Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 184

Tema: "Alternativni" načini DOhrane (ex Pitajte Davora)

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno "Alternativni" načini DOhrane (ex Pitajte Davora)

Otvaram novi topic na kojem možete razmjenjivati iskustva o "alternativnim" načinima DOhrane.
    Pitanja možete postavljati i nekom drugom, ne nužno Davoru, ja vjerujem da će se on javiti ako bude imao što napisati .

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

:shock: za moderatoricu

Za Davora Što misliš o probioticima u jogurtima?

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Čitala sam na dosta mjesta Davorove odgovore, pa me zanima jedna stva, naravno ako smijem pitati.
    Dakle, što je Davor po struci?
    Na koji način je došao do informacija koje ovdje dijeli s forumašicama?

Hvala unaprijed.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Ria prvotno napisa
    Čitala sam na dosta mjesta Davorove odgovore, pa me zanima jedna stva, naravno ako smijem pitati.

Hvala unaprijed.
    Davor je moj kolega, dakle inženjer.Čovjek zna jer čita, googla, interesira se.
    Na isti način na koji većina nas zna sve o familiji Gotovac.

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Citiraj Ria prvotno napisa

Hvala unaprijed.
    Davor je moj kolega, dakle inženjer.Čovjek zna jer čita, googla, interesira se.
    Na isti način na koji većina nas zna sve o familiji Gotovac.
    Ok, to sam htjela znati...zanimalo dali mu je to struka i da li u srži upoznat s onim što priča ili se "samo" informira. Ovo drugo mi je ipak manja garancija za kompetentnost i objektivnost pa da znam na koji način da uzmem njegove postove.
    NIšta loše nisam mislila sovim, samo sam htjela znati radi sebe i svog snalaženja na ovom topicu.

Hvala...

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Uz dodatak da mi nipošto ne znamo sve o obitelji Gotovac već samo ono što nam novinari senzacionalistički prenesu....u tome i jest point.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Altrenativni načini prehrane molim lijepo, o obitelji Gotovac molim ne raspravljati ovdje. Hvala.

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Altrenativni načini prehrane molim lijepo, o obitelji Gotovac molim ne raspravljati ovdje. Hvala.
    O Davoru valjda smijemo
    Oni su nam poslužili samo za usporedbu, nema razloga da se odmah skače s upozorenjima....

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja ne razumijem naziv topica i o čemu bi na njemu trebalo biti riječi. Što su to alternativni načini do dohrane?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ni ja ne razumijem naslov :?
    Na onom prethodnom su postavljana pitanja o hrani, njenom porijeklu, načinu proizvodnje različitih gotovih prehrambenih artikala te njihovoj prikladnosti za ishranu najmlađih (ili ishranu uopšte). Na pitanja je odgovarao Davor ili ko god bi drugi stigao/znao. Uz argumentovan lični stav u odgovoru, obično je bilo i pozivanje na neku stranicu, časopis, knjigu, kojom bi se dati odgovor potkrijepio.
    Ja zaista ne znam šta su alternativni načini dohrane?
    Jer ako je suditi po izboru namirnica i načinu na koje ih svojoj djeci daje veći dio forumske populacije, mi svi spadamo pod alternativu

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ako ste previdjele u naslovu je riječ alternativno u navodnicima .

Ne možete mi reći da su namirnice o kojima se raspravljalo i načini na koje se pripremaju spadaju u "klasičnu" dohranu.

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Pups prvotno napisa
    ... načini do dohrane?
    ovaj "do" mi je viška

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Davore, znaš li što o apsorbciji vitamina i minerala iz sirovog zelenog lisnatog povrća vs. kratko kuhanog? U zadnje vrijeme čitam knjigu Zeleno za zdravlje od Victorie Boutenko i navukla sam se na zelene kašaste sokove. Vedran isto.
    E, da, zanima me zašto konzumiraš mliječne proizvode? Pročitala sam puno groznih stvari o prerađenom mlijeku, a vjerujem i ti...
    Hvala!

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

zasto ne smrznuto (riba, meso, povrce...) bebama?

(postavljam pitanje vec 10 x, nikto ne zna odgovor, samo da nije dobro smrznuto za bebe??!)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nema toliko vitamina i minerala ko svježe
    nije dobro odmrzuti i tako dati, ko svježe, jer u procesu odmrzavanja se razvijaju bakterije
    ako zamrznuto odmah uvališ u kipuću vodu i skuhaš, onda nemaš brige

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Ako ste previdjele u naslovu je riječ alternativno u navodnicima .

Ne možete mi reći da su namirnice o kojima se raspravljalo i načini na koje se pripremaju spadaju u "klasičnu" dohranu.
    pa kad je standard izvrnut

alternativni porod = prirodni porod
    alternativna hrana = zdrava prehrana
    alternativna poljoprivreda = priordna poljoprivreda bez sintetske kemije

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    nema toliko vitamina i minerala ko svježe
    nije dobro odmrzuti i tako dati, ko svježe, jer u procesu odmrzavanja se razvijaju bakterije
    ako zamrznuto odmah uvališ u kipuću vodu i skuhaš, onda nemaš brige
    - pa kak nema ako se svjeze ubrano neposredno smrzava, a ono "svjeze" koje putuje od njive do trgovine pa do naseg stola, ko zna koliko stoji "svjeze"...
    - pa odmah uvalim u vrucu vodu, ne znam sta bih cekala? tako uvijek radim sve smrznute namirnice (osim mesa), ne znam za drugi nacin.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa nekome može pasti na pamet da odmrzne voće i ne skuha, npr.

bitno je znati zašto mora u kipuću vodu

povrče i voće vitamine i minerale gubi stajanjem , od trenutka otkidanja iz zemlje ili biljke
    smrznuto povrče prevaljuje put, od vrta, kamiona do tvornice, gdje se obari u vručoj vodi i onda zamrzava na jako niskim temp.

najbolje voće i povrče je ono kad ga ubereš i spremiš u sat vremena
    naon toga voće i povrče sa placa u dane kad trgovci nose svježe npr. ponedjeljak ili srijeda ili petak - tako rade bake u šibeniku, Plodine i sl. velike trgovine u šibeniku rijetko imaju svježe kvalitetno voće i povrče,
    osjetim po dodiru, nema mirisa ...

ja mislim da je smrzunuto povrče ili voće puno bolja opcija nego staklenka gotove konzervirane kašice

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nego, jel zna davor za ovi topic? tamo je sigurno imao neke obavijesti kad stignu novi postovi, za ovo sigurno nema...
    vidim da navraća drugdje, tu ga nema...

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ...
    mene je konkretno zanimala zasto ne smrznuta riba? naravno skuhala bih je u vodi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma vidio sam. Ni onaj zadnji nisam ja otvorio, a na izravna pitanja sam odgovarao koliko sam znao. Na tom topicu je tvoje pitanje zadnje, a zapravo ti nemam neke posebne odgovore. Jedina zona koju priznajem je Zona Zamfirova i u druge zone se ne razumijem Kad naučim više o alkaličnoj prehrani vjerojatno ću o tome pokrenuti topic, jer mi se čini da na jedan zanimljivi način rješava neviđeno veliki broj problema istovremeno.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Jedina zona koju priznajem je Zona Zamfirova i u druge zone se ne razumijem
    slično je i ovdje
    Kad naučim više o alkaličnoj prehrani vjerojatno ću o tome pokrenuti topic, jer mi se čini da na jedan zanimljivi način rješava neviđeno veliki broj problema istovremeno.
    super, baš me zanima.

i stvarno nije da pitam zato što čekam svoj odgovor, nego vidim da ovdje pitanja stižu li ga stižu a tebi ni traga ni glasa

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anchi prvotno napisa
    Davore, znaš li što o apsorbciji vitamina i minerala iz sirovog zelenog lisnatog povrća vs. kratko kuhanog? U zadnje vrijeme čitam knjigu Zeleno za zdravlje od Victorie Boutenko i navukla sam se na zelene kašaste sokove. Vedran isto.
    E, da, zanima me zašto konzumiraš mliječne proizvode? Pročitala sam puno groznih stvari o prerađenom mlijeku, a vjerujem i ti...
    Hvala!
    Vezano za ovo mene zanima točno kako ide recept za mišung tako nekako od gđe.Zlate(Zrno)
    Koliko ja znam sa se niš ne kuha nego samo smiksa zeleno lis.pov. i komadič banane te razrijedi s vodom - i sada me zanima dali treba obavezno još limunov sok ili malo masnoče da bi to imalo bolji učinak :?

I ako nismo 100% sigurni u nešpricanje dali je bolje ne konzumirat takve sirove napitke ili malo prokuhat zelenje :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Imao sam nekih važnijih preokupacija. Kad stignem ću vidjeti.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja se bavim proučavanjem alkalične prehrane, stvarno, ali svako malo me neki vrag (od)vrati. a sviđa mi se, puno, puno više od makrobiotike.

zapravo se pogubim od stalnog razmišljanja koliko (i u S. slučaju kako) spremiti te sve namirnice.

enivejz, velkam bek Davore, sto godina te nisam vidjela

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa
    Za Davora Što misliš o probioticima u jogurtima?
    Apsolutno sve dobro. Jogurtom, dakle probioticima, smo rješavali skoro sve gljivične probleme kod dojenja. Radi se o jednoj od onih tajni koje priroda na tako jednostavan način uklopi u život, da je skoro profanizam odvajati to od čovjeka. Jedna od tajni dojenja je upravo kultiviranje probiotičkih kolonija u malom probavnom sustavu. Savršeno.
    Jogurt radim sam. Imamo topic Jogurt i kiselo mlijeko gdje je tema iscrpno obrađena. Na portalu ima i tekst: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=77&Show=2114

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj ssss prvotno napisa
    Hvala!
    Vezano za ovo mene zanima točno kako ide recept za mišung tako nekako od gđe.Zlate(Zrno)
    Koliko ja znam sa se niš ne kuha nego samo smiksa zeleno lis.pov. i komadič banane te razrijedi s vodom - i sada me zanima dali treba obavezno još limunov sok ili malo masnoče da bi to imalo bolji učinak :?

I ako nismo 100% sigurni u nešpricanje dali je bolje ne konzumirat takve sirove napitke ili malo prokuhat zelenje :/
    I ja sam ovu knjigu čitala prije nekog vremena. Ali nikako da si smiksam takav neki sok. Recepti u knjizi su uglavnom bazirani na relativno egzotičnim namirnicama, a nisam bila dovoljno kreativna da ih prilagodim. Dajte neke ideje. Kakve sokove vi miksate? Bilo bi super smiksati nešto s voćem i povrćem koje se da nabaviti iz eko uzgoja.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja miksam zelenje i povrće iz eko uzgoja. U mikser stavim blitvu, kelj, peršin, jabuku, krušku, limunov sok i bananu (nema iz eko uzgoja-da ne bi bilo zabune), dodam 2dcl vode i miksam. Mljaaaacccc U zadnje vrijeme sam izbacila bananu i sasvim je ok. Ako se dečki mršte, dodam malo meda ili slada.
    Davore, kako napraviti jogurt od mlijeka od žitarica, zobenog npr?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zar ne postoji ono makrobiotičko načelo da miksana hrana /naspram usitnjene, ribane ili pasirane/ energetski narušena (zato se ne preporuča miksanje hrane djeci) :/

inače mi je zeleni napitak privlačan, ali zaista mi je odbojna miksana hrana - jednostavno mi prestaje biti 'prirodna'

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    zar ne postoji ono makrobiotičko načelo da miksana hrana /naspram usitnjene, ribane ili pasirane/ energetski narušena (zato se ne preporuča miksanje hrane djeci) :/
    Da. I ne bi to trebalo biti samo za djecu. Isto tako ne bi se hrana trebala srpemati u elektirčnoj pećnici i sl. To je makrobiotika. I po meni ima smisla.
    S druge strane, ideja o miksanju temelji se na procjeni da mi ljudi više nismo (zbog nedovoljnog korištenja zubi kroz generacije) sposobni sažvakati zeleno lisnato povrće onako kako bi trebalo. A i trebalo bi ga jesti puno više nego što ga u pravilu jedemo. Pa su ti zeleni sokovi nekakvo rješenje. Zgodna knjiga za pročitati.
    Ja osobno se nisam sklona skroz prikloniti niti makrobiotici, niti toj sirovoj zelenoj prehrani (to mi je ipak preveć) pa bih malo šarala.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja miksam zelenje i povrće iz eko uzgoja. U mikser stavim blitvu, kelj, peršin, jabuku, krušku, limunov sok i bananu (nema iz eko uzgoja-da ne bi bilo zabune), dodam 2dcl vode i miksam. Mljaaaacccc U zadnje vrijeme sam izbacila bananu i sasvim je ok. Ako se dečki mršte, dodam malo meda ili slada.
    Hvala, anchi. Samo da provjerim - ovo sve što si nabrojala ide u jedan sok?

Jel to postoji?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i mene zanima alkalična prehrana
    Date mi neke dobre linkove?

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa
    Da. I ne bi to trebalo biti samo za djecu. Isto tako ne bi se hrana trebala srpemati u elektirčnoj pećnici i sl. To je makrobiotika. I po meni ima smisla.
    S druge strane, ideja o miksanju temelji se na procjeni da mi ljudi više nismo (zbog nedovoljnog korištenja zubi kroz generacije) sposobni sažvakati zeleno lisnato povrće onako kako bi trebalo. A i trebalo bi ga jesti puno više nego što ga u pravilu jedemo. Pa su ti zeleni sokovi nekakvo rješenje. Zgodna knjiga za pročitati.
    Ovo mogu potpisati! Znam da je bolje ne miksati hranu, ali kad usporedim koliko zelenja više pojedem ovako, nije mi bed.
    Ms. Mar, da, sve ide u isti sok.
    Što se jogurta tiče, postoji zobeno vrhnje, pa šta ne bi onda i jogurt?
    :? Znam da sojin jogurt postoji, ali mi je to skupo kupovat...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Soja je mahunarka, a zob zitarica, pa je prema tome sojin jogurt moguc i izvediv (zbog proteina) a zobeni - pojma nemam. Bar se meni to cini logicno, nisam provjeravala.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa
    Ja osobno se nisam sklona skroz prikloniti niti makrobiotici, niti toj sirovoj zelenoj prehrani (to mi je ipak preveć) pa bih malo šarala.
    ja ni nemam mikser

nisam makrobiotičarka, volim šaranje - malo makrobiotike, malo tradicionalne primorske kuhinje (u mom slučaju u bezmesnoj inačici); malo posnog, malo bogatog

samo ponekad zamrznuto i to namirnice koje dobro podnose zamrzavanje (recimo grašak)

što više doma pripravljenog (recimo jogurt i kruh)

što se tiče zelenog napitka možda ga se može pripremiti u obliku sitno narezane salate (sitno kao svježi kupus), ali to bi bome bio posao :/

mada gledam svoju kćer (stariju naravno) - s kojim užitkom pojede za nju veliku zdjelicu sitno narezanoga svježeg kupusa. probat ću i ja zeleni napitak - ali kao naribitak

pa javim!

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Da li mi neko zna nesto vise reci o sesamovom ulju?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Imaš generalno dvije vrste sezamovog ulja, crno i bijelo. Crno je aromatično i koristi se najviše u kineskoj kuhinji. Bijelo je vrlo blagog mirisa i uglavnom se koristi u masaži, a možeš ga koristiti i u hrani.
    Crno ćeš naći u dućanu Kineski zid u Ilici i u velikim dućanima na egzotici, a bijelo hladno prešano za gro para u "zdravim" dućanima.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ah, sad sam skužio, nisi u Zagrebu.

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

HVALA puno Davore
    a kad si vec tu a sta mislis o kokosovom ulju?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja imam pitanje o "grickalicama" tipa Corny, Milky way minute i slično- sadržavaju u sebi žitarice a opet masu šećera... :/

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dakle pitanje je da ili ne? Smijem li to dati malenoj (17 mjeseci), bar one koje nemaju mlijeka jer je alergična?

A može odgovor i koliko su dobre uopće i za odrasle?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I ako može pliz odgovor i na ovo pitanje-

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj corny prvotno napisa
    Dakle pitanje je da ili ne? Smijem li to dati malenoj (17 mjeseci), bar one koje nemaju mlijeka jer je alergična?

A može odgovor i koliko su dobre uopće i za odrasle?
    ma ja mislim da je to smece kao i svaka ostala grickalica. gdje god ima secera, niije dobro. samo je malo korisnije jer uz to pojedes i koju zitaricu.
    ja ne bi to svojem djetetu davala.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a zasto bi to davala djetetu od 17 mj ? radije joj daj krišku jabuke.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    da iksiram i MC

doci ce dan kada ce otkriti i to. pa ces ju molit da uzme krisku kruske.
    pa ces se pitati zasto na policama pokraj blagajne ne stoji voce.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    da iksiram i MC

Baš ovo krenuh napisat

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    da iksiram i MC

Jede ona hvala Bogu gotovo sve voće. Samo... ponekad mi je jako teško odbiti joj sve u čemu ima mlijeka, pa bih joj to kompenzirala bar nekim slatkišem da i ona osjeti čari slatkoga.
    Samo mi nemojte reći da vaša djeca to ne jedu, jer oni jedu jogurt, čokoladu ili šta već.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

iskreno, sa 17 nije jela.
    jela je svo voce, jogurt, nista od slatkisa.

a kad je otkrila "slatkise" prehrana joj se skroz srozala.

jede ona i danas, ali ni priblizno ko onda.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Upravo se toga i bojim, kad otkrije "slatki svijet" nakon što (nadam se) alergija "izađe"...Što će onda biti sa "zdravom prehranom"?

Corny volim jesti, to mi je pravi slatkiš. Ne jedem ga svaki dan, niti bi mi ga mišici često davala- samo PONEKAD.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj kole prvotno napisa
    a kad si vec tu a sta mislis o kokosovom ulju?
    Kokosovo ulje je odlično za borbu protiv tjelesnih gljivica i najbolje ga je koristiti umjesto drugih masnoća u svakodnevnoj prehrani. Mora biti hladno prešano i čisto, jer se u suprotnom radi o industrijskoj masnoći za kozmetiku i ostalo.
    Znam gdje se nabavlja u Zagrebu, ali ti to neće puno pomoći.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •