Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Povećane mandule i problemi s izgovorom???

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Povećane mandule i problemi s izgovorom???

Danas smo bili kod vrtićke logopedice.
    Osim što će A. trebati neke vježbe, uglavnom za izgovor "grlenih" glasova (k, g, l i r), upozorila me na njegove jako povećane mandule (koje su velike ko nogometne lopte već 8 mjeseci :/ ), da mu je zbog toga pomaknuta resica i da je moguće da mu to ometa pravilan izgovor.
    Otići ćemo ovih dana pedijatru po stručno mišljenje, iako mislim da već mogu pogoditi što će nam reći (jer je već dvaput vidio te njegove mandule i svaki put zaključio isto - da je to normalno stanje kod djeteta koje ide u vrtić).
    Zanima me je li netko imao slično iskustvo i kako se to na kraju riješilo? Malo mi je bedasto i razmišljati o uklanjanju mandula ako nije često bolestan (a nije)...

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Čitala sam da pijenje kravljeg mlijeka, za kojeg čovjek nema enzime za razgradnju, može uzrokovati alergiju koja se manifestira, čestim oticanjem sluznice nosa i upalama uha i grla. Možda da obratiš pažnju na tu mogućnost!

Kod moje Sare je to stvarno slučaj i od kada smo smanjili korištenje mlijeka na cca. 2 dcl, pa i manje dnevno, nema poteškoća, nit nos curi nit ima upale uha i grla.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa nemoj ići samo kod pedijatrice, odi i kod otorinca. Je li Andrej može normalno disati na nos? Moja kćer je pričala totalno nazalno: kad bi rekla "mama", to je zvučalo kao "baba".
    Ja bih na tvom mjestu vidjela s otorincem kakve su šanse da se mandule same od sebe smanje. Operacija je stvarno uvijek zadnja solucija.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Je li Andrej može normalno disati na nos?
    Prošle jeseni je grozno disao, samo je hroptao i disao na usta. Onda je došla zima, pa proljeće, i sve se nekako normaliziralo.
    Međutim, logopedica me upozorila i da on loše diše na nos, što ja uopće nisam primijetila osim kad spava (onda hrče). Valjda smo se već navikli?
    On priča pomalo nazalno, ali ništa strašno. Zapravo, nema simptome djeteta s kroničnim problemima, osim što su mu mandule ogromne.
    Zanima me zapravo zna li tko mogu li povećane mandule stvarno promijeniti artikulaciju pojedinih glasova. Jer ja sam to u petak prvi put čula, pa sam pomalo u čudu :?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

veličina krajnika utječe na artikulaciju zauzimanjem porstora u usnoj šupljini.
    kao što i naši glasovi različito odjekuju u potpuno praznoj prostoriji i u onoj koja je ispunjena namještajem.
    meni je to analogija.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •