Nedavno je bila u novinama priča (ne sjećam se svih detalja, otprilike je ovako)o ljudima koji su imali PRIJAVLJENE podstanare i rekli su im da isele u zakonskom roku. Ovi to nisu napravili, gazda je promijenio bravu i završio u pritvoru :shock: . Na kraju je podstanare morao tužiti, i oni su otišli tek kad su od suda dobili rješenje da moraju iseliti (ne sjećam se koliko je vremena prošlo od tužbe do rješenja, ali znamo svi kako je pravosuđe brzo kad se radi o malim ljudima). Ostavili su mu par tisuća kuna neplaćenih računa, naravno može ih tužiti za to, ali to će također trajati.
Ne sjećam se u čemu je bila caka s tom promjenom brave, ne kužim se u te pravne stvari, ali nešto se spominjalo da je gazda vlasnik, a podstanari su bili u posjedu stana, i on ih nije mogao izbaciti. Ne znam je li i to što su imali maloljetnu djecu također bila činjenica koja je imala utjecaja. Moj je dojam nakon što sam to pročitala bio da ugovor više štiti podstanare nego gazde.

Po mom mišljenju, u situaciji iz uvodnog posta gazda ima više za izgubiti ako će ići istjerivati pravdu zakonskim putem. No druga je priča ako izabere druge načine, a čula sam i za takve priče kad su ljudi brže bolje pokupili stvari jer su se bojali da bi im se djeci nešto moglo dogoditi. Na mjestu tvoje prijateljice ja ne bih riskirala i ustrajala da još godinu dana budem u tom stanu. Razgovarala bih s gazdom i rekla kako ću iseliti čim nađem drugi odgovarajući stan, i natuknula da ako mi se da dovoljno vremena za to da ću zaboraviti priče o prijavi.