Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: pitanje za one stručnije od mene o autosjedalicama

bepina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno pitanje za one stručnije od mene o autosjedalicama

Imam nekoliko pitanja i molbi koja me dovode u veliku nedoumicu o autosjedalicama, no prvo da kažem da za mene ne postoji drugi način prijevoza djeteta od autosjedalice ili košare koja je izrađena specijalno za vožnju u autu.

Ono što me muči jest:

1. Koliko dijete (novorođenče ili nedonošče) smije biti u sjedalici. Znam da je to samo za prijevoz, ali relacije su prilično različite pa se neke bebe voze i sat, dva u sjedalici. Postoji li neko preporučeno vrijeme i pauze koje treba provesti kroz put.

2. Druga molba je da, ako je moguće, mi pošaljete članke ili linkove na tu temu (na pp) jer jedino što ja uspijevam pronaći jesu neki američki članci koji govore o poremećajima disanja kod novorođenčadi i opasnostima za kralježnicu, jedina prednost je prometna sigurnost (što, naravno, nikako nije zanemarivo).

3. S tim u vezi, da li su hrvatski pedijatri, ortopedi i fizijatri u suglasju što se tiče autosjedalica za novorođenčad, odnosno nedonoščad i postoji li neki dokument -izjava o tome.

Ne bih htjela unositi pomutnju, ali čula sam stručne razgovore o problemima vezanim za sasvim malu djecu i autosjedalicama pa sam išla kopati po netu i medicinskim (znanstvenim) člancima i može se naći podataka koji ne idu u prilog tezi "autosjedalica- uvijek".

Kako sam paničar po prirodi, pronašla sam autosjedalicu koja zadovoljava i ove kriterije, no ona se prodaje vani (našla sam je na MotherCareovoj stranici) i vrlo je skupa, oko 5000 kn (može se potpuno izravnati tako da dijete leži okomito na bazu).

Užasno me plaše svi razgovori na temu "što je manje zlo" pa bih htjela naći i znanstveni dokaz da autosjedalica nema posljedica jer se kod nas radi u priličnim udaljenostima.
    Iskreno, za mene ovo i nije tako nužno jer radimo na posvajanju, ali za moje trudne prijateljice i njihove brige mi je prilično bitno.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno Re: pitanje za one stručnije od mene o autosjedalicama

Citiraj bepina prvotno napisa
    Ono što me muči jest:

1. Koliko dijete (novorođenče ili nedonošče) smije biti u sjedalici. Znam da je to samo za prijevoz, ali relacije su prilično različite pa se neke bebe voze i sat, dva u sjedalici. Postoji li neko preporučeno vrijeme i pauze koje treba provesti kroz put.
    Mi preporučamo da se pauze rade svakih sat i pol do dva, no to vrijedi za novorođenčad. Za nedonošče se svakako treba savjetovati sa pedijatrom. Za nedonošćad (kod kojih postoji povećana opasnost od zastoja disanja) postoje košare u kojima se prevoze kako bi im se pružila kolika tolika sigurnost. U Austriji je recimo preporuka da se dijeca do 4 mjeseca života ne voze u automobilu ako to nije nužno, a ako se prevoze to je obavezno u autosjedalici grupe 0+. Mislim da je to dobra preporuka.

2. Druga molba je da, ako je moguće, mi pošaljete članke ili linkove na tu temu (na pp) jer jedino što ja uspijevam pronaći jesu neki američki članci koji govore o poremećajima disanja kod novorođenčadi i opasnostima za kralježnicu, jedina prednost je prometna sigurnost (što, naravno, nikako nije zanemarivo).
    Nemam nažalost članke koji nisu na engleskom. Ako malo potražiš po netu možeš pronaći članke o istraživanjima (američka, australska itd.) i iz njih se vidi da su problemi mogući kod nedonoščadi, te je kod njih potrebno obratiti više pažnje. Problemi su mogući kad dijetetu padne glavica prema naprijed i onda tako spava, te je tim više nužno ispravno postaviti sjedalicu pod kutem od 45 stupnjeva, kako bi se to izbjeglo. Kod nedonoščadi je također preporučljivo da je odrasla osoba uvijek prisutna na stražnjoj klupi kako bi nadgledala dijete pri vožnji.

3. S tim u vezi, da li su hrvatski pedijatri, ortopedi i fizijatri u suglasju što se tiče autosjedalica za novorođenčad, odnosno nedonoščad i postoji li neki dokument -izjava o tome.
    Koliko ja znam nisu. I to ne zato što imaju različite argumente po tom pitanju nego se dosta njih ponaša ignorantno prema toj problematici. Ali je zato zakon jedinstven i nalaže ti da dijete od rođenja voziš u prikladnoj AS.

Ne bih htjela unositi pomutnju, ali čula sam stručne razgovore o problemima vezanim za sasvim malu djecu i autosjedalicama pa sam išla kopati po netu i medicinskim (znanstvenim) člancima i može se naći podataka koji ne idu u prilog tezi "autosjedalica- uvijek".
    Bio bi zahvalan ako bi linkala ovdje te članke kako bi ih mogli prodiskutirati.

Kako sam paničar po prirodi, pronašla sam autosjedalicu koja zadovoljava i ove kriterije, no ona se prodaje vani (našla sam je na MotherCareovoj stranici) i vrlo je skupa, oko 5000 kn (može se potpuno izravnati tako da dijete leži okomito na bazu).
    Kad bi jedino takva AS pružala adekvatnu sigurnost onda bi se proizvodile samo takve AS. Za zdravo dijete takva je sjedalica nepotrebna.

Užasno me plaše svi razgovori na temu "što je manje zlo" pa bih htjela naći i znanstveni dokaz da autosjedalica nema posljedica jer se kod nas radi u priličnim udaljenostima.
    Iskreno, za mene ovo i nije tako nužno jer radimo na posvajanju, ali za moje trudne prijateljice i njihove brige mi je prilično bitno.
    Ako malo putuješ zapadom, vidjela si da je AS bauk samo u ovim krajevima. U razvijenim europskim zemljama i sjevernoj americi AS je najnormalnija stvar kao što su kolica ili kinderbet. Nitko ne razmišlja da uopće postoji alternativa, jer je realno nema. Jasno je da postoje iznimke od pravila kod kojih AS nije adekvatno riješenje, ali za zdravo dijete "Autosjedalica uvijek i bez iznimke".

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

po nicku pretpostavljam da nisi iz Zagreba, ali ako slučajno jesi sutra u Zagrebu slobodno dođi u Heinzelovu na pregled pa možemo popričati o tvojim nedoumicama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •