Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Zdravi umaci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Zdravi umaci

Zanima me koje umake najcesce pravite i ako moze uz to recept. DObro bi dosla zdrava varijanta, znaci bez zgusnjavanja bijelim brasnom, po mogucnosti izbjegavanje brasna i bez dodataka tipa vegeta. Ne znam napraviti niti jedan jedini umak kako treba pa cak ni npr. gulas. Uvijek ispadne prevodeno, a ako stavim unutra brasno dobijem uzasne grceve u zelucu. Kupovnu instant kemiju mi se ne mili koristiti.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja ne rabim nikakvu kemiju ali smiksam dio dinstanog (povrća, mesa) pa ispadne gušće

ponekad stavim neki "Gemuse" začin u prahu iz DM-a koji ima nešto kukuruznog mljevenog brašna ako se ne varam pa i on malo zgusne

mislim da je tajna u količini luka ako je u pitanju meso na saft jer bez puno luka nema safta

isprobani saft je i smiksani sastojci iz bosanskog lonca (razno meso i povrće) uz malo pesta ispadne super ukusno s rižom ili tjesteninom. uz dodatak pravog parmezana je mljac.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zdinstam luk, nabacim meso, sol, papar, crvena paprika, persin, sto god mi jos dodje pod ruku, na kraju ulijem vrhnje za kuhanje. nekad moram dodat i vode jer bude pregusto

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja uz luk stavim i dosta ribane mrkve i nešto celera (korijen) pa to dinstam. AK mi se ne da dugo dinstati, zmiksam ih štapnim mikserom.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj maxi prvotno napisa
    mislim da je tajna u količini luka ako je u pitanju meso na saft jer bez puno luka nema safta
    Istina....

A u neke povrćne umake možeš dodati malo mocarele ili nekog sira da ti se zgusne....
    A na forumu sam vidjela da dio smiksaju, pa vrate u umak i tako bude gust, što mi se jako sviđa.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Za gulaš da bude lijepo gusti na kraju
    bitno je kada se stavi meso na luk NE podljevati vodom
    dok god meso ne pusti svoju vodu i dok ta voda ne ispari.
    Tek onda doliješ vode koliko želiš.
    Bude super. Isprobano.

Samo umake ne radim jer MM nije neki ljubitelj umaka (jer ne zna kaj je unutra).
    Jedini koji prakticiramo je na masnoći od pečenja mesa (na tavi)
    dodam vrhnje, majonezu, ajvar (domaći), malo pasirane rajčice, paštete, senfa, sjeckani češnjak i peršin.
    Uglavnom možeš staviti što te volja i ispadne
    Mi ga večinom radimo kad pećemo šnicle od divljači na naglo.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i daj sad pogledaj tko zna o umacima

sve cure s 15+

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Stvari postaju gusce i uz pirincano brasno.
    I meni je hit biljno vrhnje za kuvanje - posebno mi se sviđa u kombinaciji sa brokolijem ili sparglom.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ja prvo prepržim meso da dobije boju, izvadim meso van i onda na toj masnoći prepržim hrpu luka, mrkve, celera, korabe, tikvica, paradajza ili šta god imam doma. Kad se to malo prodinsta, dodam malo vode i smiksam štapnim mikserom. Dobijem gusti saft i u njega vratim meso da se sve zajedno još malo prokuha.

Često stavim i jabuke i suhe smokve i šljive, pa umak ima "pašticada štih".

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I ja prvo prepržim meso, pa ga izvadim pa tek onda dodam luk i onda drugo povrće. Inače dok se luk malo zaprži, pa se tek onda doda meso, luk zgori, a ni meso se ne može dobro zapržiti.
    Ako kuhaš variva s krumpirom, samo zgnječiš par komada i eto gustog variva, ne treba brašno.
    Ja ne volim nikakva vrhnja za kuhanje, jelo mi bude preteško.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja za gulaše i perkelte prvo zažutim luk pa meso da pusti svoju vodu i onda lagano podljevam, tajna je u puno luka na vrelo ulje. Ove neke šnicle u umacima prvo ispečem pa na to ulje luk i ostalo povrće i lagano distanje i pomalo podljevat

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja za gulaše i perkelte prvo zažutim luk pa meso da pusti svoju vodu i onda lagano podljevam, tajna je u puno luka na vrelo ulje. Ove neke šnicle u umacima prvo ispečem pa na to ulje luk i ostalo povrće i lagano distanje i pomalo podljevat

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Definitivno svako vrhnje zgušnjava!
    A zaboravili ste da i jaja isto "stisnu" umak, tj. žumanca. Samo ne sme da provri, da se jaje ne bi zgrušalo.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Sojine ljuspice, takođe. Žitne pahuljice... Ja ih sameljem u mlinu za kafu, pa time zgušnjavam. To jeste slično kao brašno, ali ipak su celovite žitarice.
    Ako ti je gluten problem, neko je već pomenuo pirinčano ili kukuruzno brašno.

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja kad radim junetinu u saftu, u saft nariban jabuku, mrkvu i satvim suhih šljiva, a ako mi i dalje bude rijetko onda dodam vrhnje za kuhanj.
    kad radim gulaš, junetinu narežem na sitne kockice, začini sve po redu i pri kraju krumpir ukuham u već gotov saft, pa ga krumpir zgusne

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja stalno citam - zdravi unuci i kontam - sta ce to na receptima, pa skontam - a ti ljudi svakave nazive daju kolacima...

adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja "zgušnjavam" ribanim povrćem (mrkva, celer, parstrnjak ...), kuhanim krumpirom, vrhnjem za kuhanje

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

litala, , ali kad ti vidim potpis sve mi je jasno ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja umake obicno zgusnem s grizom od dinkela, jecmenim ili nekim drugim zitnim grizom

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa i obične krušne mrvice ponekad dobro dođu za zgušnjavanje

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja ništa ne dodajem - samo luk, meso i pomidor. ovo što kahna kaže treba paziti - dakle, na maslinovom ulju stavim na sitno isjeckani luk, kad postakli dodam meso i bez vode dinstam dok meso ne pusti svoj sok i dok ne dobije onako zapečenu koricu. onda dodam šalšu od pomidora. i dinstam uz podlijevanje vodom.
    gust da ne može gušći biti.
    hm, bojim se da je tajna u dugotrajnosti postupka, a sve ostalo su trikovi za njegovo skraćivanje. :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja umake zgustim pomoću pare iz stroja za kavu. Nekonvencionalno, ali odmah gotovo i nema grudica 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zgušnjavanje;

-dosta luka,
    - mrkva,
    -sojine ljuspice,
    - krušne mrvice ( buzara se tako zgušnjava)

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ja još obično u variva dodam sitne zobene pahuljice koje kuham 5-10minuta, one se raskuhaju i lijepo zgusnu jelo, a zdravo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •