Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Pregled urina na redovitom ginekološkom pregledu

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Pregled urina na redovitom ginekološkom pregledu

Bok

Baš sam jučer malo razmišljala o svim pretragama koje sam do sada napravila, i koje me još očekuju. Pa sam se sjetila da me nešto stalno kopka, a nikako da pitam.
    Na svakom pregledu kod moje gin, dajem urin sestri, pa me zanima što ona iz njega traži/vidi. Sumnjam da iz njega može vidjeti išta osim eventualno prisutne upale, ili se možda varam?
    Naravno, ne bih htjela da mi se desi da u sebi nosim neku bakteriju koja se ne može tek tako otkriti, a isto tako ne želim bez razloga pitati, tražiti neke dodatne preglede ako za njih ne postoji nikakva osnova.
    Do sada sam samo jednom dala urin na lab. pretrage, i to u 6. tjednu, a sada sam u 23.
    Hvala i pusa svima

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Osim baterija i leukocita najčešće se gleda glukoza(kod trudnica često prisutna u urinu),ketoni(povišeni mogu upućivati na dijabetes ili upalu),te proteini u urinu(mogu upućivati na upalu ili eklampsiju).

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam prošlu T pratila na SD. Svaki put sam dala urin, sestra je umočila nekakav štapić, zapisala u kartončić i to je bilo to.

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja sam prošlu T pratila na SD. Svaki put sam dala urin, sestra je umočila nekakav štapić, zapisala u kartončić i to je bilo to.
    Upravo tako je i meni, pa me zanima što taj štapić može pokazati - sigurno prisutnost neke upale, ali može li ukazati na postojanje neke opasne bakterije/infekcije?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

"štapić "(tj.test trakica za urin) može pokazati na prisutnost urinarnih infekcija.
    Ne može pokazati na prisutnost ginekoloških ili bilo kakvih drugih infekcija.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

pa pitaj doktora/-icu.

meni je moja sve pokazivala uvijek.
    ok, znam da nismo svi sveznajući, ali ne miješaš se u posao, zanima te tvoje zdravljle.

meni su uvijek bili povećani leukociti (ljubičasta trakica) i bilo je malo krvi u urinu (maslinasto zelena) pa smo uvijek komentirale da sam jako "in" 8) jer su te boje bile moderne baš to proljeće/ljeto.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ovo se kod nas uopšte ne radi. A vidim i zam da je korisno. Ja sam samo na početku T nosila krv i urin u lab i to je to. Jest da sam po defaultu hipohondar, ali, realno je da se to pregleda ipak malo češće od 2x u trudnoći, ne?

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Meni također doktor pri svakom pregledu gleda urin, i za sada je njegov komentar svaki put bio "sterilno". U lab sam dala samo jedan put i to u 15 tj.kad sam vadila i krv. No ono što Sirius kaze, samo urinarne infekcije se tako mogu otkrit me malo i zabrinjava jer ja bi radije da se vide i one druge ginekološke.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mislim da je osnovna svrha pregleda urina kod svakog ginekološkog pregleda, utvrđivanje proteina u urinu. :/

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    mislim da je osnovna svrha pregleda urina kod svakog ginekološkog pregleda, utvrđivanje proteina u urinu. :/
    I ja mislim da je prvenstveno zbog toga. A ako se i vidi nešto drugo, opet dobro da znaš...

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Osim proteina na trakici se vidi i još minimalno 5 drugih stvari (mislim da je na trakici ukupno 6 ili 7, ako ne i više, onih kockica koje mogu bojom nešto indicirati). Kako je sirius napisala, pored proteina bitna je još glukoza i ketoni (upućuju na probleme pri metabolizmu šečera, mogući trudnički dijabetes).

Po izvoru sa neta, ovisno o trakicama, može se još testirati na bilirubin (upućuje na probleme s jetrom/žući), urobilinogen, nitrite, ph urina (ne smije biti niti prekisel niti prelužnat), askorbinsku kiselinu, eritrocite (pristunost krvi).

Tako da vam pregledom urina pomoću test trakice na vrlo brz i jednostavan način mogu utvrditi stanje mokraćnog sustava i nekih sustava povezanih s njim. Proteini bi ukazivali na moguću preeklampsiju ili pak na upalu, isto kao i poremećeni ph ili pak prisutni eritrociti.

Ukoliko sestra u karton upiše da je urin neg. to znači da su svi pokazatelji ok odn. u okviru prosjeka. Nema bjelančevina, nema šečera, nema krvi - to je sve vrlo važno.

Ginekološku infekciju može se utvrditi jedino pomoću brisa s grlića maternice i eventualno na pregledu ako se uoče naslage gljivica u rodnici.

Medeja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Da obrišem prašinu s ove teme i pitam postoji li u ljekarni za kupiti te trakice kojima se određuju proteini u urinu?
    Ne znam ima li tko s time problema?
    Ja sam sutra točno 10tt i imam pozitivne proteine u urinu i nešto povišen tlak 140/90.
    Kontroliram tlak redovito, ali me zanima mogu li kako kontrolirati te proteine!

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Prije dvije godine je postojalo jer je frendica kupovala, vjerovatno postoji još uvijek. Bilo je nekih 10ak parametara koji su se testirali jednom trakicom. Najbolje da pitaš u ljekarni. Ako ih više nema u slobodnoj prodaji, sigurno ima na e-bayu.

Medeja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Okej. Hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •