Citiraj Indi prvotno napisa
Alizeja, "davno" to bilo i danas su stvari malo drugačije.
Tad smo mi čitali Combraya, danas je to nemoguća misija i teško ćeš ga naći igdje više u programu.

No, sve to je bilo onda kad nije bilo državne mature, a danas kad je ona tu i kad su programi kakvi jesu, a Ministarstvo ne daje konkretne odgovore i priprema neadekvatne ispite znanja, onda to nije nimalo u redu prema našim učenicima, kao što u gore navedenom pismu piše:

"Nismo jednaki na startu, niti tijekom utrke, a očekujete da u cilj uđemo zajedno! "
Drago mi je da sam davno završila školu, makar smo bili ratna i poslijeratna generacija, profesori su tada zahtijevali red, rad i disciplinu i znanje, bez obzira da li si iz gimnazije ili iz strukovne škole.
U blizini imam učenicu 1.razreda jezične gimnazije, ali čini mi se da su oni i olakšali programe, vjerojatno je u pitanju HNOS.
Prvo, na što sam ja ostala začuđena je da sa lektirama iz hrv.jezika počinju tek u 11 mjesecu (mi počeli odmah nakon 2 tjedna), drugo, imaju informatiku samo jednu godinu, mi smo imali dvije godine, likovni i glazbeni imaju po jedan sat (sada se ne sjećam, ali mi se čini da su u dobi od 95-99 gimnazijalci imali po 2 sata likovnog i glazbenog, neka me netko ispravi ako grijšeim), a vjerojatno i vjeronauk/etiku (ako se ne varam bila je 2 sata), sjećam se da se u jezičnoj gimnaziji u 3. razredu micao jedan prirodoslovni predmet i postojala je mogućnost učenja 3 stranog jezika, toga nema danas.

Mislim da će se ova državna matura pretvoriti u ono što se danas pretvorili prijemni fakulteti na fakultete.