Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 67

Tema: Je li pogrešno stavljati ga da piški u snu?

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Je li pogrešno stavljati ga da piški u snu?

Prije nekog vremena smo skinuli noćnu pelenu, nakon što je dugo bila suha. Dva-tri tjedna je sve bilo ok, ili bi prespavao suh ili bi se probudio i zvao me, ali zadnjih desetak dana se popiški dok spava, samo ga nađem mokrog ujutro. Sad sam ga počela stavljati na tutu kad odlazim spavati i to nam fino funkcionira, popiški se gotovo u snu i nastavlja spavati bez problema. Je li to krivo? Možda bi bilo dugoročno bolje da ga baš probudim? Hoću ga zbuniti s tim poticanjem da piški dok spava? Filozofiram li previše?

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja svoju L. isto znam stavit na tutu dok spava.
    nekad mi se dogodi da mi šmugne spavat bez da se prije toga popišila i onda čekam da utvrdi san pa je dignem i stavim na tutu. ona se popiši spavajući.
    prošle zime mi je 2-3 puta popišila krevet i onda sam je redovito nekih 15 noćiju dizala i stavljala na tutu. možda je bila malo prehladila i mjehur pa bi joj pobiglo.
    ne virujem da ćeš ga zbunit. makar se moja ne zbunjuje. ionako obavi potribu spavajući i ne budeći se uopće.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja nisam stavljala niti bih

preferiram čekati neki znak, mig, kraticu (hvatanje za pipu ili miša, pokazivanje na vrčinu, piš-piš)

inače dijete ne prati svoj ritam pišanja nego tvoj

i niti ne zna da je noćas pišalo

ja bih ga barem šapčući pitala :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moj bi uvijek odgovorio ne, ali kad bi sjeo onda bi i piškio. Ali ako ga stavim i on se diže neobavljena posla, znam da ne može. Ni Jan nije mogao izdržati noć do bar treće godine. Tako ni Ivor. Ionako se probudi usred noći ako se upiški - bolje da ga preduhitrim. Bezbolnije i za njega i za nas.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

radila sam to i s idom i s noom i s leom...

svo troje su relativno rano skinuli pelenu (oko 22mj), niti jednom od njih nije smetalo sto ih nocu stavljamo piskit. recimo da smo u pocetku (kad su tek skinuli pelenu) to radili cesce (mozda i svaku noc), kasnije sve rjedje. obavezno ako bi zaspali "putem" ili ako smo znali da su pojacano pili pred spavanje...

nitko od njih nema zbog toga problema. sad se svi ustanu sami i odu piskit ako im je nocu potreba. (ida ima 9, noa 6, leo 3ipol godine)

i po potrebi cu to raditi i s ami

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Moj bi uvijek odgovorio ne, ali kad bi sjeo onda bi i piškio. Ali ako ga stavim i on se diže neobavljena posla, znam da ne može. Ni Jan nije mogao izdržati noć do bar treće godine. Tako ni Ivor. Ionako se probudi usred noći ako se upiški - bolje da ga preduhitrim. Bezbolnije i za njega i za nas.
    Točno ovako osim što ne sjedimo nego sve obavimo s nogu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovo sam baš napisala na bespelenaši - za kasnije početnike (http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...5383&start=150)

ja isto stavim pelenu ali tetru sa zaštitnim gaćicama po noći. Ali ponekad - jer smo i co-sliperi i ovisnici o nacicavanju - bude situacija da počne sisati i sisati bez kraja i konca. Meni je to signal da je nešto muči, pa sam počela u takvim situacijama ustajati i nositi na wc - tada obavezno piški - i dam joj i vode za popiti, zlu ne trebalo. Izgleda da pomaže, nakon toga bolje spava.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    preferiram čekati neki znak, mig, kraticu (hvatanje za pipu ili miša, pokazivanje na vrčinu, piš-piš)
    aj mi pojasni kako ti čekaš taj neki mig u gluvo doba noći dok dite i ti spavate dubokim snom :?

možeš čekat mig iz sna do sudnjeg dana. ako se dite pripišilo u snu ono se i popiši, a onda ti je mih mokar krevet i dite u njemu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je to skroz ok.

meni je sasvim dovoljan znak to sto se poceo meskoljiti u snu. dobro, on se sad obicno i sjedne u krevet i ocito je da se razbudio, ali ranije bi bilo u pitanju samo meskoljenje i, naravno, trazenje titi. da mu se nije pisalo, ne bi se razbudio, jer sigurno nije gladan, a to sto trazi titi je cisti pavlovljev refleks. cim on pisa kad mu das pisati, znaci da nije u potpunom snu, mozda upravo zato sto mu se pisa pa ne moze do kraja zaspati.

da cekam da pocne jasno i glasno govoriti 'mama, oprosti sto te budim, ali mislim da bih htio piskiti, pa ako ti nije problem, mozes li me odnijeti do zahoda da se popiskim?' cekala bih 100 godina, kao i da cekam da prospava noc. ni ja odrasla ne mogu cijelu noc a da ne odem na wc, di ne bi on.

jedan hint (samo za decke), mozda vam pomogne. mi smo odavno uveli plasticnu casu za pisanje, tako da uopce ne moramo ustajati iz kreveta, ja se cak ni ne dignem nego sve obavim lezecki. izvadis mu pisu iz gaca, usmjeris prema casi, on se popisa, stavis casu pokraj kreveta i svi zajedno opet u san

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    ja nisam stavljala niti bih

inače dijete ne prati svoj ritam pišanja nego tvoj

i niti ne zna da je noćas pišalo

ja bih ga barem šapčući pitala :/
    Ma pitam ja njega, ali on doslovno spava. Znam da je lako tebi cijelu noć čekati mig kad ionako ne spavaš uopće On spava, ja ga dignem iz krevetića, on mi spava na ramenu. Stavim ga iznad tute (držim ga jer, ponavljam se, spava i prevrnuo bi se), kažem "pissss" i on se popiški. Uglavnom dosta. Pitam ga ako ima još, on kaže "ne" i vratim ga u krevetić. On već čvrsto spava dok ga oblačim, rijetko je toliko budan da traži veliki krevet.

Meni se isto ne čini dobro da ni ne zna da je piškio, ali ne želim mu vratiti pelenu i ne želim da spava na mokrom jer njega ni to ne probudi nego je do jutra tako. A ja se isto ne probudim, čak ni kad spava kraj mene. Svaku večer mu kažem da me zove i vježbamo kako će me zvati i objasnim mu da je tuta uz krevetić... a jednu noć ga je MM čuo kako sam sebi govori:"Ne! K(r)evet ne, mama" i onda me pozvao Ali uglavnom se uopće ne probudi. A kad je imao 3 i 6 i 9 mjeseci sam ludila od straha jer mu je pelena ujutro bila suha

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ne spavamo zajedno.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moja se isto vrti, vidim da joj se piški.
    U početku sam je nosila i bilo je ok. Krevet suh.

Onda se počela buniti protiv tog nošenj, probudi se i plače i viče "Neću pikiti" pa se popiški u krevet.

Sad joj trenutno stavljam pelenu, a kad malo manje bude sisala, probat ću je nositi opet na wc.

Meni je noću tlaka mijenjati plahtu. I starije dijete mi spava u tom krevetu pa mi je glupo sve buditi...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo Andriju tako dizali na pisanje po noci, on spava, MM ga odnese, A se popisa, MM ga vrati u krevet... I tako lijepo go njegove 5 godine... I dalje bi on tako nastavio prepustati nama odgovornost za NJEGOVE tjelesne potrebe, kad smo to vec tako uredili... Ne mislim da je to dobro ni korisno. Kratkorocno je, al dogorocno hmmm, iskusvo mi pokazuje da nije.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Mi smo Andriju tako dizali na pisanje po noci, on spava, MM ga odnese, A se popisa, MM ga vrati u krevet... I tako lijepo go njegove 5 godine... I dalje bi on tako nastavio prepustati nama odgovornost za NJEGOVE tjelesne potrebe, kad smo to vec tako uredili... Ne mislim da je to dobro ni korisno. Kratkorocno je, al dogorocno hmmm, iskusvo mi pokazuje da nije.
    zato

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mene moji nisu vodili pa sam piškila u krevet do tko zna kada.
    Možda Andrijin problem nije (samo) zbog vođenje na WC :/

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene moji nisu vodili pa sam piškila u krevet do tko zna kada.
    Možda Andrijin problem nije (samo) zbog vođenje na WC :/
    Kad smo Andriji rekli da nam je pun kufer nosenja na pisanje i da se pobrine sam za to, prestao je pisati po noci, omaklo mu se nekoliko puta kad je bio bolestan, al to bi se moglo nabrojati na prste jedne ruke.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

OK.
    Ali ja ipak mislim da tu nema pravog odgovora. Meni je manje zlo staviti ga piškiti nego mu vratiti pelenu ili usred noći presvlačiti krevet i njega, tuširati ga....

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    ja svoju L. isto znam stavit na tutu dok spava.
    nekad mi se dogodi da mi šmugne spavat bez da se prije toga popišila i onda čekam da utvrdi san pa je dignem i stavim na tutu. ona se popiši spavajući.
    prošle zime mi je 2-3 puta popišila krevet i onda sam je redovito nekih 15 noćiju dizala i stavljala na tutu. možda je bila malo prehladila i mjehur pa bi joj pobiglo.
    ne virujem da ćeš ga zbunit. makar se moja ne zbunjuje. ionako obavi potribu spavajući i ne budeći se uopće.
    ne razumijem, pa tvoja L je velik cura s pune 4 godine
    ja to nisam radila, niti bih

Nuki spava s nama, nije se niti jednom popiskila u snu, a vise puta se dogodilo da sjedne u krevetu i pocne imati nebulozne zahtjeve tipa ja bih sladoled, idem na igraliste i slicno... onda je podsjetim da joj se vjerojatno samo piski i tako i bude, ode na kahlicu, obavi sve sama i vrati se na spavanje
    to je vrlo rijetko, 99% puta po noci se ustane, obavi sto treba i vrati u krevet da se nas dvoje ni ne probudimo (ili ja samo zmirim na jedno oko, a saznam da je piskila po noci po kolicini potrosenih mokrih maramica )

mislim da je vazno da od trenutka kad su bez pelene sami preuzmu odgovornost za svoju prirodnu potrebu

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa
    mislim da je vazno da od trenutka kad su bez pelene sami preuzmu odgovornost za svoju prirodnu potrebu
    Ali nisu to svi u stanju :/ i to je jednostavno tako. Ja sam kao dijete prošla sve od urologa do psihijatra.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa
    Ali nisu to svi u stanju :/ i to je jednostavno tako. Ja sam kao dijete prošla sve od urologa do psihijatra.
    kaze tko?

isto tako, kvotanu recenicu bih vjerojatno trebala ispraviti na nacin da sada glasi ovako: mislim da je vazno da od trenutka kad su bez pelene sami preuzmu odgovornost za svoju prirodnu potrebu u onoj mjeri u kojoj su to u stanju uciniti, a pri tome mislim na djecu koja su fizioloski i psiholoski (ne valjda psihijatrijski) potpuno zdrava

nisam pretjerani poklonik onih 'kak su nasi stari' ali mi se cini da smo, pogotovo na polju sfinktera ozbiljno zakomplicirali odrastanje

blasfemicno ili ne, ali svi zdravi sisavci do neke dobi nauce super kontrolirati svoje potrebe, isto tako i klinci i mislim da je to, kao npr i podrucje hrane i potrebe za snom, itekako u domeni njihove kompetencije

posve druga stvar je sto svi volimo i cijenimo svoj san i komoditet, a moj post bi vjerojatno bio prilicno drukciji da nam je krevet ikada i/ili cesto bio zapisan (a moze se to aplicirati i na podrucje uspavljivanja i spavanja, jedenja/nejedenja i jos nesto tih obicnih, prirodnih potreba)

eto, mislim da cesto bespotrebno kompliciramo i sebi i djeci situacije u kojima oni itekako mogu brinuti sami o sebi (taman to znacilo da 100 puta 'pogrijese' )

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kad je skinuo pelene Marko se po noći budio uz ratnički urlik MAMA PIŠA MI SEEEEEEE !

kad mi je dojadilo eskoritranje do wc-a , pitala sam ga ,a što ja imam s tim, odi se popišat na wc

on je rekao dobro i od tada ide sam

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da dodam... obojici sam skinula noćnu pelenu kada i dnevnu... sa cca 19-20 mjeseci. Nakon 10-15 dana zapišavanja i to ugl. pišanje prije ponoći, odlučila sam dijete staviti pišati.
    I meni i njima manje traume da ih stavim pišati nego da ih presvlačim, tuširam... A da mi je isključivo do komocije ne bih oboje djece dojila 2 godine - to mi je više remetilo san

Jana smo tako vodili jedno vrijeme i sada prespava noć bez pišanja. Očekujem da će tako biti i s Ivorom.
    Možda se vodim osjećajem kako je to popiškiti se usred noći i kako je grozan taj osjećaj krivnje.... Ako je odluka i kriva, moja je.

I da, psiholog Čak mi je tata prije tjedan-dva pronašao tu potvrdu u kojoj piše da je sve OK

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nego šta stvarno mislite da oni nisu svjesni da su se popiškili? Ivor uvijek odreagira: ili da neće piškiti, ili sam sebi kaže pikio....

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo isto vodili na pisanje usred noci (odnosno, nama pred spavanje) do nekog doba, i to sa Robijem dulje nego Petrom. I ne vidim nista lose u tome ako prepoznas to kao potrebu tvojeg djeteta. Tu sam skroz s Janocckom.

Robi jos uvijek ponekad treba ici po noci, iako piski tik prije spavanja (skoro uvijek uz podsjecanje), i nekad se uspije probudit na vrijeme i otic sam a nekad je u toliko dubokom snu da, ako ne reagiramo na njegovo meskoljenje (ja ga "instinktivno" prepoznam po glasovima ili susku vrpoljenja po krevetu), mu pobjegne.

Kod male djece mislim da nema smisla inzistirati na "samostalnom" pisanju usred noci ako se praksom pokazalo da za to jos uvijek nisu spremni. Svako dijete je zasebna jedinka. I nikako ne mislim da je pustanje djeteta da se popiski u krevet kako bi "naucilo" samo se dic ispravni pristup, barem ne na dugotrajne staze (odnosno, ako probas i ne funkcionira).

A da ne govorim o djeci koja su pak u kraju spektruma, koja spavaju toliko dubokim snom da uopce, ama uopce (znaci niti meskoljenjem) ne reagiraju na potrebu za mokrenjem. I toj djeci je ponekad potrebna jos veca pomoc od one di ih roditelj digne usred noci i odvede do WC-a/tute.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam svoje vodila jer mi je bilo lakse to nego presvlacit krevete
    kuzila sam da imaju potrebu po tome jer su ili poceli cvilit u snu ili su se vrtili
    s oskarom sam imala vise snage pa je on prije skinuo nocnu pelenu... tj. s jedno 2,5 godine (malo nakon sto se melita rodila)
    za melitu nisam imala snage dizat se bas svake noci pa je do 3,5 furala nocnu pelenu

sad se dizu sami
    prosecu do kupaone (tamo cijelu noc gori mala lampica)
    obave
    i vrate se u krevet i spavaju dalje bez problema
    ujutro se uopce ne sjecaju da su isli u wc

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kuzila sam da imaju potrebu po tome jer su ili poceli cvilit u snu ili su se vrtili
    s oskarom sam imala vise snage pa je on prije skinuo nocnu pelenu... tj. s jedno 2,5 godine (malo nakon sto se melita rodila)
    za melitu nisam imala snage dizat se bas svake noci pa je do 3,5 furala nocnu pelenu

sad se dizu sami
    obave

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad se dizu sami
    obave

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam vodila, odn. pokušavala sam u početku, ali se on jako bunio, plakao i izvodio scene pa sam nakon tjedan dana odustala. Prilično dugo (oko 6-7 mjeseci) je piškio u krevet otprilike jednom tjedno, jednom u dva tjedna, a nekad i po par dana zaredom dok bi nekad prošlo i mjesec dana bez piškenja i ispočetka nije niti kužio da je mokar (ali sam se ja probudila), a onda je počeo i on reagirati i probudio me. Nakon tog perioda prestao je uopće piškiti po noći, bez obzira koliko vode pio.

Kod njega je stvar bila u tome da on čvrsto spava i teško ga je probuditi, a i voditi na piškenje.

Načelno se slažem s anledo.

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Petra dižemo po noći na pišanje, pogotovo ako se taj dan izmorio (ne spava poslijepodne). On je od onih koji toliko duboko spavaju da ni meškoljenjem ne daju znak da im se piša. Znam sigurno, spavamo zajedno, a ja sam od onih koji imaju lagani san.

Počeli smo ga dizati kad je skinuo noćnu pelenu (kad i dnevnu s 3 godine - i sve na našu inicijativu, da je bilo po njegovu i danas bi je imao). Prvo vrijeme smo ga dizali 2 puta - oko ponoći i pred zoru. Uvijek bi se popišao. Poslije smo smanjili na jedno dizanje. Čak je par mjeseci funkcioniralo bez naše intervencije - ako bi mu se pišalo sam bi se probudio. Sad zadnjih mjesec dana opet šteka, ne pravimo paniku nego ga opet dižemo, doći će to opet na svoje.

Inače, ne popiša se stvarno u snu, dignem ga na noge uz krevet i to obavi u plastičnu čašu. Kad završi uvijek reče da je gotov. Nema šanse da ga pustim da baulja sam do banje (soba je na katu, stepenice strme - stara kuća; bojim se da bi se ubio pospan, a da ne govorim da bi se razbudio). Na tutu nikad nije htio.

Iskreno, sad mi je lakše kad vidim da vas ima još.
    I ja se teoretski slažem s Anledo, ali što da radim? da sam čekala njegovu inicijativu za skidanje pelene još bi bio u njoj - ni malo ne pretjerujem. A ako se popiša po sebi, totalno je nesretan, plače dok se presvlači, razbudi se...nama je ovako bezbolnije, a vjerujem da će uskoro i sam početi tražiti.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne stavljam je na wc dok spava, nije mi to OK. Treba sama postati svjesna svojih potreba.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Ne stavljam je na wc dok spava, nije mi to OK. Treba sama postati svjesna svojih potreba.
    Da li se popiški u krevet?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja se slazem s ancicom i janocckom.

po svemu sto sam citala, ne radi se prvenstveno o tome da djeca moraju postati svjesna svojih potreba, nego da moraju fizioloski postati sposobna izdrzati noc bez piskanja (ili se sami probuditi).

Ako se dijete ne moze samo probuditi, imamo tri mogucnosti: vratiti pelenu, presvlaciti posteljinu ili ga dizati po noci. Mi smo s antunom isprobali sve od toga - nista mu nije pomoglo da se 'osvijesti', dok s 5 godina, odjednom, organizam nije zakljucio da se mjehur vise nocu ne treba prazniti.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ovako, popiskila se par puta u razdoblju nakon odvikavanja. Ali se odmah i probudila, dakle, nije mokra bila do jutra. Onda sam skuzila da se prije nego se popiski baca po krevetu, onako vrti se, nemirna je. Tada bi je pitala da li treba piskiti i uvijek je trebala. Dakle, ja bi s njom komunicirala, ne bi je stavila u snu na tutu.

Tako se i naucila, nakon nekih par puta po noci je sama pocela traziti tutu. To je trajalo jos mozda kojih 2-3 mj da je nekad isla po noci. Od nekih 2g i 10 mj vise ne ide ni po noci.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A što bi napravila da ti se popiški svaku noć?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovako, popiskila se par puta u razdoblju nakon odvikavanja. Ali se odmah i probudila, dakle, nije mokra bila do jutra. Onda sam skuzila da se prije nego se popiski baca po krevetu, onako vrti se, nemirna je. Tada bi je pitala da li treba piskiti i uvijek je trebala. Dakle, ja bi s njom komunicirala, ne bi je stavila u snu na tutu.
    ovako mi radimo s tonkom. ali ona se probudi, tijelo joj reagira. i to nije svaku noc, nego vrlo rijetko.

antun bi se popiskio skoro svaku noc, i ne bi se uopce probudio.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa valjda bi je onda budila svaku noć, pa sta drugo preostaje?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Odnosno, vratila bi joj nećnu pelenu, jer bi to onda značilo da nije spremna biti bez pelene.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Odnosno, vratila bi joj nećnu pelenu, jer bi to onda značilo da nije spremna biti bez pelene.
    Ovako sam ja.
    Ona se pred kako će se popiškiti, vrti u snu, ali je snena. Par puta sam je odvela na tutu, ali se počela buniti. Spava, a ja je nosim.
    Onda sam stavila pelenu.

Danju je bez, noću kad zaspi stavim pelenu.
    Ne znam, tako sam ja, pojma nemam jel to ok, ali nama je.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marta, sto bi ti dakle ucinila, ako pisanje u snu ne dolazi u obzir?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nisam marta, ali ja bih ostavila zaštitne i tetru (premda smo skoro bespelenaši, u zadnje vrijeme je počela govoriti "tutu" kad joj je sila :D ) dok ima šanse za piškenje po noći, ali samo u svrhu zaštite kreveta, a ne da dijete spava u popišanoj peleni. Čim osjetim "migove" (u našem slučaju opsesivno nacicavanje) nosim na wc, a kad bude veća vodit ću je pješke da zapamti put u nadi da će jednom to raditi i sama.

Inače se zbilja ne volim dizati iz kreveta noću ali želim joj što ranije usaditi naviku piškenja na wc-u a ne u pelenu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Budila i presvlacila, nisam bas od pelena.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo da se ispravim, pomikaki je to bolje napisala, vodila bih u zahod pjeske, probudjeno dijete.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

juraj je, s 3 godine, na svoj zahtjev, odbacio pelene. i dnevne i noćne. niti jednom se više nije niti popišao niti pokakao u gaće. moj pokušaj odvikavanja s 2 godine je super počeo i neslavno završio - i to tako da nije htio kakati po par dana. nigdje - ni u tutu, ni u pelenu ni na pod, ni u zahod.
    ne kužim - ako je dijete svaku noć zapišano, i još pretpostavljaš ovo, što meni nikad ne bi palo na pamet
    kako je grozan taj osjećaj krivnje
    - da dijete ima osjećaj krivnje zato što se popišalo :? zašto mu ne staviti pelenu po noći? :?

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    I tako lijepo go njegove 5 godine... I dalje bi on tako nastavio prepustati nama odgovornost za NJEGOVE tjelesne potrebe, kad smo to vec tako uredili... Ne mislim da je to dobro ni korisno. Kratkorocno je, al dogorocno hmmm, iskusvo mi pokazuje da nije.
    Marta, ti si meni na ovom forumu guru za pišanje O ovome sam razmišljala kad sam pitala za zbunjivanje.

Možda smo mi to prerano skinuli, ali on je stvarno bio suh dosta dugo, a i budio se kad se trebao popiškiti. Pelenu nazad ne želi, a ni meni se to ne sviđa. Anci, nemoj zamjeriti, ali meni se ovo stavljanje pelene kad zaspi čini baš nepošteno. Ne čudi se i ne ljuti kad se probudi i vidi da ju ima?

Uglavnom, kako mi je čudno što je prije pitao, a sad prespava, ja sam njega stavila spavati pola sata ranije jučer i oko tri me uredno pitao tutu. Po još nekim stvarima u ponašanju, čini mi se da mu se sat pomaknuo s tim kako ranije pada mrak pa je možda stvarno preumoran i uopće se ne probudi. Vidjet ćemo hoće li nam ovo dugoročno pomoći.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovisi do kad dijete piski u krevet.
    do nekog doba, ja bih uvijek bila za opciju pelene.
    ali, cetverogodisnjak ti sigurno nece dozvoliti da mu je stavis.

sto se tice budjenja po noci - ja ne vidim kakvog to ima smisla, a i okrutno mi je.
    mislim, probali smo i to - ali, nije nam bas uspijevalo: dijete je tesko privesti svijesti, samo smo ga izmrcvarili i uzrujali, a opet nije nista 'naucio'.
    a i nama se bilo tlaka dizati, navijati sat...

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nego šta stvarno mislite da oni nisu svjesni da su se popiškili?
    Ja mislim da nisu kad se popiške u snu i ne probude već spavaju mokri do jutra.

Vratila bih pelenu.
    Ja ne vidim svrhu skidanja noćne pelene djetetu koje piški svaku noć jer očito nije spremno na to i ne može biti suho toliko dugo. Poanta skidanja noćne pelene je da dijete zaista može biti suho taj period sna ili se samo probuditi ako mora piškiti. Ako dijete piški u snu po meni je posve isto radi li to u pelenu ili u wc ili u tutu ili u čašu ako to čini nesvjesno, nametnuto ritmom kad ga roditelj nosi na wc a ne na vlastiti zahtjev.

O.k., nekome je od pelene prihvatljivije navijati sat u neko doba (kako pogoditi da se dijete još nije popiškilo i što ako već je???) i buditi se da bi uspavano dijete vodio na wc. Meni to nije prihvatljivo jer jako cijenim svoj neprekinuti noćni san kad sam konačno došla do njega a i mislim da je i djetetu gnjavaža da ga netko po noći u snu ili polusnu vodi na wc.

Shodno tome, moj je sin imao noćnu pelenu godinu i pol nakon skidanja dnevne dok je nije jednog dana sam skinuo i rekao da je on više neće jer mu ne treba. I zaista, na prste jedne ruke mogu nabrojati koliko se puta od tada popiškio u krevet. Do tog trenutka imali smo nekoliko bezuspješnih pokušaja skidanja noćne pelene u kojima bi se i po nekoliko puta upiškio u istoj noći. Bila sam očajna i uvjerena da ćemo s noćnim mokrenjem imati veliki problem. No srećom ispalo je super kad je konačno sazrilo što je već trebalo sazriti.

Moja je kćer imala dugo suhu noćnu i skinuli smo je kad i dnevnu. No nakon par tjedana počela je svaku noć piškiti, ujutro bih je našla mokru jer se nije budila a niti ja, ne spavamo u istoj sobi. Vratila sam joj noćnu pelenu, sad je već nekoliko dana opet suha (nosi gaćice ispod pelene na svoj zahtjev ), ako tako nastavi još par dana ponovno ću je skinuti.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Samo da se još malo nadopunim.
    Meni je normalno da ću ga ja (ili tata) odvesti na tutu, nije mi to sporno, to je dvogodišnjak... sporno mi je bilo razbuđivanje. I još jednom, on je i sa 6 mjeseci često bio suh preko noći, jednostavno je takav, nikad ne piški puno iako puno pije. I dok je imao noćnu pelenu znao je govoriti po noći da mu se piški i odmotavala sam ga i sjećam se da sam s MM komentirala da mu je ta noćna pelena više zbog našeg komoditeta nego zbog njega. Isto tako, ako bi mu noćna pelena procurila, redovito bi se probudio. Zato se čudim ovom tvrdom spavanju i nadam da je to ipak samo neka fazica koja će brzo proći.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moj stariji sin je skinuo pelenu sa 18mj, uvelike je tome kumovala opstipacija ali je na kraju super ispalo.
    Nocnu pelenu skinuli smo uskoro nakon dnevne i naravno da je po noci piskio u krevet.
    Poceli smo ga dizati na piskenje kada bi se poceo vrtiti s time da dok bi ga nosili do wc pricali smo mu "ides na wc piskiti", kada bi ga stavili na wc "evo stigli smo" i uvijek smo potencirali taj verbalni kontakt, uvijek bi ga pitali "jesi li gotov?" tako da je nakon nekog vremena krenuo sam.
    Imali smo prijelaznu fazu kada smo ga pitali da li mora na wc tokom noci, ali dizao se sam i isao.
    Sa 3,5 godine je krenuo potpuno samostalno.
    S druge strane, starije cure su nosile pelene do 3. godine i kada smo ih skinuli nakon par tjedana su potpuno preuzele odgovornost na sebe uz pokoje incidente oko kojih nismo radili dramu.

Djeca ne piske u snu, uvijek kada piske oni su budni, neki vise a neki manje ali su budni.
    Mjehur se ne prazni u snu, dakle kada se pocnu vrtiti u krevetu oni ne spavaju potpuno, nesto ih je na taj okret potaknulo.
    U dubokoj REM fazi tijelo je potpuno opusteno i nema okretanja i mjenjanja polozaja.

Kada probudite dijete sa pitanjem da li treba piskiti a ono kaze ne, a kasnije se popiski to je vjerovatno napravilo u trenutku ponovnog padanja u san, a ne u snu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da se i ja nadopunim, budilicu ne bih navijala (samo TO mi još fali ), reagiram samo ako mislim da će se popiškiti ili ako se već popiškila.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

balarosa, pa napisala sam da ne znam jel to ok :/
    Kad se probudi i skuži pelenu, kaže da joj skinem...
    Onda ode na wc.

U zadnje vrijeme se opet počela dosta buditi noću i traži često sisati (povezujem to s vrtićem :/ ) i onda se puno popiški...

Ali, ona ne želi na wc, ne želi ni hodati, ni sjesti na wc, ni na tutu noću.

Ona bi spavala. I onda se upiški u krevet. U kojem spava nas četvero.

I mislila sam ja opet probat s vođenjem na wc kad se ona počne vrtiti, ako bude htjela...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •