u vezi prvog pitanja, beba neće tek tako zaboraviti no treba ju poticati da zauzme pravilan položaj pri dojenju, odnosno da zahvati što veći dio areole (dio oko bradavice), da donja usnica bude ispupčana te da kad jede ima ritam vuče, vuče, guta (gutanje se kuži ako gledaš čeljust u profilu i skužiš da se on miče. to je najbitnije). ako ne osigurate pravilan položaj može doći do smanjene laktacije zbog toga što beba manje pojede i samim time majčino tijelo manje proizvodi.lorena3242 prvotno napisa
najbolji način da provjeriš da li dijete dobiva dovoljno na težini odnosno da dovoljno jede jest da brojiš popišane i pokakane pelene. Beba mora imati barem 6 popišanih pelena dnevno (popišana pelena ima težinu kao da si u njoj ulila 1-2 jušne žlice tekućine - isprobaj na ćistu pelenu i skužiti ćeš). stolica mora biti zlatno-žuta i kremasta ili kašasta, kao što si opisala. sve ovo vrijedi samo ako ISKLJUČIVO dojiš, odnosno da nikakve druge tekućine ili hranu ne daješ djetetu.
što se tiće izdajanja, najbolja izdajalica na svijetu ne može izdojiti koliko dijete može, a količina koja se izdoji nije pokazatelj koliko mlijeka majka zaista ima, tako da iako je teško, probaj se ne opterećivati s time. ja sam redovito izdajala 20 ml (kad je bilo 30 ml to je bila fešta), i svoju kćer sam isključivo dojila prvih 6 mj a i sada sa 25 mj još smo aktivni sisači. isto bi ti preporučila oko vage, znaju biti vrlo škakljive što se tiće baždarenja, a i mi smo samo ljudi i ponekad zapišemo ili zapamtimo krive brojke. razlika u 100g kod tako male bebe je vrlo značajna. iako bi ti preporučila da bolje brojiti mokre pelene nego gledati vagu, ako želiš jošuvijek vagati čini to samo svakih 7-10 dana, u circa isto vrijeme, koristeći istu vagu koju po mogućnosti nisi jako micala (odn da ona stoji na istom mjestu skroz, jer dizanje i premještanje ju može također može uzrokovati drugačiji prikaz težine), i naravno provjeri da dijete ima istu odjeću na sebi kada ju važeš (ne bi se reklo ali jastuk za bebu plus robica teži skoro 1 kg!)
sretno, sigurna sam da ćete uspjeti, samo treba malo podrške i ohrabrenja. tako, samo hrabro naprijed i obavezno se javi opet na forum ako treba još koji savijet![]()

Odgovori s citatom