Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 81 od 81

Tema: Šampite

  1. #51
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Aprilka, hvala na uputama, još ću malo pričekati, da skupim ponovo hrabrosti (i živaca) pa ću ponovo pokušati. Ovaj put ispravno nadam se.
    Onaj recept koji sam radila ide sa čak 1/2 l vode na istu količinu šećera kao kode tebe (10 bjelanjaka, 1/2 kg šećera, 1/2 l vode), plus što se sve miješa na pari, pa nakon 15 min dobiješ gore čvrste bjelanjke, a ispod tekućinu, i onda ti na kraju ispadne nešto smećkaste boje (jer se šećer karmelizirao) pa sve to lijepo fino zavitlaš u smeće.
    Dille, ja koristim kupovne kore od lisnatog. A nekad davno u nadobudnim mladim danima sam ih i sama pravila, sad sam mišljenja da mi je neisplativo toliko se mučit kad ih mo'š kupita za 10-tak kn. Ako hoćeš iskopat ću recept.

  2. #52

    Početno

    Ako ce ispasti onako prhko-hrskavo-lisnate (vec sam sama sebi dosadna :zakolut, daj molim te, napisi recept. Ako ispadnu onako gumenaste kao Ledove, onda nemoj.

  3. #53
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kupovne su gumaste samo kad se navlaže, inače su i one prhke.
    Ajde, ne tjeraj mak na konac - ti jedi šaum, a tijesto stavljaj sa strane - ionako nema šanse da ga uredno prerežeš i staviš u usta.

  4. #54

    Početno

    Ali ja to zbog muza...rekao mi je da je njemu taj biskvit bez veze i nek se drugi put malo vise potrudim da budu hrskave...
    :zacrven i zakolut:

  5. #55
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    super su ispaleeee! :ja sam super, ja sam mrak:
    ništa se nije sleglo, a sirup sam dodavala polako, polako... gore sam posipala čokoladom.
    samo što je natopio biskvit i turbo je sladak. može li s manje šećera?

  6. #56
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Citiraj dille prvotno napisa
    Ako ce ispasti onako prhko-hrskavo-lisnate (vec sam sama sebi dosadna :zakolut, daj molim te, napisi recept. Ako ispadnu onako gumenaste kao Ledove, onda nemoj.
    Ja se više ne sjećam kakve bi meni ispale, al mislim da su one kupovne ipak bolje, malo sam škicnula u knjigu po recept i sjetila se da je koma za pravit- moraš 4-5 puta valjat, preslagivat i držat u frižideru... Pretpostavljam da bi ti jednostavnije bilo poć do tog bosanca u roterdam, a??? Ako o'š napisat ću recept.

  7. #57
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    aprilkaaaaa! je l' može s manje šećera ili će krema biti prerijetka?

  8. #58

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Travnik
    Postovi
    22

    Početno

    Nemam pojma !!!
    Ja sam uvijek po receptu radila. Ajd' ti probaj pa javi
    Mozda da se onda duze kuha kako bi se postigla gustoca. Ma lupammm....

  9. #59
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    pa ja i nisam dugo kuhala, samo da se šećer otopi - onda se počelo rijediti pa sam se prepala i prekinula. trebalo bi biti isto sa npr. 300g šećera i pola deci vode. bum probala...

  10. #60
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Evo izvještavam vas da mi nije uspilo ni po aprilkinom receptu. Mislim da sam stavila više vode nego što je trebalo... (moje šalice za kavu su "većeg formata", tek mi je posli sinulo) i tako je opet sve završilo u wc školjci. A malo je falilo... Ma da bar meni ne idu kolači, ne bi mi bilo krivo.. nego ovako... šmrc...

    Sad čekam da ms. ivy napravi eksperiment sa duplo manje cukra, pa ako joj uspije, onda ću se i ja opet uhvatiti recepta. Ovo što sam večeras kušala (prije bacanja u wc školjku) bilo je tako slatkooooooo da su mi zubi utrnuli Zasad mirujem...

  11. #61
    lidac2004

    Početno

    cure,meni je iskusna kuharica rekla da se to mora raditi na pari da bude onako lijepo kao iz slasticarne.

  12. #62

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Ako vam treba samo kao podloga, ne bi bilo loše lisnato zamijeniti sa hostijom za napolitanke - onom debelom u koju se inače stavi krema (tj između dvije) tipa prženi lešnjaci, čokolada, mandulat...

  13. #63

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    kazu, ko zna sampitu napravit, vrsna je kuharica. ja se ne bih usudila iako MM obozavaaaaaaaa sampiteeeeeee. Vise sam tip krempita.

  14. #64
    Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    10,959

    Početno

    ja volim šampite...obožavam....ali ne znam ih raditi i ne bih se baš usudila, jer nisam neka (nikakva) kuharica...zato ih kupim u slastičarnici.....

  15. #65
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ovo je stvarno dobar recept i meni su uspjele otprve. samo moraš biti pažljiva. idući put radim s manje šećera, a između biskvita i šauma idu jagode. :zaslin:

  16. #66

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Travnik
    Postovi
    22

    Početno

    :D A odavno ja muzu govorim da sam vrsna kuharica al' mangup samo koluta okicama.
    Ne znam zasto vam ne uspije, recept je stvarno jednostavan i meni je svaki put uspjelo. Ah, daaaa ...niste sve vrsne kuharice kao ja.

  17. #67
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    glede onog što je lidac napisala, i mama mi veli da je super skoro do kraja istući bjelanjke, pa staviti na paru i direktno dodavati šećer (ne sirup) uz lagano miksanje. nikad ne padnu i bude odlična pjenasta krema. pa možete i tako probati, ja budem pa javim kako je ispalo!

  18. #68
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Citiraj lidac2004 prvotno napisa
    cure,meni je iskusna kuharica rekla da se to mora raditi na pari da bude onako lijepo kao iz slasticarne.
    i ja sam radila na pari pa je završilo u wc školjci...

    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ovo je stvarno dobar recept i meni su uspjele otprve. samo moraš biti pažljiva. idući put radim s manje šećera, a između biskvita i šauma idu jagode. :zaslin:.
    i ove su mi završile u wc školjci... Onda sam i ja završila na wc školjci jer me od oblizivanja tolikog šećera uhvatila trčkalica :hi hi hi hi:

    Ma ovaj aprilkin je recept stvarno dobar, samo sam ja izgleda kod vode umjesto one male ćikare za kavu upotrijebila veliku ( kod nas se kava pije na litre), i prekasno sam shvatila. Treba vode tek toliko da se smoči cukar jelda ms ivy??

  19. #69
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    tinkie, ja sam stavila deci vode na 550 g šećera - to ti bude baš gusto, tek da navlaži a onda se na vatri rastopi.

    ali ful slatko - probaj sa 300 g šećera i pola deci vode.

    a da ti počneš kuhati u zahodu... manje bi trčala... :ceeer odvalj:

  20. #70
    Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Francuska
    Postovi
    460

    Početno

    Aprilka, recept ti je super i uvjerljivo izgleda da moze ispasti pa cu ga probati jer obozavam sampite al zanima me ovo: da li se zalijepi krema za stranice od tepsije ?

  21. #71

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Travnik
    Postovi
    22

    Početno

    Ne zalijepi se. Jos toplu sampitu izrezes kako zelis stalno umakajuci noz u hladnu vodu. Tako i stranice odvojis od tepsije.

  22. #72
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    Kopajući po receptima našla sam ovaj za šampite i zanima me dali se sa istom kremom mogu raditi i šaumrole? Kupila sam nedavno one tuljke za rolice i probala sam čak jednom prilikom napraviti šaumrole po nekom receptu, ali je sve iscurilo van

  23. #73

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Travnik
    Postovi
    22

    Početno

    Citiraj ivory prvotno napisa
    Kopajući po receptima našla sam ovaj za šampite i zanima me dali se sa istom kremom mogu raditi i šaumrole?
    Moze, zasto ne. Princip je isti - sve su ostalo nijanse.

  24. #74
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    mislim stvarno! Ja ne mogu vjerovati, ja nemam sreće....

    radila sam ponovo šampite, nakon godinu dana (toliko mi je trebalo da se nakanim, uh kako su me bile naljutle), i sad stavim ja šećer i vodu na paru, al jok! Kakav sirup, meni se sve iskristaliziralo...

    E sad, ja se nisam dala, pa sam bila uporna i mutila s "kristalićima", i mogu reći da ovaj put nisu završile u WC-u, al bome nisu bile ni nešto posebno. Hvala bogu na mojoj zaovi, s njom ništa ne može propasti. Njoj su bile super, jedina zamjerka joj je bila "male grudice" koje su joj zapinjale za zube
    Đizus, kako sam se iznervirala zbog njih...

  25. #75
    suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    1,089

    Početno

    Savjet slastičara za sirup:kuhati sirup dok se ne zgusne i tada isprobavati vilicom-zamočiti vilicu u sirup i puhnuti kroz vilice, kad se počnu praviti balončići sirup je prave gustoće.
    Meni nikako nisu ispadale dobro dok nisam tako radila sirup-od tada bez greške.

  26. #76
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Prava slastičarska šampita :

    6 bjelanjaka ( ili 250 g. bjelanjka )
    500 g šećera

    Bjelanjak se velikom brzinom miksera izlupa u čvrsti snijeg i tada polako dodaje 200 g šećera , uz konstantno mješanje .
    Ostalih 300 g. stavi se u posudu , sipati vode toliko da samo prekrije šećer i kuhati ( ne na pari ) dotle dok tekućina postane sirupasta odnosno puhanjem kroz vilicu ne pravi balone.
    Vrel sirup se polako sipa u šam uz konstantno mješanje miksera ali na manjoj brzini.
    Kad je sve umješano , masa se stavlja između dvije kore . Nije potrebno hladiti. Gornja kora ako je od lisnatog tijesta reže se škarama a ne tiskati nožem.
    Jaja ne smiju biti stara ali ne potpuno svježa. :D

  27. #77

    Početno

    Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    jedina zamjerka joj je bila "male grudice" koje su joj zapinjale za zube
    8)

  28. #78
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    tinki vinki, daj pet!

    čestitam na upornosti

  29. #79

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    980

    Početno


  30. #80
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    ne, ja ne odustajem :D

    ovaj put se bar nisu razlile. i to je nešto...

  31. #81

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    BiH
    Postovi
    402

    Početno

    Evo da vam i ja napišem svoj recept za šampite. Proban je preko nekoliko puta i još nikad nije fulao, uvijek su bile super
    ŠAMPITA

    KORA:
    -10 žumanjaka
    -1 cijelo jaje
    -5 kašika šećera
    -1/2 praška za pecivo
    -11 kašika brašna

    ŠAM:
    -1/2 kg šećera i 2 dcl vode ukuvati dok se ne pojave balončići kroz viljušku.
    -10 bjelanjaka dobro umutiti, pa dodavati jednu po jednu 20 kašika šećera. Šam mora biti čvrst da ne ispada iz zdjele kad je okrenete naopako. Radi sigurnosti dodajte par crnaca soli (među prste soli), a zatim polako sipajte ukuvani sirup uz neprekidno miješanje i ponovo sve dobro mutite dok se masa ne ujednači.

    Šam istresite na pečeni biskvit i nakon 5 minuta izrežite šampitu. Ostavite u frižider da se ohladi i, naravno, jedite je hladnu.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •