Znam, znam da sam rodila drugo tek prije tri i pol mjeseca i da ne moram sad odlučit - a posebno ne za peto ili šesto dijete, ali eto, razmišljam.
Nekako bih rekla - dosta, to je to, dvoje divne djece i šlus, ali kad to tako sebi kažem (da si olakšam teške trenutke umora) - osjetim tugu, kao da me nešto iznutra presiiječe, pa mi se čini da ja - zapravo - želim još i još djece. Baš kao kad sam bila malena curica i kad sam maštala o petero djece i svuda navlačila masu lutkica, svoje dječice...
Moj muž tu nema nikakve dvojbe, i on bi - i da nema ovog drugog carskog po redu - moglo bi to i odmah...
Zanimaju me stoga iskustva majki većeg broja djece - kako je to, koje su teškoće, izazovi, gdje crpite snagu, imate li pomoć, koje su prednosti, a koje - da tako kažem - mane, što da očekujem.... kako je to zapravo imati puno djece?
Mene npr. muči ovo. Sad imam 3.5 godišnjeg sina. S njime bih se mogla popeti na takav i kroz krovni prozor gledati zvijezde. Za koju godinu s njime ću moći putovati, ići u muzeje i kazališta... ali glede bebe koju sad imam (i ako ću ih tada imati još) - u biti moram imati nekakav lijepi red, i biti zapravo više doma.
Ne zbog bebe, moglo bi se to, ali beba se npr. ne voli voziti, pa npr. nije zgodno presvlačiti je tamo gdje nema presvlačilice, pa onda dojenje može uletiti baš u trenu kad je nezgodno zbog otvaranja - zatvaranja - prijelaze ovdje ondje (kužite, ne?)... pa onda masa posla doma, veša, svega - kad su mala djeca.
I onda se pitam - znači, moja starija djeca bi onda godinama bila prisiljena živjeti taj život doma jer ja ne mogu baš puno okolo? Gube li time nešto? Gubim li ja priliku da stječem s djecom određena lijepa i plemenita iskustva?
Kako to izgleda u praksi?
Ak imaš npr. 5 djece - da li ovo najstarije "podivlja" doma i u vrtu i u parku dok najmlađe stasa za neke kulturne i ostale sadržaje - da ga možeš vodit, bez rizika tantruma, gladi, žeđi, prljavih pelena itd. itd. itd...
Napominjem da mi muž radi jako puno, čak ga i vikendom nema, imam svekije, ali oni ak čuvaju djecu - čuvaju doma, ne vode djecu da se djeca obogaćuju nekim "vankućnim" sadržajima, tak da u biti - što se kvalitete učenja tiče - nude im isto što i ja...
Eto, očito izranjaju moji specifični strahovi, i moje vrijednosti - vrijednost školovanja, kulture, putovanja i tako dalje i tako dalje... i sve se pitam - je li to doista tolika vrijednost u odnosu na braću i sestre, veliku obitelj, skladan obiteljski život, zajedništvo...?! Ili se možda i te stvari stignu napravit?!
Prosvijetlite me!