Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 81

Thread: Šampite

tinkie winkie's Avatar

Default Šampite

... iliti šaumšnite...
    Ima netko dobar provjeren recept?
    Bitno mi je da mi opišete način na koji spremate- koliko dugo se miješa na pari, i eventualne fore.
    I mora li biti tako puuuno cukra????

konačno da još neko voli šampite. :D
    i ja bi ih rado jela,pogotovo sa čokoladom odozgora,al ih nikad nisam radila

A ja mislila neko stavio recept

Ajde nek neko napise jer mi je to omiljeni desert a vani toga nema

Napisat cu ja cim dodjem kuci. Nisam dugo pravila ali imam dosta dobar recept.

Quote Originally Posted by aprilka
    Super

ms. ivy's Avatar

nadam se da će recept sadržavati trik kako da se šampite ne slegnu, jer meni se sve s bjelanjcima slegne. a, kao, znam peći kolače. :šmrc:
    mm je lud za šampitama, baš bi bilo super da ga za vikend iznenadim!

lidac2004

ja bi iznenadila samu sebe

tinkie winkie's Avatar

Što, još nitko??? Vidim ja da ću prije okupit fan club za šampite, nego dočekat recept...
    Ajde, ajde, znam da vas ima koji znate pravit...

lidac2004

jesi dosla kuci?

vrag zna gdje se aprilka izgubila od srijede do petka.........

Dosla sammmmmm :D

Izvinjavam se na kasnjenju

SAMPITA:
    Umutiti 6 zumanjaka, 6 kasika secera, 6 kasika mlijeka, 6 kasika ulja, 6 kasika brasna i malo praska za pecivo. Ispeci.

550 grama secera navlaziti sa 2 fildzana soljicom vode pa skuhati gust sirup. Umutiti cvrst snijeg od 6 bjelanaca i sipati vreo sirup u to. (Ja sipam polakoooo , slicno kao ulje kad se pravi majoneza.)
    Mutiti dugo, sve dok ne bude skoro hladno. Staviti u frizider 10-15 minuta a zatim izrezati i ponovo vratiti u frizider.
    Noz, kad se sampita reze, stalno umakati u hladnu vodu.

Eto, prijatno vam i nadam se da ce vam se dopasti. Jest' da je kalorijska bomba ali bar se bjelanca ne slegnu

navlaziti sa 2 fildzana soljicom vode
    Ili... za nas nebosance?

Kao sto vidis pocela sam pisati fildzana pa skontala da necete razumjeti i onda upisala ''soljicom'' vode a zaboravila fildzan izbrisati heheheh

Uglavnom 2 fildzana vode = soljica vode

lidac2004

aprilka,dobro dosla kuci

Kako miješaš sirup sa bjelanjcima? Mikserom ili onako više prebacuješ s onom žičanom spravom za tući snijeg ručno ( u receptu bi pisalo lagano umiješati)
    Ako mikserom da li na brzo ili na sporo?
    Je li tijesto za jednu koru ili dvije?

tinkie winkie's Avatar

Aha, i koja je veličina tepsije? Mala ili velika doza?
    Oće li šaumu biti što, ako stavim manje šećera ili baš mora biti toliko????

Baj d vej, ja sam našla jedan recept di idu kore od lisnatog, probat ću ovaj tjedan pa vam javim.

U svakom slučaju, Aprilka tenks na receptu...

Ja radila jucer. Prvo izmiksala bjelanjke i dodavala (umiksavala) malo po malo kipuci rastopljeni secer. miksala jaaako dugo, skoro dok se nije ohladilo (sve skolski, onako kako prof. Aprilka rece). Krema je bila mmmmm... Marko nakon rucka sam smazao skoro pola protvana.
    Jedino mi se tijesto nije bas dopalo - to je vrsta masnijeg biskvita, a ne onih tipicnih prhko-lisnatih kora kakve idu na kremsnite/sampite.

Zaboravih napisati da Marko i ja uvijek zajedno radimo kolace, on je lud za miksanjem, mijesanjem, sjeckanjem i slicnim kulinarskim aktivnostima. Dok smo miksali ovu kremu ( i, naravno, isprobavali ju) veli on da ima okus kao Tubby krema. Tako da nam se od jucer sampite zovu 'kolac s Tubby kremom'.
    Nego, kad sam vec tu, ima li tko kakav dobar recept za kore za kremsnite/sampite? Da ispadnu onako prhko-hrskavo-lisnate?

Quote Originally Posted by dille
    Jedino mi se tijesto nije bas dopalo - to je vrsta masnijeg biskvita, a ne onih tipicnih prhko-lisnatih kora kakve idu na kremsnite/sampite.
    Ja kupim lisnato tijesto i ispečem. Jedino ako ti baš inzistiraš da sama radiš tijesto, onda ćeš imati dosta posla, pravljenje lisnatog tijesta je dosta pipljivo.

Znam, ali ja ne bih ono klasicno lisnato, nego prhko...

Ni meni se u ovom receptu za šampitu ne svidja kora. Ja to ionako svaki put bacim. Smažem bijeli dio a ostalo il' prebacim muzu il' bacim

tinkie winkie's Avatar

Sinoć sam radila po jednom drugom receptu (nisam mogla po aprilkinom, jer nisam bila doma, a zaboravila prepisat recept), gdje se bjelanjci uz sve to miješaju na pari. Moram vam reći da mi je krema nakon 45 minuta muke i očaja završila u WC školjci.

Tako sam nesretnaaaaaaa

E, drugi put isprobavam aprilka tvoj način (sastojci su uglavnom više manje isti, samo ovdje ide 10 bjelanjaka), pa da ponovim neka pitanja, jer ovaj put NEMA FELERA.
    Dakle:
    1. Kolika ti je ta šoljica vode (za sirup)- 1 dcl, 2dcl...?
    2. Da li dok ubacuješ sirup, miješaš i dalje mikserom (koja brzina) ili kuhačom.
    3. Koliko otprilike traje to "miksanje"- 15, 20, 30 min ili više?
    4. Za koju veličinu tepsije je ovaj recept (da znam ispeći kore).

Quote Originally Posted by tinkie winkie
    .
    Dakle:
    2. Da li dok ubacuješ sirup, miješaš i dalje mikserom (koja brzina) ili kuhačom.
    Evo ovako:
    1. Šoljica vode = soljica za kafu , ustvari secer treba samo navlaziti da se dobije gust sirup
    2. Kada sipam sirup (vruć) u bjelance mikser stavim na najmanju brzinu
    3. miješa se nekih 5-10 minuta ali to ćeš osjetiti sama kada vidis da sipani sirup prohladio i da bjenaca više nisu vrela te da su čvrsta
    4. Ja šampitu pravim u okrugloj tepsiji promjera 30-ta centimetara

I na kraju, ne zaboravi javiti jel' uspjelo

Quote Originally Posted by tinkie winkie
    .
    Dakle:
    Evo ovako:
    1. Šoljica vode = soljica za kafu , ustvari vode treba biti tek toliko da prekrije šečer u šerpici
    2. Kada sipam sirup (vruć) u bjelance, mikser stavim na najmanju brzinu
    3. miješa se nekih 5-10 minuta ali to ćeš osjetiti sama kada vidis da sipani sirup prohladio i da bjenaca više nisu vrela te da su čvrsta
    4. Ja šampitu pravim u okrugloj tepsiji promjera 30-ta centimetara

I na kraju, ne zaboravi javiti jel' uspjelo

Dupli post

ms. ivy's Avatar

probati ću ovaj vikend, držite mi fige. baš sa ovim biskvitom jer ne volim lisnato. i gore ću posuti čokoladu u prahu.
    e sad, a da hoću dolje staviti kekse bilo bi ih dobro nečim namočiti... toplim mlijekom i rumom... kao za kremšnite (ono lisnato mi je stvarno bezveze).

Nemoj mociti. Radije napravi dan ranije pa ce ti sirup iz kreme super namociti biskvit. Miksaj u nekoj sirokoj i visokoj zdjeli jer se bjelanjci jako napuknu, a jos kad dodas sirup bude jako puno kreme. Mljac, sve si mislim da ponovim gradivo ovaj vikend.
    tinkie-winkie, ja sam radila u obicnom protvanu, duzine 25cm. Da li i ti peces kupovno lisnato ili imas neki svoj recept?

Ponovo molim da mi netko pomogne oko tog prhko-hrskavo-lisnatog tijesta...Znate kakve su one Tenine kore? E, to bih ja...

ms. ivy's Avatar

joj dille, ne znaš kakav si vic ispričala s onim "napravi dan ranije" dvalj: kod mene kolač ide u upotrebu isti čas i za sat vremena fali pola pleha. pa ništa, držati ću se biskvita...

kaj kod vas nema toga za kupiti? ja u principu ne pečem ništa što ide na kore, recimo medenu pitu, mađaricu... nego kupim podravkine. prelijena sam peći tijesto iz 4 puta.

Ne moras bas cijeli dan ranije, ali onda barem navecer, dok si svu familiju potrpala u krevet...(to ti je umjesto zabavnijih bracnih duznosti...neko se keksa, a neko pece kolace...)
    Kod nas nema takvih kora, bar ih ja nisam nigdje nasla (cekam Lilly da me ispravi), nema cak ni normalnog lisnatog, nego samo u komadima 10x10cm. Tenine kore drzi Bosanac u Rotterdamu, ali nikako da ulovim vremena se tamo zaletiti (po Vegetu, Cokolino, Vic krekere, varazdinsko kiselo zelje i ostale domace delicije). Sto ces, mi se kao pravi patrioti drzimo krilatice:"Kupujmo hrvatsko!"

ms. ivy's Avatar

ja navečer imam snage samo jesti kolače. :namig:

a je l' smijete nakrcati kofere zeljem i krekerima kad idete u nl?

Ne pratis, ms Ivy, to nema smisla lifrati u koferima kad mozes kupiti u R'damu.

ms. ivy's Avatar

ma pratim, ali si rekla da ne stigneš do bosanca pa sam mislila da bi bilo jednostavnije dovući zalihe par puta godišnje. :namig:

meni kolega iz engleske uvijek prošverca čokoladu i cheddar, evo idući tjedan se vraća... mnjam..!

evo jedan dobronamjeran savjet iskusne slasticarke.... nemojte raditi sampite! za njih treba pogoditi pravu mjeru gustoce sirupa i jacine bjelanjka i onda to sipanjem spojiti polako, polako, pod pravim kutem, na pravoj temperaturi, uz pravilan omjer zdravo marije i andjela cuvara...

prekomplicirano, vjerujte mi, a cesto ni ne uspije.

(meni nije ni jednom, a good is my witness da sam se stvarno trudila... roll)

ms. ivy's Avatar

pa moram priznati da su meni bjelanjci općenito problematični. ali jednom ću ipak probati, možda se potrefi jačina sunčeve aktivnosti s tijekom podzemnih voda ispod kuhinje i izlaskom voyagera iz sunčevog sustava. :kolut:

prekomplicirano, vjerujte mi, a cesto ni ne uspije
    :zabezek:
    Hihihi...meni uspjelo iz prve...bez kutomjera i krunice!

Quote Originally Posted by dille
    prekomplicirano, vjerujte mi, a cesto ni ne uspije
    :zabezek:
    Hihihi...meni uspjelo iz prve...bez kutomjera i krunice!
    pa hebemu, kako? meni se uvijek bjelanjak splosti.... (priglupi smajlic ceskavac)

ms. ivy's Avatar

je l' sirup baš mora biti vruć? s vatre? možda ne smije biti prevruć, a? možda sandraf ne tutne odmah u frižider pa se zato spusti? dille, daj neki trik da šampite ne završe u zahodu!

Moraju biti friska jaja, najmanja brzina i kipuci sirup. Valjda...

I da, kao sto Aprilka rece, malo po malo ulijevati sirup u bjelanjke, inace bi zavrsio na dnu zdjele.

Ja sam sebi to laicki objasnila da sirup mora biti kipuc da moze termicki obraditi bjelanjke i tako nastane krema...

ms. ivy's Avatar

makes sense, samo ja u mislima vidim bjelanjke kako idu u vodu.
    bumo vidli...

E u tome ti i je fora s POLAGANIM ulijevanjem. Skoro pa kap po kap. Ili vrlo, vrlo, vrlo tanki mlaz.

ms. ivy's Avatar

pa ako znam napraviti majonezu, valjda ću i ovo uspjeti.

ako propadne, vincek nije daleko. :namig:

:turbo ljubomorni smajlic koji psuje sve po spisku vama u Zg:

ms. ivy's Avatar

:zlobni smajlić koji viče, e draga, ne možeš sve imati!:

ms. ivy's Avatar

tak mi i frendica koja je u americi stalno cvili za čokoladnim kremšnitama :cer:

ms. ivy's Avatar

a to me podsjetilo (kasno palim), ajde nabaci recept za neki tipični nizozemski kolač!

Jesi me nasla...Cekaj, razmisljam...ajde, malo cu potraziti, pa otvorim novi topic. Za sad mi samo padaju na pamet poffertjes (male palacinkice), tompouce (slicno kremsniti, samo u kremu ide puuuuno slaga) i vlaai (ne znam kak bi opisala).

Sad sam se sjetila da ja obicno stavim maaalo soli u bjelanjke prije nego ih pocnem tuci (miksati). Davno sam negdje procitala da se tako bjelanjci nece spustiti. Mozda je u tome fora?

ms. ivy's Avatar

ja stavim malo hladne vode.

Page 1 of 2 12 LastLast