Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 72

Tema: Produženo dojenje i reakcija drugih

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Produženo dojenje i reakcija drugih

Pozdrav svima !
    Ja sam ovdje još vrlo nova i samo sam se htjela malo požaliti nekome tko se nalazi u možda sličnoj situaciji... Imam dijete od 16 mjeseci koje je silom prilika krenulo u vrtić, ali kada je ravnateljica saznala da još dojim dijete održala mi je govor o tome da za moje dijete to ništa ne znači, da je do godinu dana u redu, ali preko nema potrebe jer ništa više nema u tome mlijeku!!! Osim toga, da je to dojenje samo zbog mene, a da djetetu ništa ne vrijedi i ne sjećam se više kakve je još rečenice izgovorila. Ja sam u čudu samo šutjela i nisam se snašla, pa nisam ni rekla da moje dijete nema ni dudu ni flašicu, a da to nije pohvalila...
    Evo, malo sam žalosna, ali naravno da ne mislim o ukidanju dojenja koje tako puno znači meni i mojoj najslađoj bebi.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam nedavno vodila ovakav razgovor nakon jednog medicinskog zahvata (druga strana je medicinska sestra):

- oprostite, nisam pitala doktora, smijem li dojiti nakon ovog?
    - ma mozete, to se ionako izluci kroz bubrege. a koliko bebica ima?
    - 2 godine 8)
    - :shock: aaaa, neee - ne bih JA to tako... JA bih krace dojila... to VAM nema nikakvog smisla, gospodjo, znate... JA mislim....
    - gospodjo, nisam pitala sto VI mislite o produzenom dojenju, nego samo smijem li JA dojiti nakon zahvata.
    (ne da se ona, jos uvijek u shocku. u stvari mislim da je doista bila zgrozena mojim dojenjem)
    - a, neee, ne bih JA.... (i izlazi iz sobe).

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: Produženo dojenje i reakcija drugih

Citiraj nacija prvotno napisa
    ali kada je ravnateljica saznala da još dojim dijete održala mi je govor o tome da za moje dijete to ništa ne znači, da je do godinu dana u redu, ali preko nema potrebe jer ništa više nema u tome mlijeku!!! Osim toga, da je to dojenje samo zbog mene, a da djetetu ništa ne vrijedi i ne sjećam se više kakve je još rečenice izgovorila.
    pa ti lijepo potrazi na portalu tekstove o produzenom dojenju i njegovoj vaznosti i odnesi ravnateljici

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Meni su znali reći- mladi, obrazovani.... - zašto doji jer ima zube????

No comment.

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Samo da ti dam jedan virtuelni zagrljaj za dojenje i hrabrost. Dobra si mama jer činiš ono što smatraš da je dobro za tvoje dijete bez obzira na okolinu.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa
    Samo da ti dam jedan virtuelni zagrljaj za dojenje i hrabrost. Dobra si mama jer činiš ono što smatraš da je dobro za tvoje dijete bez obzira na okolinu.
    Hvala vam drage moje!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Re: Produženo dojenje i reakcija drugih

Citiraj anjica prvotno napisa
    Citiraj nacija prvotno napisa
    ali kada je ravnateljica saznala da još dojim dijete održala mi je govor o tome da za moje dijete to ništa ne znači, da je do godinu dana u redu, ali preko nema potrebe jer ništa više nema u tome mlijeku!!! Osim toga, da je to dojenje samo zbog mene, a da djetetu ništa ne vrijedi i ne sjećam se više kakve je još rečenice izgovorila.
    pa ti lijepo potrazi na portalu tekstove o produzenom dojenju i njegovoj vaznosti i odnesi ravnateljici
    Draga quote, mislim da nema smisla pravdati se sa gospođom, samo sam se jako iznenadila, pa i razočarala. U krajnjoj liniji, to je moja stvar i nje se ne tiče. Ipak, hvala na komentaru.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i ja sam ti imala te "biserne" izjave od tete u jaslicama
    još nije prošla kroz adaptaciju a ona će meni : neće mala da spava jer ju dojim? aha, jea vrajt, a babi zaspe ka od šale
    malo mi je falilo da joj recitiram blagodati dojenja: od savršenog mlijeka (djeca moraju piti mlijeko radi kalcija - zašto ne onda najbolje) , do imuniteta ....
    i da joj nabijem na nos kako je moja baba dojena do 5g ..
    dobila je 2 žuta i onda sam malu ispisala iz jaslica (pružila mi se druga opcija čuvanja)

ima 20mj i sisa
    nekidan , ležimo nas dvije ujutro u krevetu, ona malo sisa, malo priča ..
    i onda pokrije sisu s dekom i kaže: di? di?
    otrkije sisu : aaaaaaaaaaaa i zabije facu u sisu uz jedan mmmmmmmmm

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    i ja sam ti imala te "biserne" izjave od tete u jaslicama
    još nije prošla kroz adaptaciju a ona će meni : neće mala da spava jer ju dojim? aha, jea vrajt, a babi zaspe ka od šale
    malo mi je falilo da joj recitiram blagodati dojenja: od savršenog mlijeka (djeca moraju piti mlijeko radi kalcija - zašto ne onda najbolje) , do imuniteta ....
    i da joj nabijem na nos kako je moja baba dojena do 5g ..
    dobila je 2 žuta i onda sam malu ispisala iz jaslica (pružila mi se druga opcija čuvanja)

ima 20mj i sisa
    nekidan , ležimo nas dvije ujutro u krevetu, ona malo sisa, malo priča ..
    i onda pokrije sisu s dekom i kaže: di? di?
    otrkije sisu : aaaaaaaaaaaa i zabije facu u sisu uz jedan mmmmmmmmm
    Prekrasno !
    Baš sam sretna da sam ovo podijelila s vama.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ooooo, najjači su mi ti netraženi komentari i prodike. Ja svima dam do znanja da je to stvar mene i mog djeteta, a ne neke tamo koju prvi put vidim.

Uskoro idem s Lovrom kod gastroenterologa i živo me zanima što će reći na dojenje dvoipolgodišnjaka

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

super ste cure!!!
    i mi još dojimo, a najčešći komentari su:
    "...pa kakav će to biti dečko..."
    "...toliko će se vezati za tebe da ga se nećeš moći riješiti..."
    "... to nije dobro za njega! pročitaj malo psihologiju..."
    i slične gluposti.

ovisi o danu, neke pute me nervira, a neke pute se samo nasmijem.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

o da, najači su mi ti komentari za dečke: kao to nije dobro ...
    mislim čega se boje: da će odrasti u muškarce koji vole ženske grudi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

o da, najači su mi ti komentari za dečke: kao to nije dobro ...
    mislim čega se boje: da će odrasti u muškarce koji vole ženske grudi
    Edipov kompleks. A nemaju pojma šta je to.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni je "životni" san dojit petgodišnjaka (il više ) u javnosti tj pred svim onim "zbunjenim" rodbinskim facama
    nemrem si pomoć
    stvarno bi tila

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa
    meni je "životni" san dojit petgodišnjaka (il više ) u javnosti tj pred svim onim "zbunjenim" rodbinskim facama
    nemrem si pomoć
    stvarno bi tila
    Ima nas još!

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Meni najbolje pali kada ih pitam: Slažete se da dijete treba piti 1/2 litre mlijeka dnevno. A jel bolje za dijete da pije majčino mlijeko ili kravlje mlijeko? Je'l sam ja to rodila telića ili dijete? (naravno sve uvijek ultra ljubazno i sa smiješkom)...
    Obzirom da se svi zgražavaju ako neko dijete ne pije K mlijeko (a što je isto "domaća" zabluda jer u brojnim civilizacijama ni ne piju, pa opet djeca nekim čudom narastu) onda im se nekako kotačići ipak počnu okretati u pravom smjeru.

Drugi "problem" je s muškim djetetom (nekako se isto nitko ne boji da bi žensko dijete moglo imati fiksaciju na cice, ali MUŠKO :shock: ) za koji još nisam smislila tak efikasan argument uvjeravanja...

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Olivija :D

Mi smo sad u fazi da se od prijatelja i rođaka baš nitko više ničemu ne čudi i ne bi okom trepnuli ni da je dojim do faxa
    Vrlo uspješno smo ih sve preobratili u cicopoklonike i baš mi je to drago

A od stranaca ionako nemrem dobit komentar jer Leonči (4. godine) već duuugo ne traži cicu u javnosti, zna da je to za kućnu upotrebu
    Btw. i kućna upotreba polako slabi na 1 dnevno ili 1 u dva dana. Slutim da ćemo prestat dojiti toliko laganim tempom i neosjetno da i ja moram dobro paziti da ulovim zadnji podoj i utisnem ga duboko u srce da me za sva vremena sjeća na najljepše doba mog života

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ovi bliski meni me ništa ne pitaju jer me znaju da bi dobili jezikovu juhu, a ovo su mi argumenti za "strance" ...

kloklo - prekrasan kraj i želim ti da ga se takvog i sjećaš!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Komentar gastroenterologa "samo vi dojite, to sigurno ne šteti!" :D

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Paulita prvotno napisa
    Komentar gastroenterologa "samo vi dojite, to sigurno ne šteti!" :D
    Bravo Paulita !

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Olivija prvotno napisa
    Meni najbolje pali kada ih pitam: Slažete se da dijete treba piti 1/2 litre mlijeka dnevno. A jel bolje za dijete da pije majčino mlijeko ili kravlje mlijeko? Je'l sam ja to rodila telića ili dijete? (naravno sve uvijek ultra ljubazno i sa smiješkom)...
    I nama je ovo najbolji argument da svi zasute i malo razmisle kada tako nesto izvale. Ja sam se prije puno vise nervirala na takve nebulozne komentare jer nisam znala kako da se postavim.Sada zapravo jedva cekam da mi netko nesto negativno prokomentira pa da mu ponosno sasipam infomacije u moju korist.No stvarno je najzalosnije, sto svi mi instiktivno najvise vjerujemo doktorima,pedijatrima, sestrama u bolnicama,a na kraju ispada da su oni najneinformiraniji (ili to ne zele biti jer misle da vise nista u zivotu ne treba uciti i da SVE znaju).Ja sam na zalost takve nebuloze o produzenom dojenju i dojenju uopce cula od meni bliskih doktora, stomatologa, medicinskih sestara, pedijatara, manje od "obicnih" ljudi i to me je najvise sokiralo.Nekako ocekujes da bi doktori morali biti "update" o svemu sto se zdravlja tice,a od neke tete na ulici koja ce mi nesto negativno dobaciti jer dojim na klupici u parku i ne ocekujem da bi sada trebala biti nesto informirana,a iskreno, i nije me bas briga.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Neki doktori i jesu "update"
    Ne treba sve trpati u isti koš.

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jazzmama, predobar ti je avatar!!! :D

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

, ah to je moje malo sisalo

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Moja reakcija na tuđe komentare

Podižem da sad ne bih otvarala novi topic, sve su, uglavnom iste priče...

Međutim, meni je problem što se u meni uskovitla takva bura da ne mogu biti ni tolerantna ni napraviti propuh u glavi ni ništa...

Druga je priča zašto je tako, to ne spada na ovaj pdf, ali, spomene li mi netko prekidanje dojenja, ja poludim. Stvarno poludim!!!

Toliko sam u komi da bih i dijete najradije odgurnula od sebe!
    (ako treba, prelinkajte me na zdravlje odraslih).

Dogodi se da čitav ostatak dana stvarno ne dam D. cicu. On se izbezumi, pa ja moram pobjeći od njega da mu što ne napravim!!! Kao da ga počinjem mrziti, kao da je on kriv što nas ljudi krivo gledaju. Ljutnju prema njima projiciram na njega pa na M-a, pa na rodbinu pa na cijeli svijet!

Događa li se ikome ovo????

Na stranu šala, jadala sam se ovaj vikend na raznim topicima. Sutra sam dogovorila razgovor s vrtićkim psihologom - imam svoje razloge, preosjetljiva sam na tu temu i ne dam da me svaki dan ahezavaju u zdrav mozak. Moje dijete doji jer želi i koliko želi- tako je bilo do sad i tako će biti i dalje!

Ja bih htjela smanjiti dojenje na 2-3 dnevno, ali ima niz objektivnih i subjektivnih razloga iz kojih nisam uspjela. A nitko ne kaže da već sutra neće ni pitati za cicu.

Stvarno uživamo u dojenju bez ikakvih posesivnih manipulacija s moje strane. Ja sam presretna kad mi ga netko zaigra da zaboravi tražiti cijelo dopodne. Ne kužim što znači ' da mama doji zbog sebe'??? Pa ne bih ga mogla dajiti ni da ga štrikom vežem za sebe da on to ne želi. Niti ga ne nudim - osim kad ima napadaj bijesa...

Pročitala sam skoro pa sve tekstove na ovom portalu, ali teorija je jedno, a praksa... Jednostavno sam u takvom razdoblju da ne mogu podnijeti primjedbe na temu dojenja...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pokusaj razmislit zasto te to toliko smeta i zasto tako reagiras. nemoj me krivo shvatit, ali razmisli da li si ti stvarno sigurna u sebe i vase dojenje.
    to te pitam jer sam u pocetku, dok sam ja bila totalno nesigurna, na svaku primjedbu koliko god glupa bila (tipa "imas li mlijeka", pa cak i "dojis li") reagirala dosta burno (njima nisam nista spominjala, ali bi doma satima tulila ajmeeemeninemaaammlijekaaaa).
    sad me ne dira nista.

primjer: u parku se L udarila, sjednemo na klupicu da je umirim. doji. dode neka zena do nas i zapocinje predavanje kako je moram pazit i u jednom trenu (nakon vise od 5 min) skuzi da dojim i kaze "pokrij se gazom". ja nista. ona opet "pokrij se gazom". ja pitam "zasto?" sa najnevinijim i najzacudenijim izrazom lica koji sam uspjela iskopat taj tren. "pa da te ne gledaju" (ih mene, tuke, kako se toga nisam sjetila ). "meni ne smeta " 8) . i ne smeta mi. ako ce netko gledat, nece vidit nista (njima interesantno). a nije mi zasmetao ni njen komentar. ja ZNAM da sam ja u pravu, i sukladno tome se i ponasam. a ljudi kad vide da si siguran u sebe ne petljaju se (tako je i gospoda iz mog slucaja morala hitno otic jer je ceka kolegica )

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa laži
    kad te pitaju jel doji, reci ma jok, di bi

ja ne samo rijetkima odgovorim ili govorim o dojenj
    ne žalim se pravdati, jer sam u pravu
    ovo dojenje je između mene i moje curice
    i zdrav razum i znanost je na mojoj strani, al ne želim gubiti vrime ispravljajući krive Drine

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dambo, pročitala sam tvoj post na drugoj temi i mogu ti reći da si se baš nabrijala negativno pretpostavljam i zašto...

Dojiš, otišla si u vrtić i tamo si našla se pred zidom gdje su te oprali za dojenje, a onda si se pojadala na forumu, pa si onda dobila drugačije komentare nego što si to očekivala, tj. očekivala si podršku, ali su ti cure rekle da se smiriš i da ideš preagresivno....očekivala si podršku (ovo je moje viđenje stvari, da se razumijemo )

Moj stav o dojenju se promijenio sa Rodom i to stalno naglašavam, i ja sam bila prije "jedna od tih teta iz vrtića koje smatraju da dojenje nije više dobro i bla, bla, bla". Sada sam otišla u drugu krajnost, pa zagovaram dojenje gdje god stignem i umijem....

Što se tvoje situacije tiče mislim da si otišla sada u drugu krajnost: našla si otpor u vrtiću, malo na forumu i sada si počela pokazivati negativne osjećaje prema svom djetetu, a dijete tu nije krivo, što znaš, ali dijete nije ni ključ tvog problema. Ključ si ti!
    Trebala bi vidjeti i sama sa sobom porazgovarati kako prihvatiti dojenje i odbijanje javnosti prema istom...naći način kako se pomiriti s tim i kako se hvatiti u koštac sa negativnim komentarima (a toga ima jako puno na forumu...pogledaj)...
    Jedan od najboljih objašnjenja za one koji ne znaju baš o dojenju je za pijenje mlijeka iz tetrapaka ili iz sise. Isto tako, ja jako često kažem da sise nisu tu radi mog muža, nego radi djece koju ću roditi...nisu one tu da bi se on ili neko drugi palio na moje sise (nije da nisu, ali...primarna funkcija im je osigurana za dojenje djeteta).

Isto tako, mislim da te jako muči to što se nisi "obračunala" sa tetama u vrtiću i da sam ja na tvom mjestu lijepo bih prihvatila svoju situaciju, jer JA ŽELIM DA DOJIM SVOJE DIJETE I MISLIM DA JE TO ISPRAVNO RADI toga, toga i toga... možeš i sama napisati na papir tokom dana kada ti sine neka misao vezana za dojenje... isto tako možeš kada čitaš iz tekstova izvaditi one dijelove koji tebi nešto znače.
    A što se tiče teta? Ja bih fino "pripremila" govor za njih sa argumentima i otišla bih smireno, tj. bez propovijedanja, nego bi samo da kažem svoje, bez soljenja pameti (nećeš ti njima promijeniti mišljnjenje), ali bi mi bio cilj da prihvate moje želje i moj nastup bez njihovog omalovažavanja (to nek rade meni iza leđa) i to bez utjecanja na dojenje i neke kometare prema mom djetetu i to bi im fino rekla.

Nadam se da ćeš brzo riješiti situaciju sa samom sobom i opet prihvatiti dojenje kako si i do sada...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

meni nije jasno otkud potreba da sve oko sebe uvjeravamo u nužnost ili opravdanost dojenja.

I ja sam se susrela s negativnim komentarima i propovjedima teta u vrtiću, pustila na jedno uho nutra na drugo van i to je to.

moje dojenje je moja stvar i ničija više, pa čak ni mm i stvarno nemam energije bilo koga uvjeravat koliko je to opravdanpo.

Živimo u demokraciji i svako ima pravo na svoje mišljenje koje se ne mora nužno sviđat drugima.

A možda uvjeravajući druge ustvari uvjeravamo sami sebe?

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Gledaj, problem je u ljudima, pa tako i konkretno u meni...
    Tako kada sam bila "protiv" dojenja tako velike djece onda sam isto tako govorila kako mislim da to nije dobro za dijete, pretjerana povezanost itd. I mislila sam kao ne da se petljam u tuđe, nego dajem savjet za njihovo dobro.
    I sada isto tako kada sam u drugom taboru, isto se tako NE PETLJAM, nego kao dajem savjet, A USTVARI SE ITEKAKO PETLJAM...
    ...i sve to radim iz najbolje namjere... i stvarno radim iz najbolje... ali se petljam....

I opet, hajde, ja ti nisam ništa, ali ne smatram da ne bi trebala svom mužu objasniti ili nekom iz bliže okoline - mislim da trebaš reći i argumentirati, jer na taj način ti obrazuješ ljude oko sebe, a ne smatram da se opravdavaš!
    Opravdanje - ni slučajno...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pa da, ali za obrazovanje ih uputim na rodin portal na netu i tekstove koj trebaju čitat, a to napravim u nekom drugom razgovoru, a ne kad me napadnu da je to loše jer onda se opravdavam...

ja, recimo ne dojim u javnosti iz prosto jednostavnog razloga što mislim da su to ekskluzivni trenuci koje dijelim isključivo sa svojim djetetom a ne sa ostatkom populacije koja se zatkne u određenom trenu na određenom mjestu.
    tu spada i moj stan- dok su bili bebači, ja sam bez pardona iz sobe izbacivala sve kad je bilo vrijeme za podoj i nisam se objašnjaval s nikim kad bi trubili da njih ne smeta što ja dojim dok oni piju kavu kraj mene.
    Mene smeta. Dojenje je nešto divno i prije svga intimno iskustvo.

Ja svim trudnicama i mladim mamama koje znam propagiram dojenje, ali isključivo kroz pričanje o svom iskustvu i drago mi je ako neku od njih potaknem da doji čim dulje, ali ne petljam se u njihove odluke iz gore navedenih razloga.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Meni su znali reći- mladi, obrazovani.... - zašto doji jer ima zube????

No comment.
    Kazes da su to mlijecni zubi, i da doji dok ti ne ispadnu. Onda prestane.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moja nona mi je jučer rekla da mari ne raste kosa jer još cica.
    bio joj je 94. rođendan, nisam zamjerila.

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

helo,

znam, znam...

nisu one meni napale dojenje kao takvo, nego me optužile da se zbog dojenja neće moći priviknuti, i onda im je argument bio mahanje prvim neispražnjenim tanjurićem ... a same su rekle da je sve to normalno u početku, (bez obzira doji li se dijete ili ne) - pa da nedojena djeca ne plaču u vrtiću - mislim da bi u većini bila velika tišina .

Dojim ja bez problema po klupicama, nitko me ne napada. No uzrujalo me njihovo svakodnevno ponavljanje 'zbog dojenja' će ovo, ono, plakat će, neće jesti, neće moći spavati - unaprijed - prije nego su pokušale.

I mene to pogađa jer sam pokušala, trudila se - i nisam uspjela. Situacija kao sa Lunom Rocco - to je nešto što 'pametnim' glavama tipa tete, doktori, pedagozi ne smijem ni u snu priznati. On traži svaki čas, no ipak postepeno se prorjeđuje. A ja se nekako osjetim krivom kad me tako napadnu - jer napadnu sofisticirano, ne direktno, nego naše 'često' dojenje.

I baš se desi, gle čuda, usred adaptacije - da odbija jesti, tj. jede samo neke minimalne količine... Kao da se to ne bi dogodilo i da ne doji... Uzgred, mi ne doručkujemo formalno otkad ide u vrtić- ali se nacica prije ustajanja. Ja u komi, ne smijem nikome reći- kad mi kaže jedna mama kako ni ona ne daje doručak jer je malom dosta dojenje... - eto što znači staž i samopouzdanje

Prošla me ta negativnost, da vas umirim. No kad smo već načele... bar je kod mene slučaj - ne može se dojenje svesti samo na mamu i dijete. Npr. kad stvarno nemam druge, nikakve pomoći, umorna sam i boli me glava, on se rascendra... meni je lakše izvaditi cicu nego tražiti autiće pod krevetom i igrati se s njim čuđenja kako su tamo dospjeli... Malo se i poigram, ali onda izvadim cicu i mogu bar pola minute ležati... Eto, ima tu niz faktora - fizička (ne)iscrpljenost, pomoć u kući, konkretna podrška...

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    moja nona mi je jučer rekla da mari ne raste kosa jer još cica.
    bio joj je 94. rođendan, nisam zamjerila.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Neki dan sam srela jednu mamu koja je bila sa mnom u bolnici kad sam ja čuvala trudnoću, a ona trebala roditi - njezin dečkić je 2 mjeseca stariji od Sunčice. Nakon par minuta razgovora skužile smo da obije još dojimo. "Evo konačno da mi netko ne kaže da nisam normalna," nasmijala se ona. I baš nam je bio drago obijema što smo se našle..
    (Iako ja nisam baš nikada dobila negativne reakcije za dojenje, više čuđenje, ponekad s divljenjem a ponekad bez njega)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dambo

"najbolja" djeca za tete u vrtiču su ona odgajanja sa cry-outom i teškim autoritetom
    tj. najlakša

ono šta je za njih najlakše to ne mora niti blizu biti najbolje za tebe i tvoje dijete
    njihovo mišljenje po pitanju dojenja je nebitno , needucirane su, zastarjele ... jedno uho unutra, drugo van, i samo klimaj

to su ti krive Drine

one pružaju uslugu , to ti je uslužna djelatnost
    tvoja riječ je njihova zapovijed
    ne zaboravi

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Potpisujem MGrubi, pogotovo ovo zadnje...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nije vrtić samo uslužna djelatnost, to ti je igraonica u cc1 i ostalim centrima di možeš ostavit dijete pa onda bezbrižno trošit pare.

Tete počesto s djecom provedu više vremena dnevno nego neki roditelji.
    I nije istina da su sve zastarjele i needucirane, barem ne kod nas u vrtiću di su uglavnom mlade tete koje idu ukorak s vremenom.

Iza mene je 6 godina vrtićkog staža i znam da s mojim djetetom tete nikad nisu imale problema jer smo mu mi konstantno trubili da teta je važna, najvažnija dok je pod njenom brigom i da mora poštovat nju kao autoritet.

Ako u startu postaviš stvari tako da je to uslužna djelatnost i da si ti jedina u pravu, s vremenom ćeš se uvjerit da ti je prigovor oko dojenja najmanji problem.

Ti najbolje poznaješ svoje dijete i one moraju uvažit sve što im ti kažeš, ali te ne moraju te slijepo slušat jer jedno je teorija a drugo praksa.

I opet pitam, čemu potreba za nametanjem svog mišljenja svima?
    Šta je ovo, Borg?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa
    I nije istina da su sve zastarjele i needucirane, barem ne kod nas u vrtiću di su uglavnom mlade tete koje idu ukorak s vremenom.
    samo mi ovdje ne govorimo o tetama u tvom vrtiću, nego o vrtiću u kojeg ide nacijino dijete

a one su dokazale da su needucirane po pitanju dojenja
    i o dojenju i pričamo

i to jest uslužna djelatnost
    samo nastojim naciji objasniti da se ne mora "klanjati" njihovom autoritetu
    niti autoritetu doktora, policajca ... i ostalih uniformi
    uvik gledati čovika u oči , onakav kakav jest, bez obzira na "odijelo"

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa ja ipak smatram da je vrtić uslužna djelatnost...jer ipak one pružaju neku uslugu za naknadu, zar ne?

Naravno da se djetetu treba objasniti da se tete trebaju slušati, ali isto to dijete ne sluša svoju mamu non stop, tako da ne vjerujem kako će dijete.
    A što se tiče ovog slučaja, raspravljali smo o vrtiću i tetama u kojem Dambo ostavlja svoje dijete, i ja mislim da ukoliko dijete ostavi i tete se bune protiv dojenja iskreno se ne bi začudila da dijete "preodgajaju" što se tiče dojenja i govore mu nešto u stilu:"Ti si veliki za dojenje, djeca ti se rugaju itd" - je li misliš da je nemoguće?
    I da, u tom slučaju JA želim da se MOJA odluka poštuje... pa čak i ako to znači da mu se ne smije dati pašteta za doručak ili da mu se moraju prati ruke poslije nužde, jer samo ne zna, ili mijenjati platnene pelene...
    Uslugu plaćam i teta je tamo zbog nas, ne mi zbog nje...
    I u svakom slučaju treba postojati komunikacija, razumijevanje (!?), poštivanje odluka roditelja, što se dosta zna i preskočiti... i šta da se radi i na koji način da se riješi problem npr. dojenja ako teta misli da je upravu, a mama misli da je upravu - šta onda?
    Mislim da teta ne sudjeluje u toj odluci... može dati svoj savjet i prijedlog, a roditelj daje svoju odluku koju bi tete trebale poštovati, zar ne?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

već sam rekla da se moje(tvoje, nacijino, bilo čije) dojenje ne tiče nikog osim mame i bebe/djeteta koje doji.

Da, ima neuviđavnih teta koje vole soliti pameti biti prepametne, ali za njih je metoda- na jedno uho nutra, na drugo van.

Tete u svakom vrtiću moraju poštivati odluke i upute roditelja jer se brinu o njihovovm djetetu i moraju prati im ruke nakon nužde (šta ima teta koje to ne rade?), mijenjati platnene pelene (to barem staroj gardi ne bi trebalo biti strano) i ne dati im paštetu (većina vrtića ionako ne daje već neko vrijeme).

Niti jedno dijete ne sluša mamu ni bilo koga drugog UVIJEK, ali ako im se tete i vrtić prezentiraju-direktno ili indirektno- kad zalupane i nazadne žene čije mišljenje nije bitno, njih neće slušati NIKAD.
    A to onda nije samo problem dotičnog djeteta i mame nego svih djece i mama iz te grupe.

I ne vidim zašto je muž bitna stavka u dojenju?Prosvijetlite me.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

zaboravih: autoritet (kakav takav9 uvijek mora postojati i mora se poštovati, ali ga se ne smije bojati.
    Ako se bojimo, to nije utoritet nego strahovlada.

A ja svoju djecu ušim da svakog gledaju ravno u oči, bez straha ili predrasuda sa čvrstom vjerom u sve svoje stavove i snažnim argumentima da te stavove potkrijepe.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Niti jedno dijete ne sluša mamu ni bilo koga drugog UVIJEK, ali ako im se tete i vrtić prezentiraju-direktno ili indirektno- kad zalupane i nazadne žene čije mišljenje nije bitno, njih neće slušati NIKAD.
    A to onda nije samo problem dotičnog djeteta i mame nego svih djece i mama iz te grupe.
    .
    slažem se
    zato se o ovome ne priča sa djecom
    nego sa odraslim ljudima

da li dijete reagira na mamino (neizrečeno) nezadovoljstvo tetom?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

a čemu onda svo ono ispiranje mozga tipa:dijete osjeti vaše nezadovoljstvo i strah od vrtića, morate biti pozitivni ,itd...
    ako dijete ništa od toga ne osjeti?
    gdje je dijete dok mama raspravlja s tetom?
    ili dok priča s odraslim ljudima?

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, ima neuviđavnih teta koje vole soliti pameti biti prepametne, ali za njih je metoda- na jedno uho nutra, na drugo van.
    Ok, ali u svakom slučaju se stvara negativno ozračje, a to što mi veliki možemo "propuhati" kroz uši njihove riječi dijete ne znači da može, jer ne možemo ni mi uvijek...

i moraju prati im ruke nakon nužde (šta ima teta koje to ne rade?), mijenjati platnene pelene (to barem staroj gardi ne bi trebalo biti strano) i ne dati im paštetu (većina vrtića ionako ne daje već neko vrijeme).
    Meni nisu prali, ako sam htjela prati, morala sam sama i njih nije bilo...ne uvijek, ali se sjećam da si mogao komotno išetati iz wc-a.
    I sva ta nabrajanja sam samo karikirala, ne mora se raditi konkretno o toj stvari.

Vjerujem da ima takvih ljudi, ali stvarno ne pričamo o tom slučaju....

I cijela priča je počela o tome da je tete vide dojenje kao problem, nešto negativno i da majke reagiraju na to... ja sam odgovarala Dambo koja je dosta teško to prihvatila i ja mislim da joj se negativno odrazilo na dojenje sa njenim djetetom... i dala joj podršku i rekla svoje mišljenje, koje je ovim slučajem drugačije od tvog. A topik je otvoren jer je majku ravnateljica napala i koja se sada osjeća loše radi tog napada.
    I smatram da treba reći tetama da joj to smeta, jer isto kao što smatram da treba reći teti kaserki da ne mora biti ljubazna, ali ne smije biti ni bezobrazna... kao i doktoru itd....

Moje nerazumijevanje tvojih postova je nastupilo kada si spomenula Borg i nametanje mišljenja? Jer teta može imati svoje mišljenje o paštetama i misliti kako su dobre, ali ja ne želim da ih se daje mojem djetetu...pa na isto se svodi i o dojenju...

Što se tiče muža? Mislim da je jako velika razlika dojiti pored muža koji odobrava dojenje ili ne odobrava....

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

slažem se ja s tobom da je lakše dugo dojiti ako imaš podršku, a isto tako znam nemali broj cura koje su imale punu podršku i njm i okoline, pa svejedno odustale jer njima nije iz nekog razloga odgovaralo.

što se tiče dambo i njene situacije u vrtiću, to nije uredu i treba dati tetama na znanje da te smeta, ali ne se i truditi uvjeriti ih i preobratiti na svoje mišljenje i na to sam mislila kad sam spomenula borg.

One jesu tu zbog nas, ali obzirom da mi njih trebamo, jer dijete ide u vrtić iz potrebe, mislim da bi se svi trebali potruditi da to bude što je moguće manje traumatično iskustvo za sve zainteresirane, dakle, i za mamu i za dijete (tetu mislim da to ne dira puno).

A iskreno mislim da niti jednu mamu ne bi trebalo pogađati mišljenje drugih-pozitivno ili ngativno- jer mama je mama i najbolje zna šta je za njezino dijete dobro, a što ne.

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

što se tiče dambo i njene situacije u vrtiću, to nije uredu i treba dati tetama na znanje da te smeta, ali ne se i truditi uvjeriti ih i preobratiti na svoje mišljenje i na to sam mislila kad sam spomenula borg.

One jesu tu zbog nas, ali obzirom da mi njih trebamo, jer dijete ide u vrtić iz potrebe, mislim da bi se svi trebali potruditi da to bude što je moguće manje traumatično iskustvo za sve zainteresirane, dakle, i za mamu i za dijete (tetu mislim da to ne dira puno).

A iskreno mislim da niti jednu mamu ne bi trebalo pogađati mišljenje drugih-pozitivno ili ngativno- jer mama je mama i najbolje zna šta je za njezino dijete dobro, a što ne.
    Ma, gle. Briga mene što drugi misle o našem dojenju dokle god nas ne diraju... Po parkovima, baš me briga. No tete su netko tko je svaki dan 8h s mojim djetetom, a i ja ih moram vidjeti svakodnevno bar jedanput. Stvarno nisam htjela da se to produži i da me se dočekuje s ostacima njegovog ručka svaki dan. Kužila bih da sam na intervjuu ili u prvim danima rekla kako mi je bitno da pojede CIJELI obrok pa da se one pravdaju, ali sam se složila da je adaptacija složeni proces i da će možda doći do štrajka... sve su mi to prvi dan izdeklarirale i ja sam sve isklimala, kao ok. Na sve to 'normalno' su još rekle da su one dužne po naputku psihologice reći mi da moram smanjiti dojenje kako bi se dijete moglo prilagoditi na vrtić. To znači da se dojeno dijete nikako ne može prilagoditi - dobro, znam ja da može, ali ako se dogodi najgori scenarij- što onda- onda ćemo svi zajedno plakati???

E, tu ja postajem problem. Meni se nešto 'dogodilo s ušima' i ne mogu ih propuhati. Neke cure su me skužile . Ne želim ja nametati svoje mišljenje drugima, ali ne smiju ni drugi meni - i još me za nešto okrivljavati... Daklem, ja imam to što imam - čvor u srednjem uhu zbog kojeg si ne mogu propuhati samo tako takve stvari - naročito kad je u pitanju netko tko bi trebao biti stručan za bilo što (povjeravam im dijete na brigu i želim dobar odnos s njima, znači da imam i povjerenja u njihovu stručnost itd., one su tu da čuvaju moje dijete, da se brinu za njega- njima je to posao, a ja njih trebam).

Da su one tako nastavile -a nisu jer su vidjele da reagiram, da su me dočekivale s tanjurićima, s optužbama, bla, bla... jasno da bih ja vjerovala njima kao odraslim i zrelim osobama, osjećala bih se krivom za taj neuspjeh i baj, baj svemu - i vrtiću i dojenju... i naravno da bi mi dijete osjetilo da nerado odlazim s njim u vrtić... a ne želim niti da mi dijete sjedi u kutu i plače, a tete govore drugoj djeci ili jedna drugoj - gle, svi su 'dobri', a on plače jer ga mama nije odvikla od sise...

"najbolja" djeca za tete u vrtiču su ona odgajanja sa cry-outom i teškim autoritetom
    tj. najlakša
    Znam to, MGrubi, ali mi se teško suočiti i pomiriti sa time...

Hoću reći, to nije mišljenje nekog 'bašmebriga' s ulice, nego teta do kojih mi je stalo da se dobro slažem s njima, no kako jesam kakva jesam - svi ljudi podsvjesno osjete kad je netko ranjiv i kad ga mogu gaziti, a od 'stručnih' osoba bi bilo za očekivati (znam da je to nerealno, ali na njihovom mjestu ja bih se trudila biti uviđavnija) da imaju razumijevanja, ne samo po svom osjećaju, nego i da stručno znaju pristupiti različitim ljudima - jer Bog nas je stvorio različite - ne kao opravdanje za neku zloću, ali različiti smo - i djeca i odrasli - ljudi smo, ne?

Eto, problem je bio (nadam se da je to sad prošlost!) što su one pune predrasuda prema dojenoj djeci i needucirane, tj. educirane su loše ali ne žele to priznati, vrlo netaktične i koriste podle niske udarce 'mama je kriva' i 'dojenje je krivo' i naišle su na emotivku kao ja pa je došlo do 'eksplozije'. I mislim da je bolje da sam odmah odreagirala i ovako kako jesam (bila kod pedagogice i složile se o ovoj dijagnozi o netaktičnosti, samo malo blažim riječnikom; i razgovarala s tetom koja je dizala frku oko ručka i dala joj do znanja da frka nije potrebna; teta koja je prognozirala teško uspavljivanje sama je rekla da nema problema - ne dere se kad treba spavati - a da ne zaspi odmah - a tko bi u nepoznatom krevetu!). Možda sam ih ja ocjenila mlađima nego što jesu pa su mi još i dužne kavu i nekako sam ih doživjela na prvom roditeljskom kao cool tete, a ispostavilo se da to nisu...

Uglavnom, oni koji imaju propuh u glavi (svaka čast , blago takvima ) kao i oni koji su skloni ugnjetavati druge svakakvim 'moranjima' teško mogu shvatiti da bih ja vjerojatno bila pukla ili na dijete ili na vrtić da sam to držala u sebi... Ili bih ga 'odbila sa sise' na najgori mogući način ili bih natjerala tatu da ga vodi na dežurstvo - što bi bilo jako jadno po meni, kad nije nužno
    ili bismo odustali od svega...
    Ovdje sam se dosta pojadala i nacendrala, hvala na strpljenju ! Stvarno mi je to trebalo, a usput sam iščitala iskustva koja su me ohrabrila i utješila

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u biti te tete su Borg 8)
    nema tolerancije, ako za mm odstupaš od prosjeka .. onda je tvoja različitost uzrok teškog privikavanja na odvajanje djeteta a ne djetetov karakter

to nije fer

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

u biti te tete su Borg 8)
    nema tolerancije, ako za mm odstupaš od prosjeka .. onda je tvoja različitost uzrok teškog privikavanja na odvajanje djeteta a ne djetetov karakter

to nije fer
    podpis! 8)

To je što se tiče dojenja i jela/spavanja/razdvajanja od mame. Inače i dalje mislim da su ok, ali im nije trebao takav teror... Da mi nisu spominjale dojenje, vjerojatno bih ih sad na nekom topicu dizala u nebesa...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •