gledaj, toplinska energija nam treba. dobit cemo je na ovaj ili onaj način, ali osim nuklearki koje su ogromna potencijalna opasnost, dok u trenutku davanja energije nisu zagađivači, svi ostali načini su zagađivači u trenutku proizvodnje. oporaba ili reciklaža također zagađuje okoliš. nema industrije bez zagađenja. samo recikliranje zahtjeva jako puno toplinske energije. ne mislim da sve treba spaljivati, ali treba napraviti studiju (za vrećice ona postoji već više od 10 godina).

ako zbilja zaživi hrvatska kao društvo znanja, onda će biti lakše osvijestiti, jer ti mi očito ne vjeruješ unatoč tome što sam se gotovo 24 godine obrazovala u području tehničkih i prirodnih znanosti na tri sveučilišta i znam kako nastaje energija, kako izgleda proizvodnja, što nastaje izgaranjem, što su dioksini. mi otkad smo se rodili smo opterećenje za zemlju, možemo samo optimirati. optimiranje znači uzeti u obzir sve čimbenike, a ne samo one koje vidiš na prvi pogled.

tko će to raditi? ja već radim, to mi je posao. ja se zalažem za izbacivanje suvišne ambalaže npr. oni podlošci za meso od stiropora mi jako smetaju, kutije za paste za zube i ostalu kozemetiku, vožnja autom po gradu, također podupirem znanstvena istraživanja, posebno fundamentalna, koja nam daju uvijek nova znanja da smo pametniji i da budemo bolji. nažalost malo je tehničke kulture kod nas. struja ne dolazi iz utičnice.

vani gdje sam živjela se ide biciklima, špara se voda, iako je ima dosta, značajno manje se griju stanovi, nemaju svi auto, nego više ljudi zajedno dijeli jedan, a to nije došlo ni zbog zabrana ni zbog zakona, naprosto su ljudi svjesni i društvo osuđuje one koji troše više. parkiralište ispred mog instituta je bilo značajno veće za bicikle, od onog za aute i nikome nije simpatično što se netko vozi autom po gradu.

zabrana vrećica uopće ne bi rasteretila okoliš, a industriju koju imamo ne trebamo uništavati. od nje žive i oni koji rade u njoj i mi državni službenici. nemamo industriju automobila, kućanskih proizvoda, računala itd., a ovo što imamo trebamo čuvati kako god znamo, jer ne možemo prebacivati iz šupljeg u prazno.

ne mogu sad na forumu pisati jednadžbe da konkretnije argumentiram, pa ću se povući iz rasprave.