Ekoteroristi su ljudi koji najčešće zbog pojednostavljivanja problema izlaze u javnost s nekim glupim brojkama i strašnim slikama, potpuno zanemarujući struku. Gleda se previše crtića gdje je jednostavni konobar good guy, a znanstvenik bad guy pa nije nikakav problem kad se pojavi neargumentirani članak u novinama koji se bazira na jeftinom populizmu i puno njih odmah skoči i osudi struku. Tako se nedavno pojavio članak o tome što nastaje spaljivanjem pelena, gdje se samo bacaju neke kratice, a tih spojeva elemenata i spojeva koji opako zvuče uopće niti nema u pelenama. Vjerojatno si i sama primijetila kako se koristi obični PVC. Ja sam nedavno kupila kuhaču u Intersparu gdje piše PVC kuhača, a na kuhači piše MF što znači melamin formaldehid i potpuno je drugi tip plastike. To je isto kao da kupujem nešto od srebra, a piše mi da je od zlata. Tako otprilike počinju hajke na nešto, kao ova protiv plastičnih vrećica.
Za vrećice se isto često kaže da su od PVC-a, a one su od polietilena (PE), izuzev nekih posebnih tipa one u kojima se skladišti krv, one su uistinu najčešće od PVC-a. Također se kaže da je nešto od najlona, a najlon je opet poliamid, a ne polietilen, onda krenu i krivi argumenti. PE je naprosto jedan od najjednostavnijih spojeva ugljika i vodika, sirovina za proizvodnju je nafta (a u novije vrijeme se radi i iz nekog bilja). Problem s vrećicama je hiperprodukcija, koja je moguća samo zbog toga što ljudi ne nose sa sobom vrećice u dućan, nego si svakiput uzmu nove. Sama proizvodnja je dosta čista i energetski nezahtjevna, a spaljivanjem se dobije puno energije i spojevi ugljika i vodika. Takvi spojevi ugljika i vodika se dobiju i spaljivanjem drveta npr. tako da to nije neka egzotika. Slike sa nilskim konjem s plastičnom vrećicom u ustima smo vjerojatno svi imali na monitoru i umjesto da ljude iznervira onaj/ona tko ju je bacio u prirodu, samo se viče - zabraniti!
Pri napadu na plastične vrećice se zaboravlja kako se rade platnene ili papirnate vrećice, kolika je njihova masa u usporedbi s plastičnim. Platnena vrećica ne nastaje šivanjem platna, nego se to platno prvo treba tkati, a prije toga uzgojiti pamuk kojeg treba pošpricati pesticidima. Tu onda dolazi i problem rada djece, transport do hrvatske itd., itd.
Naravno tu je onda još i mokri proizvod, koji se ne može nositi u papiru ili platnu, ili neki kojeg treba zaštititi od mikroba ili zamrznuti ili...
Ja opet mislim da je rješenje minimirat potrošnju. Nosim dvije platnene torbe koje sam dobila u dućan jer ih mogu staviti na rame i lakše mi ih je nositi od vrećice u ruci pa je i moja kičma sretnija, ali ne mislim da treba zabraniti plastične vrećice. Prošli tjedan su predstavili vrećice heklane iz pamuka koje su uvezene iz Indije, naravno imaju i veću masu od plastične. Koliko je taj prijevoz koštao novaca, nafte, smeća u moru, a PE vrećicu svatko može proizvesti u svom gradu.