Results 1 to 44 of 44

Thread: Gdje kupiti spaztle?

  1. #1

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    1,002

    Default Gdje kupiti spaztle?

    Kad sam bila u Njemačkoj, obožavala sam spatzle. jel tko zna ima li ih gdje u Zg za kupiti?

    radi se o ovome (špecli):
    http://www.theswissbakery.com/images...gs-Noodles.jpg

  2. #2

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Pa zasto ih ne napravis sama, zaista nije neka znanstvena fantastika jedino moras imati 'presu' kroz koju tjesto protisnes ...

  3. #3

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    1,002

    Default

    ljena sam. Ja bi gotove

  4. #4
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    i mi smo ludi za spatzlama.
    kupujem ih vani, ili naručim kad netko ide. trenutno imam finu zalihu

  5. #5
    SunčicaVŽ's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Varaždin
    Posts
    649

    Default

    Joj..i ja ih obožavam i moji klinci. Bila sam oduševljena kad sam u Tupp. vidla da imaju ono čudo za praviti ih, genijalna stvarčica, umijesiš sastojke za tijesto i preko toga prolaziš tijestom ko preko ribeža i spatzle padaju direkt u lonac s vodom

  6. #6
    SunčicaVŽ's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Varaždin
    Posts
    649

    Default

    Joj..i ja ih obožavam i moji klinci. Bila sam oduševljena kad sam u Tupp. vidla da imaju ono čudo za praviti ih, genijalna stvarčica, umijesiš sastojke za tijesto i preko toga prolaziš tijestom ko preko ribeža i spatzle padaju direkt u lonac s vodom

  7. #7
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    ja nemam to iz tupp. nego ih istisnem kroz cjedilo s većim rupama , isto u lonac s kipućom vodom.
    A slažem se da nije nikakvo posebno umijeće napravit ih.

  8. #8

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    808

    Default

    I mi ih obozavamo! Domaci cu jos i puno bolji od kupovnih!
    Mmmm....mljac!

  9. #9

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Slatina
    Posts
    200

    Default

    a joooj, špecli. nisam jela godinama, a bome nikad ih nisam ni pravila.

    svekrva ima prešu. ionako ih ne radi, mogla bih je užicati

  10. #10

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    1,002

    Default

    Ali gdje da ih kupim???

  11. #11
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    a šta je to, zanima me jer nisam nikad jela, a svima je tako fino

  12. #12

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73
    a šta je to, zanima me jer nisam nikad jela, a svima je tako fino
    X

  13. #13
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    jel to slatko ili slano?
    podsjeća me (moje pitanje) na priču, kad je ekipa u Dobrinju išla na šurlice, pa su jednog koji nije htio priznati da ne zna što je to poslali da naruči dvije šurlice, i to slatke...

    a sad zbilja (da me opet ne optuže da sam glupa)

  14. #14

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Tuzla; BiH
    Posts
    569

    Default

    I ja pravim sama i to veće količine pa onda zamrznem i uvijek ih imam.
    Kease spetzle

  15. #15
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    praviš slatke ili slane?

  16. #16
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by triplemama
    I ja pravim sama i to veće količine pa onda zamrznem i uvijek ih imam.
    Kease spetzle
    još jednom - što je to? jel' to tjestenina s jajima? :?

  17. #17
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    neće nam reći :/

  18. #18

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Tuzla; BiH
    Posts
    569

    Default

    Hoću

  19. #19
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    ajde onda

  20. #20

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Tuzla; BiH
    Posts
    569

    Default

    Puno jaja, brašno, voda, so, malo muškatnog orašćića se umuti gušće i kroz to rende padaju kao kapljice u ključalu vodu.Kada isplutaju na površinu izvade se i ocijede. Služe kao prilog npr. uz lovačku šniclu ili se proprže na puteru pa se doda sir trapist (kease spetzle)
    Evo ovo je rende za specle

  21. #21

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Tuzla; BiH
    Posts
    569

    Default

    Evo slika spetzle sa gulašom. Stvarno je ukusno.
    http://flickr.com/photos/78453207@N00/2509030219

  22. #22
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    mmm, dobro zvuči! a ja gladna...

  23. #23

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    I ja ih radim sama ali sam ih svojevremeno kupovala u Sloveniji...

  24. #24

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    16

    Default

    Nema u Hr za kupit! Najbolje su kad ih sama napraviš! U Mueller imaš onu spaetzlepresse za kupit! http://www.spaetzlewunder.de/index.p...7708548c8b8647 Ako sama napraviš: ide na 100 g brašna 1 jaje, malo soli i vode. http://www.spaetzlewunder.de/index.p...7708548c8b8647 a tu vidiš kak treba tjesto bit!

  25. #25
    kikic's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    na moru
    Posts
    1,163

    Default

    Mljac, i ja ih se rado sjetim, davno sam ih jela u Njemačkoj ali stvarno su ukusne.

  26. #26

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    220

    Default

    a vjerovatno ima toga u njemačkim dućanima npr. interspar, lidl ili slično

  27. #27
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    Quote Originally Posted by blond lady
    a vjerovatno ima toga u njemačkim dućanima npr. interspar, lidl ili slično
    na žalost nema.

  28. #28
    lucij@'s Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,759

    Default

    Zarazile ste me. Ajde sad znalci, kak da ih napravim. Na jedno jaje, koliko brašna. Ako ih želim zalediti, ostavim na zraku sušti kao rezance, pa onda u škrinju?

  29. #29
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    nop
    to se radi direkt u rajnglu
    i onda u tanjur

  30. #30

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Vrbani
    Posts
    144

    Default

    Sad bih i ja jela
    Kupovne. Za pocetak.
    Gdje ih ima za kupiti u Austriji, mozda u Billi ili nekim specijalnim ducanima? A u Sloveniji?

  31. #31
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    danas imamo za ručak gulaš i spatzle :D

  32. #32

    Default

    Quote Originally Posted by Tashunica
    danas imamo za ručak gulaš i spatzle :D
    radila il kupila?

  33. #33
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    imam zalihe iz švabije

  34. #34
    grace's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    260

    Default

    Cure iz ZG imate u Mueller-u nešto što izgleda kao ribež (cca 130 kn) za praviti vodene kapance (spatzle). Recept je jednostavan, u brašno se stavi toliko jaja da se dobije gusta ljepljiva smjesa. Otprilike 500 g brašna i 6-7 jaja i malo soli. Ribež se stavi na lonac pun kipuće vode i u njega se ulije tijesto. Posuda u koju se ulilo tijesto se pomiće gore dolje po ribežu, a u vodu upadaju spatzli. Kad isplivaju na površinu vade se van i pod hladnu vodu. Postupak se ponavlja dok se ne potroši svo tijesto. Dobar tek

  35. #35
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Grace, hvala za info gdje ima presa. Moja mama to radi već 30 i više godina, iz njemačke porodice smo pa nam je to uobičajeni dio kuhinje. I ima tu presu, još staru, metalnu s rupama. Baš me zanimalo ima li to igdje za kupiti kod nas.

    Prvom prilikom ću kupiti to.

  36. #36
    grace's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    260

    Default

    Tamo ima za kupiti preša i tzv. ribež. Ovo drugo je puno praktičnije za upotrebu. Izrada je jednostavnija i nema toliko prljanja. Osim toga pravi majstori izrađuju spatzle pomoći daščice i noža, gurajući nožem "crviće" tijesta u kipuću vodu.

  37. #37
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Bila ovaj vikend u Mulleru i kupila presu, 138kn. Danas ću za ručak raditi špecle, naravno.

  38. #38
    anita_m's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    moj dom
    Posts
    395

    Default

    a ja gledam - ono pojma nemam, a vidi svima fino

    dakle bili mi u šopingu u Slo -u Hoferu špacli kolko hoćeš - pa ja trpam puna kolica - a svi gledaju šta je ova navalila na tjesteninu?

    uglavnom danas jedemo gulaš sa špaclima



    cure, može još neki recept?

    dajem špacle za recept

  39. #39
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    pa možeš ih kombinirati skoro sa svim uz šta inače poslužuješ njoke.
    bilo kakav saft, gulaš, skuhane pa prelivene prezlom, samo popržene na maslacu, kao prilog uz neko meso... bar ih ja za sve to koristim...

  40. #40
    grace's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    260

    Default

    Mi ih osim uz umake jedemo i zapeËene sa sirom. Jednostavno bacim naribani sir preko njih i prepeËem ih u teflonskoj tavi. Uz povrce juhu i salatu po zelji kompletan obrok.

  41. #41
    anita_m's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    moj dom
    Posts
    395

    Default

    uglavnom samo da prijavim da smo se davili u špaclima - definitivno ulaze na velika vrata u našu kuhinju

    hvala cure

  42. #42

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    1,002

    Default

    Anita m, prodaš koju kutiju špecli?

  43. #43
    anita_m's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    moj dom
    Posts
    395

    Default

    naravno draga, samo dođi - možeš i degustirati

  44. #44

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    1,002

    Default

    al ja sam ozbiljno pitala

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •