kakvo je djetetovo ponašanje? da li je umorno i bez volje ili se ponaša kao i inače? koliko ima popišanih i pokakanih pelena dnevno?

ako su odgovorina gore navedena pitanja ok, ja bi rekla da je manje napetost u grudima i manje izdojenog mlijeka usklađenje ponude i potražnje, što se obično i desi kad dijete ima oko 3 mj. Naime, tvoje tijelo se uskladilo sa njegovim potrebama i proizvodi mlijeko u količini koji on inače pojede u vremenu kada inače jede (circa, naravno). primjetit ćeš sada na primjer ako skoro uvijek jede u 10 ujutro i jedan dan preskoči jer spava ili sl, da ćeš oko 11,30 počet osjećati napetost u grudima jer obrok 'čeka'.

možda u to doba kad si se izdajala bilo je 20mL u dojci jer dijete pojede toliko u to doba dana ili možda nije bilo vrijeme kada inače jede. u glavnom, izdajalice nisu u opće mjerilo koliko netko ima mlijeka jer one samo stvaraju određeni vakum koji izvuče mlijeko bez da pritisnu na mliječne kanaliće kao to radi beba kad doji.

za utjehu, ja sam u startu isto mogla do 60 ml izdajati, i isto tako mi se smanjila količina koju sam mogla izdajati i prestala sam to raditi. mala ima 2,5 godina i još doji i nikad nismo imali problema sa količinom mlijeka.

za kraj, upravo ovo 'usklađenje' je veliki razlog zašto prosječno dojenjene u hrvatskoj traje samo 3,5 mjeseca. mame misle da su odjednom ostale bez mlijeka kad u biti su naučile kako proizvesti baš onoliko koliko bebi treba. budi ustrajna, prati svoju bebu i njegovo ponašanje i vjeruj u sebe i svoje tijelo.