Popržene kockice starog kruha su zakon u salatama.
Npr: zelena salata + kockice kruha + paradajz + tvrdo kuhano jaje/sir/piletina (nešto od toga). Umak je neki gušći: majoneza s jogurtom, ili sl.

Salata s krumpirom i safaladom:
krumpir kuhan pod korom + kuhana safalada + jaje + rotkvice + mladi luk (sve rezano na okrugle ploške) preliveno umakom: vrhnje, majoneza i malo senfa.
To je osnovni recept, proljetna salata. Inačice:
- umjesto safalade hrenovke, poli, prešana šunka
- umjesto rotkvica i mladog luka paradajz, paprika i obični luk
- može se dodati kiseli krastavac, kapari, sir.

I jedna iz Francuske kuhinje:
kratko kuhane zelene mahune, feta sir, poprženi pinjoli (mogu ih zamijeniti oguljeni bademi), masline, limun, maslinovo ulje, peršin. Mljac!