Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 59

Tema: Problemi sa prirastom težine

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Problemi sa prirastom težine

Pozdrav cure
    Dugo vas čitam i nikada do sada nisam imala potrebe da se javim. Sada imam veliki problem. Naime moja cura se rodila sa 3400. Kada smo izašli iz bolnice imala je 3300. Na prvoj kontroli sa mjesec dana dobila je 1000g. Poslije toga nismo više išli na kontrole i tek sada smo otišli sa tri mjeseca i pol i ona je dobila samo 700g za dva i po mjeseca. Cijelo vrijeme samo dojim i ne dajem joj ništa pored mog mlijeka. Stalno traži da jede i ja joj stalno nudim ali očigledno da nije dovoljno. Doktorica mi je rekla da počnem dohranjivati a ja ne mogu da vjerujem da nisam uspjela. Kaže u cilju nam je da zadržimo mlijeko još bar 10-15 dana a ja ne mogu da vjerujem da je gotovo. Bila sam odlučila isključivo dojiti do 6 mjeseca. Ona je inače jako aktivna i nema mira otkako se rodila. Igra se rukicama i nogicama i prevrće se stalno. Vesela je i ne djeluje mi uopšte kao da je gladna. Sada kad joj ponudim iza cike adaptirano mlijeko odbija. Ne znam šta da radim više. Očajna sam.
    Jeli neko imao sličan problem i šta mislite da li je stvarno gotovo?

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

znači u tri i pol mjeseca dobila je 1700, jel tako?

Kakva je situacija sa pelenama, koliko ima popišanih, koliko pokakanih na dan?
    jel ovaj prvi prirast i drugi vagana na istoj vagi?
    Kako se beba ponaša, koliko spava?
    Koliko podoja dnevno ima, doji li po noći?

Ajde pliz malo detaljnije odgovori na pitanja pa da vidimo ima li kod vas uopće problema

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Piški pet-šest puta na dan najmanje. Kaki svaki dan samo se par puta znalo desiti da preskoči dan ili dva. Stolica je zlatnožute boje kakva bi trebala valjda i biti. Vagali su je naistoj vagi ali je plakala i vrtila se i sestra je držala za glavicu. Mislim da je nije mogla izvagati tačno. Ja sam se izgubila i nisam stigla ništa reći.
    Prije je spavala cijelu noć ali u zadnje vrijeme se budi i traži da jede i naveče. Dojim je otprilike svaka dva-tri sata. Ptije je bilo rjeđe ali u zadnje vrijeme traži češće.
    Ma ona je super vesela. Konstantno se vrti kao što sam napisala u gornjem postu i smješka se svima ali u zadnje vrijeme je malo nervoznija.
    Joj mislim da sam odgovorila na sve.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pokušaj zvati sos telefon ako si u nedoumici.
    Ja neću pametovati, samo - dobivanje na težini jako varira kod bebica, i nakon prvih par mjeseci se smanjuje. Ako je vesela, dobro spava, piški i kaki, možda ipak nema potrebe za dohranom? Nadam se da će ti pomoći i druge forumašice. Nemoj se samo tako proglašavati neuspješnom!

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

demented,

po svemu ovome što si napisala nema zaista potreba za uvođenjem nikakvih promjena.
    Bebice su doista različite i ne mogu se ukalupiti - svi ovi neki popratni faktori kod vas ukazuju da je sve u najboljem redu.

Moguće je da tvoja beba sada prolazi skok u razvoju pa je zbog toga nervoznija i traži češće dojenje kako bi si navukla veću količinu mlijeka za slijedeći razvojni period.

Po meni stvarno nemaš razloga za brigu, nastavi dojiti na zahtjev i prati pelene i bebino ponašanje i ukoliko ti treba podrška nazovi sos telefon.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Cure hvala vam puno na brzim odgovorima.
    Nadam se da ćemo ipak uspjeti. Sutra idem kod ped pa ćemo vidjeti kako dobiva na težini dnevno.
    Rado bih nazvala sos telefon ali nisam u hrvatskoj (u BiH sam) i pretpostavljam da se ne može zvati iz drugih država.
    Hvala vam još jednom

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nikakve ti koristi nema od dnevnog vaganja - samo sekiracija.

inače, slažem se sa sun, bili smo u sličnoj situaciji.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

demented, možeš zvati odakle god želiš.
    to je najobičniji broj telefona.
    jedino što će ti biti nešto skuplje :/

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ne bi loše bilo da uvedeš pokoji noćni podoj, to je odlično za povećanje proizvodnje mlijeka jer noću su razine hormona odgovornog za proizvodnju mlijeka nešto više. Ako se ne probudi sama ti ju uzmi i samo ju onako u polusnu stavi na dojku.

A kako izgleda vaš tipični podoj - koliko dugo traje, mijenjaš li dojke prilikom jednog podoja?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa doji možda nekih 5-10 minuta. Nisam mjenjala dojke ranije jedino kada mislim da nije dovoljno pojela i onda samo malo uzme iz druge i to je to. Sada joj nudim obje i poslije joj dajem flašicu i ona neće. Samo ispljune ono što joj bude u ustima. Valjda joj je dovoljno ili nije navikla da jede više. Sada je dojim i naveče.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa

po svemu ovome što si napisala nema zaista potreba za uvođenjem nikakvih promjena.
    Bebice su doista različite i ne mogu se ukalupiti - svi ovi neki popratni faktori kod vas ukazuju da je sve u najboljem redu.

Moguće je da tvoja beba sada prolazi skok u razvoju pa je zbog toga nervoznija i traži češće dojenje kako bi si navukla veću količinu mlijeka za slijedeći razvojni period.
    ovo je moguće, i meni je bebica jedno vrijeme - s 4mj - počela puno češće sisati, s tim da je ona bila poveće dijete koje je jako puno sisalo, a ja sam bila sigurna da imam mlijeka, tako da je potpuno bilo isključeno da je gladna.

Na tvom mjestu ne bih još uvodila AD, pokušala bih malo češće dojiti da se poveća proizvodnja i porast težine (čak nisam sigurna je li taj prirast zabrinjavajuć, a moguće i da je bila greška u vaganju!). Vagala bih je jednom tjedno za svaki slučaj ali ne češće (svaki dan može biti frustrirajuće i rezultati djeluju jako raznoliko pa to može biti zbunjujuće). Mislim da je nedavno bio sličan slučaj na forumu, i problem je bio riješen nešto češćim nuđenjem dojke.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj demented prvotno napisa
    Pa doji možda nekih 5-10 minuta. Nisam mjenjala dojke ranije jedino kada mislim da nije dovoljno pojela i onda samo malo uzme iz druge i to je to. Sada joj nudim obje i poslije joj dajem flašicu i ona neće. Samo ispljune ono što joj bude u ustima. Valjda joj je dovoljno ili nije navikla da jede više. Sada je dojim i naveče.
    znaš, bitno je da bebu ostaviš dovoljno dugo na jednoj dojci da uspije kvalitetno isprazniti dojku. Na početku podoja mlijeko je vodenasto kako bi utažilo bebi žeđ, a kako sisanje napreduje tako iz dubine mliječnih kanalića izčlazi masnije mlijeko koje je stvoreno da bebu zasiti i koje je ujedno nužno za bebin pravilan rast i razvoj - za dobivanje na težini.
    Zato je bitno da tijekom jednog podoja ne mijenjaš dojku dokle god bebica siše - naime čak i sisanjem u prazno beba tvome organizmu daje informaciju da mora proizvesti još veću količinu mlijeka. Tek kada beba sama pusti dojku, tada joj ponudi drugu.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nemoj očajavati i nemoj biti tužna ja te potpuno razumijem...moja kćer je u prvih 3 mjeseca dobila 1400g..i ja sam ju vagala nakon svakog podoja (pa sada ti računaj koliko sam puta dnevno maltretirala svoje dijete)i to sva do njenih 7.mjeseci, nutkala adaptirano od očaja što je tako malo napredovala (moja sreća što je ona bila pametnija od mene,pa ga je odbila) i bila tužna jer oko mene su sva djeca mjesečno napredovala po 1 kg.
    u svakom slučaju malo nas dijeli do 1 rođendana i sa velikim ponosom se hvalim da još uvijek dojimo ,nemoj posustajati,ti najbolje poznaješ svoje dijete,ako ti je veselo i zadovoljno (kao što je moja bila) onda je ono što njoj treba -samo ti!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i moj mali je dobivao minimalac, u 4 mjeseca je dobio 1800 grama. ja se isto javljala tu na forum, sva u panici . roden je velik (4200) a udvostrucio je porodajnu tezinu tek s oko 10 mjeseci, ili kasnije.

a mala.. ona je udvostrucila porodajnu s oko 2,5 mjeseca , jede ko sumanuta.

najbolje je da gledas signale svoje bebe (a ona ti ocito govori da joj ne treba dohrana).

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Evo da se i ja uključim malo na tu temu:mi smo jučer bili s malom na vaganju(sasvim slučajno-išli sa starijom doktoru pa usput izvagali manju).Uglavnom sada ima tri i pol mj.i 6600 je teška.Rođena sa 3420,a u mjesec i pol je dobila 1100 i narasla 6,5cm.E sad doktorica kaže da ovo s kilažom nije baš ok,da je trebala dobiti više u mjesec i pol i da ćemo sada vidjeti koliko će dobiti za 2 tjedna pa ak će biti slabo da ćemo se dogovoriti kako dalje(vjerojatno je mislila na nadohranu,ali ipak za sada nije još ništa rekla).Ja znam da je ovo sasvim u redu što je dobila na kilaži,ali jednostavno takav stav doktorice mi je ipak malo poljuljao samopouzdanje.Jer ipak kad ti doktor kaže da to nije baš ok i da je trebalo biti više ipak se malo zabrineš.Sad čekamo slijedeće vaganje pa ćemo vidjeti što će reći.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj patriša prvotno napisa
    ...sada ima tri i pol mj.i 6600 je teška.Rođena sa 3420...E sad doktorica kaže da ovo s kilažom nije baš ok...
    svasta od doktorice!
    moj sin je rodjen sa 3440,a sa tri mjeseca ima 6610 i doktor je vise nego zadovoljan.
    osim toga ne moraju sva djeca dobivati po kilo i vise mjesecno.
    moje su obe cure dobivale 500-800 gr mjesecno i nista im nije falilo.
    cak je mladja jedan mjesec dobila samo 300 gr i kad sam pitala doktora hocu li poceti dohranjivati rekao je NE jer je bolje 300 gr na majcinu mlijeku nego kilo na "umjetnom".

pusti doktoricu,hrani malenu i uzivaj
    nije bitno koliko je teska,bitno je da je zdrava i zadovoljna!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pozdrav svima,

Molim vas za savjet. Danas sam malog vodila pedijatru, u 5 nedelja dobio je 400 gr i narastao 1 cm. Pedijatar sumnja na mokracnu infekciju pa nam je predlozio da uradimo analize mokrace a ja sam uzasnuta jer je imao upalu uha koju smo lijecili antibioticima, zatim proljev i povracanje(virusna infekcija) opet antibiotici i ako je sada ponovo infekcija znaci da bi se opet trebala lijeciti antibioticima.Jos nismo uradili analize al sam jako zabrinuta. Bebac ima 4 i pol mj. jaaako slabo doji cijeli dan s mukom..podoji ne traju duze od minute il dvije i to s prekidima ne da mu se cicati cijeli dan...situacija je malo bolja navecer..pocinje dojiti oko 7 i budi se cijelu noc...do sad je izgledao zadovoljno,sretno, ovih je dana uznemiren i placljiv...da..nemogu mu rucice izvaditi iz usta.ima li to veze s dojenjem...

pozdrav svim mama

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pozdrav svima,

Molim vas za savjet. Danas sam malog vodila pedijatru, u 5 nedelja dobio je 400 gr i narastao 1 cm. Pedijatar sumnja na mokracnu infekciju pa nam je predlozio da uradimo analize mokrace a ja sam uzasnuta jer je imao upalu uha koju smo lijecili antibioticima, zatim proljev i povracanje(virusna infekcija) opet antibiotici i ako je sada ponovo infekcija znaci da bi se opet trebala lijeciti antibioticima.Jos nismo uradili analize al sam jako zabrinuta. Bebac ima 4 i pol mj. jaaako slabo doji cijeli dan s mukom..podoji ne traju duze od minute il dvije i to s prekidima ne da mu se cicati cijeli dan...situacija je malo bolja navecer..pocinje dojiti oko 7 i budi se cijelu noc...do sad je izgledao zadovoljno,sretno, ovih je dana uznemiren i placljiv...da..nemogu mu rucice izvaditi iz usta.ima li to veze s dojenjem...

pozdrav svim mama

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Prvo da se zahvalim svima na savjetima jer vaši postovi i teme slične ovoj mi daju hrabrost da nastavim.
    U petak smo bili na kontroli i moja mišica je za tri dana dobila 200g. Primila je vakcinu i mi smo sretni nastavili dojiti. Moram reći da sam malo više obratila pažnju na ishranu i shvatila da se nisam baš zdravo hranila niti unosila dovoljno tečnosti. Sada uz češće podoje i nešto bolju ishranu osjećam da ima mnogo više mlijeka nego ranije. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti ovako.
    Keni, nadam se da nećete opet na antibiotike. Što se tiče rukica i moja bebica non-stop drži rukice u ustima i sada kada sam sigurna da nije gladna tako da ne mora značiti da je zbog dojenja

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cuj Keni, ja ti mogu reci za dvije stvari:

-moj malac je sa 3. na 4. mjesec dobio samo 200 grama, znaci vi ste dobili duplo vise (on je uvijek bio zdrav, jednostavno je manje dobivao na tezini),
    -moja mala stalno trpa rucice u usta, a dobivala je preko kile mjesecno i prava je sumoborka.

ono sto me brine u tvom postu je da pises da je uznemiren i placljiv, a palo mi je u oko i da je virusna infekcija lijecena antibioticima--zar se antibioticima ne lijece samo bakterijske infekcije? malo mi to zvuci puno antibiotika za tako malu bebu..

mozda da pitate za drugo misljenje?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mikka hvala na odgovoru,
    I ja sam se pocela buniti kad su nam na virusnu infekciju prepisali antibiotike pa nas se ped.poslao kod ORL a ovaj kao za svaki slucaj da ne bi doslo do neke upale prepisa antibiotike, ped. se slozi s njegovom terapijom i to je to. Ma to je previse lijekova za tako malo dijete al nisam bila sigurna na svoju glavu odbaciti terapiju (prvo mi je dijete pa sam malo nesigurna) samo mi je zao sto se nisam imala vremena javiti ovdje na forumu mozda bi mi vasa podrska dala snage da odustanem od te terapije. E sad...danas cu odnijeti mokracu u mikrobiolosku lab. pa cemo vidjeti. Nadam se da ce sve biti u redu.
    Od prije nekoliko dana je poceo plakati kad se budi, ne budi se sretan i nasmijan ko prije i u noci se zna zaplakati :?
    Kad beba doji jedan dio jezicka je van, mogu ga vidjeti, jel to u redu?? Jos uvijek se jako puno zraka naguuta pa imamo problema sa stomacicem. Probala sam mijenjati polozaje al je isto...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Demented
    i moj se mali ponasa kao i tvoja beba..daj mi molim te detaljnije pisi sta si promijenila u ishrani odn. sta ubacila a sta izbacila.Tecnosti pijem dovoljno..kod mene nije problem kolicina mlijeka vec to da beba nece dojiti.Ja mu ponudim, krene dojiti i nakon minute odustane..usput se naguta puno zraka, a nekad se desi da okrene glavu prema dojci i u istom trenu odustane..kao da ga nesto ometa..nisam mijenjala kreme niti bilo kakve druge mirise..neznam zasto je to tako

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

meni gita redovito okreche glavu od cike i naglo ju ispushta kada treba obavit nuzhdu. to nisam kuzhila prije. ona vech neko vrijeme ne kaka u pelenu a rijetko i pishki u pelenu i to mi je uvijek siguran znak da treba obavit nuzhdu - valjda ju sisanje opusti pa ju to potjera. inache ja sam proshla muke sa dojenjem i relaktaciju i mislim da je najbolji savjet cica, cica i samo cica - shto je vishe na cici to bolje. shto se tiche prsticha u ustima - mislim da su joj bili najzanimljivija igrachka jedno vrijeme i praktichki su stalno bili u ustima.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Keni, oboje moje djece su se uglavnom budili u placu. ne uvijek, ali cesto.

normalno je da vidis dio jezika dok beba doji. za nagutavanje zraka.. jel ti jak let-down? ako da, mozda bi bilo dobro da taj prvi mlaz pustis da istece u tetru da se on ne mora boriti s nagim dotokom, pa kad to istece vrati ga na cicu. mozda ce tako gutati manje zraka. ili ga doji tako da je njegova glava iznad tvoje dojke, npr zavali se u fotelju a on neka cica odozgora dok lezi na tebi. probaj ga cesce dizati da podrigne, to sto nece da doji mozda je pun zraka. ili mu se piski ili kaki, kako je vec napisala MAMAvoliGITU.

sto se ishrane tice, bebama najcesce smeta ako mama pije kravlje mlijeko i mlijecne proizvode, nekad mahunarke koje napuhuju (grah)..

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo i ja se pridružujem onima koji sporo dobivaju :/

u dva tjedna i dva dana narasla je doduše 3 cm ali je dobila samo 300 grama...to mi se čini malo.Gledala sam one podatke na portalu i po njima smo na nekoj donjoj granici,no svejedno,čini mi se malo za bebu koja je NON STOP na ciki.

ja spadam u mame koje nemaju mlijeka na bacanje,no svejedno se tješim da,pošto je stalno držim na prsima,će navući sebi dovoljno mlijeka... :? :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ronin,
    meni se čini da je to sasvim ok.
    nakon traumatičnog poroda, moraš dati vremena i Mariji i sebi da stvari dođu na svoje mjesto.
    Iako, taj prirast je skroz u redu.

Koliko beba piški i kaka, jesu li pelene ok?
    Koliko često mijenjaš dojke?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

non stop piški i kaka,

stolica ima otprilike 7dnevno,žute su i obilne(zato sam očekivala veći prirast možda)

podoji su dugi ,ne gledam na sat,po danu otprilike svakih sat,sat i po
    po noći jede tri puta,prvo jutarnje hranjenje bude oko 7 ujutro i tada ima duže prijepodnevno spavanje od 8- 11 30..i tada kreće nacicavanje

ne idem po principu jedna dojka pa druga,nego čekam da temeljito isprazni svaku da dođem do zadnjeg mlijeka,pa tek onda dam drugu

ne znam,dečki su dobivali više,no pedica mi kaže da je ovo skroz OK i da nastavimo tako,da nju ne uspoređujem s momcima
    (pedijatrica je inače skroz prodojeća,uvijek kaže:samo dojite )

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma super!
    neka djeca jednostavno više iskoriste.
    Marija ima takav metabolizam i manekensku građu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    onda dobro
    8)

nastavljamo po starom,a 9.10. imamo kontolni uzv mozga i pregled u Vinogradskoj pa ćemo vidjeti kako cura dalje napreduje

apricot hvala

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    onda dobro
    8)

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Bok svima molim za pomoć, jako sam tužna, pretužna....

Moj sinčić ima 29 dana. Meni je mlijeko kapalo još u trudnoći. Kada sam rodila bilo ga je previše, borila sam se i sa kvržicama i visokom temperaturom, bilo mi je preteško ali nisam odustajala. Dojim bebicu na zahtjev i namjeravam ga dojiti do kada god bude htio jer mi je to stvarno nešto najdivnije...
    Prije par dana primjetila sam da je stalno nervozan i hoće jesti svako sat vremena po danu (po noći ga dojim svako cca 2.5 sata i dojke mi budu pune mlijeka). Evo i večeras, u zadnja 3 sata jeo je 2 puta i to po 40-50 minuta i i dalje je nakon podoja plakao pa sam mu dala bočicu s adaptiranim (koju je ranije odbijao kada bih mu pokušavala dati svoje izdojeno mlijeko) i pojeo je kao da nikad ništa nije jeo. Sada me je strah da s mojim mlijekom nešto ne valja. Možda je razlog što se hranim laganijom hranom zbog grčeva kod bebe, ne znam, ali dojke su mi sada po danu cijele nekakve ispuhane dok su po noći kao kamen...
    Očajna sam, grozno mi je bilo davati mu to adaptirano, u suzama sam mu ga davala

apricot editirala ime formule

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

crnarupo, meni se čini da vama ide dobro.
    nemoj se opterećivati razmakom između podoja niti njihovim trajanjem.
    kao što i mi ponekad pojedemo za pet minuta, a nekad "razvlačimo" ručak i po sat vremena, razgovarajući ili čitajući uz jelo, tako i bebe ponekad doje samo kako bi se nahranile, ali još i češće kako bi bile blizu majke i zadovoljavale refleks sisanja.

tvoja prehrana nema veze sa "kvalitetom" ili količinom mlijeka koje tvoje tijelo proizvodi; proizvodnju mlijeka uzrokuju hormoni neovisno o načinu na koji živimo.
    ono što utječe na količinu je učestalost podoja: što dijete češće doji, to se stvara veća količina.
    ako je tvoj sin do sada imao veće razmake ili ti se činilo da jede manje nego sada, to samo znači da raste, da mu treba više... ili da mu, jednostavno, odgovara dojiti. znam da to može biti iscrpljujuće za mamu, da može uništiti samopouzdanje, ali najčešće nema potrebe da bude tako.

ono što je sada najvažnije je da pratiš svoje dijete:
    koliko ima popišanih, a koliko pokakanih pelena u 24 sata?
    koliko imate podoja tijekom 24 sata?
    dojite li noću?
    koja mu je bila porođajna, a koja otpusna težina iz rodilišta?

odgovori mi na ta pitanja, pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje...

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Popišanih i pokakanih pelena ima non stop, stolica je ok, žute boje, nekada bude pomiješana žuta i zelena (ne znam je li to od zraka ili od gladi).
    Što se tiče težine rođen je 2950g a sa 3 tjedna starosti 3650.
    Dojimo i po noći kada se probudi, a to je svako 2.5 sata, no po danu dojimo češće svako 1.5-2 sata, a često i svako sat.
    Nego ima sada novi problem vezan za ovo što sam pisala. Sinoć sam ga malo podojila pred spavanje oko 23 i ponovno u 3 sata, nije tražio u 3 ali ja sam kontala da mu je vrijeme s obzirom da doji svako 2.5 sata. I tada se ispovraćao 3 puta kao veliki, naravno nije mi svajedno, ne znam može li biti da se prejeo jer onda je zaspao i u 5 je tražio jesti i još je jeo u 7, no sad stalno bljuca u malo većoj količini, prije nije nikako.
    Je li moguće da mu to adaptirano ne odgovara? (mada mu ga stvarno više ne mislim davati nego ako bude prijeko potrebno)

I još nešto: kako mogu znati kada je ispraznio jednu dojku?
    On je nikada do sad nije izbacio jer uvjek zaspe na njoj pa mu je ja izbacim.

I hvala od srca na objašnjenju

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moguce je, itekako. adaptirano je puno teze za zeludac od majcinog mlijeka (vjerojatno se zato nije probudio na nocni podoj). jedini put kad je moj sin povratio je bilo kad sam mu, misleci da ne dobiva dovoljno na tezini, dala adaptirano.

moj savjet je da uopce vise ne dajes formulu, neka samo doji. ima mnogo razloga osim gladi zbog kojih bi mogao biti kenjkav, a ionako po pelenama i dosadasnjem prirastu se vidi da vam ide izvrsno.

pravilo za dojke je da dajes jednu unutar 2-3 sata, da beba dode do masnijeg mlijeka.

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

danas mu je stolica zelena onako fluorescentna boja

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nema veze kakve je boje, ako ima stolicu cesto, mislim, svaki dan ili tako nesto. moja curka je promijenila vec sve boje spektra

sta ti tocno mislis, u cemu bi bio problem?

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ipak je gladan. Danas je dojio doslovno cijeli dan, a u međuvremenu je plakao, nije mogao zaspati. Zaspe 5 minuta pa se probudi i hoće jesti. Bradavice su mi bolne kao da ih je netko žiletom rezao. Jeo je svako 40-60 minuta. Kontam izdržat ću, ali što ću kad je gladan i patimo se i on i ja. Opet sam mu dala adaptirano no samo 30ml i to razrijeđeno, samo trećinu praha. I odmah je nakon toga zaspao jadničak.
    Ne znam što mi se to dešava s mlijekom? Zar je moguće da tako kvalitetno mlijeko odjednom postane ovakvo kakvo je sada.
    E da...prošlu noć sam ga dojila svako sat i pol.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

draga, sve je to normalno, vjeruj mi. s tvojim mlijekom je sve u najboljem redu.

imate ili skok u razvoju ili je zbog neceg uznemiren. samo daj da doji koliko hoce, nece to dugo trajati (svima je brzo proslo, jedino moja sefica ima skok u razvoju od rodenja ).

bradavice ce se oporaviti cim se malo produzi razmak izmedu podoja.

to su ti faze, ne brini, bit ce ih jos . ne nuzno takvih, bit ce i gorih (moj 27-mjesecnjak je sada u fazi "necu", i stvarno nista nece )

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

crnarupo, moram te upozoriti da adaptirano mlijeko smiješ davati ISKLJUČIVO prema uputama na kutiji; svako razrjeđivanje ili zgušnjavanje prema vlastitim procjenama, može biti opasno za dojenče.
    ako ga, dakle, hraniš formulom, pridržavaj se uputa.

tvoje mlijeko je kvalitetno i to uopće ne trebaš dovoditi u sumnju. ne samo da je najkvalitetnije nego je i točno onakvo kakvo treba biti za tvoje dijete - idealno.
    tvoj sin je, čini se, naglo izrastao i sada će trebati nekoliko dana da se ponovo uspostavi ravnoteža ponude i potražnje. zato je važno da izdržiš, da ga držiš na dojci koliko i kada on to traži. svako davanje bočice će prouzročiti smanjenje proizvodnje i onda se, nažalost, stvara začarani krug...

ja vjerujem kako ti to možeš...
    hajde, pokušaj sutra dojiti, ako treba, i svakih pola sata; vidjet ćeš kako će se povećati količina mlijeka.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj crnarupa prvotno napisa
    Ipak je gladan. Danas je dojio doslovno cijeli dan, a u međuvremenu je plakao, nije mogao zaspati. Zaspe 5 minuta pa se probudi i hoće jesti. Bradavice su mi bolne kao da ih je netko žiletom rezao. Jeo je svako 40-60 minuta. Kontam izdržat ću, ali što ću kad je gladan i patimo se i on i ja. Opet sam mu dala adaptirano no samo 30ml i to razrijeđeno, samo trećinu praha. I odmah je nakon toga zaspao jadničak.
    Ne znam što mi se to dešava s mlijekom? Zar je moguće da tako kvalitetno mlijeko odjednom postane ovakvo kakvo je sada.
    cure su ti već rekle više manje sve, ja samo potvrđujem... nikad nisam imala problema s manjkom mlijeka, jedino s viškom ali smo imali tih faza kad je mala bila stalno na cici - vjerojatno je nekad bio u pitanju skok u razvoju pa je praznila cice da se poveća proizvodnja, a nekad je imala nekih drugih problema, čini mi se da bi više cicala kad je bila bolesna ili kad su rasli zubići, kao da ublažava neku neugodu.
    To što ti zaspe od adaptiranog mlijeka ne mora biti jer tvoje mlijeko ne valja. Adaptirano mlijeko uspavljuje djecu, to sam ja i primjetila kod poznatih koji imaju bebe na AD. Ne znam zašto je to tako, ali su mirniji i kad su budni i noću često spavaju bez buđenja. Zvuči kao reklama ali ne bih ti savjetovala da uvodiš AD samo tako, moglo bi se dogoditi da umjesto povećanja proizvodnje mlijeka dođe do smanjenja baš kad bebaču najviše treba - i onda ćeš tek imati problem :/
    moj savjet je da izdržiš, te faze traju većinom po par dana... znam i da bradavice bole... evo je mene neki dan moje zlato ugrizlo :shock: , vidim sve zvijezde kad dojim već tri dana, ali iz iskustva znam da će proći.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja ću samo ponovi ono što je apri već rekla: ne razrjeđivati adaptirano. Daj malo, ako baš misliš da trebaš, ali omjer praha i vode mora biti onakav kakav je propisan na ambalaži. Sve drugo može naškoditi bebi. Daj 20ml umjesto 50ml (napamet lupam brojke), ali u pravilnom omjeru.

Izdrži još malo, to su faze koje obično traju nekoliko dana, i sve smo to prošle manje ili više intenzivno, ovisno o bebi. Nema lošeg majčinog mlijeka.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S mlijekom se nista ne desava. Ono ne moze postati losije kvalitete niti postati neadekvatno djetetu.

Dijete ocigledno prolazi intenzivnu fazu i cendravo je iz nekog razloga, i zato stalno trazi sisati (jer se sisanjem smiruje).

Problem je to sto se kod nas u kulturi smatra da plac = glad. A to cesto uopce nije slucaj.

Ovaj prirast

Što se tiče težine rođen je 2950g a sa 3 tjedna starosti 3650.
    sve govori. Dijete nije gladno. To je sigurno (osim ak mu nisi prestala davati da jede kad zeli, ili nesto drugo - sto kazes da nisi).

Gladna djeca ne dobivaju na kilazi.

Nazalost vjerojatno imas ZAHTJEVNO (a ne gladno dijete) - i to ces morati prihvatiti i nauciti se nositi s tim. Adaptirano nazalost nece rijesiti probleme zahtjevnog djeteta (naprotiv, vjerojatno ce vam i zakomplicirat dojenje) :/

A kad prihvatis da mozda imas jednostavno zahtjevno dijete koje ne spava spokojno 3h kao oni na reklamama (btw takva djeca ne postoje ), i pustis dijete da sisa koliko hoce (i duboko dises kroz ovu fazu), postat ce ti lakse

Sretno

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Cure hvala vam na ohrabrenju i odgovorima.

Nisam mu više davala adaptirano i na dojci je non stop. Nisam znala da se ne smije razrijediti, a to sam napravila samo zato jer je ga je prije toga povraćao. U biti ta dva puta što sam pisala su jedina kada sam mu dala adaptirano. NEĆU VIŠE.

Što ću nova sam u svemu ovome, a veliki sam paničar kad je malac u pitanju

Hvala još jednom što ste mi objasnile situaciju.

Nadam se da ću uspjeti.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

drži se, sve će to brzo proći

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo i dalje doji kada god dijete trazi, nemoj dodavati ni vodu ni cajeve, prati dijete (koliko kaka i piski) - to ti je najbolji pokazatelj da li dijete napreduje ili ne.

Ako dijete raste (robica mu biva mala ), onda dijete ocigledno dobiva na kilazi (a ti cak imas i potvrdu da je dobio puno na kilazi!). Dileme nema. Dijete normalno raste i razvija se. Gladno nije. Samo sto se tvoja ocekivanja kako izgleda dojenje i dijete na pocecima razlikuje od vase stvarne situacije. Daj si vremena, doci ce sve na svoje.

Ja se uvijek sjetim jedne svoje frendice koja kaze da te ocekivanja samo zahebu To smo pricale o odgoju djece i o nekim generalnim ocekivanjima.. Al rekla bih da je to generalno primjenjivo na cijeli zivot, ono bas te ubediraju (nerealna) ocekivanja. Drzi se, bit ce bolje

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Kaka otprilike po 5-6 puta i piški oko 10 puta.

Sada imam novi problem...kako je non stop na dojci imam regadu na jednoj. Zanima me je li ok ako iz nje izdajam a iz druge mu dajem. Koliko smijem tako da ne bi "napustio" ovu kad zacjeli?
    Je li ok da mu dajem izdojeno iz bočice? (strah me da se ne navikne)
    Zašto nije ok davati dudu varalicu? (jutros sam mu je prvi put dala jer mi je non stop na dojki ovoj koja nema regadu, ali i ona me već jako boli)

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

crna rupo,

ragade nastaju uglavnom uslijed krivog položaja, pa te molim da jako paziš na to kako bebicu stavljaš na dojku - dojenje nebi trebalo biti bolno.
    Bitno je da djete navedeš da jako otvori usta (to postigneš dodirivanjem kuta usana) i onda ga prineseš na dojku tako da zahvati cijelu bradavicu i što veći dio onog tamnijeg kruga oko bradavice. Gledaj da je beba cijelim tjelom okrenuta prema tebi, da joj nije samo glavica usmjerena ka dojci već cijelo tijelo.
    Kad vadiš dojku djetetu iz usta, bitno je prije prekinuti vakum koji se stvori. To možeš tako da gurneš mali prst nježno u kut usana i onda tek odmakneš dijete s dojke.
    Izdajanje pa davanje na bočicu i nije neko najsretnije rješenje jer bočica često kvari tehniku sisanja. Bolje bi bilo da i dalje dojiš i na tu dojku gdje je ragada, pazeći da vam položaj bude ispravan.

Dijete ima urođenu potrebu za sisanjem, ako djetetu daš dudu varalicu onda ono djelomično tu svoju potrebu zadovolji sa dudom i ne dolazi do dovoljnog podražaja bradavica pa ne dolazi do usklađivanja proizvodnje mlijeka prema potrebama djeteta. Dobro je izbjegavati dudu varalicu u početku dojenja, dok se mama i beba ne usklade, dok ne savladaju tehniku..

sretno

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kaka otprilike po 5-6 puta i piški oko 10 puta.

Zašto nije ok davati dudu varalicu? (jutros sam mu je prvi put dala jer mi je non stop na dojki ovoj koja nema regadu, ali i ona me već jako boli)
    što se tiče varalice mnogi uspješno kombiniraju s dojenjem, ali ova tema je suprotan primjer pa pogledaj: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ht=nam+dojenje

za ostalo prepuštam odgovor iskusnijima

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

i da ovo koliko kaka i koliko piški ti je super pokazatelj da je sve u redu

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

evo i malo tekstova za pročitati
    ispravni položaji pri dojenju