Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 81

Tema: Šampite

  1. #1
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno Šampite

    ... iliti šaumšnite...
    Ima netko dobar provjeren recept?
    Bitno mi je da mi opišete način na koji spremate- koliko dugo se miješa na pari, i eventualne fore.
    I mora li biti tako puuuno cukra????

  2. #2

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    konačno da još neko voli šampite. :D
    i ja bi ih rado jela,pogotovo sa čokoladom odozgora,al ih nikad nisam radila

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,229

    Početno

    A ja mislila neko stavio recept

    Ajde nek neko napise jer mi je to omiljeni desert a vani toga nema

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Travnik
    Postovi
    22

    Početno

    Napisat cu ja cim dodjem kuci. Nisam dugo pravila ali imam dosta dobar recept.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,229

    Početno

    Citiraj aprilka prvotno napisa
    Napisat cu ja cim dodjem kuci. Nisam dugo pravila ali imam dosta dobar recept.
    Super

  6. #6
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    nadam se da će recept sadržavati trik kako da se šampite ne slegnu, jer meni se sve s bjelanjcima slegne. a, kao, znam peći kolače. :šmrc:
    mm je lud za šampitama, baš bi bilo super da ga za vikend iznenadim!

  7. #7
    lidac2004

    Početno

    ja bi iznenadila samu sebe

  8. #8
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Što, još nitko??? Vidim ja da ću prije okupit fan club za šampite, nego dočekat recept...
    Ajde, ajde, znam da vas ima koji znate pravit...

  9. #9
    lidac2004

    Početno

    Citiraj aprilka prvotno napisa
    Napisat cu ja cim dodjem kuci. Nisam dugo pravila ali imam dosta dobar recept.
    jesi dosla kuci?

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,942

    Početno

    vrag zna gdje se aprilka izgubila od srijede do petka.........

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Travnik
    Postovi
    22

    Početno

    Dosla sammmmmm :D

    Izvinjavam se na kasnjenju

    SAMPITA:
    Umutiti 6 zumanjaka, 6 kasika secera, 6 kasika mlijeka, 6 kasika ulja, 6 kasika brasna i malo praska za pecivo. Ispeci.

    550 grama secera navlaziti sa 2 fildzana soljicom vode pa skuhati gust sirup. Umutiti cvrst snijeg od 6 bjelanaca i sipati vreo sirup u to. (Ja sipam polakoooo , slicno kao ulje kad se pravi majoneza.)
    Mutiti dugo, sve dok ne bude skoro hladno. Staviti u frizider 10-15 minuta a zatim izrezati i ponovo vratiti u frizider.
    Noz, kad se sampita reze, stalno umakati u hladnu vodu.

    Eto, prijatno vam i nadam se da ce vam se dopasti. Jest' da je kalorijska bomba ali bar se bjelanca ne slegnu

  12. #12

    Početno

    Citiraj aprilka prvotno napisa
    navlaziti sa 2 fildzana soljicom vode
    Ili... za nas nebosance?

  13. #13

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Travnik
    Postovi
    22

    Početno



    Kao sto vidis pocela sam pisati fildzana pa skontala da necete razumjeti i onda upisala ''soljicom'' vode a zaboravila fildzan izbrisati heheheh

    Uglavnom 2 fildzana vode = soljica vode

  14. #14
    lidac2004

    Početno

    aprilka,dobro dosla kuci

  15. #15

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Kako miješaš sirup sa bjelanjcima? Mikserom ili onako više prebacuješ s onom žičanom spravom za tući snijeg ručno ( u receptu bi pisalo lagano umiješati)
    Ako mikserom da li na brzo ili na sporo?
    Je li tijesto za jednu koru ili dvije?

  16. #16
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Aha, i koja je veličina tepsije? Mala ili velika doza?
    Oće li šaumu biti što, ako stavim manje šećera ili baš mora biti toliko????

    Baj d vej, ja sam našla jedan recept di idu kore od lisnatog, probat ću ovaj tjedan pa vam javim.

    U svakom slučaju, Aprilka tenks na receptu...

  17. #17

    Početno

    Ja radila jucer. Prvo izmiksala bjelanjke i dodavala (umiksavala) malo po malo kipuci rastopljeni secer. miksala jaaako dugo, skoro dok se nije ohladilo (sve skolski, onako kako prof. Aprilka rece). Krema je bila mmmmm... Marko nakon rucka sam smazao skoro pola protvana.
    Jedino mi se tijesto nije bas dopalo - to je vrsta masnijeg biskvita, a ne onih tipicnih prhko-lisnatih kora kakve idu na kremsnite/sampite.

  18. #18

    Početno

    Zaboravih napisati da Marko i ja uvijek zajedno radimo kolace, on je lud za miksanjem, mijesanjem, sjeckanjem i slicnim kulinarskim aktivnostima. Dok smo miksali ovu kremu ( i, naravno, isprobavali ju) veli on da ima okus kao Tubby krema. Tako da nam se od jucer sampite zovu 'kolac s Tubby kremom'.
    Nego, kad sam vec tu, ima li tko kakav dobar recept za kore za kremsnite/sampite? Da ispadnu onako prhko-hrskavo-lisnate?

  19. #19
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj dille prvotno napisa
    Jedino mi se tijesto nije bas dopalo - to je vrsta masnijeg biskvita, a ne onih tipicnih prhko-lisnatih kora kakve idu na kremsnite/sampite.
    Ja kupim lisnato tijesto i ispečem. Jedino ako ti baš inzistiraš da sama radiš tijesto, onda ćeš imati dosta posla, pravljenje lisnatog tijesta je dosta pipljivo.

  20. #20

    Početno

    Znam, ali ja ne bih ono klasicno lisnato, nego prhko...

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Travnik
    Postovi
    22

    Početno

    Ni meni se u ovom receptu za šampitu ne svidja kora. Ja to ionako svaki put bacim. Smažem bijeli dio a ostalo il' prebacim muzu il' bacim

  22. #22
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Sinoć sam radila po jednom drugom receptu (nisam mogla po aprilkinom, jer nisam bila doma, a zaboravila prepisat recept), gdje se bjelanjci uz sve to miješaju na pari. Moram vam reći da mi je krema nakon 45 minuta muke i očaja završila u WC školjci.

    Tako sam nesretnaaaaaaa

    E, drugi put isprobavam aprilka tvoj način (sastojci su uglavnom više manje isti, samo ovdje ide 10 bjelanjaka), pa da ponovim neka pitanja, jer ovaj put NEMA FELERA.
    Dakle:
    1. Kolika ti je ta šoljica vode (za sirup)- 1 dcl, 2dcl...?
    2. Da li dok ubacuješ sirup, miješaš i dalje mikserom (koja brzina) ili kuhačom.
    3. Koliko otprilike traje to "miksanje"- 15, 20, 30 min ili više?
    4. Za koju veličinu tepsije je ovaj recept (da znam ispeći kore).

  23. #23

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Travnik
    Postovi
    22

    Početno

    Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    .
    Dakle:
    1. Kolika ti je ta šoljica vode (za sirup)- 1 dcl, 2dcl...?
    2. Da li dok ubacuješ sirup, miješaš i dalje mikserom (koja brzina) ili kuhačom.
    3. Koliko otprilike traje to "miksanje"- 15, 20, 30 min ili više?
    4. Za koju veličinu tepsije je ovaj recept (da znam ispeći kore).
    Evo ovako:
    1. Šoljica vode = soljica za kafu , ustvari secer treba samo navlaziti da se dobije gust sirup
    2. Kada sipam sirup (vruć) u bjelance mikser stavim na najmanju brzinu
    3. miješa se nekih 5-10 minuta ali to ćeš osjetiti sama kada vidis da sipani sirup prohladio i da bjenaca više nisu vrela te da su čvrsta
    4. Ja šampitu pravim u okrugloj tepsiji promjera 30-ta centimetara

    I na kraju, ne zaboravi javiti jel' uspjelo

  24. #24

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Travnik
    Postovi
    22

    Početno

    Citiraj aprilka prvotno napisa
    Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    .
    Dakle:
    1. Kolika ti je ta šoljica vode (za sirup)- 1 dcl, 2dcl...?
    2. Da li dok ubacuješ sirup, miješaš i dalje mikserom (koja brzina) ili kuhačom.
    3. Koliko otprilike traje to "miksanje"- 15, 20, 30 min ili više?
    4. Za koju veličinu tepsije je ovaj recept (da znam ispeći kore).
    Evo ovako:
    1. Šoljica vode = soljica za kafu , ustvari vode treba biti tek toliko da prekrije šečer u šerpici
    2. Kada sipam sirup (vruć) u bjelance, mikser stavim na najmanju brzinu
    3. miješa se nekih 5-10 minuta ali to ćeš osjetiti sama kada vidis da sipani sirup prohladio i da bjenaca više nisu vrela te da su čvrsta
    4. Ja šampitu pravim u okrugloj tepsiji promjera 30-ta centimetara

    I na kraju, ne zaboravi javiti jel' uspjelo

  25. #25

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Travnik
    Postovi
    22

    Početno

    Dupli post

  26. #26
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    probati ću ovaj vikend, držite mi fige. baš sa ovim biskvitom jer ne volim lisnato. i gore ću posuti čokoladu u prahu.
    e sad, a da hoću dolje staviti kekse bilo bi ih dobro nečim namočiti... toplim mlijekom i rumom... kao za kremšnite (ono lisnato mi je stvarno bezveze).

  27. #27

    Početno

    Nemoj mociti. Radije napravi dan ranije pa ce ti sirup iz kreme super namociti biskvit. Miksaj u nekoj sirokoj i visokoj zdjeli jer se bjelanjci jako napuknu, a jos kad dodas sirup bude jako puno kreme. Mljac, sve si mislim da ponovim gradivo ovaj vikend.
    tinkie-winkie, ja sam radila u obicnom protvanu, duzine 25cm. Da li i ti peces kupovno lisnato ili imas neki svoj recept?

    Ponovo molim da mi netko pomogne oko tog prhko-hrskavo-lisnatog tijesta...Znate kakve su one Tenine kore? E, to bih ja...

  28. #28
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    joj dille, ne znaš kakav si vic ispričala s onim "napravi dan ranije" dvalj: kod mene kolač ide u upotrebu isti čas i za sat vremena fali pola pleha. pa ništa, držati ću se biskvita...

    kaj kod vas nema toga za kupiti? ja u principu ne pečem ništa što ide na kore, recimo medenu pitu, mađaricu... nego kupim podravkine. prelijena sam peći tijesto iz 4 puta.

  29. #29

    Početno

    Ne moras bas cijeli dan ranije, ali onda barem navecer, dok si svu familiju potrpala u krevet...(to ti je umjesto zabavnijih bracnih duznosti...neko se keksa, a neko pece kolace...)
    Kod nas nema takvih kora, bar ih ja nisam nigdje nasla (cekam Lilly da me ispravi), nema cak ni normalnog lisnatog, nego samo u komadima 10x10cm. Tenine kore drzi Bosanac u Rotterdamu, ali nikako da ulovim vremena se tamo zaletiti (po Vegetu, Cokolino, Vic krekere, varazdinsko kiselo zelje i ostale domace delicije). Sto ces, mi se kao pravi patrioti drzimo krilatice:"Kupujmo hrvatsko!"

  30. #30
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ja navečer imam snage samo jesti kolače. :namig:

    a je l' smijete nakrcati kofere zeljem i krekerima kad idete u nl?

  31. #31

    Početno

    Ne pratis, ms Ivy, to nema smisla lifrati u koferima kad mozes kupiti u R'damu.

  32. #32
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ma pratim, ali si rekla da ne stigneš do bosanca pa sam mislila da bi bilo jednostavnije dovući zalihe par puta godišnje. :namig:

    meni kolega iz engleske uvijek prošverca čokoladu i cheddar, evo idući tjedan se vraća... mnjam..!

  33. #33

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    evo jedan dobronamjeran savjet iskusne slasticarke.... nemojte raditi sampite! za njih treba pogoditi pravu mjeru gustoce sirupa i jacine bjelanjka i onda to sipanjem spojiti polako, polako, pod pravim kutem, na pravoj temperaturi, uz pravilan omjer zdravo marije i andjela cuvara...

    prekomplicirano, vjerujte mi, a cesto ni ne uspije.

    (meni nije ni jednom, a good is my witness da sam se stvarno trudila... roll)

  34. #34
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    pa moram priznati da su meni bjelanjci općenito problematični. ali jednom ću ipak probati, možda se potrefi jačina sunčeve aktivnosti s tijekom podzemnih voda ispod kuhinje i izlaskom voyagera iz sunčevog sustava. :kolut:

  35. #35

    Početno

    prekomplicirano, vjerujte mi, a cesto ni ne uspije
    :zabezek:
    Hihihi...meni uspjelo iz prve...bez kutomjera i krunice!

  36. #36

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    Citiraj dille prvotno napisa
    prekomplicirano, vjerujte mi, a cesto ni ne uspije
    :zabezek:
    Hihihi...meni uspjelo iz prve...bez kutomjera i krunice!
    pa hebemu, kako? meni se uvijek bjelanjak splosti.... (priglupi smajlic ceskavac)

  37. #37
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    je l' sirup baš mora biti vruć? s vatre? možda ne smije biti prevruć, a? možda sandraf ne tutne odmah u frižider pa se zato spusti? dille, daj neki trik da šampite ne završe u zahodu!

  38. #38

    Početno

    Moraju biti friska jaja, najmanja brzina i kipuci sirup. Valjda...

  39. #39

    Početno

    I da, kao sto Aprilka rece, malo po malo ulijevati sirup u bjelanjke, inace bi zavrsio na dnu zdjele.

  40. #40

    Početno

    Ja sam sebi to laicki objasnila da sirup mora biti kipuc da moze termicki obraditi bjelanjke i tako nastane krema...

  41. #41
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    makes sense, samo ja u mislima vidim bjelanjke kako idu u vodu.
    bumo vidli...

  42. #42

    Početno

    E u tome ti i je fora s POLAGANIM ulijevanjem. Skoro pa kap po kap. Ili vrlo, vrlo, vrlo tanki mlaz.

  43. #43
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    pa ako znam napraviti majonezu, valjda ću i ovo uspjeti.

    ako propadne, vincek nije daleko. :namig:

  44. #44

    Početno

    :turbo ljubomorni smajlic koji psuje sve po spisku vama u Zg:

  45. #45
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    :zlobni smajlić koji viče, e draga, ne možeš sve imati!:

  46. #46
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    tak mi i frendica koja je u americi stalno cvili za čokoladnim kremšnitama :cer:

  47. #47
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    a to me podsjetilo (kasno palim), ajde nabaci recept za neki tipični nizozemski kolač!

  48. #48

    Početno

    Jesi me nasla...Cekaj, razmisljam...ajde, malo cu potraziti, pa otvorim novi topic. Za sad mi samo padaju na pamet poffertjes (male palacinkice), tompouce (slicno kremsniti, samo u kremu ide puuuuno slaga) i vlaai (ne znam kak bi opisala).

  49. #49

    Početno

    Sad sam se sjetila da ja obicno stavim maaalo soli u bjelanjke prije nego ih pocnem tuci (miksati). Davno sam negdje procitala da se tako bjelanjci nece spustiti. Mozda je u tome fora?

  50. #50
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ja stavim malo hladne vode.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •