Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 81

Thread: Šampite

  1. #1
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default Šampite

    ... iliti šaumšnite...
    Ima netko dobar provjeren recept?
    Bitno mi je da mi opišete način na koji spremate- koliko dugo se miješa na pari, i eventualne fore.
    I mora li biti tako puuuno cukra????

  2. #2

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    konačno da još neko voli šampite. :D
    i ja bi ih rado jela,pogotovo sa čokoladom odozgora,al ih nikad nisam radila

  3. #3

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,229

    Default

    A ja mislila neko stavio recept

    Ajde nek neko napise jer mi je to omiljeni desert a vani toga nema

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Travnik
    Posts
    22

    Default

    Napisat cu ja cim dodjem kuci. Nisam dugo pravila ali imam dosta dobar recept.

  5. #5

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,229

    Default

    Quote Originally Posted by aprilka
    Napisat cu ja cim dodjem kuci. Nisam dugo pravila ali imam dosta dobar recept.
    Super

  6. #6
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    nadam se da će recept sadržavati trik kako da se šampite ne slegnu, jer meni se sve s bjelanjcima slegne. a, kao, znam peći kolače. :šmrc:
    mm je lud za šampitama, baš bi bilo super da ga za vikend iznenadim!

  7. #7
    lidac2004

    Default

    ja bi iznenadila samu sebe

  8. #8
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    Što, još nitko??? Vidim ja da ću prije okupit fan club za šampite, nego dočekat recept...
    Ajde, ajde, znam da vas ima koji znate pravit...

  9. #9
    lidac2004

    Default

    Quote Originally Posted by aprilka
    Napisat cu ja cim dodjem kuci. Nisam dugo pravila ali imam dosta dobar recept.
    jesi dosla kuci?

  10. #10

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,942

    Default

    vrag zna gdje se aprilka izgubila od srijede do petka.........

  11. #11

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Travnik
    Posts
    22

    Default

    Dosla sammmmmm :D

    Izvinjavam se na kasnjenju

    SAMPITA:
    Umutiti 6 zumanjaka, 6 kasika secera, 6 kasika mlijeka, 6 kasika ulja, 6 kasika brasna i malo praska za pecivo. Ispeci.

    550 grama secera navlaziti sa 2 fildzana soljicom vode pa skuhati gust sirup. Umutiti cvrst snijeg od 6 bjelanaca i sipati vreo sirup u to. (Ja sipam polakoooo , slicno kao ulje kad se pravi majoneza.)
    Mutiti dugo, sve dok ne bude skoro hladno. Staviti u frizider 10-15 minuta a zatim izrezati i ponovo vratiti u frizider.
    Noz, kad se sampita reze, stalno umakati u hladnu vodu.

    Eto, prijatno vam i nadam se da ce vam se dopasti. Jest' da je kalorijska bomba ali bar se bjelanca ne slegnu

  12. #12

    Default

    Quote Originally Posted by aprilka
    navlaziti sa 2 fildzana soljicom vode
    Ili... za nas nebosance?

  13. #13

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Travnik
    Posts
    22

    Default



    Kao sto vidis pocela sam pisati fildzana pa skontala da necete razumjeti i onda upisala ''soljicom'' vode a zaboravila fildzan izbrisati heheheh

    Uglavnom 2 fildzana vode = soljica vode

  14. #14
    lidac2004

    Default

    aprilka,dobro dosla kuci

  15. #15

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Kako miješaš sirup sa bjelanjcima? Mikserom ili onako više prebacuješ s onom žičanom spravom za tući snijeg ručno ( u receptu bi pisalo lagano umiješati)
    Ako mikserom da li na brzo ili na sporo?
    Je li tijesto za jednu koru ili dvije?

  16. #16
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    Aha, i koja je veličina tepsije? Mala ili velika doza?
    Oće li šaumu biti što, ako stavim manje šećera ili baš mora biti toliko????

    Baj d vej, ja sam našla jedan recept di idu kore od lisnatog, probat ću ovaj tjedan pa vam javim.

    U svakom slučaju, Aprilka tenks na receptu...

  17. #17

    Default

    Ja radila jucer. Prvo izmiksala bjelanjke i dodavala (umiksavala) malo po malo kipuci rastopljeni secer. miksala jaaako dugo, skoro dok se nije ohladilo (sve skolski, onako kako prof. Aprilka rece). Krema je bila mmmmm... Marko nakon rucka sam smazao skoro pola protvana.
    Jedino mi se tijesto nije bas dopalo - to je vrsta masnijeg biskvita, a ne onih tipicnih prhko-lisnatih kora kakve idu na kremsnite/sampite.

  18. #18

    Default

    Zaboravih napisati da Marko i ja uvijek zajedno radimo kolace, on je lud za miksanjem, mijesanjem, sjeckanjem i slicnim kulinarskim aktivnostima. Dok smo miksali ovu kremu ( i, naravno, isprobavali ju) veli on da ima okus kao Tubby krema. Tako da nam se od jucer sampite zovu 'kolac s Tubby kremom'.
    Nego, kad sam vec tu, ima li tko kakav dobar recept za kore za kremsnite/sampite? Da ispadnu onako prhko-hrskavo-lisnate?

  19. #19

    Default

    Quote Originally Posted by dille
    Jedino mi se tijesto nije bas dopalo - to je vrsta masnijeg biskvita, a ne onih tipicnih prhko-lisnatih kora kakve idu na kremsnite/sampite.
    Ja kupim lisnato tijesto i ispečem. Jedino ako ti baš inzistiraš da sama radiš tijesto, onda ćeš imati dosta posla, pravljenje lisnatog tijesta je dosta pipljivo.

  20. #20

    Default

    Znam, ali ja ne bih ono klasicno lisnato, nego prhko...

  21. #21

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Travnik
    Posts
    22

    Default

    Ni meni se u ovom receptu za šampitu ne svidja kora. Ja to ionako svaki put bacim. Smažem bijeli dio a ostalo il' prebacim muzu il' bacim

  22. #22
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    Sinoć sam radila po jednom drugom receptu (nisam mogla po aprilkinom, jer nisam bila doma, a zaboravila prepisat recept), gdje se bjelanjci uz sve to miješaju na pari. Moram vam reći da mi je krema nakon 45 minuta muke i očaja završila u WC školjci.

    Tako sam nesretnaaaaaaa

    E, drugi put isprobavam aprilka tvoj način (sastojci su uglavnom više manje isti, samo ovdje ide 10 bjelanjaka), pa da ponovim neka pitanja, jer ovaj put NEMA FELERA.
    Dakle:
    1. Kolika ti je ta šoljica vode (za sirup)- 1 dcl, 2dcl...?
    2. Da li dok ubacuješ sirup, miješaš i dalje mikserom (koja brzina) ili kuhačom.
    3. Koliko otprilike traje to "miksanje"- 15, 20, 30 min ili više?
    4. Za koju veličinu tepsije je ovaj recept (da znam ispeći kore).

  23. #23

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Travnik
    Posts
    22

    Default

    Quote Originally Posted by tinkie winkie
    .
    Dakle:
    1. Kolika ti je ta šoljica vode (za sirup)- 1 dcl, 2dcl...?
    2. Da li dok ubacuješ sirup, miješaš i dalje mikserom (koja brzina) ili kuhačom.
    3. Koliko otprilike traje to "miksanje"- 15, 20, 30 min ili više?
    4. Za koju veličinu tepsije je ovaj recept (da znam ispeći kore).
    Evo ovako:
    1. Šoljica vode = soljica za kafu , ustvari secer treba samo navlaziti da se dobije gust sirup
    2. Kada sipam sirup (vruć) u bjelance mikser stavim na najmanju brzinu
    3. miješa se nekih 5-10 minuta ali to ćeš osjetiti sama kada vidis da sipani sirup prohladio i da bjenaca više nisu vrela te da su čvrsta
    4. Ja šampitu pravim u okrugloj tepsiji promjera 30-ta centimetara

    I na kraju, ne zaboravi javiti jel' uspjelo

  24. #24

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Travnik
    Posts
    22

    Default

    Quote Originally Posted by aprilka
    Quote Originally Posted by tinkie winkie
    .
    Dakle:
    1. Kolika ti je ta šoljica vode (za sirup)- 1 dcl, 2dcl...?
    2. Da li dok ubacuješ sirup, miješaš i dalje mikserom (koja brzina) ili kuhačom.
    3. Koliko otprilike traje to "miksanje"- 15, 20, 30 min ili više?
    4. Za koju veličinu tepsije je ovaj recept (da znam ispeći kore).
    Evo ovako:
    1. Šoljica vode = soljica za kafu , ustvari vode treba biti tek toliko da prekrije šečer u šerpici
    2. Kada sipam sirup (vruć) u bjelance, mikser stavim na najmanju brzinu
    3. miješa se nekih 5-10 minuta ali to ćeš osjetiti sama kada vidis da sipani sirup prohladio i da bjenaca više nisu vrela te da su čvrsta
    4. Ja šampitu pravim u okrugloj tepsiji promjera 30-ta centimetara

    I na kraju, ne zaboravi javiti jel' uspjelo

  25. #25

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Travnik
    Posts
    22

    Default

    Dupli post

  26. #26
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    probati ću ovaj vikend, držite mi fige. baš sa ovim biskvitom jer ne volim lisnato. i gore ću posuti čokoladu u prahu.
    e sad, a da hoću dolje staviti kekse bilo bi ih dobro nečim namočiti... toplim mlijekom i rumom... kao za kremšnite (ono lisnato mi je stvarno bezveze).

  27. #27

    Default

    Nemoj mociti. Radije napravi dan ranije pa ce ti sirup iz kreme super namociti biskvit. Miksaj u nekoj sirokoj i visokoj zdjeli jer se bjelanjci jako napuknu, a jos kad dodas sirup bude jako puno kreme. Mljac, sve si mislim da ponovim gradivo ovaj vikend.
    tinkie-winkie, ja sam radila u obicnom protvanu, duzine 25cm. Da li i ti peces kupovno lisnato ili imas neki svoj recept?

    Ponovo molim da mi netko pomogne oko tog prhko-hrskavo-lisnatog tijesta...Znate kakve su one Tenine kore? E, to bih ja...

  28. #28
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    joj dille, ne znaš kakav si vic ispričala s onim "napravi dan ranije" dvalj: kod mene kolač ide u upotrebu isti čas i za sat vremena fali pola pleha. pa ništa, držati ću se biskvita...

    kaj kod vas nema toga za kupiti? ja u principu ne pečem ništa što ide na kore, recimo medenu pitu, mađaricu... nego kupim podravkine. prelijena sam peći tijesto iz 4 puta.

  29. #29

    Default

    Ne moras bas cijeli dan ranije, ali onda barem navecer, dok si svu familiju potrpala u krevet...(to ti je umjesto zabavnijih bracnih duznosti...neko se keksa, a neko pece kolace...)
    Kod nas nema takvih kora, bar ih ja nisam nigdje nasla (cekam Lilly da me ispravi), nema cak ni normalnog lisnatog, nego samo u komadima 10x10cm. Tenine kore drzi Bosanac u Rotterdamu, ali nikako da ulovim vremena se tamo zaletiti (po Vegetu, Cokolino, Vic krekere, varazdinsko kiselo zelje i ostale domace delicije). Sto ces, mi se kao pravi patrioti drzimo krilatice:"Kupujmo hrvatsko!"

  30. #30
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ja navečer imam snage samo jesti kolače. :namig:

    a je l' smijete nakrcati kofere zeljem i krekerima kad idete u nl?

  31. #31

    Default

    Ne pratis, ms Ivy, to nema smisla lifrati u koferima kad mozes kupiti u R'damu.

  32. #32
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ma pratim, ali si rekla da ne stigneš do bosanca pa sam mislila da bi bilo jednostavnije dovući zalihe par puta godišnje. :namig:

    meni kolega iz engleske uvijek prošverca čokoladu i cheddar, evo idući tjedan se vraća... mnjam..!

  33. #33

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    evo jedan dobronamjeran savjet iskusne slasticarke.... nemojte raditi sampite! za njih treba pogoditi pravu mjeru gustoce sirupa i jacine bjelanjka i onda to sipanjem spojiti polako, polako, pod pravim kutem, na pravoj temperaturi, uz pravilan omjer zdravo marije i andjela cuvara...

    prekomplicirano, vjerujte mi, a cesto ni ne uspije.

    (meni nije ni jednom, a good is my witness da sam se stvarno trudila... roll)

  34. #34
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    pa moram priznati da su meni bjelanjci općenito problematični. ali jednom ću ipak probati, možda se potrefi jačina sunčeve aktivnosti s tijekom podzemnih voda ispod kuhinje i izlaskom voyagera iz sunčevog sustava. :kolut:

  35. #35

    Default

    prekomplicirano, vjerujte mi, a cesto ni ne uspije
    :zabezek:
    Hihihi...meni uspjelo iz prve...bez kutomjera i krunice!

  36. #36

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by dille
    prekomplicirano, vjerujte mi, a cesto ni ne uspije
    :zabezek:
    Hihihi...meni uspjelo iz prve...bez kutomjera i krunice!
    pa hebemu, kako? meni se uvijek bjelanjak splosti.... (priglupi smajlic ceskavac)

  37. #37
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    je l' sirup baš mora biti vruć? s vatre? možda ne smije biti prevruć, a? možda sandraf ne tutne odmah u frižider pa se zato spusti? dille, daj neki trik da šampite ne završe u zahodu!

  38. #38

    Default

    Moraju biti friska jaja, najmanja brzina i kipuci sirup. Valjda...

  39. #39

    Default

    I da, kao sto Aprilka rece, malo po malo ulijevati sirup u bjelanjke, inace bi zavrsio na dnu zdjele.

  40. #40

    Default

    Ja sam sebi to laicki objasnila da sirup mora biti kipuc da moze termicki obraditi bjelanjke i tako nastane krema...

  41. #41
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    makes sense, samo ja u mislima vidim bjelanjke kako idu u vodu.
    bumo vidli...

  42. #42

    Default

    E u tome ti i je fora s POLAGANIM ulijevanjem. Skoro pa kap po kap. Ili vrlo, vrlo, vrlo tanki mlaz.

  43. #43
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    pa ako znam napraviti majonezu, valjda ću i ovo uspjeti.

    ako propadne, vincek nije daleko. :namig:

  44. #44

    Default

    :turbo ljubomorni smajlic koji psuje sve po spisku vama u Zg:

  45. #45
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    :zlobni smajlić koji viče, e draga, ne možeš sve imati!:

  46. #46
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    tak mi i frendica koja je u americi stalno cvili za čokoladnim kremšnitama :cer:

  47. #47
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    a to me podsjetilo (kasno palim), ajde nabaci recept za neki tipični nizozemski kolač!

  48. #48

    Default

    Jesi me nasla...Cekaj, razmisljam...ajde, malo cu potraziti, pa otvorim novi topic. Za sad mi samo padaju na pamet poffertjes (male palacinkice), tompouce (slicno kremsniti, samo u kremu ide puuuuno slaga) i vlaai (ne znam kak bi opisala).

  49. #49

    Default

    Sad sam se sjetila da ja obicno stavim maaalo soli u bjelanjke prije nego ih pocnem tuci (miksati). Davno sam negdje procitala da se tako bjelanjci nece spustiti. Mozda je u tome fora?

  50. #50
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ja stavim malo hladne vode.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •