Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Sunce i vrtić

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Sunce i vrtić

Krenulo moje dijete ovaj tjedan prvi put u vrtić (ima 3,5 godine) i sve mi se čini u redu, i on ovih prvih dana radosno kreće ujutro, tete su simpatične, program dobar... uglavnom, sve mi se čini dobrim osim jednog:
    djeca su vani od 10:30 do 11:30, odnosno u vrijeme kada je jako sunce. Iako u pojedinim dijelovima ima hlada, to nije zaštita (odsjaj), pa me zanima je li tako i u ostalim vrtićima? Zar je moguće da se ne pazi na to, osobito danas u vrijeme kada je sunce baš opasno?
    Pripremam se da na neki način s tetama započnem razgovor o tome, ne znam kako, ali namjeravam popričati...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sorry, a gdje to ima sunca? 8)
    da se odmah preselim
    ja sam se ova 3 dana smrzla

a prošli tj dok je bilo sunca dijete smo doma namazali i dali joj kapu

to radimo od proljeća, odn. čim je počelo jače sunce
    radimo to sami, a i tete su upozorile roditelje da to rade

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    da se odmah preselim
    ja sam se ova 3 dana smrzla
    Evo danas je napokon izašlo malo sunca, ali mislim da ovo sada sunce nije više tako opasno.
    A što se tiće onih vručina prije ljeta i sunce. Kod nas su tete isto naglasile da djeca obavezno imaju kapicu i obično su odmah ujutro izlazili vani im ulazili oko 10:30 u vrtić.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I kod nas se tada izlazi vani, zapravo malo ranije, mislim do 10. Za jesen i zimu mi se to čini skroz OK. U proljeće i ljeto se na vrijeme dobiju upute za kapice i zaštitne kreme.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa
    mislim do 10.
    tada se kreće van, bude se isto do pola 12

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mislila sam općenito - izlazak u to vrijeme u bilo koje doba godine nije dobar. Uvijek ga mažem kremicom i ima kapicu, ali jednostavno ne razumijem da ustanova koja se brine za djecu o tome ne razmišlja i ne prilagodi program? A malo prije su mi rekli da i popodne u 3 sata idu van, što me još više šokiralo...danas ga ostavljamo prvi put na spavanju i dolazimo po njega prije tog popodnevnog izlaska.
    Zar nitko nije o tome pričao s tetama/ravnateljicom u svojem vrtiću?

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni se vrijeme za izlazak koje si spomenila čini sasvim u redu.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A kad bi ti htjela da oni izlaze?
    Prije devet ne mogu nikako jer se svi skupljaju, doruckuju, ovo-ono.
    Znaci, jedino bi bilo moguce od 9,30-10,30.
    Al zimi je to hladnohladno.

Meni je ok.
    Smatram da dijete mora dobit malo sunca, pogotovo zimi.
    Glavno da ne izlaze bas u podne.

Meni je veci problem sto su premalo vani. I cim padne malo kise, ne idu van.
    Moj je navikao biti po 3h, po svim vremenskim uvjetima.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

budi sreta da imaju gdje ići van. koliko je vrtića bez dvorišta pa djeca 8-10 sati čuče u zatvorenoj sobi

vrijeme je sasvim ok, sunce je, ali je puno niže već, a temp su <20°C

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Između 10 sati i 4 sata popodne ne bi se trebalo izlagati suncu (po ljetu, zbog micanja sata – od 11 do 5). Za djecu je to posebno opasno jer prema istraživanjima 80% izloženosti suncu „upijemo“ do svoje 21. godine, a najviše ljudi koji dobiju rak kože tijekom života to je rezultat pretjeranom izlaganju suncu u djetinjstvu. Puno je opasnije ako dijete izgori na suncu, nego odrasli, a opasnost je „poduplana“ za dobivanje raka kože.Da bi se u tijelu stvorio D3 vitamin dovoljno je izložiti se suncu 3x tjedno po 15 minuta lice i ruke (bez zaštitne kreme, znači kad sunce nije jako).
    Čini mi se da kod nas još uvijek ne postoji svjesnost o opasnosti od sunce – vidim to kad recimo po gradu u podne mame voze u kolicima djecu bez ikakve zaštite; a to je vrlo jako sunčanje jer se dosta uv zraka odbija i od betona. Isto tako na moru uglavnom srećemo ljude s malom djecu koji idu na plažu u vrijeme kad mi idemo s nje (oko pola 11). Iako je po zimi uv zračenje niže, kada padne snijeg znatno se pojača (reflektira oko 80% zračenja).
    Iako nismo u Australiji, činjenica da jedan od dva Australaca dobije rak kože stvarno je alarmantna, kao i da je to u Americi rak s najvećim porastom. Jedan od mitova je da se ne može izgoriti kada je oblačno – 80% uv zračenja prolazi kroz oblake, a mit je i da potamnjena koža štiti od sunca – to je vrlo niska zaštita, a tamnjenje je ustvari „borba“ kože protiv daljnjeg oštećenja.
    Također sam čitala u nekim znanstvenim člancima i čula na tv-u da djecu do 3 godine uopće ne bi trebalo izlagati suncu. Moje dijete je dosta vani, ali nastojim da je što ranije ujutro i da je zaštićen kremom i kapicom, te u hladu. Sjećam se davno – ne znam u kojem topicu – pisala je jedna forumašica kako joj je dijete izgorjelo u potpunom hladu, iza kuće.
    Iako se taj rak čini možda najbezazlenijim (ako uopće uz riječ rak može ići ta riječ), čak i ako je riječ o benignom, ako se proširi na kost postaje vrlo opasan.
    Tako mislim da bi u vrtićima djeca trebala naučiti i to da je najbolje u to vrijeme ne biti na suncu i kako se zaštiti – a ne biti uvijek vani u to vrijeme, a mislim da bi se prilagodbom programa to moglo i jednostano učiniti – da su vani od pola 10 (iz onoga što ste napisale vidim da ne može ranije), pa do pola 11, tri frtalja 11 (kvarat manje 11). Naravno, ne može se uvijek izbjeći sunce, u to vrijeme se mora nešto obaviti ili hodati (ako ništa drugo iz vrtića), i ne govorim o tom kratkotrajnom (ali zaštićenom) izlaganju, ali kontinuirano izlaganje suncu u to vrijeme dnevno satima, kroz godine, stvarno mi izgleda nepotrebno i opasno.
    Uf, raspisala sam se, ali to je tema koja mi je dugi niz godina prisutna u životu -o štetnosti sunca i o ovom raku znam nažalost dosta zbog toga jer je prisutan u mojoj obitelji, s puno puno operacija.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leelee sve što kažeš stoji i slažem se s tobom u potpunosti
    ali za ljeto
    a sada kad je vani 16 C i UV indeks nizak mislim da nema mjesta takvoj panici
    djeca u u dugim rukavima i hlačama ono malo kože što je izložena ovom niskom UV ineksu mislim da stvarno nisu u uopasnosti

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ali za ljeto
    djeca u u dugim rukavima i hlačama ono malo kože što je izložena ovom niskom UV ineksu mislim da stvarno nisu u uopasnosti
    potpis. i ne samo da nisu u opasnosti, nego svima nama treba sunce. naročito zimi. još malo pa će u 4 i pol već biti mrak.

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

LeeLee u prvom postu napisala si da idu unutra u 11.30, a u drugom smatraš da je ok da idu u 10.45. Zar stvarno misliš da tih 45 min po ovakvom vremenu kao što je ovih dana čini nekakvu razliku? (ne mislim na 6-8 mj.)

što se tiče popodneva, vjerojatno radno vrijeme (ne dežurstvo) traje do 16.30 (tako je u većini vrtića, ako je kod tebe drugačije, ispravi me). od 16 8budući da misliš da prije tog vremena ne bi smjeli van) do 16.30 taman bi izašli van i za 10 min bi morali nazad - što se onda niti ne isplati. to znači da popodne nikad u cijeloj godini ne bi bilo boravka na zraku.

nemoj se ljutiti al mislim da pretjeruješ.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa
    Meni se vrijeme za izlazak koje si spomenila čini sasvim u redu.
    i meni.
    sunce više uopće nije tako jako.
    ustvari koliko je zazimilo tete čekaju da grane dobro sunce pa da ih onda vode vani.
    ja bi se zabrinila kad ih ne bi vodili vani dokle god to vrime dozvoljava. pa bolje im je na zraku nego u vrtiću. a i sunce više nije tako jako.
    mene nije zabrinjavalo ni dok su ih vodili u 7. misecu vani. vrtić ima svoj veliki okoliš, pod borovinom, a to što će malo pretrčat pod sunčevim zrakama nije mi zabrinjavajuće.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

meni je ok..
    i tako smo vani od 9-9.30 do 12, uđemo doma na ručak i spavanje i opet popodne vani...

živimo u kući i ako je vani vrijeme ok vani smo..

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj blazena prvotno napisa

Meni je veci problem sto su premalo vani. I cim padne malo kise, ne idu van.
    Moj je navikao biti po 3h, po svim vremenskim uvjetima.
    I moj ovako, ja sam se skoro rasplakala kad mi je teta rekla da do proljeća neće uopće izlaziti van

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Drage mame,

malo padam s Marsa s ovim pitanjema, ali nisam našla nijednu temu gdje bi ovo bilo prikladno, pa ću eto ovdje to lansirati.

Zanima me ako sam još na porodiljnom (3 godine), imam li pravo dijete upisati u privatni vrtić?

Također, sin mi sad ima 2,9 godina. Koliki je problem ga upisati u vrtić? Za jaslice mi se čini velik - nema pelene već mjesecima, govor mu je odličan, sam se oblači, pere zube, jede, ide na wc...

Hvala!!

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako ima mjesta mislim da ga možeš upisat u bilo koji vrtić. nema veze što si na porodiljnom.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj cinderella prvotno napisa
    ako ima mjesta mislim da ga možeš upisat u bilo koji vrtić. nema veze što si na porodiljnom.
    a osobito ako je privatni...
    ne znam kako u splitu ali u zagrebu ih ima bezbroj,pa obzirom para vrti gdje burgija neće uvijek se u privatnjaku nađe mjesto

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Leelee, što ti držiš dijete u kući između 10 i 4 cijelu godinu?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa
    Citiraj cinderella prvotno napisa
    a osobito ako je privatni...
    ne znam kako u splitu ali u zagrebu ih ima bezbroj,pa obzirom para vrti gdje burgija neće uvijek se u privatnjaku nađe mjesto
    hvala. malo ću se još raspitati.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

u državni vrtić se ne može upisat ako je mama na porodiljnom (to dijete zbog kojeg je na porodiljnom)...moja susjeda ima 3 i radi na crno i uspjela je sa nekom vezom ubacit malu (lažirat potvrdu da je zaposlena)....
    za privatni to vjerojatno ne vrijedi...

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Nisam imala pristup Internetu ovih dana, pa se sada javljam. Ono što me malo umirilo vezano uz vrtić je to što je jedan dio vrtičkog dvorišta, što prije nisam zamijetila, u hladu od drveća. Ipak, i dalje mislim da nije kolektivni svakodnevni izlazak van, na sunce, u vremenu koje sam navela prije, nije dobar. Tim više što je program jednak tijekom cijele godine, odnosno vani su od pola 11 do pola 12 te poslije 3: od svibnja do kolovoza, kada je uv zračenje nekoliko sati oko podneva vrlo visoko, u travnju i rujnu (kol'ko se sjećam, postji izreka u stilu: „pazi da te ne oprži travanjsko sunce..“ ili tako nekako) kada je visoko, pa sve do razdoblja od studenog do veljače kada je nisko. I značajna je razlika jesu li vani do pola 11 ili

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A sada se malo zapitaj što tvoje dijete uči od tebe. Želiš li odgojiti malog neurotika koji će se bojati provesti predivan proljetni, ljetni, jesenski ili zimski dan na otvornome?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma to je lako rješivo, da bude objektivno - naše odgajateljice imale su bedževe koje su djeca nosila na kapicama (šilterice su bile obavezne) u ljetnim mjesecima.

Bedž je osjetljiv na uv zrake i kad promijeni boju (a gore i piše "pazi, sunce") sklanjaju se u hlad ili idu unutra. I sve pet! Moji dječaci nisu više u vrtiću, ali bedževe i dalje koristimo za vrijeme ljeta.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u zagrebu tj na sjeveru HR je u ovo vrijeme trči, trči pa sunce...

šta bi bilo da si u Dalmaciji gdje svaki dan po malo zna biti sunca???

budi sretna i zahvalna što ti dijete uopće ima dvorište i izlazi vani na sunce mislim da bi mnogi roditelji bili jako sretni da im vrtić ima dvorište i da mogu ići vani s djecom

i da....makni stakleno zvono s djeteta...koliko god misliš da je to dobro za njega/nju nije....nije za njegovu psihu...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj pinta prvotno napisa
    A sada se malo zapitaj što tvoje dijete uči od tebe. Želiš li odgojiti malog neurotika koji će se bojati provesti predivan proljetni, ljetni, jesenski ili zimski dan na otvornome?
    Potpisujem, Leelee nemoj se ljutiti ali mislim da malkice pretjeruješ. To mi zvuči onako, ajmo naći nešto da ne bi baš sve bilo savršeno. Dok te čitam imam osjećaj da doslovno djete držiš pod staklenim zvonom. A onda će jednoga dana biti čudno što sjedi za kompjuterom satima.
    Opusti se malo.
    Svi se slažemo da je u ljeto potrebno paziti i ne izlagati se suncu, pa opet, iako recimo nismo na plaži od nekih 11-4, opet se krećemo po vani, ljudi imaju obveze, pa ne može svijet stati na 6 sati i da se svi zatvorimo u kuću.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pinta prvotno napisa

ja pak mislim da je ovakav komentar pretjeran i totalno neumjestan :/

sto zena "previse" obraca paznju na izlaganje suncu - objasnila je vise puta, kome se ne svidja - ne svidja se. ne vidim po cemu ona zbog svoje bojazni - odgaja neurotika?? :shock:

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja bih samo molila da netko napiše gdje ima ovih super bedževa za kupiti.

Ja sam Patrika naučila da uvijek fura kapu

xenia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ali za ljeto
    potpis. i ne samo da nisu u opasnosti, nego svima nama treba sunce. naročito zimi. još malo pa će u 4 i pol već biti mrak.
    potpisujem

doduše vidim da spominješ da je ista praksa i u ovim toplijim mjesecima al stvarno ne znam kako bi točno to organizirali jer onda stvarno djeca skoro nikad ne bi mogla biti vani

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Ja bih samo molila da netko napiše gdje ima ovih super bedževa za kupiti.

Ja sam Patrika naučila da uvijek fura kapu
    Nismo ih kupili mi, nego su ih narucili u vrticu. I nismo ih platili - dobili smo ih. Eh, sad... Negdje sam ih vidjela u centru Zg, mozda velika Mladost knjizara u Ilici... Kad se sjetim, raspitat cu se. Nije mi usput jer je i mladji sin sada skolarac, ali budem kad uhvatim priliku.

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Danas sam prvi put pričala s tetom o suncu - i rekla mi je da u proljeće/ljeto dosta paze na to te da djeca nikada nisu vani poslije 11, čak znaju vani doručkovati pa onda ići unutra. Popodne po vrućini ne idu van, a čak su nekim roditeljima morali objasniti da je prevruće, i da je prejako sunce u to vrijeme. Tako da sam baš zadovoljna...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •