Kad sam bila u Njemačkoj, obožavala sam spatzle. jel tko zna ima li ih gdje u Zg za kupiti?
radi se o ovome (špecli):
http://www.theswissbakery.com/images...gs-Noodles.jpg
Kad sam bila u Njemačkoj, obožavala sam spatzle. jel tko zna ima li ih gdje u Zg za kupiti?
radi se o ovome (špecli):
http://www.theswissbakery.com/images...gs-Noodles.jpg
Pa zasto ih ne napravis sama, zaista nije neka znanstvena fantastika jedino moras imati 'presu' kroz koju tjesto protisnes ...
ljena sam. Ja bi gotove![]()
i mi smo ludi za spatzlama.
kupujem ih vani, ili naručim kad netko ide. trenutno imam finu zalihu![]()
Joj..i ja ih obožavam i moji klinci. Bila sam oduševljena kad sam u Tupp. vidla da imaju ono čudo za praviti ih, genijalna stvarčica, umijesiš sastojke za tijesto i preko toga prolaziš tijestom ko preko ribeža i spatzle padaju direkt u lonac s vodom![]()
Joj..i ja ih obožavam i moji klinci. Bila sam oduševljena kad sam u Tupp. vidla da imaju ono čudo za praviti ih, genijalna stvarčica, umijesiš sastojke za tijesto i preko toga prolaziš tijestom ko preko ribeža i spatzle padaju direkt u lonac s vodom![]()
ja nemam to iz tupp. nego ih istisnem kroz cjedilo s većim rupama , isto u lonac s kipućom vodom.
A slažem se da nije nikakvo posebno umijeće napravit ih.
I mi ih obozavamo! Domaci cu jos i puno bolji od kupovnih!
Mmmm....mljac!![]()
a joooj, špecli. nisam jela godinama, a bome nikad ih nisam ni pravila.
svekrva ima prešu. ionako ih ne radi, mogla bih je užicati
Ali gdje da ih kupim???
a šta je to, zanima me jer nisam nikad jela, a svima je tako fino![]()
jel to slatko ili slano?![]()
podsjeća me (moje pitanje) na priču, kad je ekipa u Dobrinju išla na šurlice, pa su jednog koji nije htio priznati da ne zna što je to poslali da naruči dvije šurlice, i to slatke...![]()
a sad zbilja (da me opet ne optuže da sam glupa)
I ja pravim sama i to veće količine pa onda zamrznem i uvijek ih imam.
![]()
Kease spetzle
još jednom - što je to? jel' to tjestenina s jajima? :?triplemama prvotno napisa
Hoću![]()
Puno jaja, brašno, voda, so, malo muškatnog orašćića se umuti gušće i kroz to rende padaju kao kapljice u ključalu vodu.Kada isplutaju na površinu izvade se i ocijede. Služe kao prilog npr. uz lovačku šniclu ili se proprže na puteru pa se doda sir trapist (kease spetzle)
Evo ovo je rende za specle
Evo slika spetzle sa gulašom. Stvarno je ukusno.
http://flickr.com/photos/78453207@N00/2509030219
I ja ih radim sama ali sam ih svojevremeno kupovala u Sloveniji...
Nema u Hr za kupit! Najbolje su kad ih sama napraviš! U Mueller imaš onu spaetzlepresse za kupit! http://www.spaetzlewunder.de/index.p...7708548c8b8647 Ako sama napraviš: ide na 100 g brašna 1 jaje, malo soli i vode. http://www.spaetzlewunder.de/index.p...7708548c8b8647 a tu vidiš kak treba tjesto bit!
Mljac, i ja ih se rado sjetim, davno sam ih jela u Njemačkoj ali stvarno su ukusne.
a vjerovatno ima toga u njemačkim dućanima npr. interspar, lidl ili slično
na žalost nema.blond lady prvotno napisa
Zarazile ste me. Ajde sad znalci, kak da ih napravim. Na jedno jaje, koliko brašna. Ako ih želim zalediti, ostavim na zraku sušti kao rezance, pa onda u škrinju?
nop
to se radi direkt u rajnglu
i onda u tanjur
Sad bih i ja jela![]()
Kupovne. Za pocetak.
Gdje ih ima za kupiti u Austriji, mozda u Billi ili nekim specijalnim ducanima? A u Sloveniji?
danas imamo za ručak gulaš i spatzle :D
Cure iz ZG imate u Mueller-u nešto što izgleda kao ribež (cca 130 kn) za praviti vodene kapance (spatzle). Recept je jednostavan, u brašno se stavi toliko jaja da se dobije gusta ljepljiva smjesa. Otprilike 500 g brašna i 6-7 jaja i malo soli. Ribež se stavi na lonac pun kipuće vode i u njega se ulije tijesto. Posuda u koju se ulilo tijesto se pomiće gore dolje po ribežu, a u vodu upadaju spatzli. Kad isplivaju na površinu vade se van i pod hladnu vodu. Postupak se ponavlja dok se ne potroši svo tijesto. Dobar tek
Grace, hvala za info gdje ima presa. Moja mama to radi već 30 i više godina, iz njemačke porodice smo pa nam je to uobičajeni dio kuhinje. I ima tu presu, još staru, metalnu s rupama. Baš me zanimalo ima li to igdje za kupiti kod nas.
Prvom prilikom ću kupiti to.
Tamo ima za kupiti preša i tzv. ribež. Ovo drugo je puno praktičnije za upotrebu. Izrada je jednostavnija i nema toliko prljanja. Osim toga pravi majstori izrađuju spatzle pomoći daščice i noža, gurajući nožem "crviće" tijesta u kipuću vodu.
Bila ovaj vikend u Mulleru i kupila presu, 138kn. Danas ću za ručak raditi špecle, naravno.![]()
a ja gledam - ono pojma nemam, a vidi svima fino
dakle bili mi u šopingu u Slo -u Hoferu špacli kolko hoćeš - pa ja trpam puna kolica - a svi gledaju šta je ova navalila na tjesteninu?![]()
uglavnom danas jedemo gulaš sa špaclima
cure, može još neki recept?
dajem špacle za recept![]()
![]()
pa možeš ih kombinirati skoro sa svim uz šta inače poslužuješ njoke.
bilo kakav saft, gulaš, skuhane pa prelivene prezlom, samo popržene na maslacu, kao prilog uz neko meso... bar ih ja za sve to koristim...
Mi ih osim uz umake jedemo i zapeËene sa sirom. Jednostavno bacim naribani sir preko njih i prepeËem ih u teflonskoj tavi. Uz povrce juhu i salatu po zelji kompletan obrok.
uglavnom samo da prijavim da smo se davili u špaclima - definitivno ulaze na velika vrata u našu kuhinju![]()
hvala cure![]()
Anita m, prodaš koju kutiju špecli?![]()
naravno draga, samo dođi - možeš i degustirati![]()
al ja sam ozbiljno pitala