Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Grcevi

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Grcevi

Pozdrav

ne znam da li sam promasila i da li ova tema spada ovde, ali moju 2-nedeljnu bebu strasno muce grcevi.
    Vec sam sve probala: cajevi protiv grceva, kapi protiv grceva, pazim sta jedem...ali nista ne pomaze
    Kakva su vasa iskustva?
    Takodje da li ima negde na netu da pogledam sta sve ne smem da jedem dok dojim posto mozda ja gresim. Recimo ja sam svako jutro jela corn flakes , ali mi je onda patronazna rekla da to nadima?!
    hvala unapred na pomoci

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ne znam tj. dojenačke kolike ili grčevi baš nisu usko povezani s hranom, naime mi nismo papali ciku, dakle nije bilo bitno kaj mama jede a opet smo se s grčevima mučili 4 mjeseca. ti grčevi su bili mahom izazvani sa uziamnjem previše zraka tijekom jela i samim razvojem provanog sustava kod beba. to je stvarno grozno, i nemam ti ništa za savjetovati osim sab simplex kapi koje ne uklanjaju grčeve ali svakako smanjuju trajanje istih, npr. s 30 minuta na 10. drugo, UVIJEK podrignuti nakon jela i ostaviti bebu još neko vrijeme u takvom uzdignutom položaju.kada je beba malo veća, mi smo je stavljali na trbuh pa bi i tako izašao višak zraka i to bi nam pomoglo...ali, sve u svemu to jednostavno mora proći i treba to preživjeti kako god teško bilo i nama roditeljima i bebicama

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Potpisujem marku.
    Ja isljučivo izdajam pa dajem malome na bočicu i savjetovano nam je da ga podižemo za podrignuti nakon 50 ml i to dosta visoko držati. Dakle podrignuti uvijek. Držati na drobiću, tad mu je isto lakše.
    I preživjeti to sve vrijeme jer znam kako je grozno kad ti dijete vrišti a ne možeš mu pomoći

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kako si već probala kapi,zar se ne daju tek sa navršena dva tjedna?

ako su grčevi u večernjim satima,vjerojatno se radi o zaostalom zraku koji se akumulira tijekom dnevnog sisanja,probaj što više forsirati podrigivanje

također pomaže da uzmeš bebu za nogice,slično kao kad vježbaš kukiće i pritisneš ih na trbuščić...pokazala mi je patronažna,i to često upali

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mome je dosta pomaga topli oblog na stomacic pa masiranje i imaju prirodno ulje od mislim da je na hrv.kim pa sam dosta s tim uljem masirala to je super pomagalo

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mojoj bebi pomaze povijanje - swaddle, nista drugo nije tako dobro funkcioniralo
    i da ... nosenje u marami

pogledaj si, mozda pomogne...
    http://threepts.whaddu.com/blog/pict...dle-steps2.jpg

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kaj se tiče kolika, tražila sam i kopala i našla ovo:

razlog: fali im maternica!
    Nema tih kapi koje ce im olaksati prelazak na ovaj svijet, ako njima fali maternica.....

Moje osobno misljenje: ako dijete place bilo kada, mozda mu smeta nesto iz mamine prehrane tipa kravlje mlijeko, ALI ako je to u odredjeno vrijeme dana (najcesce navecer) i traje odredjeni period, onda su to kolike.... Dakle govorimo o dvije razlicite stvari..

Nazalost, ni jedan doktor ti nece reci recept za lijek protiv kolika, svi nude kapi ili odmahuju rukom - "proci ce" - a tebi dani traju k'o vjecnost , osim pedijatra M.D. Karp koji je napisao knjigu "The happiest baby on the block". On je super dobro objasnio zasto druge teorije nastanka kolika "ne piju vodu", i zasto je jedino logicno to da djetetu jos nije zreo zivcani sistem i nije se u stanju nositi sa svim podrazajima iz okoline (znaci prerano rodjene bebe imaju jaaaako velike sanse da imaju kolike) - a rjesenje je oponasanje situacije u maternici da bi se olaksao prelazak na ovaj svijet... S tim da je apsolutna tocka na "i" sisanje, koje je prirodni smirujuci refleks - za koji na zalost mnogi ne znaju...

Ma mislim, knjiga mi je bas bila prekrasna (na nekim dijelovima se ponavlja, i tako, ali u totalu, svima kojima sam posudila su se ugodno iznenadili)... i sto je najbolje, promijeni ti nacin razmisljanja i natjera da se malo zamislis... recimo jedna stvar koju je on spomenuo je da u nekim (za nas) "primitivnim" zemljama tipa Afrike ili Balija, gdje su zene u 24h kontaktu s bebom, s njom spavaju, nose je konstantno, doje 100x na dan - tamo KOLIKE NE POSTOJE... zar to nije fascinantno? Oni za to neznaju!! A u zapadnom svijetu, gdje dijete treba od rodjenja biti u drugoj sobi, ne nositi ga da se ne navikne na ruke, obavezno dojiti max svaka 3 sata da se valjda ne bi navikao - gle cuda, dijete ima kolike... Da se razumijemo, neka djeca ne bi imala kolike ni u ovim uvjetima, a neka bi i da sve napravimo - svi smo razliciti..... Ali natjera to covjeka da se malo zamisli...

Sto je najbolje, on u ovoj knjizi daje rijesenje za dijete koje vristi... Znaci, da se ne mora cekati da dijete prodje "tu fazu", nego sto se moze konkretno napraviti... Opisuje tocno korak po korak sto raditi, a zadnji korak na listi je sisanje... Eto za nas je bilo dovoljno samo sisanje da bi sve bilo OK, ali za drugu djecu je mozda potrebno tih par koraka prije sisanja da bi se primirila...

Kome god sam do sada posudila ovu knjigu - dijete mu nije imalo kolike Sto da kazem nego ni moje nije imalo kolike (ali JE kod nas bilo dana da je bio prikopcan na siku od 16 do 22h!, mozda da mu nisam dala da toliko dugo bude pristekan, vrlo vjerojatno bi vristao i vro vjerojatno bih danas rekla da je imao kolike.. ovako se samo sjecam da je bilo predvecerja da se on nije htio skinuti sa sike.. )

Toplo preporucam trudnicama kao materijal za citanje

Evo sta taj pedijatar preporuca u tim kriticnim trenucima kad dijete place i ne moze ga se smiriti.

Djeca kad se rode, vrlo je velika razlika u razvitku mozga u odnosu na djecu od 3 mjeseca. Npr. kad se rode, neznaju se smijati niti mnogo drugih stvari sto mogu s tri mjeseca.

Kad je tako nerazvijen mozak, postoji mogucnost da se beba ne uspjeva nositi sa podrazajima koje prima iz okoline, i onda dijete taj problem, frustraciju, ispoljava placem. Taj problem najcesce pocinje oko 2 tjedna poslije poroda (jer prva 2 tjedna vecinom samo spavaju i ne obracaju paznju na okolinu), i prestaje vecinom s 3 mj.

Po tom pedijatru, trebalo bi ta tri mjeseca pokusati stvoriti uvjete sto slicnije onima u majcinom stomaku, jer to smiruje djecu i olaksava im tranziciju u vanjski svijet.

Ovo on nudi kao rjesenja:

1. Bebu vrlo cvrsto umotati - "Swaddle" - pogledaj na internetu kako se radi to motanje - tako da beba ne moze mlatiti rukama, jer ako su uplakani i nervozni i jos onda mlate rukama, cesto se lupe sami i to ih jos vise iziritira i tako u krug. Kad je beba cvrsto umotana onda joj je slicno kao u maminom stomaku. Ovaj korak je bitan, jer se beba mora primiriti da bi se sljedeci koraci mogli primjenjivati.

2. Bebu nositi u polozaju da je na stomaku ili na stranu - lezati na ledjima im je neprirodno i stvara im dodatni stres jer (koliko se sjecam ) bebaci onda imaju osjecaj da padaju -(pazi da ne ostavljas bebu na krevetu na stomaku zbog SIDS-a!)

3. Vrlo glasno govoriti "Shhhhhhh" - i to ako beba place treba biti iste glasnoce kao i bebin plac da bi ga uopce beba primjetila Moguce je da ce je primiriti i neki drugi zvukovi poput fena, ventilatora, usisavaca, ves masine itd., jer u maternici nikad nije tisina nego je vrlo bucno. Shhhhh treba biti prakticki bebi na uho, ako beba vristi.

4. Swinging - ljuljanje - i to ne blago, nego dosta jako (no nikako ne tresti bebu!!! Velika razlika izmedju ljuljanja i tresenja!!! ). Jedan od polozaja koji je dosta zgodan je da beba lezi na tvojim nogama (butinama) dok sjedis, i onda dosta zustro mrdas koljenja lijevo-desno (neznam jel kuzis ) i na taj nacin je ljuljas.

5. Sisanje - tocka na i - prirodni refleks smirivanja. Probaj joj onda dati dudu, mozda ce prihvatiti. A ako ne ponudi joj svoj prst.

Ovi koraci bi trebali biti izvodjeni bas tim redosljedom, bas iz tog razloga da se beba primiri i da je u stanju uzeti dudu u usta, a ne da od placa ni ne skuzi da joj se nudi duda.

Vrlo je bitno da je ta prva 3 mjeseca beba u ako je moguce 24h kontaktu s majkom, da je sto vise nosena (npr. prakticno je za mamu da je beba u marami), da dijete spava s majkom. Sve te stvari ublazavaju prelazak iz maternice u vanjski svijet.
    I kaj da vam velim; ja sam s Ianom bila priljepljena, ili u marami ili u MT ili smo ležali pa dojili, ili ležali, gledali se, smijali i gugutali i tako. Više nije bio ni malo u kindaću, nego uz mene, "zakeljen". Ali se nije više ni jednom onako ludo plakao !!!! Zapravo, samo ponekad kmeči, ali to je skroz druga priča

pam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Re: Grcevi

Citiraj tina1975 prvotno napisa
    Pozdrav

ne znam da li sam promasila i da li ova tema spada ovde, ali moju 2-nedeljnu bebu strasno muce grcevi.
    Vec sam sve probala: cajevi protiv grceva, kapi protiv grceva, pazim sta jedem...ali nista ne pomaze
    Kakva su vasa iskustva?
    Takodje da li ima negde na netu da pogledam sta sve ne smem da jedem dok dojim posto mozda ja gresim. Recimo ja sam svako jutro jela corn flakes , ali mi je onda patronazna rekla da to nadima?!
    hvala unapred na pomoci

nama su napokon prestali grcevi, mislila sam da nikada nece, ali dosao je i taj dan :D . M. sada ima 2,5mj. Ja sam ti pazila sta god bi stavila u usta. i dalje je imao grceve, neka ih dijeca jednostavno imaju a neka ne ili malo manje..
    Jedno vrijeme sam samo jela piletinu i ribu na lešo, juhice i slicno. izbacila sam svo voće osim banana i jabuka (vec mi je jabuka preko glave). a od mlijecnih proizvoda sam samo pila rizino mlijeko iz DM-a. Cak sam i izbacila namazni sir. od namaza sam samo jela Omegol namaz i to na kruhu bez sijemenki unutra. izbacila sam i sladoled i čokoladu koje obozavam.

Ne znam je li ta moja zdrava prehrana pomogla ali nekada je imao jace a nekada malo slabije grceve.
    U ortopedskom ducanu smo mu kupili medu , ( punjen je lavandinim kuglicama), koji se stavlja u mikrovalnu na 2min i tako zagrijan stavlja na trbuscic.. i to mu je jako puno pomoglo

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zanima me da li je moguće da bebe dobiju grčeve nakon 3 mj. Naša malena zaista u prvih 3 mj. nije imala grčeve, rijetko kad bi plakala bez razloga, zaista dobra i vesela bebica. Sada, nakon 3 mj., u 4 mj. je počela dobivati grčeve i neutješno plakati po 10-15 min, ne svaki dan, ali ugl u isto vrijeme. No jučer je bilo strašno, nije se zaustavljala više od 3 sata histeričnog plača uz kratko spavanje od iznemoglosti po 15-20 min. Od silne panike (jer inače nije takva nikada) išli smo na hitnu u dj. bolnicu Kantrida gdje su je pregledali, izvadili krv, nalazi sve je super, dobila je lupocet čepić i to ju je smirilo, na kraju je jedva zaspala i dok smo došli doma je bila ona dobra stara nasmijana vesela bebica.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

da te utijesim i mi smo imali problema s grcevima....mala nam je sa nepuna tri tjedna dobila grceve sve i svasta smo probali od kapi caja masaze sa uljem u smjeru kazaljke na satu....ali uzalud....pazila sam sta sam jela sve po propisima.....ali na kraju ju je jedino smirivalo kad smo ju nosili stomak na stomaku i da ju malo truckamo....ali je to trajalo do dva i pol mjeseca....sad ima punih pet mjeseci i vec smo zaboravili na grceve....ači smo znali od 11 do 4 ujutro ju nosati da bar malo odspava jer kad bi ju pustili u krevetic odmah bi se budila i dreka i grcenje nogicama......tako da sve to prodje....drzim fige da sto bezbolnije prodje i za bebu i za vas....sretno

tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Probala sve gore navedeno, a nasla i jos ponesto i nista ustvari ne deluje. Jedino mozda malo ako mu pre podoja dam par gutljaja caja od kima i kamilice pa se jadnicak pokaki odmah i bude mu lakse. Inace i dalje svako jutro 6 i vece isto u 6 vristi po pola sata, a preko dana laksi grcevi posle svakog podoja. Odustadoh od gladovanja, izbegavam samo ono klasicno: pasulj, kupus i sl, ostalo jedem i nadam se da ce uskoro proci (sada imamo mesec i po znaci jos najvise 2 i po)
    Nakon proucavanja neta i intrvjuisanja prijateljica dosla sam do zakljucka da to da li ce dete imati grceve ovisi od samog deteta, a ne od toga sta mama jede i sl. Posto se desava da ista zena ima dvoje dece (istog pola) i da je jedno imalo strasne grceve, a drugo uopste. A zena se isto hranila i isto ponasala. Prema tome stisnimo zube i izdrzimo dok ne prodju
    Inace one mame koje zele pokusati za grejanjem stomacica toplo preporucujem baby termofor. Onaj sa nekom"carobnom" tekucinom koja se kada se prevrne onaj limic kristalise i ugreje na 50 stepeni i drzi tu toplinu 40 minuta. Ja nisam znala da ovo postoji pa se mucila sa peglanjem pelene koja se btw ohladi pre nego ga ja uspem zamotati. Ovaj termofor je super stvar i uopste nije skup. Ja sam ga platila 370 din (oko 5 Eura).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •