Kakve veze ima politika bolnice s time kako ćeš ti doma voziti bebu, ja to ne kužim?
Tako je i mene u jednom baby shopu (išla sam razgledavati kolica) prodavačica uvjeravala da mi je jednostavnije bebu voziti u košari, pa ju vezati ovako i onako, da u sjedalici je beba nagnuta naprijed i može ispasti ma grozno što sam sve čula...![]()
Moram pohvaliti rodilište u Vinogradskoj: 2007, kad smo išli doma s našom djevojčicom, AS je ostala u autu i ja sam E. htjela na rukama iznijeti iz rodilišta. Sestra je rekla da ne može, MM je morao otići po AS u auto i donijeti je gore. Znači, nisu nas pustili doma bez AS. Još je i sestra inzistirala da je ona sveže u AS. (Nije znala da smo mi, s trećim djetetom, već iskusni u tome.)
Nadam se da će to usvojiti sva rodilišta.
Kako je u Vinogradskoj sada? Ja sam baš neki dan imala raspravu s mamom o tome kako ću bebu donijeti do auta? Ajme...pa valjda ćeš ju nositi u jastuku!!! Ja rekoh neću nego u autosjedalicu, pa kaj ti misliš da će ti dijete odmah sjediti od 1.dana? Ne mama neće, beba ne sjedi u AS!!! Ali kako ovo kako ono cijeli fajt je izbio... E sad ako ću imati AS koja se ne može otkopčati (ili to može svaka, ne znam) e onda ne znam u čemu ću izvesti bebu, košaru ne planiram kupovati jedino da posudim pa od bolnice do auta pa u AS... A bebu u jastuk početkom 7.mj.
ne znam baš...
mašnice, svaka AS se može otkopčati i uzeti u rodilište.
Imaš dvije vrste:
1.) S bazom - tu je baza učvrščena u autu a AS na nju samo "klikne" - to je skuplja, ali jednostavnija varijanta što se tiče takvih situacija kad sjedalicu često vadiš iz auta.
2.) Bez baze - tu se AS ušvrsti pojasevima auta - isto tako te pojase možeš/smiješ otkopčati i uzeti AS u rodilište i onda opet učvrstiti. Malo je kompliciranije u početku dok još nemate puno prakse kako na brzinu propisno učvrstiti AS.
Ako uzimate AS bez baze, slobodno doma na miru dok još nemate bebicu vježbate kako pravilno učvrstiti AS u auto.
Posljednje uređivanje od Anemona : 15.04.2010. at 08:48
Mašnica, ja sam rodila u Vinogradskoj u listopadu 2009. Bebicu je bez ikakvog problema sestra stavila u AS, tako smo je iznijeli i u autu stavili na bazu.
Bilo je puno otpusta iz rodilišta taj dan kad smo nas dvije išle doma, mi smo bili među rijetkima s AS, velika većina je furala ili košare ili jastuke. Usput sam načula kako sestre prigovaraju jednom friškom tateku kaj je donio košaru a ne AS.
cure, da odnesete djetešce od odjela do auta ne treba vam ni AS ni jastuk ni košara ni helikopter.
ruke su sasvim dovoljne - lijepo bebu umotate u dekicu (to vam sestra može napraviti kad je oblači), uzmete u naručje i odšećete do auta, gdje je smjestite u sjedalicu.
muž kaska za vama tegleći torbu.![]()
i ako se neka sad sprema napisati da se boji primiti bebu - to ćete ionako morati napraviti kad dođete doma.
a ako se pak bojite da ste preslabe (a nadam se da ćete imati lijep prirodni porod nakon kojeg ćete se odlično osjećati), bebu može nositi i tata (koji je prethodno odvukao torbu u auto).
Hvala vam na friškim info...ma to moja mama ima nekakve ideje od prije 30 godina "ajmpidekl" ili kako se god već taj jastuk zove
Mi ćemo u AS odmah i to je to i da vježbat' ćemo doma kopčanje, čekamo sjedalicu da muž doveze od frenda.
Mi smo ovako:
- K. smo iznijeli u košari do auta, onda sam je premjestila u već učvršćenu AS i vezala pojaseve a košaru smo bacili u gepek
- J. sam odmah u rodilištu vezala u AS i tako je odnijela do auta
mi M. u sri iznijeli u as, i uopće se nije bunio,slušao je svog starijeg brata kako brblja.
koliko god se govorilo o as i izlasku iz rodilišta sa sv duha prije 6 mjeseci bebe su kući išle večinom u košari ili jastuku![]()
ne znam, 14. 4. su bile as samo-baš sam to primjetila. A primjetila sam i da je dosta mama zbunjeno, tipa kako će staviti bebu u as, kad to nije apsolutno ravni položaj, pa se zato odlučuju za košare, iako tu sri nisam primjetila niti jednu košaru samo as.
masnica - nama je bilo jako tesko AS bez baze svaki cas vaditi i stavljati u auto, tako da ako bebu izneses u AS, kod auta ces je morati uzeti u ruke dok neko montira AS u auto. Meni je bilo jednostavnije da je odmah na rukama iznesem iz porodilista.
vissnja mislim da je to stvar prakse. mi nemao bazu. as se veže pojasevima. u početku je bilo nespretno vezati, ali ubrzo ti postane rutina.
vissnja, meni pak smotano zvuči da sestra spremi bebu pa ju ja vadim iz sjedalice van pa montirati sjedalicu pa opet bebu unutra
Ali bolje to nego beba u jastuk i onda vaditi ju van u sjedalicu heheReći ću familiji da jastuk ostaje doma pa neka ga pripreme za fotku jednu kad dođemo doma
))
mi ćemo izbjegavati vožnju autom još neko vrijeme, jer je mišica tako sitna da sva upadne u jaje.
Ne želim riskirati pa idemo svuda pješice sa kolicima... a jaje čeka
Pitanjce za iskusne!
Naglašavam u startu da nije provokacija nego više kao kompromis ili ideja!
Mislite li da postoji mogućnost da se beba u jastuku sigurno učvrsti u AS?
Htjela bih nekako uskladiti te dvije mogućnosti, a nisam ziher šta bi mislila...
ne postoji.
nikad neću shvatiti, a isto nije provokacija, koja je poanta jastuka?
ma to je samo tradicija... mame i bake pate na to da imaju sliku s unukom u bijelom jastuku, po mogucnosti da ima gomilu čipke po sebi...ljudi nekako kad zamišljaju novu bebu imaju sliku u glavi s tim jastukom.
neki roditelji kazu da im je lakse u jastuku nosit dijete kad je tako sitno jer se boje da im ne padne, dok se naviknu valjda... ima logike, ali definitivno u danasnje vrijeme nije za voznju autom... funkcioniralo je mozda prije 30-50 godina iako je i onda bilo opasno ali nije bilo alternative
mi smo ga dobili na posudbu i pospremili u ormar, niti jednom nije bio u njemu...
ja kad sam ostala trudna, moja mama je pilila s tim jastukom i s nekom torbom za nosit bebu iz rodilista (ona neka krpena sa cvrstim dnom) dok joj nisam objasnila da se u zadnjih 30 godina doslo do novih saznanja u pedijatriji i da su se zakoni promijenili i da moze ona prigovarat koliko hoce ali moje dijete se u autu vozi ISKLJUCIVO u autosjedalici, pa cak i ako samo premjestamo auto 5 metara lijevo ili desno... (isto je imala ono - pa to je samo 1km do ducana, moze ici tebi u rukama)
inace, djelomicno OT - ja sam svojoj mami i svekrvi udijelila knjizicu Iz rodinog kljuna i naredila da procitaju, da ne moram stalno s njima raspravljat o nekim stvarima. i moram priznat situacija je sad puno bolja![]()
"nikad neću shvatiti, a isto nije provokacija, koja je poanta jastuka? "
Kada se M rodio, nikakav jastuk mi nije ni padao na pamet. Sada je situacija mrvicu drugačija i dvije bebe odjednom, pa još malene....
Neznam, nekako mi se jastuk čini jako praktičnim. Čini mi se kao da je lakše baratati djecom tako, nego bez njega. A i negdje sam čitala iskustva mama blizanaca, pa su komentari o jastucima bili vrlo pozitivni
Naravno da moja verzija NEMA volančića i čipki....mislim, treba to i peglati.....
Posljednje uređivanje od jele blond : 11.08.2010. at 21:34
kuzim da je lakse s dvije malene bebe u jastucima, ali za u auto nikako
doma je druga stvar...
Ne postoji, jer ne mozes u jastuku namjestiti ispravno dijete u AS.
Dijete u AS stavljas sa regularnom kolicinom robe na sebi, ovisno o godisnjem dobu, ali bez debele jakne ili skafandera.
Jastuk ti po mom osobnom misljenju ne treba, meni se to cini jako nespretno pa cak i sa dvije bebe.
Tana, ne znam koju imate sjedalicu, ali 'jaje' obicno ima jedan nastavak/jastucic koji ide pod guzu ili skroz ispod bebe. Ako nekim slucajem imate MaxiCosi ona ima sa donje strane jednu kao polugicu gdje s jedne strane pise <5kg a sa druge >5kg, pa se tako regulira dno sjedalice.
do sada nikad nisam procitala jedan duzi topic od a do ž ali ovaj jesam...
ovdje ima svakakvih strana price ...
ja sam nazalost jedna od onih koja je bebicu iznjela u onoj platnenoj nosiljki sa jastukom unutra...nemamo auto pa nismo imali u planu ni kupovati sjedalicu jer smo smatrali da nam je zbilja nepotrebna...
ali nakon par dana smo shvatili da je ipak sjedalica potrebna i da ju moramo imati ...mm je je otisao kupiti i sada kada god negdje krenemo as je s nama i u nikojem slucaju ju ne ostavljamo doma a kada smo doma sluzi nam za nosanje i ljuljanje bebice a ona obozava biti u as-u...
iako imam osjecaj da je sva skvrcena u tome pa ju ne drzim bas puno u tome ...
Izlazak iz rodilista; bebac je bio u onoj Navetta kosari i jos je u njoj bio jastuk, AS je bila montirana u autu ali do kuce je ipak lezao tj spavao u kosari. Vozila sam ga u kosari jos taj i iduci tjedan, nakon toga ga pocela stavljati u AS. I sve je super proslo, s bebacem kojeg ocekujemo trenutno biti ce isto.
Nakon svega pročitanog, NARAVNO da ćemo bebu voziti u autosjedalici, ali imam nekoliko pitanja:
Termin nam je oko Božića, dakle, bit će hladno, pripremila sam bodić, benkicu (kombinezon) i imam skafander s rupama za pojaseve u AS. Je li to ok? Naravno, uz kapicu..
Budući da se moja AS mora malo nagnuti da uđe u auto, nema smisla da bebu u rodilištu stavljamo u AS pa je onda vadimo i opet stavljamo. Planirala sam da odjevenu bebicu držim u rukama (ili ja ili MM) do auta, nadam se da je to ok??
ja bi ti preporucila da ne oblacis bebicu u skafander jer se preko njega ne mogu pojasevi dobro stegnuti. nije dovoljno da se pojasevi ovlas zakopcaju, za sigurnost bi trebali biti zategnuti toliko da se izmedu pojasa i bebine kljucne kosti moze provuci samo 1 prst. mozda da ju skines iz skafandera kad dodete u auto, a poneses dekicu da ju pokrijes kad ju zavezes?
sto se naginjanja tice, nije bed ako je beba vezana u as da se malo nagne, nece joj se nista dogoditi.
ako uspijes, probaj doci na sljedeci pregled autosjedalica, bit ce obavijest na forumu, tamo mozes dobiti odgovore na sve svoja pitanja![]()
Hvala, mikka, to sam se i pitala, vezano uz skafanderić, ali su me smotale one rupice za pojasiće.
Ipak mi je nekako frka naginjati stolicu s bebačem unutra, mi imamo mali auto i treba se dosta nagnuti pa da dijete već prvoga dana ne šamutimo![]()
Naravno, nije poanta da se as mora nositi u rodilište kako bi se dijete iznjelo u njoj van, već da je ona pravilno učvršena i da dijete u vožnji bude u autosjedalici.Planirala sam da odjevenu bebicu držim u rukama (ili ja ili MM) do auta, nadam se da je to ok??
Kako ćeš iznjeti dijete je sad stvar želje, pa tu onda mogu biti i ti tradicionalni jastučići, zamotano dijete u dekicu ili skafander a onda u automobilu sigurno i pravilno vezati u as, bez zimske odjeće tipa skafandera ili slično, već dovoljno da je dijete toplo obučeno i da ga se nakon vezanja pokrije dekicom.
hvala, Nika
tako ću i napraviti: do auta u skafanderiću, a u AS bez njega, ali s toplom dekicom![]()
Bok! Da prokomentiram ove autosjedalice, da slažem se da je sigurnost bebe bitna ali zgrožavam se viditi slike malih beba u autosjedalicama kako se nose-mlatara se s njima kao s vrećama a usput pa ljudi moji imate li vi oči pa kako im to glavice stoje ukrivo,Bože jadna djeca se krive u tim spravicama. Šta jastučići ne valjaju pa valjda su oni imali svoju svrhu korištenja ako ničega to je bilo ispravno držanje glavice i komotnijeg držanja dijeteta na rukama, dajte malo logike, danas što god se izumi poleti, hajmo moramo to imati, a zašto se onda toliko toga povlači iz prodaje, prvo se treba gledati dijete . A onoj majci kojoj je teško nositi dijete na rukama nije ga trebala ni rađati. I jastučići imaju svoju svrhu. Hvala!
sigurno je ljepse vidjeti krvavo dijete rastepeno po sofer sajbi.
ne znam bi liili
stvarno dani111, da nije tragično, bilo bi smiješno
žalosno je da je i jedna majka danas toliko neinformirana, tužno, tužno...
samo za dani, majčicu, onu kojoj nije teško nositi svoje djetešce u rukama.
http://www.youtube.com/watch?v=otgH6sFECoM
ajme naježila sam se na ovaj video..tako je i meni jedan kreten doletio po tračnicama na Savskoj kad sam s malom u kolicima prelazila cestu na zebri...jel kao zašto bi on čekao i tko zna zašto su tri auta ispred njega stala!!! smrznula sam se i skinula mu sve svece s neba...a kreten je samo odmahnuo rukom
dani pitaj bilo kojeg fizijatra danas i svi će ti reći da je beba u AS u prirodnijem položaju (fetus položaj u kojem je i u maternici) nego u bilo kojem jastuku ili košari!!!!
Posljednje uređivanje od Boxica : 24.01.2011. at 11:51
ali reći će ti i da dijete u toj istoj autosjedalici ne smije biti po cijele dane nego samo dok se vozi u autu, zato se i zove autosjedalica
nije mi jasno kako netko može svoje dijete voziti u autu bez autosjedalice, to stvarno nije normalno
ali mi isto tako nije jasno zašto u zadnje vrijeme non stop viđam djecu u autosjedalicama izvan auta. na kolicima, na kauču, na...dopunite, u autosjedalici. a svaki fizijatar će vam reći da dijete ne smije SATIMA biti u tom položaju. zato i postoje kolica koja imaju nulti položaj, košare, marame/slingovi za nošenje. a ne da dijete cijelo vrijeme bude u tom položaju
as uvijek i bez iznimke u autu, ali izvan auta ne![]()
Stvarno se svašta dalo pročitat na ovom topicu.
Ja srećom nisam imala nikakvih problema s babama ni želja za jastukom.
Je moja mama jednom spomenila jesam li nabavila ali sam joj odmah rekla da to neću koristit ni doma pa da mi ne treba.
u 6.2007. smo izašli iz rodilišta na SD, malecka je imala 2 500g, jedna mlada sestra ju je smjestila u AS bez bilo kakvog komentara.
Nadam se da će tako biti i s bracom za par tjedana.
Ali moram reći da pošto idem na uzv gore na ginekologiju svaki put oko 12 sati kad se bebe spremaju doma, primjetila sam da roditelji većinom nose košare i to
one mekane.
Sad se ne mogu sjetit jesam li vidjela uopće AS.
To me je jako iznenadilo s obzirom da je 2007. kad smo mi išli van bilo još dvoje sa AS, a sad nakon 4 g. još je košara u opticaju.
Lani u SD mi smo otišli doma sa AS i vidjela sam još puno roditelja koji su također otišli sa AS. Hvala Bogu sve više i više se koristi AS a jastuk je zabranjen, možda čak (oprosti nemogu se točno sjetit) je i košara zabranjena u SD. Sigurnost djeteta im je na 1. mjestu, i dok smo tamo i na odlasku kući![]()
nije košara sigurno jer sam je vidila prošli tjedan kad sam išla na UZV!
ovaj video me šokirao!!! ajme!!!
nikad mi nije palo na pamet držati djete na rukama u autu,koliko god je znala ponekad vrištati,rađe smo stali negdje sa starne na cesti dok sam ju smirila stavila sam je nazad u AS i krenuli smo dalje...
grozote se ne događaju NEKOME DRUGOME!!!!
Mi smo Ivu iznjeli iz rodilista u mekoj kosari...dosli smo do parkiranog auta i premjestili smo je u AS...tako da ne znaci da bebe koje roditelji iznose iz rodista u jastucima i kosarama ne prebace u AS
a mi smo izasli u jastuku. lakse tati koji sav treperi od uzbudenja tako primit dijete
a as je čekala u autu.
a koliko je djece iznešeno u as pa se u autu ne učvrsti ili se dijete ne zakopča...
mislim da je i ovdje najbolje ne gledat/sudit druge i raditi kako misliš da je najbolje.