-
Drage moje cure,
Evo moram priznati da bih svoja saznanja podijelila s avama. Mnoge od vas znam sa imunoloških pretraga i nisma znala da neke od vas imaju istu dijagnozu kao ja (tromboza/trombofilija/loša cirkulacija u trudnoći) a sve to podkrepljeno genetskim mutacijama i pretragama.
Ono što znam pouzdano to ću vami napisati.
Ovako kod prirodnih oplodnji heparin se ne daje prije začeća, na moje pitanje zašto? odgovor je bio - mi volimo da se oplodnja dogodi prirodno i da sve krene prirodnim tokom (za IVF ne znam).
Ono što je najbitnije u cijeloj priči oko uzimanje heparina je kontrola krvi. Znači ako ćete voditi trudnoću bitan vam je koagulacijski labos (ne obični) jer se masa pretraga ne radi po svim bolnicama.
Zbunjena nakon takvih saznanja diobijam informaciju da se ovakvim kao ja (i kao neke od vas) bavi isključivo dr. Đelmiš koji ima svoj odjel u Petrovoj koji se zove Patologija I i gdje su same heparinske trudnice.
Taj čovjek (profesor) se samo bavim problemima u koagulaciji u trudnoći. Otišla sma tamo i saznala postupak.
Kada se zatrudni, i kada kućni test pokaže + odmah se ide vaditi Beta HCG. Nakon par dana odlazi se ginekologu da pottvrdi da je trudnoća u maternici i odmah se naručuje za Petrovu bolnicu na ležanje.
Dolazi se tamo sa 5-6 tjedana trudnoće te se leži oko 7-10 dana gdje se trudnici vadi krv i određuje terapija.
Svaki mjesec dana se dolazi na kontrolu samo i isključivo krvi! i na kontrolu terapije.
Porod kod heparinskih trudnica je malo specifičan. Obzirom da je krv rijeđa.. dan prije poroda obustavlja se heparin i uglavnom se radi acrski rez s tim da na porodu je prisutan hematolog.
ne doji se (tako su meni rekli)
Zato drage moje... ja vas molim odite tamo, raspitajte se o laboratoriju..(on je najbitniji u cijeloj priči) ne daje da vam bilo tko vodi trudnoću kada Postoji za to odjel u bolnici.
Ja se ježim Petrove... .... ali što ću? Nemam izbora
ako koga nešto više zanima o postupku...neka mi se javi na pp