Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Zdravi umaci

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno Zdravi umaci

    Zanima me koje umake najcesce pravite i ako moze uz to recept. DObro bi dosla zdrava varijanta, znaci bez zgusnjavanja bijelim brasnom, po mogucnosti izbjegavanje brasna i bez dodataka tipa vegeta. Ne znam napraviti niti jedan jedini umak kako treba pa cak ni npr. gulas. Uvijek ispadne prevodeno, a ako stavim unutra brasno dobijem uzasne grceve u zelucu. Kupovnu instant kemiju mi se ne mili koristiti.

  2. #2
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    ja ne rabim nikakvu kemiju ali smiksam dio dinstanog (povrća, mesa) pa ispadne gušće

    ponekad stavim neki "Gemuse" začin u prahu iz DM-a koji ima nešto kukuruznog mljevenog brašna ako se ne varam pa i on malo zgusne

    mislim da je tajna u količini luka ako je u pitanju meso na saft jer bez puno luka nema safta

    isprobani saft je i smiksani sastojci iz bosanskog lonca (razno meso i povrće) uz malo pesta ispadne super ukusno s rižom ili tjesteninom. uz dodatak pravog parmezana je mljac.

  3. #3
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    zdinstam luk, nabacim meso, sol, papar, crvena paprika, persin, sto god mi jos dodje pod ruku, na kraju ulijem vrhnje za kuhanje. nekad moram dodat i vode jer bude pregusto

  4. #4
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Ja uz luk stavim i dosta ribane mrkve i nešto celera (korijen) pa to dinstam. AK mi se ne da dugo dinstati, zmiksam ih štapnim mikserom.

  5. #5
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Citiraj maxi prvotno napisa
    mislim da je tajna u količini luka ako je u pitanju meso na saft jer bez puno luka nema safta
    Istina....

    A u neke povrćne umake možeš dodati malo mocarele ili nekog sira da ti se zgusne....
    A na forumu sam vidjela da dio smiksaju, pa vrate u umak i tako bude gust, što mi se jako sviđa.

  6. #6
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Za gulaš da bude lijepo gusti na kraju
    bitno je kada se stavi meso na luk NE podljevati vodom
    dok god meso ne pusti svoju vodu i dok ta voda ne ispari.
    Tek onda doliješ vode koliko želiš.
    Bude super. Isprobano.



    Samo umake ne radim jer MM nije neki ljubitelj umaka (jer ne zna kaj je unutra).
    Jedini koji prakticiramo je na masnoći od pečenja mesa (na tavi)
    dodam vrhnje, majonezu, ajvar (domaći), malo pasirane rajčice, paštete, senfa, sjeckani češnjak i peršin.
    Uglavnom možeš staviti što te volja i ispadne
    Mi ga večinom radimo kad pećemo šnicle od divljači na naglo.

  7. #7
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    i daj sad pogledaj tko zna o umacima

    sve cure s 15+

  8. #8
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno


  9. #9

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Novi Sad
    Postovi
    116

    Početno

    Stvari postaju gusce i uz pirincano brasno.
    I meni je hit biljno vrhnje za kuvanje - posebno mi se sviđa u kombinaciji sa brokolijem ili sparglom.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    488

    Početno

    ja prvo prepržim meso da dobije boju, izvadim meso van i onda na toj masnoći prepržim hrpu luka, mrkve, celera, korabe, tikvica, paradajza ili šta god imam doma. Kad se to malo prodinsta, dodam malo vode i smiksam štapnim mikserom. Dobijem gusti saft i u njega vratim meso da se sve zajedno još malo prokuha.

    Često stavim i jabuke i suhe smokve i šljive, pa umak ima "pašticada štih".

  11. #11
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno

    I ja prvo prepržim meso, pa ga izvadim pa tek onda dodam luk i onda drugo povrće. Inače dok se luk malo zaprži, pa se tek onda doda meso, luk zgori, a ni meso se ne može dobro zapržiti.
    Ako kuhaš variva s krumpirom, samo zgnječiš par komada i eto gustog variva, ne treba brašno.
    Ja ne volim nikakva vrhnja za kuhanje, jelo mi bude preteško.

  12. #12
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,985

    Početno

    Ja za gulaše i perkelte prvo zažutim luk pa meso da pusti svoju vodu i onda lagano podljevam, tajna je u puno luka na vrelo ulje. Ove neke šnicle u umacima prvo ispečem pa na to ulje luk i ostalo povrće i lagano distanje i pomalo podljevat

  13. #13
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,985

    Početno

    Ja za gulaše i perkelte prvo zažutim luk pa meso da pusti svoju vodu i onda lagano podljevam, tajna je u puno luka na vrelo ulje. Ove neke šnicle u umacima prvo ispečem pa na to ulje luk i ostalo povrće i lagano distanje i pomalo podljevat

  14. #14

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Definitivno svako vrhnje zgušnjava!
    A zaboravili ste da i jaja isto "stisnu" umak, tj. žumanca. Samo ne sme da provri, da se jaje ne bi zgrušalo.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Sojine ljuspice, takođe. Žitne pahuljice... Ja ih sameljem u mlinu za kafu, pa time zgušnjavam. To jeste slično kao brašno, ali ipak su celovite žitarice.
    Ako ti je gluten problem, neko je već pomenuo pirinčano ili kukuruzno brašno.

  16. #16
    pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Sesvete
    Postovi
    2,873

    Početno

    ja kad radim junetinu u saftu, u saft nariban jabuku, mrkvu i satvim suhih šljiva, a ako mi i dalje bude rijetko onda dodam vrhnje za kuhanj.
    kad radim gulaš, junetinu narežem na sitne kockice, začini sve po redu i pri kraju krumpir ukuham u već gotov saft, pa ga krumpir zgusne

  17. #17
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    ja stalno citam - zdravi unuci i kontam - sta ce to na receptima, pa skontam - a ti ljudi svakave nazive daju kolacima...

  18. #18
    adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    288

    Početno

    ja "zgušnjavam" ribanim povrćem (mrkva, celer, parstrnjak ...), kuhanim krumpirom, vrhnjem za kuhanje

  19. #19
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    litala, , ali kad ti vidim potpis sve mi je jasno ...

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,389

    Početno

    ja umake obicno zgusnem s grizom od dinkela, jecmenim ili nekim drugim zitnim grizom

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,908

    Početno

    pa i obične krušne mrvice ponekad dobro dođu za zgušnjavanje

  22. #22
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    ja ništa ne dodajem - samo luk, meso i pomidor. ovo što kahna kaže treba paziti - dakle, na maslinovom ulju stavim na sitno isjeckani luk, kad postakli dodam meso i bez vode dinstam dok meso ne pusti svoj sok i dok ne dobije onako zapečenu koricu. onda dodam šalšu od pomidora. i dinstam uz podlijevanje vodom.
    gust da ne može gušći biti.
    hm, bojim se da je tajna u dugotrajnosti postupka, a sve ostalo su trikovi za njegovo skraćivanje. :/

  23. #23
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ja umake zgustim pomoću pare iz stroja za kavu. Nekonvencionalno, ali odmah gotovo i nema grudica 8)

  24. #24

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Slatina
    Postovi
    200

    Početno

    zgušnjavanje;

    -dosta luka,
    - mrkva,
    -sojine ljuspice,
    - krušne mrvice ( buzara se tako zgušnjava)

  25. #25

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Postovi
    86

    Početno

    ja još obično u variva dodam sitne zobene pahuljice koje kuham 5-10minuta, one se raskuhaju i lijepo zgusnu jelo, a zdravo

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •