, uglavnom ne cijeni demokratičan predznak

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne smeta meni obraćenje i ja sam iz ekipe , ali taj sistem prije mene potop i kao da je on osobno izumio katoličku crkvu mi je malo :?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja imam u dnevnom boravku malu uokvirenu zbirku reprodukcija s motivom "bijega u egipat" koje mi se posebno sviđaju i nekoliko sličica "rođenja Kristovih". Kako se nalaze u dosta velikom prostoru djeluju diskretno i nenametljivo, a opet u prostor unose posebnu toplinu.

Na poslu u sobi imam jednu grančicu palme koju sam dobila s Korčule (posebno je ispletena za Cvjetnicu, ne mogu se sjetiti kako se to točno zove!?). Inače na poslu nikada ne stavljam u sobu sličice ili article religiose niti kada mi ih netko donese sa hodočašća ili puta, a ljudi to često rade.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •