Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Grafomotorika

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Grafomotorika

Znate li za nekakve vježbe ili vježbenice za pomoć djetetu kod razvijanja grafomotorike'

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za razvoj grafomotorike jako su dobre vježbice modeliranja plastelinom(izrada malih kuglica i sl.), nizanje perlica na končić i sl.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

rezanje, izrezivanje, crtanje prstima, legice...

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Berlin - moze malo vise detalja?
    dob dijeteta, zasto trazis (jel ima znakova slabije grafomotorike, jel ruzno pise u skoli, ili je predskolarac i jednostavno zelis ga pripremati za skolu?) itd.

ja sam otvorila 1 (mozda 2) topika po forumu o grafomotorici, ali zbog disgrafije. Mozes ih potraziti, ima prijedloga koji vrijede za svu djecu.

ovak - na brzinu -
    rijesavanje labirinta
    formiranje slova i brojeva plastelinom
    pisanje slova s prstima po pijesku (ili po starom brasnu posipanom na tacni)...
    rezuckanje skaricama

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pratim vas sa zanimanjem. P. je mlađi - 4 godine. Šteka mu grafomotorika. Uopće nije zainteresiran za crtanje, slaganje kockica prepušta meni... kako ga potaknuti?
    evo, sad sam mu dala škarice - drži ih s obje ruke, uopće ne prihvaća sugestiju da bi mu bilo lakše rezati kad bi s jednom rukom držao nožice a drugom papir.
    Inače, još nije izdefinirao koja mu je ruka dominantna, lijeva ili desna, koristi ih obje podjednako. Ne forsiramo ga. Bi li trebali?

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Zoila, on je drugašić, a razlog zašto tražim pomoć je ponekad ružan rukopis zbog čega ga učiteljica upozorava a on i on se, kako vidim, zbog toga loše osjeća.
    Znam točno razloge - nikada nije volio crtati, ni bojati bojanke, ni slagati kockice.
    Znači, sada bi mu željela pomoći, više zbog toga što vidim da to njega smeta (zbog komentara učiteljice) nego zbog toga što smatram da je njegovo pisanje tako loše.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

uh, učiteljica bi to morala malo taktičnije...
    Iv isto ima ovaj problem ali učiteljica je blaga i pokušava mu pomoći bez komentiranja...

mene isto zanima kako mu pomoći da poboljša rukopis i brzinu pisanja... (pri prepisivanju zna i pofalit koje slovo)... :/

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

stribi isto ima lošu grafomotoriku.

ne voli crtati, ni pisati, ni slično, ali jako voli traditi samonom bilo šta.

uzmemo bojanku pa bojamo zajedno istu sliku, svaki svoju boju. ili ja nacrtam čovjeka, element po element i on ponovi, ili stablo, psa, cvijet,....
    jučer smo radili sa glinemolom - ja pokažem kako, on ponovi (naravno sve maksimalno pojednostavim)....... i tako ipak vježba.

nama vježbenice preporučene od psihologa nisu pomogle. psihologica nam je u to vrijeme nudila i grupni rad kod nje, što mi se čini puno učinkovitije, ali situacija je bila takva da nismo mogli odlazit tamo. možda

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    uh, učiteljica bi to morala malo taktičnije...
    Iv isto ima ovaj problem ali učiteljica je blaga i pokušava mu pomoći bez komentiranja... :/
    Slažem se s tobom, ali eto tu su mama i tata da malo podignu moral.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pozdrav svima!

Iako vas povremeno čitam, ovo će biti moj prvi post na Rodinom forumu! :D

Budući da imam dijete iste dobi i s istim problemima (koje rješavamo već dulje vrijeme) pokušat ću napisati nešto o tome - možda kome bude od koristi.

Neke napomene - nije loše djetetu provjeriti vid. Otiđite na specijalistički pregled, jer one rutinske provjere pri polasku u školu koji put nisu dovoljne. Kad dobije naočale, stvari se koji put poprave u kratkom roku.

Provjerite da li je dijete odabralo "stranu" tj. odlučilo se da li mu je dominantna lijeva ili desna ruka. I to obično radi učiteljica u prvom razredu, ali koji put i propusti. Često se pretpostavlja da je dijete desnoruko ako nije izrazito ljevoruko, a to ne mora biti tako.

Najčešće se događa da se djetetu te vještine jednostavno malo sporije razvijaju nego kod druge djece. To je naročito vidljivo kod dječaka - djevojčice su u toj dobi spretnije... Moj sin je tek nedavno sa 8 i pol godina uspio savladati vezanje cipela!

Dalje - kako pomoći djetetu? To je posao za logopeda - ako ga imate u školi, nastojte se ubaciti! Logopedi su osposobljeni za rad s takvom djecom. No, gužva je i nije lako dobiti mjesto.

Što može raditi roditelj?

Glina je odlična stvar za djecu vrtićke i rane školske dobi. (Isto tako i glinamol i slano tijesto). Tko treba, nek pita - napisat ćemo recept za slano tijesto.

Ostalo: puzzle (2d i 3d), lego kocke sitne, sve srodne igračke za slaganje, škarice (za ljevoruku djecu obavezno "ljevačke"), čavlići za slaganje slika itd.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Još o literaturi:

Ima jedna zgodna knjiga PLES PISANJA (autorica - Ragnhild A. Oussoren) gdje je opisan sustav učenja pisanja cijelim tijelom. Uz knjigu se nalazi i cd s poticajnom glazbom.

Ostale knjige:

PUT DO DJEČJEG SRCA (Violet Oaklander - u detalje opisan rad s glinom, ali to je knjiga puno šireg profila)

JEDNOROZI SU STVARNI (Barbara Meister VItale - također knjiga šire problematike, ali sa brojnim idejama iskoristivim upravo za stimulaciju djece koja imaju problema s pisanjem).

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Peterlin hvala ti na sugestijama i naravno može i recept za tjesto.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi smo nedavno krenuli logopedu pa je primjetila kako mu je grafomotorika loša. jako loše drži olovku pa je dobio vježbicu za jačanje prstiju.
    Za grafomotoriku dobivamo domaće zadaće. Šaranje u krug, tj. više spiralno. Prvo u stranu u koju mu je lakše, onda u onu drugu.
    Bojanje bojanki, crtanje likova iz priča koje tamo čitaju.
    Biti će ih sigurno još puno, tek smo krenuli. Dopisat ću ih naknadno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Još nešto:

OLOVKE TROKUTASTOG PRESJEKA!

Svako dijete s lošom grafomotorikom (i mala djeca s tim vještinama u razvoju) brže napreduje uz odgovarajući pribor za pisanje. Meni je "tajnu" otkrila psihologinja iz vrtića koji su polazila moja djeca. :D

Ja imam dva sina - jedan s kašnjenjem u razvoju neurološkog sustava (+ svim problemima koje to nosi - dislalija koju smo riješili, problematična fina motorika koja je sad već puuuno bolja itd.), a drugi je izraziti ljevak.

Od vrtićke dobi nabavljam im specijalne olovke i bojice trokutastog presjeka. Ima ih i kod nas, iako ne baš u svakoj knjižari. (U Njemačkoj i Engleskoj to je standard za početno pisanje.) Oba koriste samo takve olovke i rezultati su očiti.

Trokutaste olovke koje koristimo su FABER CASTELGRIP 2001 (siva, sa sitnim bradavicama protiv klizanja - evo slike http://www.pencilrevolution.com/2005...ell-grip-2001/).

Ima raznih proizvođača ovakvih bojica. Zadnje koje sam nabavila su Stabilo Trio. Kupila sam ih u velikom Mercatoru u Zagrebu. Imam doma i Steadtlerove (nabavila iz Njemačke). Za sasvim malu djecu ima i voštanih bojica takvog oblika i u obliku piramide.

Probajte - potraga se isplati. Cijena od 6 kn za olovku koja pomaže djetetu da vidljivo popravi svoj rukopis nije nešto što čovjek ne bi platio!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Slano tijesto - recept

Ideju za ovaj brzi i jeftin recept našli smo prije nekoliko godina u knjizi "365 dana bez televizije" (Steve & Ruth Bennett):

2 šalice oštrog brašna
    1 šalica sitne kuhinjske soli (najbolje kamene)
    1-1,5 šalice mlake vode
    1-2 žlice jestivog ulja

Brašno i sol promiješati na suho u većoj zdjeli. Dodati vodu s uljem, te umijesiti u glatko tijesto. Po potrebi dodati još malo vode, ali ne previše da se masa ne bi lijepila. Dobro ga je ostaviti 15-20 minuta da odstoji, kako bi škrob u brašnu nabubrio. Smjesa mora biti malo mekša od plastelina i pogodna za oblikovanje. Možete tijesto i obojiti s nekoliko kapi ekstrakta ili jestive boje (staviti u vodu).

Napomena:
    Doma smo radili pokuse s raznim vrstama tijesta. Količina brašna varirala je od 2 do 3 šalice. Ovdje je naveden je recept za tijesto "za vježbu" koje se može višekratno premijesiti. Po istom principu može se napraviti i tijesto za "jednokratnu upotrebu" (bez ulja) ako želite izrađevine osušiti i spremiti za uspomenu...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Mi smo nedavno krenuli logopedu pa je primjetila kako mu je grafomotorika loša. jako loše drži olovku pa je dobio vježbicu za jačanje prstiju.
    Za grafomotoriku dobivamo domaće zadaće. Šaranje u krug, tj. više spiralno. Prvo u stranu u koju mu je lakše, onda u onu drugu.
    Bojanje bojanki, crtanje likova iz priča koje tamo čitaju.
    Biti će ih sigurno još puno, tek smo krenuli. Dopisat ću ih naknadno.
    Probaj djetetu zadati da piše osmice! Po istom principu... Dobro je da to radi na velikom formatu (A3 ili veći), na školskoj ploči, štapićem po pijesku i slično.

Znate li čemu služe te vježbe? Boljoj integraciji lijeve i desne moždane polutke. Istu svrhu ima tzv. križno-lateralno hodanje (lijeva ruka i desna noga istovremeno se dižu) ili križni kraul (po istom principu dijete legne na leđa i diže lijevu ruku + desnu nogu, pa obrnuto). Nećete vjerovati kako ove jednostavne vježbe popravljaju motoriku, ali i koncentraciju!

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

peterlin - ovo sa trokutastim olovkama ti je super, uvijek sam mislila da je to neka dizajnerska izmišljotina.

nama je osnovni problem uvijek bio zaintresirati dijete za vježbu i kad smo to shvatili, tek onda smo mogli krenuti dalje. strivbi isto ima problema sa vidom, može biti da mu je i to bio problem, premda nosi naočale od 4,5 godina.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, vid je bitan. Logopedi to zovu OKULOMOTORNA KOORDINACIJA - veza oko-ruka. No, s vremenom se stvari obično poprave.

Mi vodimo sina na kontrolu vida svaka 3-4 mjeseca (slabovidnost), ali u zadnje vrijeme stvari su se popravile. Teško mi je reći zašto - vjerojatno od svega pomalo!

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

mi smo išli kod logopeda čitavu prošlu godinu zbog dislalije koja je sad ispravljena, a one su s njim usput radile i pripremu za školu. Sve super, ali kad crta, čini mi se da on sebi namjerno pojednostavljuje, a kad ga probam dobit da ponovi šta sam ja nacrtala, kuka da mu je teško (obično se radi o čovjeku).
    Inače je veliki kreativac i lako se izražava, pa ne znam dal da šta poduzimamo po pitanju tog crtanja?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa
    mi smo išli kod logopeda čitavu prošlu godinu zbog dislalije koja je sad ispravljena, a one su s njim usput radile i pripremu za školu. Sve super, ali kad crta, čini mi se da on sebi namjerno pojednostavljuje, a kad ga probam dobit da ponovi šta sam ja nacrtala, kuka da mu je teško (obično se radi o čovjeku).
    Inače je veliki kreativac i lako se izražava, pa ne znam dal da šta poduzimamo po pitanju tog crtanja?
    Pitaj logopeda - oni to znaju. Nema pravila... Ja ne bih inzistirala, ali bih motivirala. I nemoj da ponavlja ono što si ti nacrtala - probaj ga naviknuti da crta samostalno na zadanu temu (čovjek - ok, ali ne po špranci). Možda zato dijete i ne želi, ako mu se nameću stereotipovi... Ja i to imam doma (mlađi sin). Sad je krenuo u školu i sve je super, a nikada ga nismo tjerali da crta po špranci. Mrzio je bojanke iz dna duše (i ja, uostalom, kao dijete ).

Daklem, pitaj logopeda. Čak i ako više ne idete zbog dislalije - nazovi i pitaj osobu koja poznaje tvoje dijete.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

gdje se kupuju olovke trokutastog presjeka?
    nisam ih dugo vidjela.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sad vidim da si napisala, sori...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    nisam ih dugo vidjela.
    Bice nisi dobro gledala, ima toga svogdje ko suge. Cak i ovih Faberovih.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    nisam ih dugo vidjela.
    Nisu baš tako česte. Ranije sam ih nabavljala iz Njemačke. Sad ih ima i po Zagrebu (našla sam i u Koprivnici).

SIGURNO ih imaju samo na nekoliko mjesta u Zg (sad je dobar trenutak jer je početak školske godine):

Ima na Trešnjevci jedna mala knjižara (na Ljubljanici) gdje se uvijek može naći svih vrsta pisaćeg pribora za ljevake, pa i tih olovaka. Zove se Sinus.

Kako god bilo - nemojte mi zamjeriti na navođenju imena, ali zaslužili su da ih spomenem. Tamo će vam, ako slučajno nemaju, NABAVITI I NARUČITI sve što trebate (ljevačke škare, trokutaste olovke i bojice, specijalna nalivpera, sve živo). Ima i debelih kratkih bojica za vrtićku dob (3-5 godina). Prije nekoliko godina kad je bilo teško doći do takvog pribora tamo sam došla s popisom i za nekoliko dana su me uredno nazvali doma da dođem. Platila sam samo robu. I nije mi teško tamo otići s Peščenice ako štogod trebam! Nikad nisam tamo ostavila velike novce jer npr. ljevačke škare koštaju 10 kn, ali svaka čast na poslovnosti. Nabavili su mi ih kad ih nigdje drugdje nije bilo, a i olovke.

Kupila sam nedavno u velikom Mercatoru na Vukovarskoj set bojica i kutiju olovaka. Našla sam ih i u Narodnim Novinama (isto na Vukovarskoj, blizu HEP-a). Set od 24 trokutastih bojica našla sam u Billi u Koprivnici. Uvijek gledam oko sebe i skupljam doma taj pribor ko hrčak, jer klinci uvijek nešto potrgaju i izgube. Lani sam te bojice našla u Superkonzumu.

Neke knjižare imaju on-line prodaju pa se može naručiti i preko interneta.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Bez zamjerke - marka je bitna. Nemojte se zaletjeti na no-name jer obično mine ne valjaju (tvrde su i suhe). Olovke moraju biti HB ili 2B. Bojice probajte - isplati se provjeriti!

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam za početak nabavila trokutaste olovke i plastelin pa čemo sada vidit....

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Citiraj babyboys prvotno napisa
    Pitaj logopeda - oni to znaju. Nema pravila... Ja ne bih inzistirala, ali bih motivirala. I nemoj da ponavlja ono što si ti nacrtala - probaj ga naviknuti da crta samostalno na zadanu temu (čovjek - ok, ali ne po špranci). Možda zato dijete i ne želi, ako mu se nameću stereotipovi... Ja i to imam doma (mlađi sin). Sad je krenuo u školu i sve je super, a nikada ga nismo tjerali da crta po špranci. Mrzio je bojanke iz dna duše (i ja, uostalom, kao dijete ).

Daklem, pitaj logopeda. Čak i ako više ne idete zbog dislalije - nazovi i pitaj osobu koja poznaje tvoje dijete.
    Hvaka draga, pitat ću, ionako joj se moramo javit u 10 mjesecu i otić kod nje da vidi dal je sve riješeno.

Inače, imam jedno pomalo bedasto pitanje. T. je interes za crtanje i bojanje pokazao jako rano, s manje od 2 godine.
    J. sad ima 2 godine i uopće ga ne zanima išta takvo, olovku ni ne želi primit u ruku.
    Dal da probam isforsirat kroz igru ili da ga jednostavno pustim da sve ide svojim tokom?

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ne bih forsirala crtanje. mozes probat kroz raznih igra - crtanje prstom po pijesku, brasnu, ili flomasterom po ploci koja se brise krpom ili s plocom s magnetskom olovkom...

moj mladji sin nije htio crtati sve do nekih svojih 5 godina starosti jer je izraziti perfekcionist, i imao je previsoke zahtjeve od sebe, pa je radije ne-crtao nego crtao. Sad crta i pise urednije od svog starijeg brata koji veselo sara od nekih 15 mjeseci starosti i koji je s vec 2 godine crtao savrsene krugove....i koji se danas muci s grafomotorikom pa pise jedva citljivo...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mislim da ne trebaš forsirati. Djeca su jako jaaaako različita.

Ma samo drži bojice i papire negdje u vidnom polju... da budu dostupne. Već će djeca to zatrebati. Na primjer, za ukrašavanje kutije od novih cipela ili tako nečega.... To sam ja radila sa svojim klincima i upalilo je.(Stariji nije volio crtati niti znao primiti olovku do 4-5 godina... bar ne sam od sebe.) Ni danas ni jedna kutija od cipela ne ode u smeće ako nije iscrtana, obojena, često puta i izrezuckana (idealne su za izradu kućica s prozorima i vratima).

Ne stječu svi klinci znanje i vještine istim redom.... Neki ljudi vole crtati (ili pjevati ili raditi druge stvari), drugi ne. Mene je baš logopedica stalno upozoravala nek NE uspoređujem djecu.

Uostalom, kad odeš logopedu, postavi i ovo pitanje... Stručna osoba će sigurno znati pravi odgovor, pogotovo ako poznaje i to dijete.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

hvala, probat ću s logopedicom i o tome pričat.
    A kutije svih oblika i namjena stalno rezbarimo, zadnje su napravili kuću od kutija za selidbu...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Peterlin hvala ti na super savjetima - mi zadnjih godinu dana ima trokutaste olovcice, spasila si nas. Cak je i moje dijete perfekcionist, sklon odustajanju ako nesto nije savrseno, sam poceo traziti olovke za bojanje i pisanje.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Naš klinac prilično zaostaje u crtanju, a slova jedva zna nekoliko. Crtanja se rijetko prihvaća samoinicijativno, ali hoće crtati na nagovor i u društvu. To crtanje u društvu obično završi tako da gleda kako mi crtamo.
    Imam nekoliko praktičnih pitanja.
    1. Nedavno smo dobili magnetsku ploču za crtanje s olovkom i "žigovima" kojom se dobro zabavlja, radije je uzima nego olovku i papir. Da mu to puštamo po sistemu bolje išta nego ništa ili da ga ipak usmjeravamo na klasično crtanje.
    2. Više voli flomastere "jer se bolje vide" nego bojice kojima "mora pritiskat pa ga boli ruka". Svakako ću potražit mekše bojice, ali inače, je li svejedno ili da forsiram olovku i bojice?
    3. Nabavila bih neku ploču za crtanje. Jer li bolja klasična školska ploča s kredama, ono bijelo po čemu se piše flomasterima ili stalak s velikim blokom papira?
    4. Je li popunjavanje bojanki korisna vježba ili gušenje kreativnosti?
    5. Mogu li kocke sa slovima, magnetići ili slično pomoći bržem učenju slova?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na peto pitanje je odgovor sigurno - da! mi smo imali magnetiće na brojke i slova na frizideru, B je naucio prepoznavati sva slova tako da smo nabavili karte na isti i igrali s njima memory cijelu jednu zimu.

sto se crtanja tice - nije niti moj volio, ne voli niti danas, tj. voli crtati samo ono sto ga interesira, strip junake nacrta superrr, ali nemoj mu davati da po petstoti put crta obitelj, ostanemo svi bez nogu ili, ruku, obojani nismo nikada . Tako da bi ja pokusala skuziti sadrzaje koji ga jakooo interesiraju, ponudila mu da crta njih.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bojice su bolji izbor od flomastera baš zato što treba pritisnuti, nama su tako rekli na radnoj terapiji. Bojice i pastele su OK. Ja sam tek sad kupila Lei flomastere ali ona stvarno jako jako puno crta.

Ploča - ima u Ikei ploča koja uključuje sve što si nabrojala, i školsku ploču za krede, i ploču za flomastere, i valjak papira.

Popunjavanje bojanki je korisna vježba, a ima i cijele hrpe raznoraznih vježbenica za pisanje, mi imamo odličnu Zvonko vježbanku a jako mi se sviđaju i radni listići Patuljkova učionica, ima za razne godine. Tu ima puno grafomotoričkih vježbica (izvlačenje crta, valovitih crta i slično).

Kocke/magnetići na slova su sigurno dobri. Lea je naučila slova pomoću karti iz igre 'Slovo na slovo' koje ima za kupiti u Konzumu i košta par desetaka kuna.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ima li kod nas tog papira na roli? Mi imamo plocu kupljenu u Ikeai, ali nisam nigdje vidjela taj papir na roli.

Inace, bas svaki put kad procitam naslov, namijem se jer je Andrija to u vrticu zvao graHomotorika, sto je nama i dandanas presmijesno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ima li kod nas tog papira na roli? Mi imamo plocu kupljenu u Ikeai, ali nisam nigdje vidjela taj papir na roli.

Inace, bas svaki put kad procitam naslov, namijem se jer je Andrija to u vrticu zvao graHomotorika, sto je nama i dandanas presmijesno.

Btw. bilo je tih rola nekada u Metrou, ali nemam karticu vise, pa nisam bila vec valjda 2 godine... Valjda ce se naci netko s pametnim savjetom.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ako možda čita...

Molim mamu s Kraljem vjeverica koja je danas bila kod prof. Zvjezdane od 17:00 da mi se javi ili tu ili na pp ili na mail ispod potpisa.
    Super su ti bili savjeti za predvježbe grafomotorike i oslobađanje od frustracija olovke i papira. :D
    Tako ste me izbombardirale informacijama da mi je 90% toga isparilo dok smo stigli do lifta.

Hvala unaprijed!

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

a u čemu je fora s trokutastim pisaljkama?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    a u čemu je fora s trokutastim pisaljkama?
    Probaj skupiti palac, kažiprst i srednjak, pa pogledaj prema sebi ili prema svjetlu. Kakva je rupa? Trokutasta! Trokutasti hvat olovke (tj. oslonac na 3 točke) daje najbolju podlogu za pisanje iz slijedećih razloga:
    - stabilan je
    - pruža mogućnost finih pokreta olovke
    - najmanje opterećuje zglobove

Olovka trokutastog presjeka (probajte je uzeti u ruku) automatski osigurava takav ispravan "tripod hvat". U Njemačkoj i Engleskoj takve se pisaljke daju VRTIĆKOJ DJECI za razvoj motorike.

A probajte za usporedbu uzeti šesterobridnu (bolja je od okrugle) i okruglu olovku (ta ništ ne vrijedi - dijete radi stabilnosti hvata često grubo stišće olovku, često ide palac preko prstiju, često je drži "kao kolac" itd.

Daklem, za početno učenje držanja olovke najbolje su one trokutastog presjeka sa zaobljenim rubovima. Do pete godine daju se debele, a kasnije tanke. Za sasvim malu djecu ima i voštanih boja u obliku tetraedra, koji imaju istu svrhu.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

hvala, peterlin!
    valja te pratit u stopu!

a ja odoh u nabavku olovaka...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Slika vrijedi 1000 riječi:

http://www.theraproducts.com/index.p...Path=4245_4349

Moj stariji je imaO usporen razvoj motorike, a mlađi je notorni ljevak. Kad moraš, sve nađeš i doznaš...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo pred neka dva tjedna nabavili trokutaste drvene boje u Prosvjetinoj knjižari na Voltinom (u zgradama koje se zovu Papige).

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nedavno smo od žene od struke dobili poruku da brisanje suđa izvrsno razvija finu motoriku - uz to što donese i malo koristi u vidu obrisanog suđa.
    Mali je i prije brisao suđe, ali od tada bez i najmanje naše dvojbe treba li biti tako.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Vlvl prvotno napisa
    Nedavno smo od žene od struke dobili poruku da brisanje suđa izvrsno razvija finu motoriku - uz to što donese i malo koristi u vidu obrisanog suđa.
    Mali je i prije brisao suđe, ali od tada bez i najmanje naše dvojbe treba li biti tako.
    Ovo ću isprintati i objesiti iznad suđerice! Hvala! (Istina, moji to rade, ali ne baš savjesno - pospreme mi mokro suđe ili čekaju da se osuši, pa s brisanjem nemaju frke... Ipak su to djeca 21. stoljeća...)

penny avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

samo da malo proskakucem jer sam nasla ovako kvalitetne odgovore na jednom mjestu (ujedno i najdrazem mjestu u bespucima www )
    a i da podignem topic

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •