Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: KOLIKO SU SAMOSTALNI

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno KOLIKO SU SAMOSTALNI

Neki dan je kod nas prespavao moj mali brat od nepunih 7 godina.Prije spavanja sam ih obojicu tuširala jer su cijeli dan vani trčali pa su bili prljavi, i primjetila sam da se on nezna sam otuširati. To me malo navelo na razmišljanje jer moji Danči to več odavno radi sam. Ja sam u kupatilu i pomognem mu ako treba ili mu samo dodam sapun, ali on to uradi sam. Isto tako puno drugih stvari radi sam: pere zube, uzme si za jesti(što smije), natoči si sok, obuće se, spremi si krevet i sobu, pobrine se da stavi kacigu i štitnike kad ide voziti biciklu ... Ful je samostalan, ali oduvijek je tako, ne da sam ga ja naučila. Ili barem nije da ga silim. On voli i meni pomagati, ima svoje obaveze u kuči, npr. postaviti stol, pospremiti nered ako ga napravi, nakon jela (ako nešto sam pojede) spremiti stol,... Koji puta mi i suđe opere. Pomogne mi kupiti veš, prati prozore, uključi mašinu za veš.
    MM kaže da sam od njega napravila mekušca, ali mislim da nije tako. Ja ga na ništa ne tjeram, ali hoču da nauči da ništa ne padne s neba i da se ništa samo ne napravi. Budući je i po prirodi samostalan zašto to ne iskoristiti 8)
    Kakva su vaša dijeca? Jel ja pretjerujem?
    Napominjem da mu je jedini zadatak (za sad) postaviti stol,spremiti igračke iz db-a prije spavanja i spremanje sobe. Ostalo radi kad hoče (koji puta ga ja zamolim a koji puta sam predloži)

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: KOLIKO SU SAMOSTALNI

Citiraj Pliska prvotno napisa
    MM kaže da sam od njega napravila mekušca, ali mislim da nije tako. Ja ga na ništa ne tjeram, ali hoču da nauči da ništa ne padne s neba i da se ništa samo ne napravi. Budući je i po prirodi samostalan zašto to ne iskoristiti 8)
    Kakva su vaša dijeca? Jel ja pretjerujem?
    Napominjem da mu je jedini zadatak (za sad) postaviti stol,spremiti igračke iz db-a prije spavanja i spremanje sobe. Ostalo radi kad hoče (koji puta ga ja zamolim a koji puta sam predloži)
    Hm, ovo sa mekuscem ne razumijem ... Po meni bi bio mekusac netko tko nista sam ne zna napraviti i uvijek mora cekati nekoga da ga posluzi. Danci ce bas naprotiv biti ocito samostalan momak sto je jako dobra stvar.

Vedran je par mjeseci mladji od Dancija i sto se tice kucnih poslova i slicnog nije bas u toj mjeri zaposlen, iako ima on dosta svojih zadataka koje uglavnom radi, iako uz puno "hajde", "vrijeme je" itd itd itd. Kod njega je glavni problem motivacija i ako je nesto njemu zanimljivo tad se to napravi u sekundi, a ako nije tad se to razvlaaaciiiiii. Za njega (na zalost) ne postoji nikakva aktivnost koja se sama po sebi podrazumijeva i koja se radi automatski (pa cak ni npr. oblacenje cipela ili pidjame) bih rekao da smo napravili neki poseban propust u odgoju, razmazili ili netso slicno (a nismo ga zeljeli odgajati "vojnickim" stilom). Tete u vrticu i psihologica koje ga dobro poznaju kazu da je on jednostavno takav tip osobe i da je to tesko mijenjati vec treba uvijek naci neki kompromis izmedju onog sto se mora i onog sto se zeli. :/

Zvac

Početno Re: KOLIKO SU SAMOSTALNI

Moj post će sada zvučati čudno svima onima koji su pročitali topic "Kad se dijete pravi blesavo"...
    Lara će uskoro imati 4 godine i također je jako samostalna. Pomaže mi oko apsolutno svega po kući (od kuhanja, pranja veša, usisavanja, brisanja prašine i sl.). Često mi znaju reći da pretjerujem jer moja 4-godišnja djevojčica zna kako se npr. poha meso ili kako se uključuje veš mašina. Naravno da sam ja uvijek kraj nje i da sve zajedno radimo. Ali sve je to naučila kroz igru. Istina je da je kuhinja nakon nas dvije u komi, ali ju onda zajedno počistimo, okupamo se i opet je sve po starom.

Tek sam sada shvatila koliko sam uistinu ponosna na nju...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Tatek, MM je odgojen "po starinskom" pa je njemu nepojmljivo da Danci radi kučne poslove jer je on muško. Ja to previše ne šljivim pa se tako i MM već na to naučio (svako malo se buni ali kad vidi da ja ne reagiram odustane).
    I Danci zna pohati meso, pržiti jaja i puno drugih stvari. Jako je znatiželjan pa ga to zanima. Ja mu gotovo uvijek dozvolim da mi pomogne, ako to hoče, a ako neče ne tjeram ga. Meni je super kad nešto radimo zajedno jer tako on nauči nešto korisno, a i lijepo se zabavimo. Obožava praviti kolače! :D

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danči je divan dečko i zaista trebaš biti ponosna na njega

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

HVALA KLOKLO!
    Jako sam ponosna na njega. On je stvarno super dečko.
    Ali nemojte misliti da nema svoje mušice jer je on ipak dijete i to jaaaaaaaaako zahtjevno. On je svoja ličnost sa jako izraženim karakteristikama i ja to poštujem pa je mir u kući.

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tara će u kolovozu navršiti 4 godine i samostalna je. Nekako kroz igru je naučila sama prati zube, sama se tuširati, stavlja samnom veš na sušilicu, voli čak prati suđe, pa joj dam tanjure i takve manje opasne stvari da opere .........jer to jako voli. Kada radim kolače ona mi pomaže, jel uživa u tome i ja joj nikada nisam branila ako je nešto htjela. I drago mi je da je takva, samostalna

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo da ga još malo pohvalim! Prekjučer poslije ručka ja zaspala na kauču i mali me probudi da me pita s kojom krpom da obriše prašinu. Ja ga onako iz sna blijedo gledam, a on drži mokre maramice od Pampersa i pita moži li s tim pobrisati prašinu sa stolića u DB. Maknuo je sve novine i ostale gluposti što se nalaze ispod stolića, pobrisao ga uzduž i poprijeko (kad je već bio gotov me pitao s kojom krpom )i vratio stvari na mjesto. Jučer je oprao suđe i pomagao mi pohati meso. Ma super je on!
    Jel i vaša djeca pomažu?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moja Iskra zna sastojke za palačinke i sama izmiksa tijesto, zna se okupati, obući, posprema s Prontom i krpicom, i to zna još od druge godine. Sama pere zube, umiva se i maže lice i ruke s kremom, javlja se na telefon, sama si stavi video kazetu i uključi (ako treba i premota), pomaže stavljati sušiti i skupljati veš, grablja pokošenu travu i stavlja u vreće, suđe bi prala ali imamo dosta krhke čaše pa joj ne dam da se ne poreže, pomogne mi dodati stvari za bracu, odnese smeće (to je zapravo jednom napravila jer je inzistirala, kasnije je skužila da joj to nije baš nešto), može se popeti na Grafičara, Medvedgrad, Glavicu a sama se spustila i sa vrha Sljemena prošlo ljeto.
    Ima sigurno još puno toga. Mi smo preponosni na nju. I da ne spominjem njeno umijeće slaganja pazli (od 2 god je slagala on 5+), prekrasno crta, pjeva "Villa Mariu" (ono s početka - aaaaaa) apsolutno točno, zna cijelog Ježurku napamet i još hrpu toga.
    Sama si upali kompjuter i stavi igricu (uči engleski ili slaže pazle ili boja likove ili igra labirinte i sl.).
    Uh, al sam se nahvalisala.... ljubav mamina....

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Leda ponekad slozi igracke za sobom.
    :puno smajlica koji se jaaaako crvene kad vide sto vasa djeca rade:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj je dečko isto po kriterijima tvoga muža mekušac.
    u 9. mjesecu će imati 4 godine, a apsolutno u svim poslovima sudjeluju - u kuhanju, čišćenju, stavljanja rublja u perilicu, vađenja i vješanja, usisava, briše prašinu, sam si natoči soka, uzme si čisto rublje iz ladice za kupanje, kupa se pod mojim nadzorom ali uči se sam trljati spužvicom i prati kosu.

K tome još zna dobro zakopčati mlađeg brata u kolicima, zabaviti ga dok ja nešto radim, hrani ga žlicom, jednom ga je držao da ne padne (za noge) to je bio urnebes. Mali se otkopčao nekim čudom u hranilici, a Luka ga je držao za noge da ne padne i vikao: mamaaaaaaaaaaaaa

Još samo mučimo muku sa razbacanim igračkama, ali tome izađemo na kraju vrlo lako. Uvijek upali neka metoda uvjeravanja i svaku večer su igračke na svom mjestu već mjesecima.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Lakše mi je kad vidim da i druga djeca (ko više ko manje) sudjeluju u kućanskim poslovima. Meni je naime već više ljudi reklo da šta ga ne pustim da se igra, da ima vremena za pospremanje i čiščenje. Kao njegov jedini zadatak je da bude dijete. Ja ga pustim da se igra i da uživa u djetinjstvu, ali isto tako smatram da se mora odrasti sa nekakvim navikama da se zna snači u životu. Većina naših muževa i braće (čast izuzecima) su odrasli bez ikakve obaveze i danas neznaju ni mlijeko zgrijati. Neki onda nauče ali mislim da je tako lakše. Ne ovise o nikome.
    Ma naša su djeca suuuuuuuuuuuuuuper!

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja lucija kuhat ne zna niti za sada pokazuje interes za tim; jedno vrijeme ju je drzalo kuhanje 'za igru', ali dalje od toga nije otisla.
    sto je razumljivo ako uzmemo u obzir genetski faktor.

zna se umit, oprat zube, otusirat se, pospremi svoje igracke, kad ja brisem prasinu i ona uzme krpu i brise po svom stolu i stolcima, inace brise s vlaznima kaj god stigne ( e to ne znam od koga je pobrala) i tak, jos dosta stvari.
    jako je samostalna- ne zato kaj smo ju tak naucili nego zato kaj je jednostavno takva od rodjenja i bas je onak, control freek.
    al zato znam da bum rebecci morala vjerojatno do desete godine brisat rit.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ha, vidim da je brisanje namestaja vlaznim maramicama apsolutni hit! I kod nas je to cesta pojava.
    I ja sam zadovoljna samostalnoscu mojih devojcica. Ivanica (5.5) se odavno sama oblaci, vezuje pertle, brise guzu, umiva, odnedavno i tusira. U svemu oko kucnih poslova bi da ucestvuje jos od malena. Jeste da smo puno sporije, ali nam je bas zabavno! Malena Nadja se gura da i ona sve uradi sama, ali jos uvek svako umivanje podrazumeva potpuno mokre rukave, jelo umrljano odelo, a skidanje cipela dovodi do nastanka gordijevih cvorova. Trudim se da joj sve to dopustim, jer vidim da tako postaje sve spretnija, a i sva je vazna kada nesto uspe da uradi sama.
    Sklanjanje igracaka zavisi od intenziteta umora kod obe. Nekad je praceno cendranjem, a cesto bas i hoce da to odrade same. Sve u svemu - nismo losi!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •