Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: zatvor

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno zatvor

prijateljica ima curicu koja je nedavno navrsila godinu, i imaju ooooogromnih problema sa zatvorom. problem je postojao i dok je dojila, ali otkako ne doji (zadnjih mjesec dana) problem je kulminirao. beba ne kaki danima, a kada kaki, to je uz plac i grcenje. probali su s kasicama od sljive, kompotom od sljive, kivijem, jogurtom, spinatom, jos nisu pronasli namirnicu koja bi joj malo olaksala. savjet? iskustvo?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ovo zvuči prilično ozbiljno, trebali bi otići doktoru...

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh, napisala sam post, ali me diskonektalo pa se negdje izgubio u bespućima interneta. Ja ću napisati opet:
    moj mali ima dosta tvrde stolice, iako ima stolicu u pravilu svaki dan. Nama je gastroenterolog preporučio Portalak sirup, da mu stolicu razmekša i tako olakša pražnjenje, ili da probamo sa sirupom od smokava i suhih šljiva (ima za kupiti u ljekarnama). Mi mu zasad dajemo suhe smokve, hvala Bogu voli ih jesti, i stanje je nešto bolje.
    Svakako neka idu doktoru.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Neka proba s lanom. U DM- u ima za kupiti od Alnature mljevenih sjemenki- 1 žličicu pomiješati u jogort ili neki drugi obrok. Inače, čitala sam u knjizi od "ljekovitog bilja" za taj lan da je jedini prirodni laksativ koji ne stvara ovisnost i da je jako zdrav. Mojoj prijateljici je pedijatrica to preporučila za maloga koji je imao isti problem, sad ima normalnu stolicu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

h m, evo mi smo friško od gastroenterologa. Iako moje dijete kaka jednom u tjedan dana, doktor je rekao da to nije opstipacija s obzirom da se ne muči i stolica nije tvrda
    Ali, u čekaonici je bilo djece s problemom kao kod te "tvoje" curice i terapija je bila (ako nisu pomagali kompoti i sirupi od suhih šljiva i smokava) i do 80ml Portalaka dnevno kako bi se stolica omekšala, a dijete izgubilo strah od izgona.
    Ipak, najbolje bi bilo da je odvede doktoru - možda postoji neki poremećaj u fiziologiji crijeva, pa je to bolje što prije dijagnosticirati.

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vodili su curicu kod pedijatra, ali joj nije htjela dati uputnicu za gastroenterologa, s objasnjenjem da pricekaju jos 20-tak dana da vide hoce li se problem nastaviti, jer beba nije tako velikih problema od samog rodjenja (a i slijepi vidi da se problem povecao otkako je prestala dojiti - bas se pitam zasto ). ipak, odvest ce je opet u ponedjeljak, jer kaze da je to koma, mala se probudi vristeci, i onda je razmotaju i gledaju sirotog pacica kako se muci po 10-15 minuta dok se ne pokaki.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A šta je sa kamilicom i šećerom?To moje dvije frendice daju dječici kada ne kakaju.Inače imaju različite pedijatrice,a dobile su iste savjete.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja sam davala kamilicu i šećer (po preporuci doktorice) kad ne bi kakala 2-3 dana, ali to je bilo svega 2 put, zasad fala bogu nemamo problema sa zatvorom.

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

izvještavam: kamilica i secer, odavno nula bodova, ali lanove sjemenke - bingo!!!!! :D
    vec 3 dana curica kaki svaki dan, moze se pokakiti u pelenu, i bude mekano. ona i dalje place kad pocinje kakiti, vjerovatno od straha jer ocekuje bol, ali to je daleko od onog vristanja i grcenja kakvo je bilo prije. jos jednom hvala na savjetu!

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Supač!!!! 8) :D

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nastavak: bili su na kontrolu kod pedijatrice. pedijatrica je napala da zasto maloj daje sjemenke lana, da je lan agresivan za zeludac i crijeva :shock: prijateljica (skoro) napala mene kako sam joj to mogla predloziti. alternativa: zlicica portalaka svaku vecer prije spavanja. tko je ovde lud?

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

:shock: :shock:
    Stvarno ne znam... Moja prijateljica ima sina koji, otkad mu je uvela dohranu (6 mj.), muku muči s tvrdom stolicom. Nema što nije pokušala, nema pretrage koju nije napravila, nema dijete koju nije probala, sve ok, i ništa ne upućuje na nijedan razlog zbog kojeg dijete ima takvu stolicu. A mali bi plakao ko tužna vrba kad bi mu došlo kakati, mogao si mu u očima vidjeti strah od boli, ma užas živi. I onda joj je pedijatrica preporučila da mu daje taj lan (nakon 5 mjeseci muke, pretraga i sl.- mali je dakle imao oko 11-12 mjeseci tad), ona (prijateljica) kaže da joj se dijete otad spasilo.
    Inače mali joj ide kod iste pedijatrice ko i moja Marta, znam tu ženu, i vjerujem joj kao doktorici i pedijatrici.
    Ne znam... happy mummy, ako joj je tako rekla njena pedijatrica... bilo bi mi žao da sam dala krivi savjet, ali ne bih to spominjala da ne znam za takav slučaj iz prve ruke. Slijedeći tjedan idem na sistematski s Martom, pa ću baš pitati doktoricu zašto neki pedijatri imaju drugačije mišljenje.
    Šmrc, sad se osjećam krivom...

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tinkie winkie, nemas se sto osjecati krivom. da se radi o MOM djetetu, ja bih sigurno inzistirala na lanu, umjesto na Portalacu, jer mi je jednostavno nevjerovatno da za crijeva moze biti agresivnije i stetnije nesto sto je prirodni laksativ od umjetno stvorenog sirupa. vise je kritika bila upucena na racun doktorice. inace, radi se o pedijatrici koja je (ne znam mogu li to uopce tako okarakterizirati) preoprezna - npr. beba dobije od 10-tog do 12-tog mjeseca zivota 300 g, mama kaze da slabo jede, a ona automatski salje na vadjenje krvi, urina i bogtepitacega. antibiotike i kortikosteroidne kreme prepisuje za svaku sitnicu, itd. kad uhvatim malo vremena, prosvrljat cu netom vidit sta drugi kazu za lan, sad se i ja zelim "opravdati" prijateljici .

malo morgen

Početno

svakako probajte bebacima dati malo maslinovog ulja (u maloj zlicici, s komadicem kruha ili na neki drugi nacin)
    sigurno ce pomoci

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj malo morgen prvotno napisa
    svakako probajte bebacima dati malo maslinovog ulja (u maloj zlicici, s komadicem kruha ili na neki drugi nacin)
    sigurno ce pomoci
    jok, ovde to nije pomagalo :/

malo morgen

Početno

A zao mi je...kod mojih uvijek upali. to mi je mama rekla kad mi je mala s god. dana imala takvih problema. ja sam se malo dvoumila al u tren smo rijesili problem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zatvor i tvrde stolice vrlo su cesto posljedica nedovoljnog unosenja vode. pitaj frendicu koliko vode daje djetetu

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj happy mummy prvotno napisa
    izvještavam: kamilica i secer, odavno nula bodova, ali lanove sjemenke - bingo!!!!! :D
    vec 3 dana curica kaki svaki dan, moze se pokakiti u pelenu, i bude mekano. ona i dalje place kad pocinje kakiti, vjerovatno od straha jer ocekuje bol, ali to je daleko od onog vristanja i grcenja kakvo je bilo prije. jos jednom hvala na savjetu!
    Evo probacu lanove sjemenke. Imam citavu teglu u fruzideru. Nisam znala da i djeca (mala) mogu lan uzimati tako rano.

THANKS, zabrinuta mama

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Meyra's mommy, NEMOJ! Radije se prije toga savjetuj s pedijatrom, jer je ispalo da oni imaju podijeljeno mišljenje o tome.

Nisi pročitala nastavak:

Citiraj happy mummy prvotno napisa
    nastavak: bili su na kontrolu kod pedijatrice. pedijatrica je napala da zasto maloj daje sjemenke lana, da je lan agresivan za zeludac i crijeva prijateljica (skoro) napala mene kako sam joj to mogla predloziti. alternativa: zlicica portalaka svaku vecer prije spavanja. tko je ovde lud?

aldea

Početno

Da ne dižem paniku, molim brzo vaša iskustva koliko su vam bebači bili najduže bez stolice nakon uvođenja dohrane, a da niste ništa poduzimali.Moj mišek je imao po 5-6 stolica dnevno dok smo se samo dojili, a sada nakon uvođenja dohrane zna se često dogoditi da nema i po tri dana ( papamo jabuku, krušku, mrkvu, tikvice i rižine pahuljice).Danas je prošao i 4. dan velikog iščekivanja.Sad ne znam da li da krenem u isprobavanje nekih prirodnih stvari koje sam pronašla na forumu, možda čepić (to ne bih ako baš ne moram) ili je to još uvijek u granicama tolerancije :?

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj aldea prvotno napisa
    Da ne dižem paniku, molim brzo vaša iskustva koliko su vam bebači bili najduže bez stolice nakon uvođenja dohrane, a da niste ništa poduzimali.Moj mišek je imao po 5-6 stolica dnevno dok smo se samo dojili, a sada nakon uvođenja dohrane zna se često dogoditi da nema i po tri dana ( papamo jabuku, krušku, mrkvu, tikvice i rižine pahuljice).Danas je prošao i 4. dan velikog iščekivanja.Sad ne znam da li da krenem u isprobavanje nekih prirodnih stvari koje sam pronašla na forumu, možda čepić (to ne bih ako baš ne moram) ili je to još uvijek u granicama tolerancije :?
    isto pitanje:Vito ima 9 mjeseci, kaka svaka 3-4 dana, nekad vrišti kad kaka, ali najčešće ne, iako su mu stolice malo tvrđe od uvođenja dohrane...Do 6. mjeseca je samo dojio i imao stolicu redovito. Je li to problem, što da radimo? :/

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

To je jedan od razloga zasto sam mrzila dohranu....bio je to uzas, prava trauma kako za moje dijete, tako i za mene......
    od normalne stolice svaki dan ( nekada i 2-3 puta dnevno, iskljucivo dojena beba) desilo se da par dana nema stolicu.....nisam se brinula jer je imala vjetrove , pa sam znala da crijeva rade....a onda je pokusala i pocela plakati, grciti se ...kad sam joj skinula pelenu sve je stajalo "na pola" i morala sam joj saviti nozice i pritisnuti stomacic da sve izbaci....nikad nije toliko plakala...uzas......i tako par puta zaredom....dok joj nisam u potpunosti prestala davati bananu i rizu.....cak ni mrvicu....i to je tesko kad su to namirnice s kojima se obicno pocinje....umjesto toga jabuka i kukuruzna krupica ....i kasika maslinovog ulja nataste....
    Sada vise nema takvih problema, pa smo vratili rizu, ali ne i bananu....
    Zelim vam mnogo srece da to sto prije savladate...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

[quote="apricot"]
    Ali, u čekaonici je bilo djece s problemom kao kod te "tvoje" curice i terapija je bila (ako nisu pomagali kompoti i sirupi od suhih šljiva i smokava) i do 80ml Portalaka dnevno kako bi se stolica omekšala, a dijete izgubilo strah od izgona.

Pitanje: smijem li bebi od sedam mjeseci dati skuhane i zgnječene suhe šljive?
    Kakamo svaki dan po nekoliko puta, a sve po nekoliko formiranih loptica.
    Imam osjećaj da se muči.
    Zbog toga ne jede mrkvu, bananu, rižu, a ne pomažu nikakve marelice ni kruške. Kamilica isto nula bodova.
    Portalak nam je nekako zadnje rješenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sto se lana tice, ne znam zasto ne. Treba imati ne umu da se ne dajeu citave sjemenke lana, nego mljevene. U DMa ima (Schnekoppe?) mljeveni lan s datuljama i sljivama. To je jako , jako fino. Umijesas u kasicu , jogurt , pospes po juhi , salati... Mljac!
    isto tako , ako ne zelis dati sjemenke lana djetetu , mozes napraviti i slijedece:
    preko noci zlicu lana preliti s 3-5 zlica tople vode. Do jutra ta voda postave zelatinozna. Odvojis je i umijesas u hranu. Nije ucinkovito kao mljeveni lan , ali nije lose.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo i mi smo upravo imali navedeni problem pa da podijelim iskustvo. Mišica je stara 9 mjeseci, još uvijek dosta doji, dohrana tak-tak. Tri dana za redom su joj u jelovniku bile i riža i banana i mrkva te se zatvorila. Treći dan navečer je plakala od bolova i nije mi dala da joj skinem pelenu pa je MM išao po čepiće, ali dok se on vratio bol se smirila pa joj nismo dali čepić već smo odlučili još malo pričekati i pomoći joj na prirodan način (usput sam malo i pogledala iskustva na forumu). Recept: četvrtog dana zatvora sam počela dan samo s dojenjem i češće ju dojila (bez dohrane-preporuka jedne pedijatrice), "tankala" s vodom, ali i kompotom od suhih šljiva (male komadičke je i pojela), povremeno masirala trbuščić u smjeru kazaljke na satu, stiskala joj koljena prema trbuhu te se taj četvrti dan poslijepodne uspjela pokakakti (uz bol, ali ipak je).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam imala slično iskustvo sa svojom Martom pa sam postavila pitanje i na Cybermedu. Evo linkova

http://www.cybermed.hr/forum/read.ph...&i=4151&t=4128
    http://www.cybermed.hr/forum/read.ph...&i=4250&t=4250

Ja sam recimo kod nje primjetila da ju hvata panika kad se treba pokakati, vjerovatno ju je to dosta bolilo.
    Uglavnom, ispostavilo se da Marta ima urođenu blagu stenozu anusa i naručivani smo na Rebro skoro svaki tjedan uz terapiju portalakom. Doktorica joj je prstom polako proširivala anus i evo hvala bogu sada, nakon skoro godinu dana ima uredne stolice svaki dan.
    Bili smo kod dr. Dujšin i svakako ju mogu preporučiti, vrlo je ljubazna i strpljiva.Nije nas odmak poslala kirurgu na proširivanje anusa (to se inače radi nekakvim metalnim dilatatorima) već si je stvarno dala truda i naručivala nas na odjel, čak i bez uputnice.

Što se portalaka tiče, rekla je da je to samo nekakva "samljevena celuloza" koja je skroz prirodna i nakuplja na sebe vodu tako da omekša stolicu i ne izaziva nikakvu ovisnost te da terapija portalakom može trajati beskonačno.

Mislim ipak da ovaj problem ne treba olako shvatiti, ipak je bolje potražiti pomoć gastroenterologa da ne dođe do analnih fisura ili nekih većih problema pa dijete onda svjesno zadržava stolicu zbog boli i neugode i to se pretvori u začarani krug.

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ja sam danas pitala u ljekarni što bi bilo dobro protiv zatvora, a da nisu čepići, sirupi i sl. i preporučen mi je Prolife u bočicama (pola bočice ujutro prije obroka). Inače, Vito ima problema sa zatvorom, kaka svaka 3 dana, jednom je prošlo i 6 dana. Njega to previše ne muči, dobre je volje i najčešće ne plače kad kaka. Stolice su normalne boje i nisu tvrde (dojim ga). Zna li netko je li taj Prolife dobar i smije li se davati bebi od 10 i pol mjeseci?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako stolica nije tvrda i ako ga ne muči... nema smisla davati mu bilo što.
    ako ste probali prirodnim metodama u vidu kompota, sokova, lanenih sjemenki... i ništa od toga ne pomaže... onda je vjerojatno takvo dijete.
    dijete takvoga metabolizma.
    (tako je nama rekao gastroenterolog)

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Hvala apri... stolica mu nije tvrda, zlatnožuta je i srednje mekana. Najčešće se ne muči kad kaka, par puta ga je mučilo, plakao je i trbuščić mu je bio jako tvrd prije nego što se pokakao. Zadnji put nije imao stolicu 6 dana, zvala sam pedijatricu, rekla je da mu stavim vazelinske čepiće. Znam da to nije dobro raditi, ali ja sam mu stavila toplomjer u guzu na dvije minute (kao da mu mjerim temperaturu) i dobio je stolicu...to mi se činilo bolje od čepića :/ Izbacili smo iz prehrane rižu, jabuku i kuhanu mrkvu (rekla pedijatrica), ali ništa nije bolje.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

povećaj unos tekućine.
    daj mu korabu i tikvice.
    kompot od šljiva i sok od šljiva.
    krušku i kruškin sok.
    nemoj miksati hranu, neka crijeva rade.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor