[quote="zhabica"]
bome jelena moja, ti to sve nesto izidealizirala!

ili sam još u prošlom tisućljeću radila LCA (life cycle assessment)

spaljivanjem plasticnih vrecica dobije se puno energije - toplinkse koja nicemu skoro ne sluzi, osim ako ne mislis da se grijemo na plasticne vrecice :?

toplinska se energija ima značajno veću primjenu od čistog grijanja, predgrijavanja, kuhanja, steriliziranja i sl., može se pretvoriti i u drugi oblik energije, mehaničku, električnu...

i usporedit spojeve koji nastaju spaljivanjem plastike sa spojevima koji nastaju izgaranjem drva
a je, ajde, u pravu si, to su spojevi ugljika i vodika ali razliciti organski spojevi medju kojima ima setnih i manje stetnih. naravno da spaljivanjem plastike nastaje daleko vise stetnih nego spaljivanjem drva. selektivne informacije dajes i idealiziras.

dioxin? jesi cula za njega? evo malo si pocitaj tu. ili tu, tu i tu.

drvo je celuloza, to je također polimerni materijal, ugljikovodik. Kad kovalentna veza između atoma pukne, što se događa pri izgaranju, ne zna ugljik je l bio drvo ili vrećica, vezat će se s nečim što mu je na raspolaganju. okoliši u ova dva slučaja se ne razlikuje bitno. a za stvaranje dioksina je potreban klor kojeg u PE nema jer kao što rekoh PE je (-CH2-CH2-)n
Dioksin nastaje uz prisutnost klora, kojeg u PE nema.

plasticne vrecice jesu od PVC i PE, razlikuju se sto su ove od PE vise ekoloske ali su mekanije i lakse pucaju, guzvaju se pa ljudi cesce upotrebljavaju PVC vrecice, a ne PE.

nije istina. to je ista priča kao s mojom "PVC" kuhačom. Postoji PE-HD i PE-LD, pa je jedan čvršći od drugog, a od PE ako je dovoljno umrežen se može raditi i pancirka, tako da je argument čvrstoća besmislen. Mehanička svojstva polimernih materijala se značajno razlikuju u ovisnosti o strukturi, različitom stupnju umreženosti, duljini lanaca (odnosno molekularnoj masi), bez obzira što se i dalje radi o istom materijalu, u ovom slučaju PE. Kao što rekoh, PVC vrećice su iznimka, a ne pravilo. Upravo njezina stabilnost i nesposobnost reagiranja s okolišem, zbog čega i traje raspad tako dugo je glavni razlog primjene u npr. medicini, farmaciji ili prehrambenoj industriji.

ekoteroristi? hm. pitam se tko tu koga ...

sad se ja :?
treba li zabraniti proizvodnju? samo vrećica? na koji način? želimo li prehraniti obitelj? hoćemo živjeti od turizma? da je to tako unosno egipat i tahiti bi bili super-razvijeni. što je s plastikom u medicini? zašto se nitko ne buni protiv toga da mi u PET boci prodaju vodu po cijeni mlijeka? zar nitko nije gledao direktora (kršitelj koda)-a kako govori da su se ljudi navikli na besplatnu vodu, a on se zalaže za privatiziranje izvora pitke vode? big deal - vrećica, što je s vešmašinom? tko će rastaviti bakrenu žicu od plastične izolacije, razvrstati metale koji su ionako već legirani i izmješani, razvrstati plastiku, ona koja se može rastaliti od one koja se ne može rastaliti? a mobiteli? što je s poklopcem na čaši od jogurta koja je načinjena od polistirena ili polipropilena? Treba se raditi na svijesti građana, s točnim informacijama, dopustiti struci da kaže što ima. Proizvoditi se nažalost mora, ukoliko ne želimo biti Burundi. Ekoteroristi šire strah potpuno neargumentirano, nudeći labave alternative.

ja sam za odvojeno prikupljanje otpada i zabranu masovne upotrebe plasticnih vrecica.

i ja, još bih dodala masovne upotrebe svega. živjela sam vani i imala sam kante za smeće na dva kvadrata u kuhinji: za ono što se može reciklirati i to samo u vrećicu koju ti država da, za bio otpad, za papir, za staklo (svaka boja posebno), za ono što se ne može reciklirati, električni uređaji posebno, pluto čepovi posebno, baterije posebno... sve sam to marljivo ispoštivala, obišla nekoliko postrojenja gdje se razvrstava otpad, radila na institutu za recikliranje...

ova bilanca s papirom je ok, ali nije isto za svaku vrstu papira i koliko puta se može reciklirati papir.