Znam, nije fer ni prema jednima ni prema drugima :/
Ja sam poslala upit glasnogovornici HZZO-a, pa ako se udostoje dati kakav odgovor javim vam:

Poštovana,
kao i mnogi roditelji prije mene, i ja sam se našla u situaciji da za svoje dijete koje je krenulo u školu moram tražiti novog izabranog liječnika.
Naime, praksa (nekih ili većine) pedijatara je takva da se karton školskog djeteta mora prebaciti liječniku obiteljske medicine. Neki pedijatri na zamolbu roditelja i zažmire pa ostave djecu iznad 7 godina kod sebe, ali kad-tad (obično nakon nekoliko pismenih upozorenja o potrebi prebacivanja kartona) HZZO povuče djetetov karton iz pedijatrijske ordinacije.
Znam da su prije pedijatri liječili predškolsku djecu, a liječnici specijalisti školske medicine su liječili školsku djecu. No kako je školska medicina prešla iz kurative u preventivu, ostala je cijela jedna populacija djece na „ničijem“ terenu. Čini mi se da je ostavljeno dogovoru roditelja i izabranog liječnika hoće li karton svoga djeteta imati kod pedijatra ili kod obiteljskog liječnika.
No, realnost je da se djeca polaskom u školu masovno prebacuju od pedijatra kojega poznaju i koji poznaje cijelu njihovu anamnezu, liječniku obiteljske medicine koji može ali i ne mora imati iskustva u liječenju djece. Jer djeca jesu mali ljudi, ali ne u medicini! Pedijatrija i opća medicina imaju itekako svojih posebnosti.
Zanima me prema kojem zakonskom aktu postupa HZZO i/ili pedijatar kada traži prebacivanje kartona sedmogodišnjeg djeteta iz pedijatrijske ordinacije u ordinaciju obiteljske medicine?
Zahvaljujem na odgovoru.
S poštovanjem